Očkování proti černému kašli v těhotenství. Co si o tom myslíte?

zdenkaxy
31. bře 2023

Dobre rano, rada bych se zeptala,co si myslite o ockovani proti cernemu kasli v tehotenstvi? Momentalne jsem 31.tt. Kazdy rika neco jineho. Jeste me napadlo,ze bych si nechala nabrat protilatky. Nabizela (spis nutila) vam ho take gynekolozka? Moc dekuji za odpovedi.

betthany
31. bře 2023

@zdenkaxy můj doktor mi ho taky nabízel, a taky jsem se zatím nerozhodla..očkováni v těhotenství, nevím nevím. Zároveň náhoda je blbec a pro novorozence by byl cerny kašel smrtelny..ale nevím. Zatím se spis přikláním k tomu ze se očkovat nenechám, ale ještě mám čas se rozmyslet. Jsem 28tt a říkal ze to očkují nejlepe nejpozdeji 3-4 týdny před porodem, aby se ještě stihly vytvořit protilátky miminku.

zdenkaxy
autor
31. bře 2023

@betthany rozumim,ale proste mam strach,tehotenstvi bylo po ivf a nechci si pozdeji vycitat,ze jsem se rozhodla spatne. Navic,pokud se neco prihodi,doktori drzi pri sobe,clovek nema moc sanci na uspech. Pracuju ve zdravotnictvi.

lenerka1
31. bře 2023

Má nikdo nic nenabízel a očkovat bych se nenechala, i když jsem ráda, že jsem se rozhodovat nemusela.

petulkadodo
31. bře 2023

@zdenkaxy Mně ho celkem intenzivně nabízeli přímo v rizikové poradně v porodnici. Já ho ze zdravotních důvodů nemohla, ale lze vyřešit tak, že se nechá naočkovat nejbližší okolí, které bude s miminkem v prvních týdnech v blízkém kontaktu, tak se nechal naočkovat tatínek a prarodiče.

deniskaka
31. bře 2023

Byla jsem ockovana. Cilem je predat hlavne co nejvice protilatek miminku a ochranit ho, nez si vybuduje svou imunitu. Protilatky v tele velice rychle klesaji a ockovanim v 2/3 trimestru se dostane docela jich dost k miminku a v prvnich mesicich ho ochrani pred touto nemoci, ktera se postupne navraci. Pomuze predejit umrti novorozencu, pokud se infikuje (kazdy rok asi 5-10). Kontrolovali jsme i ockovani manzela a prarodicu.

mourovatakocka
31. bře 2023

@zdenkaxy Já měla dlooouho prošlou tetanovku a sama doktorka řekla, že lepší bude počkat nejen po těhu, ale i na dobu, kdy nebude mimino nonstop u prsa. Nešla bych do žádného očkování během těhotenství a byla bych opatrná i prvních pár měsíců kojení.

marge_s
31. bře 2023

@mourovatakocka coz je legracni, kdyz ten tetanus ockuji ve tretim mesici. To je tak absurdni 🤦🏻‍♀️

cilkat
31. bře 2023

Já měla propadlou tetanovku, takže mi lékařka nabízela právě kombinovanou vakcínu i s černým kašlem. A po pravdě zněla dost "berte kombinaci, nebo počkejte". Nakonec jsme se rozhodli počkat i s tím tetanem až cca po roce dítěte (to už pak samozřejmě čistou tetanovku). Těhotenství se sice vyvíjelo dobře, jediný problém byl těhotenská cukrovka, ale rozhodně nebylo "na pohodu" - byla jsem utahaná jak štěně a imunita dost pokulhávala (chytla jsme každou rýmičku, co šla kolem a ponechala si jí třeba 3 týdny), tak jsme se shodly, že to očkováním dráždit nebudeme.

87pavlina
31. bře 2023

Taky mi obvodní doktorka nabízela přeočkování na tetanovku kombinovanou vakcínou. Ptala jsem se na to přímo v Centru genetiky v Budějovicích dr. Čutky a ten na mě koukal jako blázen. Že by to vůbec nedoporučil a že se diví, že nad tím obvodní doktorka vůbec uvažovala. Že to není pořádně prozkoumaný, protože se to očkuje málo. Takže jsem se nenechala očkovat.

lenickakl
31. bře 2023

Ja jsem se nechala ockovat.

zdenkaxy
autor
31. bře 2023

@87pavlina ano presne.

zdenkaxy
autor
31. bře 2023

Dekuji vsem za nazory.

werik153
31. bře 2023

Jednoznačně NE. Nikdy bych si v těhotenství nenechala píchnout nějakou vakcínu.

xnikax1
31. bře 2023

Ty jo to slyším prvně.. Mě v žádném těhotenství doktor nenabizel očkování proti černému kašli. 🤔

zdenkaxy
autor
31. bře 2023

@xnikax1 me to taky udivilo,chodim na gynekologii v Nemecku.

lokesa
1. dub 2023

@zdenkaxy Byli jsme na očkování oba s manželem, já 34. týden. Pro mě je mnohem větší strašák, že by miminko černý kašel chytilo. O jeho očkování v těhotenství je dost studií. Pokud bys chtěla mezivariantu, tak se můžeš naočkovat po porodu. Nejčastější nákaza je od nejbližších.

dannyel
1. dub 2023

V Anglii/Britanii se standartne ockuji tehotne proti cernemu kasli.Po 20tt myslim.

zelenaesmolda
1. dub 2023

@mourovatakocka
Me ockovali kombinaci tetanus-cerny kasel-zaskrt

zelenaesmolda
1. dub 2023

@dannyel
Ano.I proti chripce.

vikinkav
2. dub 2023

Byla jsem 3x tehotna a gynekolozka mi to nenabidla ani jednou, ja jsem spis proti ockovani v tehotenstvi.

lennisek1
Autor odpověď smazal
Zobraz
marge_s
2. dub 2023

@lennisek1 technicka! Jak se lisi protilatky “prirozene” a vytvorene po ockovani. Myslim, ze doslo k nedorozumneni, ze spis myslel nejake slozky vakciny nebo tak neco 🤷🏾‍♂️

lennisek1
Autor odpověď smazal
Zobraz
marge_s
2. dub 2023

@lennisek1 no jo, ale to prece neni nazor 🤔 to je fakt. Budto to tak je nebo ne. 🤷🏾‍♂️ btw ale ocko centrum je super napad ☝️

dashyyy
3. dub 2023

Nenechala, ani po očku není jistota, že si tělo vytvoří protilátky.. bohužel osobní zkušenost s černým kašlem..

petka0012
8. dub 2023

Zdravím vás holky , za mě ...ať si každý činní se svým tělem ,jak se mu zlíbí , ale ať se poté nediví následkům . Ne všichni doktoři a ne vždy přiznají , následky po očkováních , že to je přímý důsledek , vždy je pro ně jednodušší říct ,že nesouvisí ...taky z toho mají pěkné peníze ,za každý úkon ,za každý bodanec. Vím ,že většina z vás tomu nechce věřit , ale farmamafie nepotřebuje zdravé lidi , potřebuje vyrábět a udržovat lidi nemocné . Za mě ...žádné očkování sobě , ženichovi a dětem .

veronikahradilova
5. bře 2024

SZU doporucuje nechat se ockovat : https://www.nzip.cz/doc/cerny-kasel-tehotne-zen...

zdenkaxy
autor
5. bře 2024

@veronikahradilova rok stary prispevek☹

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru