Termizované výrobky v těhotenství. Mohou se?
Ahoj,
jsem poprvé těhotná a tak trochu že všeho vyplašena. Chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, jak je to v těhotenství s termizovanými výrobky? Já se doteď cpala Lučinou, Pribinackem atd. a neřešila jsem to. Dneska se ale jedna známá pozastavila nad tím, že to jim, že to prý není dostatečně tepelné upravené. Jsem z toho trochu nervózní. Díky moc
Taky jsem jedla
@losice32 V těhotenství byste neměla jíst výrobky z nepasterizovaného mléka. Řekla bych, že Lučina a termix budou z pasterizovaného. Mám dojem, že čeští výrobci z nepasterizovaného ani vyrabět nesmí. Každopádně by to mělo být na obalu. Čemu se vyhněte, jsou plísňové sýry (Niva, hermelín), ty raději jen tepelně upravené, nebo v malém množství, kdybyste neodolala.
Jedla jsem vše výše zmíněné v prvním těhu. Jen jsem vynechavala hermelín. Teď z druhého si ho ale odpustit nedokážu a tak 1 za 14 sní si ho dám alespoň obalený a doktorka s tím také problém nemá, když ho nejím denně
Nepasterizované potraviny se ale nedoporučují z důvodu nebezpečí listeriozy či salmonelozy. České plísňové sýry se vyrábějí z pasterizovaného mléka, tak je toto riziko minimální. Ta plíseň jako taková nevadí. Jak píše @drep, týká se to francouzských sýrů. No, a ještě bych vynechala všechny lahůdkové potraviny (saláty, chlebíčky..), pokud takovým věcem holdujete. Přesně ze stejného důvodu.
Taveňáky se nedoporučují obecně kvůli obsahu fosforečných solí, které snižují vstřebatelnost vápníku. Takže ty bych vynechala taky.
Lučina určitě nevadí. Tu bych určitě nevynechávala.
@losice32 nebojte, termizace se provadi na dost vysoky stupen, vlastne se to jakoby prevari na nizsi teplotu, a vzhledem k nadstandartni hygiene ve vyrobe takto znamych vyrobku od velkych znacek se fakt vubec nebojte-takze s temito vyrobky problem neni. Vzdyt se davaji i detem. Problem muzou byt vyrobky, kdy by mohla zustat nejaka bakterie (listerie, salmonela atd.) a ty uz tady vyse byly zminene, jsou to hlavne ty, ktere maji cast “cerstvou” - k tem mlecnym a lahudkovym zminenym je to treba sushi, tatarak atd.
@losice32 Napoprvé jsme z toho většinou všechny vyplašené 🙂 Za sebe jsem se vyprdla na syrové maso, včetně ryb, u mléčných výrobků jsem neřešila nic, vůbec mě nenapadlo, že Lučina není košer 🤔
Ono to chce hlavně klid a poslouchat své tělo. Klidně si toho pribinaka a lucinu dej. Já jsem to první těhotenství taky děsně žrala a že všeho byla hned na nervy. Se musím smát ještě teď co všechno jsem se bála jist😁 můžeš jist všechno😎
Tady to "jsem jedla a nic mi nebylo" je při tebe úplně irelevantní informace. Prostě jestli chceš mít jistotu, že nechytneš listeriózu nebo salmonelózu, vyhýbej se nedostatečné tepelně upraveným masům (steak, tatarák, sushi) a vajíčkům, plísňovému a čerstvému sýru a mléčným výrobkům přímo od farmářů a pokud chceš být echt poctivá, tak i zelenině umyté jinde než tebou (nějaké saláty v restauracích) a točené zmrzlině. Že Anča odvedle snědla vajíčko přímo od slepice a nic jí nebylo neznamená, že ty někde tu bakterii nepotkáš. 🤷♀️ Nicméně věci, které leží měsíce v supermarketu jaksi upravené jsou, jinak by do rána zezelenaly, že jo. Takže nad lučinou a termixem opravdu přemýšlet nemusíš. 😉
Ja teda jedla vsechno, co jsem zvladla a na co jsem mela chut, krome syroveho masa (tatarak, sushi), ale z toho se mi stejne delalo soufl, takze jsem nemusela resit 😅
Ja se ani v prvním tehu moc nezajímala co můžu jist a co ne... Spíš jsem obecně věděla, že se nesmí tatarak a sushi, ale to nejím normálně... Hermelin jsem zjistila někdy během těhotenství, a jedla jsem ho upravený tepelně i normální... Pamatuji si, že svagrova to hrozně řešila, že se v tehu nesmí vnitřnosti, takže v polévce nesnedla ani jatrovy knedlíček...
Jak jsem již psala, ja jedla všechno....
@losice32 české výrobky jsou dle legislativy z pasterizovaného mléko. Avšak, když to vezmeš do detailu, tak pasterizace je 70°C, termizace je méně a nezabije vše. Pokud máš obavy, klidně napiš mail na výrobce, měli by ti odpovědět, zda to je bezpečné v těhotenství. Mimochodem, já jsem stejný cvok 😅 a jak jsem to zjistila, tak jsem to už nechtěla 😂
@losice32 každopádně názory typu, já jedla to a tamto a nic se nestalo, na to se nedívej... Vše je o štěstí a smůle. To je to samé, jako by se napsalo, jela jsem v autě bez pásu a nic se mi nestalo (protože nebyla nehoda). Dej na svoji intuici a jednej podle Tvého nejlepšího vědomí a svědomí. To Ty urcujes, co budeš jíst a co zase ne a ať si říká, kdo chce co chce.
já do sebe napráskám momentálně všechno možné a to normálně jím zdravě :D nějak to moc neprožívám a říkám si, že to tělo si samo řekne, co potřebuje 🙂 dost se mi teď upravily chutě)
Ahoj, tak Vám všem moc děkuji za odpovědi. Uklidnila jsem se 😘
@losice32 čím víc budeš číst, tím budeš mnohem víc ve stresu 🙂 jez na co máš chuť vynech syrové maso a ryby a užívej těhotenství 😉

@losice32 blbost já jsem to jedla úplně normálně a mám krásnou zdravou 10 měsíční dceru 😊
Jediné co jsem nejedla tak syrové maso 😌