icon

Může pití ibišku v těhotenství způsobit problémy?

10. čer 2025

Ahojte, právě jsem zjistila, že se nesmí pít v těhotenství ibišek a ja pila na začátku těhotenství asi 2 týdny každé ráno čaj v kterém bylo 40% ibišku. Prý to může způsobit hormonální nerovnováhu, potrat a nevím co ještě.. Vím, že bylinky se nesmí, ale ibišek by mě vůbec nenapadlo, že se nemůže.. Pila stě ho některá a bylo vše v pořádku? To už aby sem na všechno dávala pozor, všechno předem nastudovala co dám do pusy...

zuzkasim
10. čer 2025

Myslím, že je lepší nic takového nestudovat, jíst a pít v přiměřeném množství vše, co ti chutná. Věděla jsem, že se nemají jíst sýry s modrou plísní, mám ráda Nivu a ta je přece zelená🙂 Až po druhém dítěti jsem zjistila, že Niva se řadí mezi ty modré...

platera
11. čer 2025

Ahoj, já mám ráda sypané čaje a ibišek je skoro v každém. Asi na konci prvního trimestru jsem to také zjistila, že se ibišek nemá.
Dcera má sedm měsíců, vypadá ok.🙂 Netrápila bych se tím, ono hlavně co teda pít pak😀? Jenom vodu pořád?:D Pamatuju si, že sladký jsem pít nechtěla, černý čaj se pít nemá, ibišek se nemá. Pila jsem docela dost rooibos, ale obsahuje zas hodně fluoridu, to taky nebude super. Kdyz by to clovek resil hodne, tak by pak nemohl jist a pit nic. Ono je toho strašně moc, co se nemá, ale myslím, že pokud jde o zdravé prosperující těhotenství bude všechno v pořádku;).

levandule_k
11. čer 2025

Byla bych v klidu. Ten stres z toho, že jsi měla ibišek mi přijde horší než pití samotného čaje s příměsí ibišku.

Sleduji jednoho lékaře/bylináře, co vyrábí tinktury. Má v nabídce tinktury na štítnou žlázu, vysokou děložní sliznici, PMS a atd. V těch tinkturách jsou bylinky, co ovlivňují hormonální rovnováhu. O bylinkách i píše. Nikdy nepsal o ibišku, že by ho využíval v rámci tinktur, nebo že může ovlivnit hormonální rovnováhu.

Podle AI se u ibišku spekuluje, že může ovlivnit hormonální rovnováhu, tedy pokud ti někdo tvrdí, že ovlivňuje hormonální rovnováhu, tak chtěj zdroj informací a studii.

Podle AI může stimulovat děložní stahy a svaly, což může vést k předčasnému porodu nebo potratu. Osobně jsem na tohle nikdy nenarazila v rámci babských rad, jak si vyvolat porod.
Ty ho pro svůj klid nepij. I když podle mě bys musela vypít obrovské množství silně koncertovaného čaje z ibišku, aby to mělo efekt.

Obecně má ibišek spoustu pozitivních účinků např. podpora kardiovaskulárního systému: příznivě působí na zdraví srdce a cév, antioxidační účinky: bojuje proti volným radikálům v těle, trávicí trakt: Ibišek může zlepšit trávení a funkci střev,
dýchací ústrojí: Ibišek může pomoci s kašlem a nachlazením.

Tedy si nemyslím, že pitím ovocného čaje s ibiškem způsobíš, že tvoje dítě bude postižené.

autor
13. čer 2025

Děkuji, právě se mi tomu ani nechtělo věřit, že by kousek čaje mohl něco takového způsobit... V každém případě už ho raději pít nebudu.