Těhotenství s dvojčaty - co čekat?

maladama
26. zář 2012

Včera jsem byla na ultrazvuku kvůli potvrzení těhotenství a i když to zatím není na 100%, protože je prý brzo, tak tam byly dva pulzující body - pravděpodobně dvě srdíčka.

Co můžu v těhotenství s dvojčaty čekat? Všechna dvojčata v mém okolí byla riziková, narozená předčasně, matka s eklampsií, problémy s průtokem pupečníkem, prostě horor. Je to fakt vždycky takové, nebo je naděje, že by to mohlo být normální těhotenství, teda až na obří břicho?

Děsím se toho, že mě doktor pošle ležet s nohama nahoře (máme ročního syna a nehlídací babičky), nedejbože do nemocnice.

evikj33
26. zář 2012

@maladama Ahoj už je tady podobná diskuse ve foru Otěhotenství Mohu říct vlastní zkušenost.Jedno dítě mám těhu v poho a porod v termínu,přirozeně..Ted čekáme dvouvaječná dvojčata a mám rizikovku-věk,je to po IVF ..Zatím žádné potíže nemám,mimo ranních nevolností a zvracení.Placenty mám nahoře takže nemám žádná omezení a tlak taky v normě.Dle lékaře rizika jsou i u jednoho mimča a nikdo dopředu neřekne jaké bude těhotenství.Ještě hraje ulohu zda čekáte jednovaječná(více rizik)nebo dvojvaječná.Zatím všechna vyšetření proběhla a žádný problém se nenašel.Takže pevně věřím že to dotáhnem co nejdál.Je spousta maminek které i dvojčátka rodily v termínu,nebo po 36tt-to je asi idealní doba po ukončenem 36tt,ale i ty co rodily dříve to s miminky brzo dohnaly a hezky prospívají.Asi jediná rada od dvojmaminek i lékaře co jsem zatím dostala je se nepřepínat a poslouchat tělo,kolem 30tt hodně odpočívat s nohama nahoře.Zatím zvládam vše a jsem dnes 21+4.Přeji at máš pohodové těhotenství a zdravá miminka 🙂

maladama
autor
26. zář 2012

@evikj33 díky. Přiznávám, že tam mě hledat nenapadlo (a teda když jsem se podívala, tak procházet 900 stránek asi opravdu nebudu), hledala jsem to v komplikacích a trimestrech 🙂

představa odpočívání s nohama nahoře s 18m raubířem, no... zatím si to představit fakt nedokážu. Bude veselo. Ale třeba se doktor spletl a bude tam nakonec jen jedno.

Tobě držím palce, ať mimina dlouho vydrží, kde mají!

adriene
26. zář 2012

@maladama Asi největší je zde: https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/cekame-d...
900 stránek pročítat asi nemusíš 😉 Jinak přeji hezké a klidné těhotenství 🙂

zuzau2
28. říj 2012

@maladama ahoj, mám dvouvaječná dvojčata, těhotenství jsem měla bezproblémové, žádné nevolnosti, prostě nic, moc jsem si to užívala, všechno probíhalo perfektně,dvojčata se narodila v termínu, bez komplikací. Přeji hodně štěstí a zdraví.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru