Máte zkušenost s prvotrimestrálním screeningem v Profemě?

lili_2
6. srp 2014

Ahojky holky byla jsem u dr. a ta mi nabídla že můžu podstoupit prvotrimestrální screening v Profemě v Praze. Chtěla jsem se zeptat jestli s tímto screeningem máte zkušenosti. Co jsem se dočetla na jejich webu www.profema.cz tak by se mělo jednat o testu na Downův syndrom. Doktorka mi říkala, že by bylo vhodné tento test podstoupit, má větší záchytnost než testy, které jsou z krve, ale taky je tak 1% potratovost. Mám se sama rozhodnout. Je to naše vymodlené miminko dokonce jsme byli už přihlášeni v Caru a pak se nám to zadařilo bez pomoci a to jedno procento mě docela děsí. Samozřejmě, že bych chtěla vědět jestli je bublinka zdravá, ale taky se bojim, že by jsme mohly o ní přijít. Prosím poraďte

ivus_ka
3. pro 2014

@lili_2 Ahoj, jsem také objednaná do Prefema na screening v 1. trimetru. Můžu se zeptat, jestli jsi vyšetření probíhalo, o co přesně se jednalo? Je to klasický screening, který se provádí v 1. trimestru? Moc děkuju za odpověď .

alena_z_benesovska
4. pro 2014

Ahoj, přidávám se, právě se chystám do Profemy volat. Jak to probíhá, měli jste s sebou partnera?
Děkuju!

lili_2
autor
9. pro 2014

Ahojky ve 12 - 14 tt dr. Frisová dělá UZ, je to dokonalejší UZ než u tvé gynekoložky. Výsledky UZ se porovnají s krevními testy, které ti provedla tvá dr. a odeslala dr. Frisové, a podle toho ti zjistí na kolik procent může mí downův syndrom, nebo předpoklady pro další dědičné choroby. Pokud by dr. Frisová měla podezření, že by se mohlo jednat o nějakou dědičnou chorobu tak se dělají další testy (asi z plodové vody, nebo pupečníkové krve) a u těchto testů je 1% možnost potratu, ale tyto testy se nedělaji běžně pouze pokud je podezření.
U mně UZ trval skoro hodinu, protože se prcek strašně vrtěl a doktorka měla dost práce aby změřila a zkontrolovala všechny kritéria.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru