icon

Použití ultrazvuku v jiných lékařských profesích. Je to v těhotenství bezpečné?

29. srp 2025

Ahojte, videli stě někdo, nebo víte o lékařce, která pracovala s ultrazvukem v těhotenství? Můžou to dělat?
A co u jiných profesích, kde se pracuje s ultrazvukem, může se to v těhotenství?

drep
29. srp 2025

Samozřejmě. Všechny těhotné doktorky normálně sono používají.

autor
29. srp 2025
@drep

Samozřejmě. Všechny těhotné doktorky normálně sono používají.

@drep Viděla stě? V jakém oboru?

drep
29. srp 2025
@anonym_autor

@drep Viděla stě? V jakém oboru?

@anonym_autor nejen že jsem viděla, ale sama jsem naprosto normálně sonila. Já jsem intenzivista, na radiologii sedí těhotný cel těhotenství na sonu, na gyndě soní těhotn gynekoložky, you name it, dneska ve většině oborů už má sono podobný význam jako fonendoskop

martulka88
Autor odpověď smazal
somalicats
29. srp 2025

Normálně jsem s ultrazvukem během všech těhotenství pracovala, to není problém, jak už psala @drep.

alubif
29. srp 2025

Normálně jsem s ultrazvukem pracovala. Co děláš obor, že se takto ptáš?

kleio
29. srp 2025

Ano, znám, gynekoložku

eviicka
29. srp 2025

Moje gynekologa měla podobný termín jako já, a ano ultrazvuk mi dělala. Kamarádka pracuje s ultrazvukem a prý ji to akorát lákalo miminko kontrolovat v době kdy ještě nekopalo.

cilkat
30. srp 2025

Takový ty kontaktní ultrazvukový sondy, co se používají v lékařství, jsou směrované, mají vlastěn malý výkon a obvykle potřebují vodič (ten gel a pak tělo pacianta), tam si fakt nemyslím, že by hrozilo nějaké rizio pro plod obsluhy.
Kde bych váhala, je pokud by dotyčná pracovala v laborce a používala třeba ultrazvukové lázně a podobné věci. Tam je přecejen ten ultrazvuk mnohem ve větší dávce a a obvykle mnohem delší čas. Tomu už by asi bylo na místě se vyhnout. Ale ono v laborce bude těch potenciálních rizik asi obecně víc (včetně výparů chemikálií atd), takže to bude nejspíš jen jeden z více důvodů, proč Jako doktor do ordinace ano, jako laborant do laborky ne.

palja
30. srp 2025

@anonym_autor ano, u nás na radiologii těhotné lékařky normálně pracují.