Prvorodička a dvojčata. Co vše je potřeba?

aadys
22. črc 2023

Ahoj, včera jsme měli velký překvapení a zjistili jsme, že místo jednoho prcka jsou tam dva 😄
Jelikož jsem prvorodička a tohle je fakt velký šok a tak trošku jsme s tím nepočítali (ani já a ani chlap dvojčata v rodině nemáme) tak se snažím spoustu informací zjistit. Co je vše potřeba, co koupit, co naopak třeba nekupovat protože to bylo zbytečné. Na internetu je toho mrak, ale všechno takové polo informace, proto budu ráda za každou radu od Vás co máte dvojčata nebo vícerčata 😊

luciek013
22. črc 2023

@aadys klidně napis sz co vše te zajímá🙂

hanyzka11
29. črc 2023

@aadys Ahoj. V první řadě moc gratuluju 🙂 A za mě asi takto.....jako prvorodička budeš kupovat věci, o kterých zjistíš, žes je nepotřebovala a nebo objevíš něco, což už jsi měla mít dávno 😀 A to bez ohledu na to, kolik dětí čekáš. Tak to prostě je 🙂
On v tom moc velký rozdíl není. Spousta věcí je potřeba 1x 😉 Je jasné, že budete potřebovat kočárek na dvojčata, 2x autosedačku a víc postýlek. My třeba měli 4. což je náročné na místo. 2 v ložnici a 2 v obýváku, kde byli děti přes den. Nevím, jak jste na tom s místem, tak toto mi třeba přijde fajn promyslet. Třeba budete postýlky přesouvat. Každopádně nepočítej, že budou děti spávat spolu. To je fajn tak 14 dní, pak už si zavazí, budí se (aspoň u nás). A i kvůli monitoru dechu je musíš mít zvlášť.
Další věc, co se mi osvědčila je velký kojící polštář. Kdybys kojila a třeba i tandem, tak fakt ten velký. když kojit nebudeš, tak se na tom dobře válí 😀
Jinak o něco víc oblečení a plínek, dudlíků, deček. Ale v dnešní době , kde je všeho mraky a objednané zboží z netu máš za 2 doma, bych se nebála a nechala dle potřeby a situace 😉
Miminka toho moc nepotřebují. To až časem se ukáže větší potřeba mít věci 2x - houpátka, nočníky, jídelní židličky, odrážedla......prostě to potřebuješ současně 🙈
Každopádně vám moc přeju, aby vše proběhlo bez komplikací, miminka u Tebe vydržela co nejdéle a vše ostatní se nějak poddá.

aadys
autor
30. črc 2023

@hanyzka11 právě protože vím že buď je něco co koupím a vůbec to nepotřebuju a nebo naopak chci se zeptat zkušenějších 😄 ať nemáme doma ptákoviny. Místa máme málo, původně se počítalo s jedním dítkem do bytu a druhý až se postaví dům. Postýlky zatím máme vymysleno tak že dvě budou v ložnici a jedna velká cestovní v obýváku aby se dala složit případně rovnou vzít k babičkám. Co jsem koukala tak ty cestovní jsou opravdu velké a děti by si neměli překážet. Kojící polštář už jsem si objednala u tchýně😄 ušije mi ho přímo na míru protože se mi žádný na internetu nezamlouval.
Jo cenově to asi začne bejt náročnější čím víc budou starší, naštěstí přítel nemá špatnou práci a co tři měsíce dostávají prémie za splnění takže to nějak zvládneme a až já naskočím zase do práce po 3 letech tak to taky bude lepší. Kočár i sedačky máme vybrané abysme věděli kolik to bude stát, to stejné monitor dechu abychom se na to finančně mohli připravit. Oblečení a všechno kolem asi zařídí babičky protože jakmile jsme to oznámili tak už hledali všemožný ptákoviny a oblečky 😄 ja pořád doufám že to bude páreček 😄 jinak moc děkuju! Snazim se uklidnit že když už bijou srdíčka a jsou krásně vidět tak všechno bude v pořádku jinak bych se asi utrápila strachem

zelenaesmolda
30. črc 2023

@aadys
Jake mate vybrane autosedacky?

rebe
30. črc 2023

Jestli můžu doporučit, i když mám teda tři po sobě jdoucí děti a ne dvojčata, tak minimálně na šestinedělí si pořiď paní na úklid a případně i žehlení. Člověk si říká, že se přece zvládne postarat o domácnost, když bude celé dny doma, ale kolem miminek je tolik skákání, k tomu nevyspání a psychická náročnost změny celého života, že je opravdu lepší věnovat čas procházkám a mazlení s miminkama než trápení, že nestíháš a jsi neschopná. My na to přišli až se třetím dítětem a fakt je mi líto, kolik rozepří jsme si mohli odpustit.

aadys
autor
30. črc 2023

@zelenaesmolda zatím od joie ty rostoucí od vajíčka. Já jsem prcek takže tahat se s vajíčkama jsem zamítla protože je mám po lýtka a se dvouma by se mi blbě chodilo. Ale zatím jen vybíráme předběžně, všechno se ještě do února muže 30x změnit 😂

aadys
autor
30. črc 2023

@rebe naštěstí mám skvělého přítele kterej tohle dělá všechno i teď. Je mi vážně zle a únava teda šílená, kdyby nebylo jeho myslím si že se ani nenajím. Tchýně se taky nabídla že až přítel půjde po otcovské do práce že klidně taky bude jezdit a pomáhat když bude potřeba . Na tohle mám fakt štěstí a strašně si toho vážím 😊

hanyzka11
30. črc 2023

@aadys Toto jsem Ti taky chtěla napsat. Nech si pomoct 🙂. Já jsem byla u prvních dětí tak "blbá a hrdá", že prostě zvládnu všechno sama a bylo mi trapný,aby mi mamka vyžehlila nebo vytřela a přitom by to udělala ráda. A byla to chyba. Ty začátky byly těžký. Takže teď už si pomoct nechám a je to mi trapný jen trošku, když přijde a složí mi prádlo ze sušičky, pověsí prádlo, vyžehlí. První týden nám i vařila. A před porodem mi tady kompletně uklidila. A to chlap funguje nadstandardně.

hanyzka11
30. črc 2023

Co považuju za nejlepší investici vůbec je elektrická odsávačka. Třeba potřebovat nebudeš a budeš mít šikovné děti přísavky. Každopádně bych po ní koukla měla jí vybranou, kdyby náhodou.....kdo je připraven, není překvapen.
Ohledně kočárku bych určitě doporučovala trojkombinaci. Nebo adaptéry na vajíčka. Neměla jsem a fakt někam nést 2 vajca je síla. Je fakt, že těch situací moc nebylo a většinou to vzal chlap, ale i tak. My neměli ani auto, abychom tam dali celý kočár s korbama a kolikrát to ani není potřeba. Třeba k doktorovi. Ale doporučuju.

aadys
autor
30. črc 2023

@hanyzka11 no já koukala a abych pravdu řekla trojkombinace pro dvojčata je nesehnatelná, max dvojkombinace. Chlap se doma rozčiluje že v tomhle jsou dvojčata diskriminovaný😂 naštěstí cca 3 měsíce zpět jsme pořídili auto pro mě kam se kočárek vejde a chlap má velký pracovní a pak ho stejně vymění za dodávku protože máme ještě psa. Já si se svyma 160 nedovedu představit běhat s vajíčkama i byť třeba na krátko. Chlap má naštěstí práci že kdyz budeme muset k doktorovi půjde semnou, počítá s tím.
Jinak na odsávačku jsem koukala. Předběžně asi vím co chci ale uvidím jak na tom budou děti až se narodí když to nepůjde tak se koupi, ale zatím nevím jestli ji mám pořizovat předem.

aadys
autor
30. črc 2023

@hanyzka11 jinak jestli trojkombinace to bude darda ne? Já když koukala na ty ceny tak mě omývalo😂 ale fakt ať jsme hledali jak jsme hledali tak jsme nenašli, rozhodne jestli máš nějaký doporučení budu vděčná!

tulipdona
30. črc 2023

Jaký autosedačky mas na mysli? Ty pro dvojky potřebuješ kvalitní vajíčka s dost vlozkami, protože budou mrňavý.

Nejlepší jsou avionaut pixel, avionaut pro či joie i gemm.

Ty “rostoucí” co máš na mysli, jsou absolutně nevhodné a do pokračovaček jde dítě až když dva měsíce sedí. Tvoje mrňata budou ve vajicku klidně 18 měsíců nebo i víc. Rozhodne kup vajíčko. Kdyby si potřebovala poradit napis.

tulipdona
30. črc 2023

Rozdíl v usazení je vidět hned. Mimina do pokračovaček nepatří, jakkoliv sklopená pokračovací autosedačka neposkytuje křehkému tělíčku novorozeněte tak vysokou míru ochrany, jako vajíčko. Nejde o náklon, ale o boční ochrany, o fakt, že jde o jeden kus skořepiny, který objímá dítě. A jakkoliv nakloněná, nesedící mimino v pokračovačce není nikdy tak dobře usazené, jako může být ve vejci, vždy jde o variantu pasivního sedu. Nesedící mimino prostě do pokračovací sedačky (od slova „sedět“) nepatří.

aadys
autor
30. črc 2023

@tulipdona chlap vybral tuhle. Máme v plánu jet do Ostravy za paní která se specializuje přímo na dvojčata. Samozřejmě si necháme poradit 😊 nejsem úplně zarytá že to musí byt jak si vymyslim 😄 zatím opravdu hledám a doptávám se na informace, protože potřebuju aspoň orientačně vědět kolik budeme potřebovat a co všechno případně i do budoucna než třeba zase naskočím do práce a bude víc peněz

tulipdona
30. črc 2023

@aadys ještě jednou ahoj, nechci znít nějak vztekle nebo tak něco. Ale logicky nebude taková sedačka sedět miminku a 14 letému pubošovi.
Ty potřebuješ vajíčko 0-13 kg s kvalitními vložkami.

V joie budou tvoje mimča usazený dobře a bude pro ně bezpečná až kolem 18 měsíce ne dřív.

Máš facebook? Znám super skupinu. Kam napíšeš typ vozu, finanční limit a odborníci ti poradí co bude nejlepší volba pro vás.

tulipdona
30. črc 2023

Skupina tady, Ukaž ji taky manželovi 🙂 ať s joie ještě počká..
https://m.facebook.com/groups/808579006342994/?...

aadys
autor
30. črc 2023

@tulipdona ahoj, ne úplně v pohodě 😊 původně jsem tu do 13 kg měla vybranou já. Ve skupině jsem, jak jsem psala víš zatím se rozhlížíme a objedeme různý prodejny a poptáme se a poradíme. Nejsme vyloženě zakousnutí v tom, že to musí být tahle. Svým způsobem chápu i chlapa, že kvůli financím atd chce najít nějaké řešení které budou mít na dýl než na půl roku.

tulipdona
30. črc 2023

@aadys Tak víte že vajíčko je nejlepší volba. Nic není bezpečnější a hlavně anatomicky zdravějšího než vajíčko. Vysvětli to chlapovi. Jde o zdraví vašich děti. Pokud by trval na pokračovačkách. Jediné pro nesedící děti jsou BeSafe izi twist B. Do žádné jiné pokračovačky mimina nepatří.
Ale tu finanční stranu věci chápu. Ale, než se děti narodí a vyrostou z vajíček je to dlouhá doba. To určitě našetříte a rodina třeba k vanoucům může přispět.

tulipdona
30. črc 2023

@aadys žádné kvalitní vajíčko není do půl roku. Jsou do 85 cm a to některé děti nemají ani ve dvou letech. Je to investice na minimálně 18 měsíců. Za mne dvojky budou menší a klidne dva roky v nich budou.

aadys
autor
30. črc 2023

@tulipdona tak s tím půl rokem to byla nadsázka. Jak říkám, pořád zjišťujeme a cucáme informace. Jsem poměrně na začátku takže máme čas si vše v klidu rozmyslet a poradit se kde se dá 😊
Bezpečnost a zdraví je samozřejmě především tak ani není o čem diskutovat. Ale pořád jsem jen prvorodička a hlavně nečekaně rovnou dvojčat takže ty informace potřebuji někde načerpat a srovnat si to. Proto dekuju za radu se vajíčky, mrkneme na to 😊

tulipdona
30. črc 2023

@aadys je dobře, že se zajímáte. Ohledně bezpečnosti není o čem. A všechno ostatní jsou banality.
Ještě kočárek je věda vybrat.😁💪 Za mě Bugaboo donkey je top. Žádný jiný se mu ani z daleka nevyrovná.

aadys
autor
30. črc 2023

@tulipdona no nad kočárkama jsme strávili už asi týden 😂 my původně chtěli trojkombinaci, ale prostě za boha pro dvojčata nemůžeme najít nebo hledáme špatně. V Ostravě má právě paní obchod právě zaměřený na dvojčata a chlap má pravdu že jsou ty děti diskriminovaný 😂 pro jedno dítě je toho mrak ale pro dvojčata a vícerčata to je teda fakt jehla v kupce sena

tulipdona
30. črc 2023

@aadys na rovinu. Trojkombinace je blbost, vajíčka většinou nekvalitní šmejdi. Korby ještě Ok, ale sporťáky tezky jako tank. Pokud koupíš trojkombo do roka budeš shánět lehčí a uživatelsky příjemnější sporťák. 😁

Za mě (mam dvojky, vím co říkám..). Bych koupila kvalitní vajíčka, ojetý kocar s korbami a pak paradni nový sporťák.

Chlap ma pravdu, dvojky jsou ve výbavě diskriminováni 🙈

aadys
autor
30. črc 2023

@tulipdona nám kočár chce koupit tchyně a řekla si že si máme vybrat. Řekla že když nebude z 60 tak v pohodě 😂 my měli vybraný takový pěkný, skládal se fakt dobře. Byli jsme rozhodnutí že se pojedeme podívat případně ho prostě hned vezmeme. No osud to chtěl jinak 😂
Ta paní v Ostravě právě je schopna když prodá kočárek ho vzít zpátky pokud se třeba nevejde do výtahu atd. Takže jsem si říkala že si něco vytipujeme u ni na e-shopu a pak si zkusím aby se mi právě dobře skládal a aby nebyl těžký když pak pojedu s nima někde sama.

tulipdona
30. črc 2023

@aadys tak to je moc hodna tchyně. V tom případě bych šla do bugaboo donkey nebo thule double. Oba si vyzkoušej. Nic lepšího na trhu pro dvojky bohužel není. 🙈 Někdy jsem měla pocit, že výrobci na dvojky úplně zapomínají.

A s tou vahou. Ony budou všechny těžký. Jen některý budou ovladatelnejsi než jiný. Třeba skládat kočár po císaři do auta jsem nemohla skoro půl roku. To neslo. 🙈🫠 Celý první rok jsem chodila všude pěšky. 😂 Aspoň jsem zhubla.

aadys
autor
30. črc 2023

@tulipdona moje gyndařka je totálně nadšená že mám dvě a mysli si že půjdou normálně 😂 docela tomu fandí, já se automaticky ptala zda budu muset na císař, protože vím že se to prostě dělá.
Ono obecně jako monitor dechu, chlap je z toho zoufali protože si myslím že dokud to půjde měli by spát spolu, jenže to se totálně míjí s těma monitorama. Jak jste to měli vy? Já jsem docela posera na to abych to riskla bez monitoru.
My naštěstí bydlíme ještě ve městě a od baráku nám vede stezka takže asi taky budu hlavně pěškobus😄, ale už nám moc nenahrává to naše 2+kk😂 doufám že postavíme co nejdříve a půjdeme do většího. Snažím se uklidňovat že to zvládli jiní tak my taky 😄

hanyzka11
30. črc 2023

@aadys Hele neboj, všechno zvládnete. Ono se ty potřeby časově rozloží. A pokud máte něco našetřeno na ten začátek, tak to půjde v pohodě. A třeba monitor dechu bych nekupovala a půjčila na ten půlrok v porodnici.
Ohledně kočárku neporadím. Já neměla nový nikdy, tak vlastně nevím, co je na trhu. Jak píše @tulipdona , nejvíc se pak využije ten sporťák. Pokud máte velký auto a dáš do něj kočár s korbama, tak super a kup vajíčka zvlášť . Já jen psala svoji zkušenost, co by mi usnadnilo život. Kočárky (hlavně po dvojčatech) odkoupíš po někom v krásným stavu. Korby jsou brzo malý a ty sporťáky jsou nic moc a nevyužívají se (jak už bylo psáno výše) a hlavně nečekáš, že bys měla případně znovu dvojčata, tak dáš kočár prostě pryč 😅
A vlastně spoustu věcí koupíš z druhý ruky, když nejsi úplně zakousnutá, že musíš mít vše nový. Třeba zrovna ty postýlky, nebo my máme 4 sedačky, abychom je nemusely přehazovat z auta do auta. Nová nebyla ani jedna.

zelenaesmolda
31. črc 2023

@aadys
co myslis rostouci od vajicka?Jako pokracovaci sedacku?Ta ale neni pro nesedici dite vhodna,novorozene patri do vajicka a pokracovaci sedacku muze mit az kdyz 2 mesice stabilne sedi...

bertik20
31. črc 2023

Určitě využiješ odsávačku mléka, váhu (abys věděla kolik mimča vypijí a jak rostou). Hromadu látkových plen - ono se to nezdá, ale i při jednom prckovi jsem měla spotřebu kvůli ublinkávání min.10 ks - mám i starší dvojčata a tam to bylo X2😂)
Klasické věci jako postýlky, nepromokavé chrániče, flašky, kočár,oblečení..... Na odstříkané mléko i ohřívačka lahví...
Hlavně monitor dechu, ten mi syna zachránil.
Dá se předpokládat a počítat s předčasným porodem, takže je konci těhu podle odhadů váhy miminek koupit plenky. Nejmenší měli v Dm od 2 kg

mom_of_four
31. črc 2023

Gratuluji k dvojčatům! Mít dvojčata je super, jsem za ně moc vděčná. Ze začátku je to sice náročnější, ale potom daleko jednodušší než mít "jednodítě".
Co kupovat na dvojčata?
Taková ta klasika, co na jedno miminko, jen 2x 😀 Kočárek už tady holky radily, výběr je v pohodě, vyrábí se už především ty, kterými pohodlně projedeš všemi dveřmi. Záleží ale jak moc a kudy budete jezdit, jestli jen nutné vycházky nebo bude vyjíždět i do přírody cestou necestou. A nebála bych se vzít kočár z druhé ruky, měli jsme s ním dobrou zkušenost. 👍
Koupili jsme EasyWalker a spokojení jsme byli moc, děti v kočárku spaly přes den, hodně jsem chodila pěšky, využívala ho moc. Zvládl lesní cesty, zimní břečky, nafukovací kola byla velká výhoda.
Autosedačky jsou tady na MK velké téma a ještě jsem nezažila diskuzi, která by na toto téma neproběhla v klidu 🙈 Za mě vámi zvolené sedačky úplně v pohodě 😉
Nákup nákladnějších věcí jako odsávaček, chůviček, váhy, monitorů, apod. bych nechala až na dobu, kdy zjistíš, že je fakt potřebuješ. V dnešní době nakoupené zboží na netu můžeš mít do 2.dne doma.
A spánek v jedné postýlce nebo ve dvou? Zase bych počkala, jaké ty děti budou. Já měla představu, že budou spát spolu v jedné postýlce, tulit se v jednom klubíčku. Houby. Od začátku chtěli spát každé zvlášť, dokupovala jsem 2.postýlku 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru