icon

Kopřivový čaj v těhu, můžu?

evcounek
25. dub 2013

Zkušené maminy mi jistě poradí. Každý rok na jaře si dělám očistnou kůru kopřivový nebo bylinkový (kopřivy, máta, podběl, sedmikárska, maduňka) čaj teď jsem těhu (11+2) a bojím se jestli bych tím čajem nemohla ublížit miminku.
Mám vyrážku na břísku (prý prodělaná viroza) a myslím, že by mi to mohlo rychleji vyplavit z těla ven ale bojím se o mimi. Od začátku jsem měli problémy ☹ . nejprve krvácení (prý jen hematom pak se z toho vyklubalo syndrom zanikajícího dvojčete), pak že máme divné srdíčko (2x srdeční akce) pak že nemáme srdíčko vůbec. objednaná na revizi dělaný předzákrokový UTZ a máme srdíčko, ale divné obaly a prý o to stejně přijdu.No nakonec jsme všem vytřeli zrak 😀 jsme v pořáku sice menší, ale to mi nevadí. prospíváme krásně.
prosím poraďt jestli ten čaj můžu. Vím, že bylinky nejsou v těhu vhodné.

andy80
25. dub 2013

Z příbalového letáku Kopřivového čaje:

Upozornění:
Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.
Nevhodné pro děti do 12 let.
Nevhodné pro osoby s akutní arthritidou.
Nepřekračujte doporučené dávkování.
Nenahrazuje pestrou stravu.
Přípravek uchovávejte mimo dosah a dohled dětí.
Nepoužívejte po uplynutí doby
použitelnosti vyznačené na obalu.

Bylinky v menším množství

I když se v těhotenství doporučuje pít ovocné místo bylinkových čajů, jsou chvíle, kdy mají bylinky léčivý účinek a mohou je i těhotné ženy v menší míře užívat. Mezi takové patří např.:

• čaj z máty – na ranní nevolnost
• čaj z anýzu – při nachlazení a nevolnosti
• čaj z heřmánku – na zklidnění, při nespavosti
• čaj z meduňky - na zklidnění, při nespavosti
• eukalyptus (aroma lampa) – při nachlazení
• zázvorový odvar – na ranní nevolnost
• skořice – v menší míře jako koření nebo do aroma lampy

Které bylinky se v těhotenství nedoporučují

V těhotenství existuje velké množství bylinek, které se nedoporučují. Důvody jsou prosté, bylinky se silným účinkem by mohly ovlivnit děložní svalovinu, vyvolat potrat překrvením pánevních orgánů a mají vliv na funkci důležitých orgánů. Proto se vždy před užitím bylinných extraktů poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Mezi ty nejběžnější a zároveň nevhodné bylinky v těhotenství patří:

• aloe léčivá
• bazalka pravá
• majoránka zahradní
• pelyněk pravý
• petržel zahradní
• rozmarýn lékařský
• šalvěj lékařská
• tymián obecný
• zázvor lékařský