icon

Ošetřování kočkovitých šelem v těhotenství

eri399
24. bře 2016

Ahojky, dostala jsem k narozeninám dárek - den ošetřovatelem v zoo. Je to v Liberci a já si vybrala okruh šelem. Jenže až teď mi došlo že kočkovité šelmy přenáší toxoplazmózu. Samozřejmě budu mít rukavice ale lze to přenést i jinak (vzácnější zpusob) kapénkovou infekcí, nebo třeba kousnutím. Riskly by jste to? máte s tím zkušenost? V zoo jsem to řešila, že jsem těhu a řekli, že to nevadí. Tak by mě zajmal váš názor 😉

kika_21
24. bře 2016

@eri399 Buďto to odlož, nebo se poraď s veterinářem-třeba MVDr. Tereza Ježková-zabývá se kočkami hodně.Je fajn, myslím, že by Ti napsala pravdu, je zdravě opatrná. 🙂

aniaaa
24. bře 2016

Toxoplasmosa se přenáší výkaly. Musela bys je sníst. Což nehrozí, žejo :o)

eri399
autor
24. bře 2016

@aniaaa jj to nehrozí :D , ale to není jediný způsob přenosu...

te_reza
24. bře 2016

Větší pravděpodobnost nákazy je ze syrového masa. Předpokládám, že hrabat v h*vnech se jim nebudeš 😀 Já měla doma kocoura celé těhu, V mém 8. měsíci se zjistilo že má nádor a že umře. Všechny doktory jsem s ním obíhala já a byla jsem s ním i naposled, Nic jsem nechytla a to se mnou spával v posteli.

eri399
autor
24. bře 2016

@te_reza hrabat ne, ale kydat :D

te_reza
24. bře 2016

@eri399 budeš mít rukavice, né?

eri399
autor
24. bře 2016

@te_reza jasný ;)

soyevita
24. bře 2016

@eri399 Ahojky,doma mám taky dvě kočky a psa.Nic jsem od nich nikdy nechytla.Já osobně bych se nebála.Ale chápu,že chceš být informovaná.V ZOO by si taky učitě nevzali na triko nejaké komplikace......

kika_21
24. bře 2016

@te_reza Ošetřovatel-chovatel se hrabe, protože šelmy sice normálně k tomu člověka nepotřebují, ale na WC zkrátka nechodí, jsou-li v ZOO. Jinak kočka je infekční, má-li koťata a je -li potenciálním bacilonosičem. Pak by těhotná žena zrovna nemusela mýt kočičí záchod, jistě to rád udělá někdo za ní. Jinak viz výše, jsem pouhá sestra na veterině. Doma mám hlodavce a psa-psa tedy v minulosti.Lze samozřejmě dělat ledacos, ale proč zrovna nyní? No zážitky jsou zážitky, mimčo je mimčo. 😉

salot
26. bře 2016

Asi bych do toho nešla - už jenom kvůli tomu strachu. Když si to říkáš, může se to stát. JInak jsem milovník koček a věřím, že od té své nic nechytnu.🙂