OGTT - test na cukrovku, jak jste to zvládly?

adelinda89
15. kvě 2018

Prosím o informaci od maminek, které podstoupily test na cukrovku.
Jak jste to zvládly a jak vám po testu bylo? Já se ptám, jestli si mám vzít dovču na ten den, nebo mám jít po tom normálně do práce.
Děkuji 🙂

gnozka
15. kvě 2018

U obou děti jsem to zvládla úplně v pohodě . U prvního jsem šla normálně do práce do lékárny . Vybrala jsem si laboratoř kde se dává vypít jen 300ml nebo 350, je to sice sladší ale mě by zabilo vypít půl litru 🙂 ale mě v tehu nebylo vůbec špatně . A sedela jsem tam celou dobu . Někdy je maminkam špatně když hůř snášejí tehu nebo mezi testováním chodí .

matyldik
15. kvě 2018

Ahoj,mne se teda tak zvednul zaludek 😀 ale pak už v pohodě 🙂

mikulilinka
15. kvě 2018

Byla jsem šílene unavena, a bylo mi zle, byla jsem doma a dospavala pak 🙂

bassetlady
15. kvě 2018

Cca hoďku po vypití se mi udělalo trošku slabo, ale napila jsem se vody a dobrý. A odpolko jsem byla taková malátnější, musela jsem se trošku hlídat. Jinak nic drastického to není.

michalelka
15. kvě 2018

Já jsem po testu šla domů, bylo mi z toho všeho hladovění, odběru a roztoku blbě.. ale pokud máš pohodovou práci, tak bych asi šla..

oveckaluky
15. kvě 2018

Byla jsem s mladší dcerou, už je to tedy skoro dvanáct let, ale bylo mi pak zle...úplně se toho děsím letos, čeká mě to cca za 6 neděl počítám, jsem 20. tt. Ale prý se změnila příchuť a už to není jen glukóza, tak snad to půjde 😀

eldrag
15. kvě 2018

po roztoku z hnede sklenicky bez moznosti dalsiho piti mi bylo zle, motala se mi hlava, na zvraceni a omdleni. Sotva jsem dosla domu, lehla si . zle mi bylo jeste tři dny. Všechny vysledky norme, v te dobe jsem sladila minimalne. při druhém jsem na ogtt nešla

oveckaluky
15. kvě 2018

@eldrag Taky zvažuju, že to vzdám...cukr v krvi mám v normě, no tak snad...

leymea
15. kvě 2018

Mela jsem snad nejakou citronovou prichut, takze jsem to bez problemu vypila. Bylo toho jen asi 300ml. Uz nevim. Kazdopadne po druhem odberu se mi udelalo trosku spatne. Studenej pot, piskani v usich a videla jsem rozmazane. Uz jsem se videla na zemi. Ustala jsem to a pak v pohode. Mela jsem zrovna ten tyden dovolenou takze jsem do prace nesla. Jinak jsem normalne ridila domu. Fakt mi nic nebylo. Po poslednim odberu jsem se hned najedla. Kazdopadne na te pocit, kdy to semnou malem seklo snad nikdy nezapomenu. U dalsiho tehu se budu bat 😀

esufi
15. kvě 2018

závisí na třech věcech - jak velký milovník sladkého jsi a kolik odběrů ti budou dělat a jestli to bude na lačno. Já na sladké nejsem vůbec, naštěstí test mi nedělali nalačno a odběr mi udělali jen jeden. Měla jsem cosi oranžového, chutnalo to jak přeslazená fanta bez bublin. Bylo mi po tom hodinu dvě divně, prckovi se takový cukerný šok nelíbil, takže rotoval jak šílený.

stefanovamarket
15. kvě 2018

Ja jsem u dcery při tomto testu poprvé v životě přímo tam omdlela,proto se mi vytvořil v hlavě obrovský blok a v období,kdy jsem měla na test jít jsem brala dvoje antibiotika,totální kolaps,takže jsem se na to vykaslala,ten stres byl hrozný. Hrdá na to nejsem,ale zase cukr jsem měla naprosto v pořádku,od začátku těhotenství mám minus pet až sest kilo,snažím se jist rozumně a věřím,že to bude v pořádku. Ted jdu ve čtvrtek na kontrolu do poradny 31tt a určitě me nepochvali..ale kašlu na to. Byla jsem všude,vsechny screeningy atd.tak snad se svet nezbori 😊

eldrag
15. kvě 2018

@oveckaluky ja se při druhem domluvila s obvodačkou a šla jsem asi na 5 kontrolnich odběrů na běžnou hladinu cukru v krvi.

oveckaluky
15. kvě 2018

@eldrag Zkusím, moc děkuji 🙂

j.a.n.i
15. kvě 2018

@esufi A k čemu pak je takový test, když ho nedělají nalačno a udělají jen jeden odběr? To tam člověk nemusí jít vůbec a vypovídací hodnotu to bude mít stejnou.

katka865
15. kvě 2018

Ja jsem test snasela uplne v pohode. Piti toho roztoku mi nevadilo. Spis mi bylo nevolno z hladu. Jsem zvykla snidat a kdyz jsem se nemohla najist tak mi nebylo dobre. Skoro celou dobu jsem sedela. Mela jsem tam pro jistotu manzela. Po testu jsem si dala svacinu a jeli jsme na nakupy a vse bez problemu.

hhanyska
15. kvě 2018

@oveckaluky třeba moje doktorka to přímo nedoporučuje, takže nepůjdu. Dle jejího názoru ještě nikdo neřekl, co to udělá s miminkem. Kdyby (prý) byl s cukrem problém, zjistí se to - jen o trochu později. Ale ona obecně nemá ráda zátěžové testy v těhotenství... ;)

pucmelinka
15. kvě 2018

Ja malem omdlela, byla jsem zeslabla, ale rozdejchala jsem to...

leymea
15. kvě 2018

@j.a.n.i taky nechapu.

leymea
15. kvě 2018

@hhanyska jak se to zjisti?

oveckaluky
15. kvě 2018

@hhanyska To chápu 🙂 Můj je taky vstřícný, takže mi to snad projde 😀

77moona
15. kvě 2018

Při testu v prvním těhotenství jsem se dostala do nějakého šoku, celá jsem se třásla, omdlela, nemohla jsem dýchat. Test byl dokončen, cukrovku jsem neměla. V druhém těhotenství mě už doktor na test neposlal, dělá mi průběžně testy nalacno, i když to asi není tak prukazne.

priefi
15. kvě 2018

@adelinda89 mas narok u tohoto vysetreni na celodenni propustku 😉 nemusis si brat dovcu. Mi treba nebylo nejlip, trpela jsem nevolnostmi a tak dlouho nejist... no hruza. Posledni lok te vody byl nad miru, ale zvladla jsem to udrzet. Zacala jsem pred 7 skoncila po 10h. Na praci jsem pak opravdu nemela pomysleni, byla jsem rada, ze jsem rada. Muj dr.dokonce vyzadoval na vysetreni doprovod.

jipe
15. kvě 2018

absolvovala jsem to celkem třikrát a vždy úplně v pohodě, dala se vybrat příchut, pak tam dvě hodky ležet a po posledním odběru se najíst. Správně je první odběr na lačno, vypít glukozu, za hodku odběr a za dvě hodky odběr

hhanyska
16. kvě 2018

@leymea tak na každé kontrole se sleduje zbytkový cukr v moči a brzo budou další odběry krve.. Přesně nevim, nejsem zdravotník, ale teoretický taky podle dalších příznaků - jak roste mimčo,kolik je plodové vody... Jasně, pokud jsou nějaké rizikové faktory, tak bych na test taky šla.

oplik
16. kvě 2018

pokud ti můžu taky poradit jdi....není to zas tak hrozný a dá se to myslím že jsou mnohem horší věci na svetě....a děláš to pro sebe i pro dítě...neměla jsem rizikové faktory a ejhle slinivka nefungovala na 100% a já si musela měřit cukr a mit dietu ale díky tomu jsem zachránila to nejdůležitější na světě a to za to stojí.... po porodu na to musím jít znovu aby se mi vyvrátilo to že to bylo zpusebeno hormony v těhotenství a cukrovka vymizela....volno si vem pokud mužeš a po tom se jdi dobře najíst a napít a uvídíš že to dáš...a pokud máš ráda trochu sladké bude to ok

adelinda89
autor
16. kvě 2018

Určitě na test půjdu. s tím sladkým to není žádná sláva, radši bych snědla půl kg tataráku i bez topinek 😂 (kdybych mohla 🙂) ale asi si radši to volno vezmu. Člověk nikdy neví a riskovat nebudu 🙂

leymea
16. kvě 2018

@hhanyska jo to se sleduje, ale prý cukr v moči nemusí být i když máš cukrovku. Odběry krve na cukr se dělá v prvním trimestru a pak právě OGTT, potom už se cukr nesleduje (myslím). Je to každýho věc samozřejmě, ale já bych to teda neriskovala a překvapuje mě, že doktor k tomu má takovej přístup. Ona těhotenská cukrovka žádné příznaky nemá. Mimčo sice roste rychleji, takže váha např. přesáhne 4kg, ale takhle velký mimča mají i maminky, které cukrovku neměly a hlavně ta váha je jen orientační. Když se na to přijde dýl tak jedině doufat, že všechno bude v pořádku.

eithelwing
16. kvě 2018

Volno jsem si vzala, ale spíš z pohodlnosti. Roztok mi chutnal. 😁 Po hodině mi bylo trochu špatně, ale hlavně ta žízeň. Zbytek dne nic zvláštního, zapadla jsem s autem do sněhu, volala odtahovku, mrzla venku. 😁 To mi přišlo horší, než test. 😁
Ale to volno doporučuji, člověk nikdy neví. 😊

leymea
16. kvě 2018

@eithelwing to jsi měla teda pěknej den 😀

gnozka
16. kvě 2018

@adelinda89 ja taky sladký vůbec nejim 🙂 taky radši tlacenku s cibuli ale dala jsem to v pohodě 🙂 je dobre ze jdete . Moje dvě kamarádky co opravdu žijí zdravé , v rodině nikdy žádná cukrovka tak měly cukrovku v těhotenství .

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru