icon

Downův syndrom. Šly jsme na potrat. Podpoříme se?

lucie.krajcarova
23. črc 2010

Milé maminky, potkala mě moc smutná věc... z plodovky se potvrdilo, že miminko má Downův syndrom.. S manželem jsme byli rozhodnutí pro potrat... nemáme dost síly ani vůle vychovávat postižené dítě. Navíc doma máme 15měs. klučíka, který občas vydá za dvě děti.. ale to, že o miminko přijdete, když už kope, bylo to v 19tt, že rozhodnete o jeho životě, to je strašné... ráda bych proto založila toto téma, abychom se vzájemně podpořily, řekly si zkušenosti a vymyslely, co dál...

jade85
23. srp 2017

@hokejka78 to je skvely, ze to u tebe dobre dopadlo 🙂 gratuluju. Ony ty vysledky krve v kombinaci s vekem s tim cislem rizika muzou hodne zahybat, i kdyz je vsechno v poradku.

hokejka78
23. srp 2017

@jade85
Asi to je ten věk. Na anglických serverech jsem četla že skoro žádná mamina po 35 nemá screening negativní. Dost mě teda překvapilo po tom co jsem přečetla všechny diskuze, jak jsou některé ženské zlé a ty druhé odsuzujou.

petuliee
23. srp 2017

@hokejka78 moc gratuluji k parádni zprávě at se Vám i holčičce i nadále daři...🙂 🍀

lentilkah
23. srp 2017

@hokejka78 Taky gratuluju k dobrym vysledkum 😉 Jinak negativni komentare jsou a budou, me uz to ani neprekvapi, kdyz ma nekdo potrebu nalozit nam tady.

hokejka78
23. srp 2017

@lentilkah
Nejhorší na tom je, že ty ženské v té situaci ani nebyly a to rozhodnutí dělat nemusely a tyhle tady lynčujou nejvíce 😠 . Znám několik žen, které vychovávají postižené dítě a jejich život je utrpení- hlavně kvůli tomu že každý den vidí to dítě trpět. Když na to někdo má psychicky a finančně- jejich věc, ale naše věc, když my to tak nechceme. Á není na tom nic sobeckého jak tady některé matky terezy prohlašují.

apollo20
25. srp 2017

@hokejka78
Gratuluju z celého srdce ❤🙏

baracudas1
28. srp 2017

Holky dotaz, neprosím ani tak o radu, tu asi nikdo nedá, spíš povzbuzení. Zítra jdu na odběr plodové vody a jsem teda řádně vynervovaná ☹.
Absolvovala jsem prvotrimestrální screening, ten dopadl dobře (celkový výsledek 1:4500, přesně jednotlivé hodnoty bohužel nevím). V 16tt mi vzali krev na integrovaný test, ten teda původní riziko zvýšil na šílených 1:14! Vůbec nevím, co si o tom myslet, proč se to tak zhoršilo. Já teda nemám na to, abych porodila nemocné dítě, proto chodím tak, jako většina na testy. Vím, že DS nemusí vůbec souviset s rodinnou zátěží. My ji nemáme, jsme s mužem relativně zdraví, první dcera zdravá, těhotenství až doposud super. Já se asi zblázním....

apollo20
28. srp 2017

@baracudas1
Ahoj, zpětně asi můžu poradit jen to, aby ses nenervila, zatím jsi ve špatné skupině, neblazni...
Pořád je větší pravděpodobnost, že to bude ok a když bude, ty nervy co máš, teď přenášíš na miminko, nedělej mu to 😚 Držím moc palce, aby všechno dopadlo dobře :*

jade85
28. srp 2017

@baracudas1 vubec se neboj, ten test z krve v 16tt casto vychazi falesne pozitivne. Asi bych s timhle vysledkem pro klid duse na plodovku taky sla, ale ber to tak, ze na ni jdes pro potvrzeni, ze je miminko zdrave, ne pro potvrzeni, ze ma downa nebo jinou vadu. NEBOJ, verim, ze to bude urcite dobry.

baracudas1
28. srp 2017

@apollo20 Nenervovat se, to je zaklínadlo posledních dní. Chvíli jsem v pohodě, hraju si s dcerou, pak si na to vzpomenu a přepadne mě úzkost, strach, panika. Nechci přenášet stres na dítě, ale prostě mozku neporučím. Vím, že jsem ve špatné skupině, je taky možné, že pro mě zůstane špatná napořád, doufám. Nicméně chápu všechny ty, které se rozhodly k potratu. Pokud to u mě dopadne špatně, rozhodnu se taky tak.

@jade85 To je moc hezky napsáno...že si jdu pro potvrzení zdravého miminka.

Děkuju Vám. Zarazilo mě prostě to velké rozpětí výsledků. Kdyby se to lišilo o desítky, stovky, ale o tisíce...to je dost.
Pohovor u genetičky byl pro mě osobně dost zbytečný. Strašně si dělala rodokmeny nás obou, aby zjistila, že v rodině žádnou vadu nemáme. Tento fakt pak do žádného výsledku nepromítla a prostě mi oznámila, že výsledek sice mohlo ovlivnit téměř cokoli, nicméně jediná možnost vyvrácení DS je odběr plodové vody.

jade85
28. srp 2017

@baracudas1 ja jdu na prvni screening zitra, kvuli problemu v minulem tehu jsme pak rovnou objednany na genetickou konzultaci. Rodokmen jsem vcera s rodicema davala dohromady hodinu, abychom tam prisli uz s vyplnenym dotaznikem :D Taky vim uz z minula, ze v rodine nic nemame a pokud bude neco spatne, budem muset na amnio nebo cvs. Takze uplne nechapu, k cemu ta konzultace je... 🙂

baracudas1
28. srp 2017

@jade85 No já měla z té genetiky dost rozporuplné pocity. Sestřička si vyžádala můj těhotenský průkaz a poslala nás do čekárny. Asi tři krát vyšla ze sesterny a ptala se např. a nevíte kdy přesně vám ten UTZ u prvotrimestrálního screeningu dělali? a nevíte jak bylo miminko tenkrát velké? Jako měla jsem sto chutí na ni být hnusná a říct ji něco v tom smyslu, že tyhle údaje by snad měli mít, než mi volali, že to dopadlo blbě. Doktorka v ordinaci se naopak prvotrimestrálním screeningem nezabývala vůbec, prostě mi řekla, že ten integrovaný je mnohem přesnější a hotovo.

jade85
28. srp 2017

@baracudas1 a kde jsi na tom byla?

baracudas1
28. srp 2017

@jade85 U doktora Všetičky v Ostravě. On osobně tam bohužel nebyl, byla bych za něj asi trochu raději. Byla tam mladá lékařka. MUDr. Anna Táborská, o ni jsem žádné informace nenašla, tak asi začíná...

jade85
28. srp 2017

@baracudas1 aha, no ja jdu v Praze do Gennetu, tak doufam, ze to bude trochu profesionalnejsi a nebudou se me ptat na vsechny informace trikrat, to bych v ty stresujici situaci asi nezvladla...

hokejka78
28. srp 2017

@baracudas1
Ahoj, nedělej si zbytečně nervy. Mě vypocetli kvůli krve že mé dítě má DS 1:4 a houby. Ta krev může vyjít špatně kvůli čemukoliv , pokud máš dobrý ultrazvuk tak se nestresuj. Spoustě žen vychází testy špatně a zbytečně se stresujeme. Já jsem byla taky úplně vyřízena, naštěstí jsem stihla odber chroriovych klku a výsledky byly druhý den a negativní. Já už se připravovala na přerušení, bylo to hrozné. Taky jsem četla různé diskuse ale ani doktor mi neřekl proč mi ta krev vyšla tak špatně. Měli by ty testy dělat tajné bez zbytečného stresovani maminek.

hokejka78
28. srp 2017

@baracudas1
Jo a plodovky se neboj. Riziko je jen malinké a většinou u maminek které už mají rizikové těhotenství. Akorát se nesmí podcenit ten odpočinek po zákroku, můj partner si bral 3 dny dovolenou a já jsem opravdu jen ležela a odpocivala. Dnes mám 6 dní po odběru a už jsem šla na procházku a uklizela a všechno je v pohodě.

baracudas
28. srp 2017

@hokejka78 Já právě nechápu ten rozdíl výsledků u I. a II. krevního testu. Já teda doufám, že se doktor třeba sekl v měření, nebo někdo něco blbě natukal 🙄 Utz právě v tom 13.tt dopadl dobře. Doktor ještě srandoval, že jsme dítě dobře pokládali. Tak já nevím 😕 Manžel si bude brát paragraf. Dcera má rok a půl a nebudu se o ní moct plnohodnotne postarat, tak to bude na něm.

lentilkah
28. srp 2017

@baracudas Urcite to bude dobre, ty Tripple testy byvaji casto falesne pozitivni. Odberu se neboj, ja o nem ani nevedela. Drzim palce 🍀
@jade85 I tobe drzim palce, tesim se na dobre zpravy 😉

hokejka78
28. srp 2017

@baracudas
V 16 týdnu se dělá triple test- krevní rozbor na 3 hormony v krvi- který by ti ani dělat neměli když jsi měla screening v 1 trimestru negativní a triply jsou v 50- ti % případů falešně negativní, proto se už dělají méně a nahrazuje je ten screening. Takže si nedělej starosti

jade85
29. srp 2017

Ahoj holky, tak screening dopadnul perfektně, všechno v normě, rizika 1:16650 a 1:50000, amnio jsme odmítli, případně bychom do ní šli podle výsledků tripple testu nebo kdyby bylo něco špatně na utz ve 20tt. Jsem moc šťastná 🙂 A Gennet moc doporučuju, byli jsme u MUDr. Smetanové a byla skvělá 🙂

lentilkah
29. srp 2017

@jade85 To je super, moc gratuluju 👍 S tou plodovkou jsme byli domluveni stejne a taky jsme byli v Gennetu moc spokojeni.

jade85
29. srp 2017

@lentilkah Dekuju! A tripple testy i druhy screening ti vysly v pohode, takze na plodovce jsi nebyla? 🙂

lentilkah
29. srp 2017

@jade85 Presne tak, vse bylo ok, plodovka se nekonala 🙂

alli005
29. srp 2017

@hokejka78 to co píšeš platí pro klasický triple test, ale @baracudas1 nebo @baracudas (nejdřív byl příspěvek od jedné a pak od druhé...) psala, že jí dělali test integrovaný, což je něco trochu jiného než jen klasický triple test.
Tedy alespoň dle informací z Gennetu - v integrovaném testu sloučí/ nakombunují výsledky z NT screeningu z 12tt s krví z 16tt a z toho vyjdou nové výsledky rizik. Takto mi to alespoň v Gennetu vysvětlovali. Klasický triple test se dělá jen z té krve bez ohledu na výsledky NT screeningu.

Každopádně uživatelce baracudas držím palce, ať plodovka prokáže, že mimčo je zdravé.

baracudas
29. srp 2017

@alli005 strašně dlouho jsem tu nebyla a zapomněla přihlašovací heslo a všechno, založila jsem si nový profil a pak mi naskočilo to původní 🙄
Jinak máš pravdu. Jedná se o to, že se výsledky z I. trim. spojí s tím II. a měl by vyjít nejpřesnější výsledek-nejvyssi zachytnosti při minimu falešné pozitivity. Při klasickém integrovaném testu ale nejsou informace o výsledku I. screeningu sdělení a sděluje se až integrovaný výsledek. V CR tato praxe není, mi sdělili výsledek z I. trim. A následně ten integrovaný.
Dneska jsem byla na té plodové vodě. Doktor byl skvělý. Dítě prohlížel, proměnil stehno, paži, břicho, články malíčku a na první pohled to prý vypadá na zdravý plod. Pak nabral vodu a ta byla hnedozluta. Ptala jsem se, jestli je to normální. Prý má být standardně čirá a prý jestli jsem v začátku nekrvacela. Nekrvacela. No prý jsem mohla zakrvacet do dělohy, ani o tom nevím a prý se nemám znepokojovat. Výsledky budou do pátku 😢

alli005
29. srp 2017

@baracudas moc ti držím palce, ať výsledky (ty prvotní) mají i dříve než až v pátek (v gennetu obvykle do 24h, i když já byla na plodovce v pátek a ty první výsledky byly až v úterý), a hlavně, ať jsou ty výsledky dobré 🍀

baracudas
29. srp 2017

@alli005 děkuju. Určitě se ozvu 👍

baracudas1
30. srp 2017

Tak holky DS z předběžných výsledků vyloučen. Moc děkuji za vaše (ač mnohdy smutné) příběhy. Ať nejsem úplně mimo téma, všem vám tady moc držím palce. Některé z vás již mají krásná zdravá mimina a všem ostatním přeji to štěstí taky. Naprosto chápu vaše rozhodnutí jít na potrat v případě potvrzení postižení dítěte. Je to celková zátěž na celý život pro celou rodinu. Ještě jednou vám moc děkuju a přeju hodně štěstí.🙂

lentilkah
30. srp 2017

@baracudas1 Jsem rada, ze vam to dobre dopadlo, gratuluju 🙂

Strana