Těhotenství a práce na poště na přepážce. Co očekávat?
Ahoj holky, je tu prosím některá, která v době otěhotnění dělala na poště na přepážce? Mohla jste zůstat na své pozici? Já jsem na menší vesnici, kde jsem jen já a mám zkrácený úvazek. A zajímá mě, jestli když oznámím těhotenství vedoucí, tak mě tam nechá nebo například z důvodu možnosti těžkých balíků mě na pozici nechat nemůžou. Děkuji
@puglina pokud těhotenství nedovolí tahat těžké věci,tak by ti zamestnavatel mel dát práci takovou, která je vhodná pro tehotnou. Pokud ne,tak bys mela dostat 100% nahradu mzdu. Vetsina tehotnych v tomto případě jde na neschopenku,ale tam mas jen 60% platu a navic omezené vychazky. Nejsem si jista tou nahradou mzdy, neznám detailně zakonik prace,ale vygoogli si to nebo se zeptej AI 😉 Mas smlouvu na dobu neurčitou,nebo když jsi na zkrácený uvazek,tak jsi na dohodu?
@squezy jj, taky jsem to tak cetla. Spis mi jde o to jestli nema nekdo konkretni zkusenost 😊 Mam normalne smlouvu na neurcito
A nemůže ty balíky tahat někdo jiný? Nicméně jako těhotnou te vyhodit nemůžou, musí ti dát práci pro těhotné vhodnou a pokud takovou nemají, tak tě nechají doma za 100% platu. Hlavne se nenech natlačit na neschopenku, to zaměstnavatele rádi dělají, když nemají vhodné místo.
Kolik máš na vesnici denně těžkých balíků? Lidi ze vsi znáš, můžou si ho zvednout při výdeji sami. Vůbec bych se tím nezaobírala.
A nemůže ty balíky tahat někdo jiný? Nicméně jako těhotnou te vyhodit nemůžou, musí ti dát práci pro těhotné vhodnou a pokud takovou nemají, tak tě nechají doma za 100% platu. Hlavne se nenech natlačit na neschopenku, to zaměstnavatele rádi dělají, když nemají vhodné místo.
@krisstina93 no muzu tem lidem proste rict, at si to vezmou sami a balikare poprosit at mi to nekam polozi. Jasne, ze to takhle asi pujde, jen me zajimalo jestli to neni primo zakazano treba v nejake smernici nebo tak neco
@1pomnenka prave, moc jich tam nebyva. Jasne, ze jim proste reknu at si to vezmou sami. Spis me to zajimalo, z toho ofiko hlediska
@puglina ofiko seznam zakazanych praci je tady, nekde tam vyhledas i ta břemena https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-180 ale pokud se to da vyresit jak pises vyse, tak bych se toho nebala. Ja pracovala s cytostatikama (podavani chemoterapie) a tam jsme mely i ve smlouve, ze musime těhotenství neprodlene hlasit a nechat se preradit na jinou praci... to na poště nehrozi 🙂

@puglina pokud těhotenství nedovolí tahat těžké věci,tak by ti zamestnavatel mel dát práci takovou, která je vhodná pro tehotnou. Pokud ne,tak bys mela dostat 100% nahradu mzdu. Vetsina tehotnych v tomto případě jde na neschopenku,ale tam mas jen 60% platu a navic omezené vychazky. Nejsem si jista tou nahradou mzdy, neznám detailně zakonik prace,ale vygoogli si to nebo se zeptej AI 😉 Mas smlouvu na dobu neurčitou,nebo když jsi na zkrácený uvazek,tak jsi na dohodu?