icon

Opakovaný potrat. Jak probíhá řešení a léčba?

barbara93jsemja
29. led 2025

Ahoj, mám za sebou potrat 6tt v 11/2024 a aktuálně nejspíš další dle uz prázdná děloha a hodnot HCG které byli 21.1. 804 a 27.1. 308 a zároveň od 17.1. do dnes tj.29.1. slabě krvácím. Vím, že naděje na to že by těhotenství chytlo druhý dech není, ale zajímá mě, kdy začal doktor řešit to, že dochází k potratu a jak to pak případně probíhalo u třetího a eventuálně dalšího těhotenství. Ještě doplním, že mám již 11 letou dceru která je narozená ve 30tt a nikdo nepátral po příčině. Někde jsem četla, že těhotenství ukončené předčasným porodem je už "strašákem" pro další těhotenství. Aktuálně uvažuji nad nějakou reprodukční kliniku (klidně doporučte pokud máte dobrou zkušenost) a nebo nad tím, že se vzdám dalšího dítěte i když je mi to líto. Nezvládám ten pocit který v sobě mám, že jsem k ničemu. Včera jsem si řekla, že než to opakovat stále dokola, že by bylo lepší nechat si vzít dělohu, jenže je tam to ALE...

levandule_k
29. led 2025

Život někdy přináší velmi bolestné zkušenosti. Určitě nejsi k ničemu, ale tohle moje tvrzení ti k ničemu nepomůže. Máš za sebou samovolné potraty, předčasný porod, a to jsou traumatické, náročné zkušenosti, tedy určitě bych vyhledala psychologa, abys to zpracovala a klidně s ním hledat i to, co je pro tebe optimální, jestli nemít další dítě, nebo to dál zkoušet a probrala bych s ním i to, že tě nepadají myšlenky, že by sis nejradši nechala vzít svou dělohu. To ukazuje na obrovskou bolest, kterou zažíváš a chceš se jí vyhnout, možná viníš svou dělohu, tělo za to jak to dopadlo.

Reprodukční kliniku klidně navštiv, asi to bude chtít genetické, imunologické testy. Můžou odhalit příčinu, a také nemusí.

eviicka
29. led 2025

@barbara93jsemja to je mi moc líto, také jsem měla druhé a třetí těhotenství zamlklé a takto rychle za sebou. Navíc ještě ukončené celkem třemi revizemi. Doktoři nic nenavrhovali a já sama po vyšetřeních nepátrala, protože nás už tlačil věk. Dali jsme si asi 5 měsíců přestávku pro regeneraci a zkusili ještě posledních pár pokusů (a vyšlo to, tentokrát už bez komplikací).
Každopádně toto je nepřenositelné, určitě si zkus zvážit všechny možnosti které jen budou možné, jak vyšetření, tak i třeba pomoc psychologickou.

ele_nka
29. led 2025

@barbara93jsemja také jsem měla druhé a třetí těhotenství ukončené samovolným potratem. Je to bohužel příroda, mám skvělého gynekologa díky kterému jsem to zvládla relativně dobře a nepřipadala si jako, že na mě je něco špatného, ale, že to tak bohužel prostě bývá. Moje sestra to teď má úplně stejně (doma jedno dítě a dva potraty za sebou). Vyšetření řeší až pokud jsou po sobě minimálně 3 potraty. Nám se na ten další pokus už povedlo odnosit.

reeeza
29. led 2025

Mám za sebou potraty prvního a druhého těhotenství. Doma žádné dítě nemáme. Zatím to nevzdávám a věřím. Máme za sebou různá vyšetření a zatím se na nic nepřišlo.

Jsou to bolestné zkušenosti. Ale je na každém z nás, jak nás to ovlivní. Můžeš se obrnět a jít dál a nevzdávat to. A nebo to prostě můžeš vzdát a přestat se trápit. I to je volba a není nutné ji zatracovat. Je na každém z nás, jakou cestu si zvolíme.

Každopádně pokud cítíš, že ti není psychicky dobře, nevíš jak ty zážitky zpracovat atp. určitě bych doporučila jít na terapii. Někdy postačí 3, 4 sezení a člověku je lépe.

Doporučila bych vyšetření na trombózu a imuno a genetiku. Spermiogram u partnera.

mecaira
30. led 2025

Mám za sebou 2x. Jiné dítě jsem neměla. Můj gynekolog mě poslal na genetiku a imunologii. Na genetice našli trombofilni mutaci, takže při dalším otěhotnění jsem ředila krev, brala k tomu utrogestan a teď tu mam roční holčičku. 😊❤️ Moje maminka taky prodělala samovolne potraty. Pak měla mě (narozena někdy ve 34.tt) , pak prodělala další…a ještě ve 40ti přišel na svět brácha a chvilku po něm ještě ségra. 😃
Nevzdávat, neveset hlavu. Verim, ze se podaří ❤️🍀🍀🍀🍀

biciklissie
30. led 2025

Mě řekla moje gynekoložka, že se to řeší až po dvou samovolných potratech. Jinak se to bere jako náhoda. Takže, pokud chceš jít touto cestou, tak bych si teď vyžádala žádanku na specializované pracoviště. Ale i nechat to být, je cesta, není to pro každého. Nejsi k ničemu, toto neurčuje naši hodnotu jako žen či matek. Chápu, že je to těžké, ale toto nelze ovlivnit.

rosalindamelinda
30. led 2025

Tak úplně první věc, která mě hned napadla je podstoupit jednoduché vyšetření, které se nazývá HYSTEROSKOPIE!!! Ta nejspolehlivěji odhalí problémy s dělohou!
Za druhé, nad hysterektomií ani neuvažuj, to není tak jednoduché. Takový radikální zásah se dělá u starších žen a pouze - ze závažných zdravotních důvodů! Ještě nikdy jsem neslyšela o tom, že by to byl běžný zákrok - na žádost pacientky. To je snad pouze sterilizace, podvázání vejcovodů. Zkus nejdřív tu hysteroskopii 😉

reeeza
30. led 2025

@mecaira také mám zjištěnou trombofilní mutaci. Doufám že ty dva potraty byly kvůli tomu a příště už se zadaří,když už budu ředit krev...Můžu se zeptat v kolika tt jsi měla potraty? Já až 8tt a 9-10tt. Tak snad to není špatnou genetikou :(

mecaira
1. únor 2025

@reeeza taky takhle v začatku…8-9tt. Pak jsem si do břicha píchala Fraxiparine a brala utrogestan celý první trimestr. Dal ne….a teď mi tu běhá roční holčička 🍀 Jedine co tak mě nechtěli pak nechavat přenášet kvůli te trombofilni mutaci. Takže vyhrožovali, že jestli do terminu nebude na světě, tak se bude vyvolavat. Holka se ale rozhodla prijit na svět 3 dny před terminem 😃 Držím palce 🍀🍀🍀