icon

V kolikátém tt a na jaký popud jste šly na nemocenku?

motomischel
1. led 2015

Ahoj holky, potřebuju prosím radu. V kolikátém týdnu při jakém povolání jste šli na nemocenku? A poslal vás na ni doktor, nebo jste si ji nějak vyžádali? Jsem teď v 10tt a momentálně už týden marodím s chřipkou na antibiotikách a ještě tak týden budu. Když jsem v práci dávala neschopenku, tak mi vedoucí řekla, že ať už rovnou zůstanu doma na těhotenské neschopence, že mě stejně musí pořád pouštět z práce dřív, protože mi bývá zle přes celý den, točí se mi hlava a jsem pořád šíleně unavená. Což je pravda, pracuju v prodejně nábytku, kde se sice fyzicky nenadřu, ale celý den poletuju, ale už i tak jsem z toho unavená, až je mi z toho zle. A nevíc nám teď v práci začíná rekonstrukce, což si myslím, že není moc fajn tam v tomto stavu asistovat zedníkům. Akorát nevím, jestli když mě obvodní doktorka po chřipce uschopní, jestli mám řict rovnou jí, nebo rovnou zajít za gynekoložkou, jestli by mi už dala neschopenku. Těhotenství mám celkově v pořádku, akorát ty moje příznaky, tak nevím jestli to takhle jde, že mi na to doktorka v podstatě "na vyžádání" dá neschopenku? Jak jste to měly prosím vy? Díky za každou radu 😉

Strana
z3
victoria_vamp
11. únor 2017

Přidám svoji zkušenost 🙂 pracovala jsem na benzince za pokladnou, ale do toho jsem dělala i provozní a objednávala a starala se o zboží (vybalování a doplňování bylo z 99% na mě). Jakmile jsem zjistila, že jsem těhotná, dochodila jsem pár posledních nočních směn a přestala tahat zboží. Stále jsem měla na krku celou benzínu a nepříjemné zákazníky. Odešla jsem na začátku 5 měsíce. Moje první 3 měsíců byly klasické zvracení, nevolnost, nechuť, únava. Z 12h stání za kasou jsem šílela bolestmi zad. A i když tohle evidentně nejsou dost dobře důvody pro někoho jít na PN, já rozhodně šla a ráda. Jiná pracovní pozice nebyla, nevyšlo se vstříc tomu že bych chodila jen 8h do práce a zbytek by mi normálně doplatily.. Nerozumím tomu jak se tu obviňuje že zneužití PN a peněz atd. Nejsem žádná nemakačenko, která je furt na pracáku a má ruce dozadu. Svoje první těhotenství si chci užít a budu ráda doma v klidu než se stresovat v práci. Nechte si tyhle řeči jelikož van práce vyhovuje a zvládáte ji, neodsuzuje ostatní, nechodíte v jejich botách a nežijete stejně. Buď či nebuď doma podle toho jak se sama cítíš a jak sama chceš. Užívej si to krásné období a neposlouchej negativní lidi. Přeji krásné těhotenství a jeste krásnější období s miminkem! 👶

monulinecka
11. únor 2017

Presne.....nemocenskou jsem mela 16tis. Tak ze ten rozdil nebyl vubec velkej a matersky se to nedotklo tu jsem mela prez 19 tis. Tak ze jak tady nekdo psal o tom ovlivneni nee mela jsem krasny prasule.... A jak pise viktoria ktera to napsala moc hezky.....proc si to neuzit od zacatku az do porodu a pak se s miminkem clovek nazastavi.....odsuzovala bych to u lidi ktery nemakaj a nebo neschopenku zneuzivaji permanentne.....ja nebyla treba na pracaku nikdy a do tohoto tehu take nemarodila nikdy....ani den.... Tak jsem to vyuzila 😂

alcar
12. únor 2017

Ja taky nechapu, proc tu nektere PN v tehotenstvi odsuzuji. Ja pred materskou pracovala 10 let ve smennem provozu a platila jsem si zdravotni a socialni. Rozhodne svoji nemocenskou v tehotenstvi nepovazuji za zneuziti systemu a uz vubec nechapu ty teorie o tom, ze ty ktere zrovna v tu chvili pracovaly me "jakoze" zivily. Prdlajs...ja odvedla do systemu mnohem vic penez, nez stala moje nemocenska tech par mesicu.

ka_cici
12. únor 2017

Tak to ja teda v zadnem pripade PN v tehotenstvi neodsuzuju, pokud mi neni dobre, trpim na unavu nebo mam stres, tak proc ne... ale myslim si, ze spousta zenskych tu je na to uz alergicka kvuli ruznym parazitum systemu... moje znama z prizne takhle resi vsechno, pritom ji nic neni, ani tehotna neni... ale jakmile se ji neco nezda v praci, tak da vypoved a jde na pul roku marodit.. odpracovano nema skoro nic.
A prave tyhle lidi pak zpusobuji to, ze nekdo prska na tehotnou, ktera blije, omdliva a ma debilni vedeni, ktere nevyjde vstric.
Moc se mi nelibi nazor, ze zakona musi zenu preradit na jinou adekvatni pozici a nebo ji nechat za 100% platu doma. Ale ne kazda dela ve fabrice. Kdyz sedi zenska v kanclu, tezko ji muze zamestnavatel dat "lehci" praci, a ji treba otekaji nohy, boli zada, zvraci...to vyresi opravdu jen ta neschopenka
Ja byla na neschopenku odeslana v 19 tt a mozna se trochu i nudila 🙂

astyna
12. únor 2017

Kdo nemá v práci stres a shon a občas netáhne těžké věci? 😀 To i sekretářka pana ředitele musí přitáhnout krabici s papíry do tiskárny.

Já mám spíš zkušenost s vyčůraností holek ,pracovala jsem v personální agentuře, tak se na to víc dívám skepticky. Třeba, když v pátek před ranní směnou příjmete holku, ona potvrdí, že je OK a v pondělí příjde s papírem z gyndy, že je těhotná a jde na PN. A to má za sebou školení za desítky tisíc a přitom nic neodpracovala. Já za vola, že jsem jí to uvěřila. školení zaplatí agentura jako pokutu. Super - a jako bonus já na prémiích.

Mě by jen zajímalo, jak to budete řešit, až budete mít doma děti a budete chtít volno. To je někam zavřete, aby byl klid...

Omlouvám se těm, které jsou na tom tak špatně, že je musí hospitalizovat, krvácí, jsou na udržování, tam je to jasné.

JInak k těm daním - já jsem platila za odvody skoro 15 tisíc ...

ka_cici
12. únor 2017

@astyna a to je presne ono... vychcanost odsuzuju. Hlavne jak popisujes tady ty nefakcenka, co si najednou vzpomenou, ze si musi rychle rychle neco "odpracovat"...
Ale pokud zena jedna narovinu se zamestnavatelem, domluvi se spolu, sezene se adekvatni zaskok... proc ne!
Ja jsem treba byla v opacne situaci - ja se chtela do prace po 2 tydnech marodeni jeste vratit (21 tt), ale nadrizena uz mela zaskok a jelikoz jsem ucila treti tridu, tak jsme se domluvily, ze by to bylo i narocny pro ty decka - ucit je dva tydny, pak dva tydny nova pani ucitelka, pak do konce prosince zase ja a pred pololetim nekdo uplne jinej...

astyna
12. únor 2017

@ka_cici

Tak jsem to v práci udělala já. Na rovinu jsem řekla, že jsem ve X. měsíci a toho a toho odcházím na mateřskou, že klidně zaškolím záskok. Vše bylo do té doby fajn, no pak to vzalo grády, ale to je už jedno. Výsledkem byl psychický nátlak na mě, at odejdu sama. Neodešla.

georgina_
18. únor 2017

@astyna za dobrotu na žebrotu, někteří zaměstnavatelé by zasloužili... ☹( Už máš doufám svatý klid a pokoj...?

gabriela_kerberova
17. dub 2017

Tak já se taky přidám se svým názorem.
Dělám v práci v kanceláři, ale zároveň mám na starosti sklad - přijímání zboží, skládání zboží a vydávání zboží. A jsou to většinou 10kg pytle se vším možným. Dělám to už pár let a tak jsem zvyklá. V práci jsem řekla ihned, že jsem těhotná, naslibovali hory doly a stejně to tam stále dělám vše sama. Uvažovala jsem na PN, ale proč? Protože jsou lidi bezohlední? Kdepak. Za prvé bych se ukousala doma nudou a zadruhé přišla o peníze. Já totiž vím, že si můžu vybrat celých dvacet dní dovolené ( a oni mi to musí zaplatit 🙂 ) , protože na ně mám nárok, a tak budu doma stejně celé tři měsíce před porodem. Bude to poprvé od mých 15 let (když jsem začala dělat celoprázdninové brigády a poté plynule nastoupila po škole do práce) kdy budu mít celé prázdniny volno, a tak to v práci prostě přežiju a až se na to nebudu cítit, tak tam už nic tahat nebudu. A poté adios amigos a už mě tam nikdy nikdo neuvidí 🙂 protože neplánuji se tam po MD vrátit.

ladyhacek
2. led 2018

Se synem jsem byla na neschopence od 5tt motala jsem se, měla závratě a zvracela. Teď s druhým jsem v 7tt a začíná mu být zle. S neschopenku počítám jen pořád nevím v práci je podstav a úplně se to "bojím" říct ☹. Ale dál už nemůžu. Pracuji ve fastfoodu a někdy to je fakt honička

ajronka
2. led 2018

@ladyhacek tak na sílu tě tam držet nemohou a jde především o tvé zdraví a o miminko. A určitě se neboj to říct. Já bych to asi teda taky nedala. Nevím, v jakém teda fastfoodu děláš, ale ten smrad by mě asi porazil 😀.

Jinak já dělám ve fabrice a u nás je teda možnost přeřazení na jinou pozici, kde těhulka sedí a dělá nenáročnou práci, takže se už těším, jak tam zítra budu poprvé po svátcích sedět jak ve vitríně, jelikož to tam ještě o mě nikdo neví..
Každopádně chci tam vydržet, dokud to půjde a dokud tam nebude moc velké teplo a taky je teď výhoda v tom, že když jsem měla předtím dvousměnný provoz a přejdu teď jen na ranní, tak mi pak sociálka vyplatí vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Tedy rozdíl mezi výplatou jakou jsem měla i s nočníma a jakou budu mít teď jen s ranní 🙂

Strana
z3