Od kdy jít na neschopenku v těhotenství? Diskuze a zkušenosti
Ahoj holky . Zajímalo by mě od kdy jste šli na neschopenku v těhotenství ? Já jsem teď 7tt a chtěla bych jít po 4měsici . Není mi teda už teď dobře ,jsem strašně unavená a vždy ráno mi bývá na zvracení , pracuji v obchodě kde tahání zboží - kartony které mají až 15kg . 8hodin stání na nohou a ještě dojízdim 50 km tam a 50km zpět každý den od pondělka do pátka . Moje nadřízená tvrdí ,že tehotenstvi není nemoc takže očekávám až to řeknu různé řeči atd .
@bartk
ne,jsi tady na celem MK jedina tehotna :D
Koukám, že tady se snad ví všechno 🙂 Jen tak pro zajímavost se chci optat. Existuje nebo dá se, že ženská bere mateřskou, která se počítá z manželova vyššího příjmu nebo tak něco? Mě se to netýká, já ani nevím, že něco takového jde,ale říkala mi to kamarádka a druhá věc. Když jde ženská na nemocenskou když je těhotná, v práci ani nezazadala o přeřazení na jinou pozici, jak se jí pak počítá mateřská než začne brát rodicak? Je na tom stejně, jak třeba já, která jsem chodila do práce celou dobu a na mateřskou jsem nastoupila 8 týdnu před porodem? Děkuji
Psychicky náročná práce dekoratérky🤣. Tak jo. Prostě se chceš hodit marod, čekala jsi taky spiklenecké rady jak ze systému co nejdřív a co nejvíc vyždímat a když se ti nedostalo rady podle tvým představ, tak jsou všechny moralistky. Strašně zajímavé, že jinde ve světě ženské většinou makají až do 9 měsíce, jen tady polovina na rizikovém. Tak pak prosím nezapomeň brečet, jak máte málo peněz, jak tě s malými dětmi nechce nikdo zaměstnat a pod. Ono to totiž všechno se vším souvisí. A taky až budeš čekat druhé, tak určitě nebudeš zvedat to prvorozené, že. Těhotná přeci nesmí vzít do ruky nic těžších než pytlík rýže. A ještě mě dostal tvůj příklad s ATB a zánětem dělohy. Proč tě ty asi chtěl nechat doktor doma, že by proto, že jsi byla infekční?🤔 Těhotenství není ani infekce ani jiná nemoc.
@20190418 mám podobný názor. Podle toho co mi říkala sestřička na poslední kontrole tehdy, když jsem byla těhotná, tak mi to vyznělo jakoby snad každá šla hned co zjistí, že je v tom na nemocenskou. Já totiž pracovala co to šlo a ona mě za to pochválila, takže hádám, že moc nás pracujících nebylo. Já chápu, že je některé fakt zle, mě bylo taky, ale když to přešlo, tak jsme mohla normálně chodit dal do práce,dokonce jsme chodila i do fitka, cvičila i jógu. Pokud má někdo problémy, tak to je jasný, že by měla být doma, ale když je ženská zdravá a má zdravé těhotenství, tak se dá chodit normálně do práce
@ferda90 to sis asi spletla s rodicakem. Ten muze brat mesicne vyssi, kdyz prave dolozi prijmy manzela.
A nemyslim, ze na tom bude stejne, protoze materska se vypocitava z vymerovaciho zakladu za poslednich 12 mesicu a na PN je logicky min penez, takze bude i nizsi vymerovaci zaklad. Tech cca pul roku na PN nebo v praci uz je docela na penezich videt
@ferda90 ano, ale nemuzes brat 30 000 mesicne, kdyz si mela 17000 plat. Napriklad. U kazdyho je dana horni hranice, kolik max mesicne muzes ten prispevek mit. A pokud chces vic nez je ta hranice, tak musis leda pres ty prijmy manzela.
Samozrejme pak to vycerpas driv tech 300 000, to je jasny...
já neznám jedinou maminku, která vyzdimala stát a šla hned na neschopenku. Moje některé kamarádky pracovali až do mateřské, v klidu ještě létaly na dovolené. Druhá čast krvacela při těhotenství, zvrcela, hrozil předčasný porod. Ono asi žádná žena vám nebude vysvětlovat, v obchodě ze krvaci a proto je na nemocenské. Já jsem taky byla hned od začátku na nemocenské a přišlo mi totálně mimo když se mě někdo zeptal proč jsem doma. Ono na zeně nepoznáte jestli někdo má hematon, krvaci, v noci zvraci, tvrdne bricho, má krátký děložní čípek.
@mydlova
pokud ma hematom tak ma sedet doma na zadku
Mateřská na manžela by teoreticky prý šla (už se to tu řešilo), ale je to očůrávání státu mnohem větší než některé "neschopenky". Jde o to, že jde na mateřskou po šestinedělí naoko manžel a do práce pak chodí na jinou smlouvu.
@ferda90 uz mi trochu dochazi napady jak ti to vysvetlit 🙈
Vyse mesicniho rodicaku zalezi na vymerovacim zakladu, ktery vychazi z hrube mzdy a nesmi byt vyssi nez 70% toho vymerovaciho zakladu.
Pokud to potrebuje vybrat rychleji tech 300 000 a manzel mel vyssi hrubou mzdu (a tim padem i vyssi vymerovaci zaklad), tak dolozi ty prijmy a mesicni prispevek diky tomu muze byt vyssi.
Ale treba ta tvoje kamaradka mela namysli to, co psala eviicka 🤷
@ferda90 tak v případě tvé známé a rodičáku je to naprosto v pořádku a legální. Pokud má nižší vyměřovací základ než manžel může se použít ten jeho. Pak samozřejmě vyberou rychleji, třeba chtějí druhé dítě, tak jim vyšší částka bude vyhovovat.
S tou neschopenkou, ta co sedí na zadku má méně peněz v době neschopenky+vycházky. Takže stejnou mateřskou už bych nevyčítala, protože pořád je dost těch, které tu PN mají oprávněně. Sama musím uznat, že je spousta "povolených" profesí, které bych po takovém 25tt už dělat asi nechtěla (třeba řídit autobus🙂).
@eviicka jo jasný, já to nemyslím nějak zle, jen se prostě občas najde co si bude povídat, pár ženských kterým se prostě jen nechce 🙂 U nás v práci i když dělám na 3 směny, tak se dá právě přesunout na lehkou práci kde ta ženská sedí. Ta práce byla fajn. Brala jsem téměř stejný plat, jako kdybych chodila klasický na 3 směny, jen rozdíl byl v těch nočních, ty jsem nedělala a tím pádem jsem je nemalá zaplacený. Já právě nevěděla, že rodicak se nějak počítá z vyměřovacího základu. Nemám zkušenost, my nic takového nezadali a ani by jsme nemohli, nejsme manželé a asi by mě to upřímně nenapadlo. Kolikrát ani člověk neví na co a a na co nemá nějaký nárok. Díky za info. Mě jen tak ze zvědavosti zajímalo co to jako je a jak to funguje
@20190418
@ferda90
Proboha když někdo píše že tahá v práci těžké věci a nejde to jinak, je jedno jak se ta práce jmenuje a je tam riziko potratu jako prase. V prvním těhu jsem taky říkala že těhotenství není nemoc, dělala všechno jako dřív... A potratila. Druhé těhu bylo v pohodě a pracovala jsem až do půlky posledního mesice ačkoli jsem rikala že půjdu trochu dřív, ale ono to prostě v pohodě šlo.
Teď jsem odcházela na neschopenku dost brzo (i kdyz jsem nespinila, nic, ale nedávala jsem těhu a práci z nějakého důvodu), tak jsem se asi 14 dní snažila (měla jsem novou práci, tak jsem jí chtěla udržet), ale vezla mě i sanitka (nakonec nic vážného, ale prostě kolaps, vyčerpání a z toho i křeče) a na neschopence jsem. A taky by člověk nečekal že práce v callcentru kde člověk sedí a vykecava bude takový problém - ale byla 🤷♀️
Těhotenství je náročné, člověk vlastně vyrábí dítě 24/7, a vždycky je to alchymie jak to zapůsobí. A protože jsem nechtěla přijít o dítě, měla jsem jasno a zůstala doma, když to jinak nešlo. Kdybych tahala těžké věci, nepracovala bych ani za milion, tam je to nebezpečí velké.

@zmrzlinka nedelam ,Každá druhá je tady chytrá jak rádio a nebyla ani není v mě kůži🙂