icon

Downův syndrom. Šly jsme na potrat. Podpoříme se?

lucie.krajcarova
23. črc 2010

Milé maminky, potkala mě moc smutná věc... z plodovky se potvrdilo, že miminko má Downův syndrom.. S manželem jsme byli rozhodnutí pro potrat... nemáme dost síly ani vůle vychovávat postižené dítě. Navíc doma máme 15měs. klučíka, který občas vydá za dvě děti.. ale to, že o miminko přijdete, když už kope, bylo to v 19tt, že rozhodnete o jeho životě, to je strašné... ráda bych proto založila toto téma, abychom se vzájemně podpořily, řekly si zkušenosti a vymyslely, co dál...

zuzajulie
22. dub 2017

@mimi2016 tak to je stesti v nestesti, pokud to slo rychle, to mimi muselo byt jeste hodne male, asi i ten epidural, protoze pro me to bylo horsi nez porod, mimi 17 cm a to prázdno se ted snazim zahnat evidentne jidlem. At to vyjde, ja jsem jeste porad tim tak zrazena, ze uvazuju vazne o sterilce.

lentilkah
22. dub 2017

@zuzajulie Neblazni, ja si taky v nemocnici myslela, jak jsem v pohode, clovek je rad, ze to ma za sebou...ale doma pak nad tim zacnes premyslet a vracet se k tomu a prijde depka. Potvrdilo mi to vic holek, ze mely krizi. Ale pak se to zlomi a uz bude jen lepe.

zuzajulie
22. dub 2017

@lentilkah snad jo, mam prasky na uklidneni, jinak bych ani nespala. Porad neco cpu do huby, abych to taky zahnala. A s i si to člověk jeste neuvedomuje, vid?

lentilkah
22. dub 2017

@zuzajulie Na me to padlo dva dny po propusteni z nemocnice. Byla jsem hnusna na pritele, mamu, byla jsem protivna i sama sobe. Proste to chtelo ven, tak jsem to pustila a brecela a brecela. Pak jsem to teprve v sobe dokazala svym zpusobem uzavrit.

apollo20
22. dub 2017

@lentilkah @zuzakulie
Holky mám to stejně, v nemocnici jsem si připadala v pohodě a doma mě přepadají takové záchvaty pláče.. co nejdou zastavit. Prý to musí přejít.. ☹
Držte se...

apollo20
22. dub 2017

@mimi2016
Jsem moc ráda, že už je to za tebou, buď teď silná a snaž se zabavit čímkoli, ať nemáš čas přemýšlet.. už je to za námi, holky 😙🌷

lentilkah
22. dub 2017

@apollo20 Asi je to fakt normalni, hormony delaji sve...ale neboj, prejde to.

zuzajulie
23. dub 2017

@lentilkah a trvaly ty stavy par dni teda?
@apollo20 taky to tak mam, k tomu dnes 10 mesicu, co nam umrel tata. A ja v sobe svadim boj, na hednu stranu uz nechci nikdy takovou bolest, na druhou nechci uplne zamitnout jeste jedno mimco. Ale stejne furt cekam na vysledky genetiky celkove, jestli tam neni nějaká dedicna silenost.
Myslela jsem jit na sterilku, a kdyz se nam to rozlezi v hlave, tak umele... Ale ta bolest v tom ma co rict, navic nejsem jeste zdrava s kuzi a obecne ted spis lezim a mala vyfa za dve deti, jak je divoka.

lentilkah
23. dub 2017

@zuzajulie Nejhorsi byl asi ten tyden, pak uz jsem chodila do prace, tak se hlava zamestnala necim jinym. Jasne ze jsem obcas mela slabsi chvilku, ale uz to nebylo takove.

apollo20
23. dub 2017

@zuzajulie @lentilkah
Holky, jak dlouho jste po tom všem krvácely ? Byla jsem ve středu večer, dnes je neděle a pořád ještě malinko krvácím, lehce mě poboliva bricho, je to normální ? Děkuju za zkušenosti... Myslím na vás 😘

lentilkah
23. dub 2017

@apollo20 Ja stridave spinila a krvacela cele sestinedeli. Nekdy byl par dni klid a tak porad dokola.

apollo20
23. dub 2017

@lentilkah Děkuji za uklidnění..
Pěknou neděli, holky, ať máte aspoň na chvilky úsměv na rtech 😊

zuzajulie
23. dub 2017

@apollo20 my jsme na tom stejne casove, jen jsem porodila 15:55. Vcera skoro nic a dnes vylezu ze sprchy a trochu se tam rozciluju s malou, ze se tam vali v bordelu, a koukám, pode mnou pokapany rucnik, zas se mi to rozteklo, ale neni to tmava krev. A ted zas klidek. Takze do cervna budu předpokládat, ze to prubezne potece... A hlavne jak mi dali par tech atb, co mi nesedly, sice to pokryli, ale ja ted doplnuju probio a travici soustava nic moc, prujmy, tlaky, ale beru to tak, ze se cele telo čistí.

odrobian
23. dub 2017

Ja som mala 1:20 ... poplakala som si...,ale ani na sekundu som nepochybovala o tom, že by som ho dala zabiť.... áno cítila som to tak a vedela,že do konca života by som počítala koľko by malo rokov a či by sa náhodou nenarodilo zdravé... Kto neprežije ťažko pochopí...
Pripravovala som sa na tú variantu. Verím, že aj takto postihnuté deti-ľudia majú na tomto svete význam a prínos pre okolie. Niekedy veľmi ťažkými skúškami sa stávame lepšími ľudmi,vieme viac chápať a vnímať okolie a veci okolo nás a veci medzi nebom a zemou...
Princezná je zdravá a krásná, ale krásná by bola pre mňa aj s DS...

zuzajulie
23. dub 2017

@odrobian my ale treba meli Patau, tam je to s tou zivotaschopnosti jinak.

alli005
23. dub 2017

@zuzajulie na takové příspěvky nemá cenu reagovat 😉 bylo to tu uz nekolikrat, jsou to moralistky, které v naši situaci nebyly.
Neco jiného je, když vyjde nějaké riziko 1:x a neco úplně jiného je, když je pak na základě dalších vyšetření prokázáno postiženi plodu. A to ani jedna z těch, co tu moralizují ( i dříve moralizovaly ), nezažila ....

lentilkah
23. dub 2017

@odrobian Prispevek naprosto mimo tema, zkus si jeste jednou precist nazev diskuze 😉

apollo20
23. dub 2017

@odrobian
Můžu se prosím zeptat, proč jsi přišla do této skupiny ? Konkrétně do této? S takovým příběhem, když víš, že nám to bohužel dopadlo jinak, a věř, že to velmi bolí.. Moc Ti gratuluji, že jsi ta, se šťastnějšími myšlenkami, o to víc zkus pochopit ty tu naši duši a odpověz si sama....

odrobian
24. dub 2017

@apollo20 Nebolo by dobré odstrániť otáznik v názvu diskuzie? Myslím to úprimne nechápte ma, že chcem nad niekym moralizovať nebolo to tak myslené. Popísala som len moje pocity keď som bola v situácii niekoľko mesiacov,že sa mi tiež narodí dieťa s DS. Ten otáznik je pre mňa zavádzajúci nabáda k diskuzii na odpoveď či áno alebo nie....
Podľa reakcií odpoveď už máte.

terezapetrova
24. dub 2017

@odrobian najdi si diskuzi která bude pro Tebe pokud možno dosti rychle, není to tato!

lentilkah
24. dub 2017

@odrobian Taky se v nazvu pise: Sly jsme na potrat. Chytat se nejake interpunkce v nazvu tematu je fakt chaba obhajoba tveho nevhodneho prispevku.

jahodnice
24. dub 2017

Holky drzte se, vsem vam moc fandim. Na deti jsem cekala dlouho, 2 neuspesna ivf...nakonec jsem otehotnela prirozene. U prvniho tehu screening 1:70, u druheho 1:15. Pracuju ve spec.skolstvi, i s downy a hned od zacatku jsem mela jasno, pokud se vada potvrdi, tak potrat. Nastesti jsou obe holky zdrave, vysledky mi hodne ovlivnil i vek. At se brzy zadari vsem

haaaluska
24. dub 2017

@odrobian tu je zbytocne davat prispevky do akejkolvek diskusie,hned ta odfajcia.neviem co je nevhodne nad tvojim prisevkom.nechvalis sa tak neviem len si popisala svoje dojmy a pocity.teraz hor sa do mna.

makronka29
24. dub 2017

@apollo20 já krvácela intenzivně 4 týdny v kuse, pak minipřestávka a hned první menzes. Jinak ms nikdy silnou nemám, po prvních dvou dětech jsem měla šestinedělí jen takové slabé, skoro žádné krvácení, ale tentokrát to bylo úplně jiné. Nicméně jsem to brala tak, že se tělo důkladně čistí....

lentilkah
24. dub 2017

@haaaluska Jeji prispevek nebyl k tematu, nic jineho. Kdyby se diskuze jmenovala: Sly byste na potrat v pripade DS?, tak by vhodny byl.

makronka29
24. dub 2017

Tak v rodině mého partnera už bohužel DS máme (20-ti letý synovec), prošel v poslední době několik operací srdce, objevili se mu epileptické záchvaty a další vedlejší problémy, rodina se "točí" už 20 let jen kolem něho, druhý sourozenec je odstaven na druhou kolej, není na něho čas. Mají hypotéku a kdyby jim nepomohla široká rodina, tak by to nemohli zvládat. Já měla riziko DS 1:2 a vážně narušené srdeční funkce a ten den odpoledne potvrzeno z plodové vody. I když mi to rvalo srdce, musela jsem potrat podstoupit. 14 dní po jsem nenáviděla svět, cítila jsem si trvale ukřivděná... časem to přešlo (musím fungovat dál, doma mám dvě děti 8 a 6 let zprvního manželství) a ikdyž si na to po půl roce teď vzpomenu, už to tak nebolí. A případy, které tady píšou, že by nikdy na potrat nešly... Nikdy neříkejte nikdy, protože jedna taková u nás ve městě taky byla, všechny za potrat odsoudila, pak se jí narodila velmi postižená dvojčátka, manžel to nedal a opustil ji, rodinu má daleko a je odkázaná na pomoc sociálních pracovníků. Dům jim padá na hlavu, sama paní jenom skáče kolem dvou těžce postižených dnes už 14ti letých dětí a neřekla bych, že je šťastná. Takže nevím, co je lepší rozhodnutí..... A když nevíte, v jaké je kdo životní (ekonomické, rodinné) situaci, tak se snadno soudí.

odula
24. dub 2017

@makronka29 a taky se snadno soudi podle zdání.

zuzajulie
25. dub 2017

Holky, je normalni, ze po revizi obcas pichne v podbřišku?

lentilkah
25. dub 2017

@zuzajulie Je, neboj 😉

zuzajulie
25. dub 2017

@lentilkah prijde mi divne, ze první tri dny treba nic a ted jo... No snad mi nic nebude, to by jeste chybělo, melas atb? Ja mela par tablet a strasnou reakci, tak mi to pak vysadili a nic nedali uz.

Strana