Zvyšuje se tep v těhotenství? Vaše zkušenosti a týdny?
Ahojkyy. Prosim, jak jste to meli s tepem v těhotenství?
Docetla jsem se ze se tep zvyšuje. Od jakého týdne se měli zvýšeny tep? A mela jste ho některá stejně jako před těhotenstvím?
@vlasta1981 ja se docetla prave ze se taky zvyšuje, i cca o těch 20%. Ja jsem ted 7.tyden a mam prave tep tak nejak stale stejny. Tak nevim jestli mam byt rada nebo je to divne 😂 nebo jestli to treba je jen brzy aby se zatim zvyšoval.
Šmarjá sundej si chytré hodinky a neřeš ptákoviny. Nebo myslíš si, že jsme si všechny dřív přepočítávaly tep s ukazováčkem na tepně? 😆 Nevím kolik je tep v těhotenství, nevím jaký mám momentálně tep a představ si, žiju! 😁
@kity15 Pokud lékař na prohlídce neřekne, že je něco špatně, tak to fakt neřeš. 🤷♀️
Já měla zase u lékaře od poloviny těhotenství vždy vysoký tlak i tepovku. Muselo se chvíli čekat a být po prohlídce, aby se mohl zapsat. Radši jsem si jednou kontrolně měřila doma tlaky a ty byly ok.
@kity15 jsi zcela normální . Buď v klidu
@kity15 ano, zvyšuje se, aby se zvýšil srdeční výdej, který musí pokrýt metabolický potřeby vyvíjejícího se plodu. Tj. člověku by mohlo dojít, že to bude ve třetím trimestru a ne v sedmým týdnu, kdy těch pár desítek gramů fakt nemá extra rozdílný energetický potřeby, který bys nepokryla.
V 7 tt jsme fakt řešila úplně jiné věci, než tep. Bylo mi blbě jak psovi a prospala bych 20 hodin denně. ... A ano, byl to "normální stav v těhotenství."
Na diabetoligii v nějakém 28 tt mi měřila tlak "jiná sestra" a koukala na tlakoměr, že "tlak naprosto vzorný, spíš nižší... ale takle vysoký tep máte běžně?" ... měla jsme skoro 120. Koukala jsme jim pak na měření vždycky a do konce těhotenství se opravdu držetl 110-120 ... občas to někomu přišlo divné, ale reálně to nikdo neřešil. Od kdy byl tak vysoku netuším, na gyndě to sestřička nikdy nekomentovala. ... Reálný problém jsme s tím měla jen ve chvíli, kdy jsme se pokusila třeba doběhnout autobus, nebo prvorozeného syna... protože tělo prostě nemělo jak zvýšit okysličení ...

@kity15 já beru léky na tachykardii. Můj kardiolog mintekl že v těhotenství se zvyšuje tep o 20% teď se mi i s léky drží kolem 90-95 ... Je to prý úplně normální . Koukni i na stránky HiPP tamnto krásně Dr popisuje
Před tehu jsem měla 80-85. I při prvním jsem měla zvýšený . Má to tak od cca 10tt .