Screening tyreopatií v těhotenství, máte zkušenost?

lindaaa10
4. bře 2015

Ahoj holky, nemáte někdo zkušenost s testem k vyhledání skrytých poruch štítné žlázy (screening tyreopatií) v těhotenství? Jde mi o to, jestli to nejsou vyhozené peníze...díky

mysonek
4. bře 2015

@lindaaa10 a co konkrétně máš na mysli? Určitě je vhodné nabrat TSH k vyloučení snížené funkce žlázy, která je u žen dost častá. Ale to ti může udělat obvoďák normálně na pojišťovnu, to není drahé vyšetření a stejně by ho ženy měly mít čas od času nabrané. Ostatní je podle mě zbytečné.

lindaaa10
autor
5. bře 2015

Diky za info.Me to bylo prave nabidnuto na gynde a to za 1000 Kc. Nemame problemy se stitnou zlazou v rodine, proto nehradi pojistovna...asi bude rozumnejsi pozadat obvodaka.

mysonek
5. bře 2015

@lindaaa10 za 1000? Tolik ten odběr určitě nestojí. Teda pokud ti nechce odebírat i volné hormony a protilátky. Ale to je dle mě zbytečné, protože normální hodnota TSH se rovná normální funkce štítné žlázy. Pokud bude TSH mimo normu, tak se dá to ostatní dodělat. Ale jinak ten odběr TSH fakt doporučuji, protože dost poruch štítné žlázy propuká právě v těhotenství (pak ještě v pubertě a přechodu - prostě při nějaké hormonální nerovnováze). A zrovna v těhotenství je potřeba to důkladně léčit, protože správná funkce štítné žlázy u matky je nutná pro správný vývoj dítěte. Já jsem lékařka a TSH jsem si také nechala nabrat. Tak držím palce ať Ti obvoďák vyjde vstříc. Je škoda že gynekologové s tou spoustou odběrů nenabírají i TSH.

lindaaa10
autor
5. bře 2015

Super, poprosim obvodaka...moc dekuji za radu

bobulka_216
5. bře 2015

určitě si nech odebrat krev 🙂 jak píše výše je to dobré, já mám sníženou funkci,ale vím to už od cca 13let a lečím se s tím a v těhotenství mi navýšili dávku pro správný vývoj dítěte 🙂

lindaaa10
autor
5. bře 2015

Urco necham, zitra tam zavolam. Moc dekuji

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru