icon

Kontrola vycházek během těhotenství. Jaké máte zkušenosti?

xxxbell
2. dub 2026

Krásný den, zajímalo by mě zda máte někdo aktuální zkušenost s postihem při nedodržení vycházek v těhotenství. Přišla Vám v těhotenství kontrola, v prvním těhotenství jsem byla na neschopence skoro 3 měsíce a nepřišla ani jednou…

pavlinkaaa87
2. dub 2026

Rozhodně bych nedodržovala, psychické zdraví je přednější

sagitta33
2. dub 2026

Kontroly chodí buď namátkově nebo častěji na žádost zaměstnavatele. Vzhledem k tomu že těhotenství se nedá tak dobře simulovat jako bolest páteře, tak zaměstnavatel je nevyžaduje. Postih může být krácení nem. dávek.

drep
2. dub 2026
@sagitta33

Kontroly chodí buď namátkově nebo častěji na žádost zaměstnavatele. Vzhledem k tomu že těhotenství se nedá tak dobře simulovat jako bolest páteře, tak zaměstnavatel je nevyžaduje. Postih může být krácení nem. dávek.

@sagitta33 naopak, neschopenky v těhotenství jsou ještě zneužívanější než jakékoliv jiné. Kontrolor neví, na jakou dg. Jde. Obvykle jde na udání a při jedné kontrole obejde neschopenkáře v okolí, takže předvídat to moc nejde, což je samozřejmě naprosto v pořádku.

anonym_26a99b
3. dub 2026

Ahoj rozhodně dodrzuj protože přijdeš jak o práci tak o peníze když tě doma nezastihnou, pokud máš vycházky je to ok,na mě kontrola nepřišla ale sestře na oboje těhotenství přišla kontrola takže naštěstí byla doma a je zodpovědná.nic není jen tak...

kakba
4. dub 2026

Tak pokud mas neschopenku tak z nejakeho duvodu a urcite mas vychazky. Takze ven o vychazkach a pak domu. Pokud se ti to nelibi, muzes neschopenku ukoncit a jit do prace.

uzivatelkapetra
5. dub 2026

Přesně jak je psáno výše, on jen ví, že je na adrese někdo na PN, neví s čím ten člověk marodí.
Manžel byl skoro rok na PN a přišel jen jednou na kontrolu.
Mě by vycházky asi zabily, takže jsem obě těhotenství pracovala i když to druhé bylo velmi rizikové, marodila jsem jen poslední měsíc a to už to opravdu bylo potřeba. Pokud ti nic není pracuj a vycházky tě omezovat nebudou. A to, že ti zaměstnavatel řekl, ať jdeš marodit je nesmysl.

anonym_3712f0
5. dub 2026

Tak ja chtěla taky pracovat a sefova mi řekla, ze pro me nema uz místo a myslela, ze budu na rizikovém do porodu. ( ale 12 tky na benzine ) chtěla jsem jen upravit pracovní dobu na 8 hodin, nic víc.

uzivatelkapetra
5. dub 2026
@anonym_3712f0

Tak ja chtěla taky pracovat a sefova mi řekla, ze pro me nema uz místo a myslela, ze budu na rizikovém do porodu. ( ale 12 tky na benzine ) chtěla jsem jen upravit pracovní dobu na 8 hodin, nic víc.

@anonym_3712f0 pokud nemá možnost ti vyjít vstříc, tak máš sedět doma a má ti dávat 100% platu, žádná PN.

moudivlacek
5. dub 2026
@anonym_3712f0

@anonym_3712f0 to je ale tvůj problém, že jsi na to přistoupila, neb ze zákona je překážka na jejich straně a ty ses tak zbytečně ochudila o 100% plat vs. PN a neomezené vycházky vs. PN ... ano zaměstnavatelé to zkouší a je na každém, co si nechá líbit, bohužel pak na tom ta zaměstnankyně dost tratí

lucynka721
Autor odpověď smazal
anonym_3712f0
5. dub 2026
@moudivlacek

@anonym_3712f0 to je ale tvůj problém, že jsi na to přistoupila, neb ze zákona je překážka na jejich straně a ty ses tak zbytečně ochudila o 100% plat vs. PN a neomezené vycházky vs. PN ... ano zaměstnavatelé to zkouší a je na každém, co si nechá líbit, bohužel pak na tom ta zaměstnankyně dost tratí

@moudivlacek jeej takovou bídu jsem dostala, na PN jsem nastoupila z důvodu krvácení a hroziciho potratu a na nic jsem ji nepristoupila neb vim, ze i kdyz je fajnová tak je na druhou stranu mrska..

daduna171
5. dub 2026

Mně přišla hned druhý měsíc,co jsem byla doma a pak až do porodu ne😊

krtcice
5. dub 2026

Přišla jednou hned na začátku (cca 3.týden neschopenky, už to nebylo pod zaměstnavatelem), pak už ne. Byla jsem na neschopenku celé těhotenství. Nedodržovala jsem, byli jsme i na 4 dny úplně mimo, nikdy nic. Při té jediné kontrole přišli hned po osmé ranní.

moudivlacek
5. dub 2026
@anonym_3712f0

@moudivlacek jeej takovou bídu jsem dostala, na PN jsem nastoupila z důvodu krvácení a hroziciho potratu a na nic jsem ji nepristoupila neb vim, ze i kdyz je fajnová tak je na druhou stranu mrska..

@anonym_3712f0 Ale žádnou bídu, jen se tu ten dotaz opakuje a stejně jako autorka této diskuze se pak diví, že nemohou na neomezené vycházky, prostě jsou dvě možnosti buď je překážka na straně zaměstnavatele, nemá pro těhotnou práci (a ta je zdravotně OK), pak není důvod na PN vůbec, zbytečně okrádat sama sebe (v prvním příspěvku jsi psala,že ti nebylo umožněno pracovat, proto jsem psala,že ses neměla nechat odbýt, a v druhém, že jsi krvácela, tak to je ale úplně jiná situace, to je PN a není co řešit. Ale těhulí, co jsou na PN jen pro to, že zaměstnavatel není sto vyřešit práci, je bohužel dost a to jsou pak většinou ty, co si stěžují na vycházky, protože jim nic není, byť to mohly vyřešit krásně a bez omezení. Ty, co to mají ze zdravotních důvodů to mají z nějakého opodstatněného důvodu a mají být tudíž doma a příp. venku v době vycházek.

prvomamka
8. dub 2026

@xxxbell já byla od začátku a přišel jen jednou zaměstnavatel, sociálka pak ne. ale kamarádce přišla kontrola v posledním týdnu co byla na nemocenské, její holčičce je teď rok a dva měsíce.

anonym_629757
8. dub 2026

@xxxbell marodila jsem několikrát dlouho
Byla jsem i 2x doma přes půl roku po potratu
Potom těhotná celé těhotenství a ani jednou mi kontrola nepřišla

ele_nka
8. dub 2026

@xxxbell mě nedávno přišla kontrola dokonce i v sobotu. Nejsem teď na rizikovém, ale ono je to jedno, nevidí s čím marodíš.

bertoldina
8. dub 2026

Zkušenosti ostatních jsou jedno, protože to se bere kobercovym naletem. Stačí, že na někoho v okolí přijde udání a kontroluji i neschopenky v okolí. Diagnózu nevidí, že by si řekli, že těhotnou paní Novákovou nebudou obtěžovat.

krisstina93
9. dub 2026

Mě prošla v obou těhotenstvích několikrát.

drep
9. dub 2026
@bertoldina

Zkušenosti ostatních jsou jedno, protože to se bere kobercovym naletem. Stačí, že na někoho v okolí přijde udání a kontroluji i neschopenky v okolí. Diagnózu nevidí, že by si řekli, že těhotnou paní Novákovou nebudou obtěžovat.

@bertoldina navíc přece není důvod “neobtěžovat” těhotnou. Jako že je jí hůř než člověku, co doma zotavuje operaci nebo má chřipku? Možná ano, možná ne. Pojďme normalizovat práci v těhotenství🙂

ferda90
9. dub 2026
@kakba

Tak pokud mas neschopenku tak z nejakeho duvodu a urcite mas vychazky. Takze ven o vychazkach a pak domu. Pokud se ti to nelibi, muzes neschopenku ukoncit a jit do prace.

@kakba presne tak

bertoldina
9. dub 2026
@drep

@bertoldina navíc přece není důvod “neobtěžovat” těhotnou. Jako že je jí hůř než člověku, co doma zotavuje operaci nebo má chřipku? Možná ano, možná ne. Pojďme normalizovat práci v těhotenství🙂

@drep A ještě zvýšit povědomí o možnostech a narocich těhotné zaměstnankyně. Část tech holek se nechá zastrašit, část nechápe, že si škodí i finančně.

glimmer
9. dub 2026

manžel byl teď na PN (ne s těhotenstvím 🙂 od 22.9 2025 - 2.4.2026 a nepřišel nikdo, ale manžel dodržoval vycházky přesně na minutu, protože u nás na vsi pracuje dost lidí od nich z firmy.

briga15000
10. dub 2026

@xxxbell za celé tehu nikdo nepřišel