icon

Pozitivní screening na DS u více těhotenství

lulupu
21. lis 2017

Dobrý den,

čekám druhé dítě a znovu nám vyšel pozitivní screening na downův syndrom (1:263). Když jsem čekala dceru, vyšel taky pozitivně (1:170). V obou případech UTZ v pořádku, ale špatná biochemie. Poprvé se nám narodila zdravá dcera, do porodu jsme nevěděli, odmítla jsem invazivní vyšetření. Teď postupujeme stejně. Má někdo prosím stejnou zkušenost?
Moc děkuji za odpovědi.

olga_
21. lis 2017

@lulupu Zkušenost nemám, ale je to všechno otázka pravděpodobnosti. V prvním případě 1:170 to vychází v převodu na procenta 0,59% pravděpodobnost, že se Down vyskytne, u druhého to máte teď lepší, je to pravděpodobnost 0,38 % výskytu...

lulupu
autor
21. lis 2017

@olga_ je pravda, že při přepočtu na procenta to hned vypadá optimističtěji. Ale z hlavy se to těžko vytěsňuje. Děkuji! 🙂

olga_
21. lis 2017

@lulupu Jo, je to tak. Buď to bude černý petr, nebo ne. Je to prostě loterie... ❤

alush
21. lis 2017

@lulupu Vím o jedné mamince od nás z vesnice, která měla vysoké riziko u všech 3 těhotenství, bylo jim doporučeno ukončení těhotenství. To zásadně s manželem odmítli a mají 3 zdravé děti.

35_a_budu_mamka
21. lis 2017

@lulupu Dobry vecer, ja mam zatim 1 mimi, ale rodila jsem az ve 36, vychazelo mi riziko na DS 1:240, nechala jsem si vzit krev na Prenascan a vse v poradku, mam zdrave mimi. Ocekavam, ze pri dalsim tehu mi to vyjde znovu spatne (uz kvuli vyssimu veku), ale urcite uz z toho nebudu tak vydesena jako poprve. Drzim palce a nestresujte, bude to v poradku. 💗

olga_
21. lis 2017

@lulupu Ještě je potřeba si uvědomit, že ani tzv. negativní výsledek neznamená 100% jistotu, že se postižení neobjeví, pořád je to nějaké 1:XY. Je tu maminka, která měla screening negativní a narodila se jí holčička s Downem...