Som tehotná, ale nejem viac ako normálne-ohrozujem dieťa?

mika251
17. bře 2016

Ahojte.
Väčšina tehotných rieši opatný problém, ale možno sa nás tu takých nájde viac.
Som aktuálne v 22tt a ešte som nepribrala ani kilo. Doktorka sa ma akurát pýtala, či jem a viac to nekomentovala, ale celá rodina má nervy z toho, že nepriberám a že nemám žiadne brucho. Že bude dieťa podvýživené a že mám viac jesť.

Je fakt, že jem "normálne", nemám žiadne žravé chvílky, neholdujem sladkému, nedávam si dvojité porcie. Ráno si dám celozrný rohlík a jogurt a vydržím až do obeda, kedy sa klasicky najem (meníčko v restauraci), odpoledne si dám predsnídavku s piškotami, alebo jabko, proste niečo malé a na večeru pečivo, alebo teplé jedlo, podľa toho, či varím, alebo nie. Chodím furt do práce, sedím v kancelárii na židli, takže energetický výdaj nie je nijak závratný.
Takto som jedla aj pred tým, s výnimkou svačiny odpoledne, väčšinou som to po obede vydržala až do večera bez pocitu hladu. Nikdy som nebola žiaden veľký jedlík, takto mi to stačilo.
Odkedy som tehotná, úplne mi prestali chutiť sladkosti - keksy, sladké tyčinky - jedla som toho minimálne už pred tým a teraz už vobec nie. Občas si dám tabuľku čokolády.

Tak by som sa rada opýtala - fakt je to špatné, keď nejem viac? Z mojej strany to nie je zámer, proste mi to takto vychádza - v práci je toho občas dosť, že sa ani nestihnem otočiť a už je to obed, na jedlo nemám myšlienky, ale zas si myslím, že keby som bola fakt hladná, tak sa proste najem, nijak netrpím.

Tento pondelok som bola na screeningu a bábätko odpovedá 22tt, všetko je v poriadku. Akurát váhový odhad mi neprezradil, ale zas keby sa mu niečo nezdalo, tak mi to povie, nie?
Inak meriam 165 cm a vážim 57 kilo, nie som žiadna anorektička 🙂

Čo myslíte?

zborilova1989
17. bře 2016

Pokud malé roste a je vše v pořádku tak bych jídlo neřešila. Stačí jíst když má žena hlad a není potřeba jíst více. v knize o těhotenství jsem se dočetla, že je potřeba asi o 300kj denně více, což je jedna malá svačina, takže vážně nic moc navíc. Já jsem 16tt a jím o něco méně než dříve a mám asi 8kg dole a malej taky roste.

andrejka1991
17. bře 2016

Ahoj. Ja jsem do tretiho trimestru taky nepribirala sladke sem nejedla protoze mi v tehu nechutnalo a taky sem nikdy nebyla zadny velky jedlik a to ani v tehotenstvi. Ale ve tretim trimestru sem nabrala hodne asi 19kg. Zaclo mi chutnat sladke a vse bylo v poradku. Kazdopadne si myslim ze kdyby bylo neco v neporadku ze by ti to doktor/ka rekli.

iveta93
17. bře 2016

Ahoj, já to řeknu takhle. To že se v těhotenství má jíst za dva je pověra. Jez když máš hlad nebo chuť. Já naopak v těhotenství přibírala a jedla jsem asi jako ty. Můj doktor se mě ptal jak jím a upozorňoval mě na to, že se má jíst normálně a ne za dva. Víc toho potřebuješ až asi poslední dva měsíce. To už je přeci jen miminko větší, ale tělo si samo řekne, že potřebuje víc živin. Takže neboj. Někdo přibere 10 kg a někdo 30 kg. Já být tebou tak jsem ráda protože se toho nemůžu zbavit. 😀

bikiki
17. bře 2016

Přesně jak říká @iveta93. To, že se má jíst za dva je pověra. Manželův strýc je gynekolog a toto mi potvrdil. Ne předse každá žena musí v těhotenství vypadat jako balon před prasknutím. Buď ráda, že zas tolik nepřibíráš. Pokud miminko prospívá, vůbec bych to neřešila.

zuzineckah
17. bře 2016

@mika251 si úplne normalni, neboj 😀 pokud miminko prosperuje a ty se cítiš dobre, tak se tim vubec netrap. Ono hodne lidi porad podleha jakesi nepochopitelne teorii, že v tehotenstvi MUSÍ jist za dva a pribrat aspoň 20kg, aby okolí tehotenstvi uznalo 😀

lenbenn
17. bře 2016

Presne. Rika se, ze nemas jist dvakrat vice, ale dvakrat casteji...Miminko si vezme vse co potrebuje a ja bych se radovala, ze jsem nic nepribrala :D

sara84
17. bře 2016

Ja bych zaradila vice ovoce a zeleniny, to mi prijde, ze mate trochu malo. Nebo alespon 100% dzusy k piti. At mate vitaminy a neslozite se pak z kojeni. Mimco si vezme, co potrebuje a pak je telo vycerpane. Vice kalorii si myslim treba neni, ja priprala za cele tehu u prvniho asi 6kg, u druheho 7kg. A tyden po porodu jsem mela o 4 mene nez pred tehotenstvim.

letadlo13
17. bře 2016

@mika251 já bych tě uklidnila, sice jsem přibrala, do půlky těhotenství moc ne, asi 3 kila, ale v mojem případě to byly 100% prsa, asi o 4 čísla). Že jsem těhotná, na srazu moji spolužáci nepoznali, a to jsem byla v 9. měsíci. Břicho mi vylezlo trochu až v 7 měsíci, nejvíc 3 týdny před porodem. Jedla jsem jak vrabec, nejdřív mi bylo trochu zle, pak bylo horké léto a pak mi malý tlačil do žaludku, to byly porce jako ze školky. Vůbec bych to neřešila. Jíš teda málo i na netěhotnou, ale problém v tom nevidím, každý jsme jiný, podváhu nemáš. Já Měřím 176 a moje normální váha je asi 58-60 kg. Těhotná nemusí být jako vorvaň. V našich zeměpisných podmínkách máme pestrou stravu prakticky všichni, znám ženské co blily a skoro celé těhotenství moc nejedly a nevadilo to ničemu.

letadlo13
17. bře 2016

@sara84 jelikož džusy jsou pasterované a z koncentrátu, i ty 100%, tak bych tam moc vitamínů nehledala, a když tak uměle dodané. Takže tak.

letadlo13
17. bře 2016

@zuzineckah jasně, babičky by poreferovaly 🙂 četla jsem v nějaké studii, že těhotenství je v prvních dvou trimestrech tak energeticky náročné, že jeho potřeby pokryje zvýšení příjmu potravy cca o jedno jablko denně 🙂

andelka
17. bře 2016

Nikdy jsem nejedla víc. Není pro to důvod. Zdravě, pestře, kvalitně ano,ale ne za dva. Přibírat jsem začala po 20 tt, bříško se ukázalo taky až v té době. Nikdo mi nic neřekl,miminko bylo vždy OK. Pribrala jsem celkem 7,5kg.

zuzineckah
17. bře 2016

@sara84 džus bych nahradila ovocem a když už něco těkuté, tak klidně vodu citronem, limetkou, okurkou, mátou, zázvorem, kiwi, pomerančem......je asi tisíc možností 🙂 a úplně ideálně by to ovoce mohlo být chemicky neošetřené. Ne že by nutně muselo být bio a eko, ale kvůli chuti a právě těm všem vitamínům 🙂

novynka
17. bře 2016

@mika251 já tohle řeším teď u druhého dítka... u prvního synka jsem celkově přibrala 10 kg, z toho až poslední měsíc 3 kg, synek nakonec měl 3,90 kg. A teď mám 4 dny do termínu a mám nahoře pouhých 5-6 kg, ještě před dvěma týdny jsem měla nahoře jen 3 kg. Pokud jde o jídlo v těhu, taky moc hlad nemám, navíc do toho péče o dvouleťáka, třeba dřív jsem večeřela až v 9 večer, teď mi stačí večeře v 6 a pak jen ovoce. Říkala jsem to asi v 7. měsíci doktorovi, že moc nepřibírám, a on to neřešil. Je fakt, že mimi je trošičku menší, ale to jsou stejně odhady. Mám jen břicho dopředu, ale opravdu velké břicho, to jsem měla i poprvé. Takže v tvém případě bych se taky nestrachovala ;) Jo a po porodu prvního, díky kojení jsem se nakonec dostala ještě na 4 kg pod výchozí váhu! Takže buďme jedině rády ;)

dana3262
18. bře 2016

@mika251 nestresuj se. Vůbec nemusíš jíst víc. Váhu máš dle mého v pohodě, takže když něco po porodu shodis, tak tě to neohrozí. Já s druhým byla za celý těhotenství -1kg. A to jsem začínala na 175cm/59kg - žádnej tlustoch.
Ale chci říct, že jsem nrmohla jíst, první 3 měsíce jsem jedla jen housky nebo dvě se sýrem denně a pak jen brambory a cukety. Fakt priserny.. ale dítě je 100% zdravý. A to jsem ještě do 5.měsíce těhotenství kojila.
Opravdu miminko nemůžeš ohrozit. Živiny jdou nejdřív miminku, pak do mléka a pak mamince. Tak je to v těle nastavené. Dnes žijeme v takovém blahobitu, že stravou stridmou stravou opravdu nic fatalniho nezpusobime.

dana3262
18. bře 2016

Jo a jak píše @novynka já se po porodu dostala na -12kg od predporodni váhy a to jsem tedy nebyla rada. Bohužel jsem za 4,5roku nebyla schopna přibrat na mých standardních 57kg. Ale já mám poruchu příjmu potravy, takže to je o něčem jiném. Každopádně ty taky nemusíš být řada když zhubnes třeba..ale to zas doženeš, neboj. A hlavně si myslím, že teď stejne už zacneš přibirat. 🙂

alicesky
18. bře 2016

Ahoj, stejne jako pisi vsichni vyse - vubec bych se tim nestresovala a spis si hlidala slozeni nez kvantitu stravy. Mne bylo vic jak pul roku stale zle, vetsinu veci jsem vyzvracela a mohla jist casto jen brkasi (vse ostatni okamzite ven), presto jsem v tomto obdobi pribrala 13,5 kg. Z ceho, to mi neni jasne. Ulevilo se mi az v 8/9 mesici, to jsem zacala jist celkem normalne ale nepribrala uz prakticky nic ackoli bricho rostlo jak z vody 🙂 - ted jsem 39+5, mam +15 kg, a zda se, ze vse jen na brise a prsou (jinak jsem porad stihla jako driv). Mala ma odhad cca 3kg a prospiva normalne. Jen bych si hlidala ty vitaminy a mineraly (B, zelezo...). Hodne stesti 🙂

mika251
autor
18. bře 2016

@alicesky
@dana3262
@novynka
@zuzineckah
@andelka
@letadlo13
@sara84
@lenbenn
@bikiki
@zborilova1989
@andrejka1991

Holky, veľmi pekne vám ďakujem za názory, skúsenosti a podporu. S tou zeleninou a ovocím na to teraz v zime dosť hreším, kupovaná v obchode mi veľmi nechutí - pravidelne jem akurát jablká, milujem brokolicu a pórek, ale inak je to fakt bieda.
Ale za chvíľku už budeme mať redkvičky a prvú zeleninku zo záhradky a už to bude len lepšie a lepšie. Ale pokúsim sa polepšiť 🙂

Ešte raz ďakujem, som omnoho kľudnejšia.

achjonetusim
18. bře 2016

@mika251 Já bych řekla že v 22tt je brzo dělat soudy, každá fáze má svoje. Někdo v prvním trimestru i hbne protože trpí nechutenstvím a ještě všechno vyzvrací. Většinou je největší nárůst váhy v třetím trimestru. Neboj, ono si tělo řekne až/když bude větší přísun potřebovat.

klaraslavickova
18. bře 2016

@zuzineckah co vim ja a dr to zduraznoval zazvor se nesmí

andelka
18. bře 2016

@klaraslavickova zázvor se může opatrně. Přímo na těhotenské nevolnosti se vyrábí zázvorová lízátka.

zuzineckah
18. bře 2016

@andelka zázvor je naopak v těhotenství prospěšný v mnoha směrech - vrací chuť k jídlu, pomáhá při nemocech, při nevolnostech... Nevím proč tvůj doktor takhle plaší, ale pravdu nemá. Aby byl zázvor nebezpečný pro miminko, tak bys denně musela sníst víc jak 1 gram sušeného, nebo 4 gramy čerstvého kořene. Což tedy nevím, kdo si dá 🙂 Rozhodně neškodí ve formě limonády nebo čaje.

mika251
autor
18. bře 2016

@klaraslavickova
zázvor je na tom rovnako ako bazalka, škorica, či šalvej - vo vyššom množstve može byť nebezpečný, ale rozhodne nie v bežne konzumovaných dávkach.
To neznamená, že si nemožeš dať štrúdl, či zázvorovú limonádu 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru