Očkování proti černému kašli v těhotenství. Máte zkušenost?

barulo12
4. dub 2023

Zdravím,
chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s očkováním proti černému kašli (hexa vakcína) v těhotenství. Zda Vám bylo doporučeno lékařem a proč. Nějaké vedlejší účinky ?
Mám zasebou už jednu ztrátu ve 34.tt z jiného důvodu, ale každé zdravotní rozhodování je pro mě o to náročnější a nechci nic zanedbat, ale také nic pokazit.
Prosím jen o odpovědi ohledně zkušeností, nestojím o odsuzující komentáře.
Děkuji. ❤️

lenickakl
4. dub 2023

Pred par dny tu byla stejna diskuze. Ja jsem byla ockovana boostrixem.

lokesa
9. dub 2023

@barulo12 Byli jsme na očkování oba s manželem (Adacel - chtěla jsem raději Boostrix, ale aktuálně nebyl dostupný), já 34. týden. Pro mě je mnohem větší strašák, že by miminko černý kašel chytilo, četla jsem o jeho průběhu u neočkovaného miminka. O jeho očkování v těhotenství je dost studií a v zahraničí se očkuje běžně. Pokud bys chtěla mezivariantu, tak se můžeš naočkovat po porodu. Nejčastější nákaza je od nejbližších. Samozřejmě očkování nezaručí, že to prcek nechytí, ale u neočkovaného miminka může mít černý kašel za následek smrt.

PS: Kopíruji svou odpověď z nedávné diskuse, pohledej 🙂.

barulo12
autor
15. dub 2023

Děkuju za odpovědi. Jelikož to vypadá, že se s černým kašlem teď roztrhl pytel, tak se přikláním spíš k tomu, že půjdu. A nějakou reakci po očkování jste měly ? (Zvýšená teplota, redukce pohybů u mimča) nebo něco podobného ? 🙈

lenickakl
15. dub 2023

@barulo12 bez reakce. Mozna me trochu bolela ruka. Uz si to moc nepamatuju.

lokesa
18. dub 2023

@barulo12 No mimino nijak nereagovalo, ale já oslabená těhotenstvím a očkováním nakonec lehla s nějakým moribundem. 🤦‍♀️ Nakonec jsme si to vystřídali celá rodina a já to tedy odstonala nejvíc. Žádné přímé reakce si nevybavuji. Četla jsem před očkováním poctivě příbalák a kvůli případné reakci jsem šla až v tom 34. týdnu, aby už byl prťous co nejhotovější miminko. (Během těhotenství jsem se nechala očkovat i na covid a chřipku.)

lokesa
18. dub 2023

@barulo12 Jinak ten Boostrix má méně časté nežádoucí účinky.

sdzu
20. dub 2023

Nechala jsem se očkovat v těhotenství kolem 30. tt (myslím že boostrixem, ale už nevím přesně) a kromě dočasné bolesti ruky bez reakce či komplikací.

V zahraničí je toto očkování běžné a mně dávalo smysl.

neninaiha
1. kvě 2023

Byla jsem očkovaná Boostrixem (černý kašel, zaskrt a teď nevím, třetí asi tetanus) kolem 30.tt. Jen mě bolela ruka, jinak nic. Žiju v Rakousku a tady je toto očkování úplně běžné (doporučuje se, aby očkování proti černému kašli nebylo starší než dva roky).

zelenaesmolda
1. kvě 2023

@barulo12
Byla jsem ockovana a bez reakce

@neninaiha
ano,tetanus

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru