icon

Downův syndrom. Šly jsme na potrat. Podpoříme se?

lucie.krajcarova
23. črc 2010

Milé maminky, potkala mě moc smutná věc... z plodovky se potvrdilo, že miminko má Downův syndrom.. S manželem jsme byli rozhodnutí pro potrat... nemáme dost síly ani vůle vychovávat postižené dítě. Navíc doma máme 15měs. klučíka, který občas vydá za dvě děti.. ale to, že o miminko přijdete, když už kope, bylo to v 19tt, že rozhodnete o jeho životě, to je strašné... ráda bych proto založila toto téma, abychom se vzájemně podpořily, řekly si zkušenosti a vymyslely, co dál...

jade85
30. pro 2017

❤️

malasana
4. led 2018

Ahojky holky, diky za podporu. V pondeli jdu na zakrok. Vubec vlastne netusim co mne ceka, z doktora jsem dostala akorat, ze nejak pomoci tabletek. Ani nevim jestli se to dela ambulantne, jako, ze rano prijdu a treba odpoledne mne pustej.

apollo20
4. led 2018

@malasana
Ahoj, moc je mi to líto, všechny jsme si tím prošly.
Mě přijali ráno, bylo hodně papírování, ale všichni byli profesionální a milí (Lochotín Plzeň) Pak vyšetření, jako na gynde. Večer jsem dostala první tabletku a vůbec se neboj si říct o něco na spaní a nervy, vážně, pomůže to. Pak jsem dostávala od rána po asi čtyřech hodinách další tabletky na vyvolání porodu. Také na bolest. O "nic" vlastně nejde, tak si můžeš říct, dají ti to. Je zbytečné trpět. Pak praskla voda a přišel doktor se sestrou a za deset minut bylo po všem. Pak jsem dostala narkózu a odvezli mne na sál na vyčištění (revizi) dělohy. To byla svým způsobem taková úleva. Po dvou dnech jsem šla domů, pořád mi dávali léky na úzkost, tak jsem se necítila tak zle. Moc ti držím palce a prosím, nelituji toho rozhodnutí, mně moc pomohlo, když mi jedna sestřička říkala, že vlastně pomůžu duši toho miminka, neprožít si ten ošklivý život a mít šanci narodit se znova a v pořádku. Beru to tak, je to tak. Drž se a kdyby cokoli, piš sem, holky mi tady obrovsky psychicky pomohli. 🙏

malasana
11. led 2018

Ahojky holky, tak je vse za mnou. V pondeli nastup v 10 do nemocnice a v pul 6 bylo po vsem. Pak jeste revize. Druhy den dopoledne jsem uz mazala domu. Je to zvlastni, ale je mi nejak vnitrne dobre, horsi pro mne bylo zdeleni, ze je neco spatne. Ne, ze by mne to netrapilo, ale cekala jsem to horsi. Nevim jestli to teprve prijde.
Kazdopadne jsme rozhodnuti pokusit se jeste jednou o dalsi miminko. Sice je mi uz 39. Po jak dlouhe dobe jste se zacali snazit? Na kontrolu k dr jdu az za 14 dni, tak se ho urcite zeptam, ale chci vedet dopredu. A povedlo se vam to brzo? Ja mam po mimodeloznim tehu jen jeden vejcovod tak to bude asi trosku dele trvat. Ale kdyz se povedlo ted a neplanovane, tak proc ne znova.
PS: a to papirovani pri prijmu, to byl teda mazec, ptali se mne tolikrat na stejny veci, ze uz jsem pak pomalu hlasila vysku misto vahy 😀 a tech podpisu.

petuliee
11. led 2018

@malasana taky sem to tak mela nejhorši to bylo v roce po zakroku ale z toho mi pomohl malej kterej se narodil měsic prd timhle smutným výročim, drž se

apollo20
12. led 2018

@malasana Drž se hlavně v šestinedělí, kdyby ti bylo ouzko, plač, musí to ven a slibuju, že se ti uleví. Nám doporučili tři měsíce nechat proběhnout menses a zkusit to, my jsme kvůli mému vyklidnění (až jsem měla pocit, že do toho zase chci jít) čekali šest měsíců a teď jsem znovu těhotná. Bude dobře, není důvod, aby to znovu nešlo, když vše proběhlo, jak mělo 🙂

jade85
12. led 2018

@malasana mně se po zákroku taky hrozně ulevilo, cítila jsem to podobně, jako ty. Co se týče dalšího snažení, dodrželi jsme šestinedělí a šli jsme na věc. Normálně mi naskočila ms a v třetím cyklu po zákroku se zadařilo 🙂

malasana
13. led 2018

Juu tak to vam holky moc gratuluju, ze se vam zadarilo takhle rychle 😉 . Koupila jsem si femibion. Nevim, jestli ho mam zacit brat hned a nebo pockat az po sestinedeli.
Mne se prave vubec brecet nechce, vnitrne je mi uzko, ale ven to nejde. Mozna, nebo spis mi pomaha nas mladsi syn, budou mu 4 a je to pekny torpedo 😀

jade85
13. led 2018

@malasana klidně začni brát hned, tím nic nezkazíš. S těmi emocemi uvidíš. Já byla celkově relativně v klidu, snažila se soustředit na budoucnost, jeli jsme na dovolenou, přestěhovali se, hodně jsem pracovala, bohužel bylo to moje první těhotenství, takže rozptýlení ve starším dítěti jsem neměla. Občas na mě padla těžší chvíle, něco jsem si odbrečela, ale ve finále jsem hrdá na to, jak jsem to zvládla.

petuliee
13. led 2018

ja ty rozptyleni mam doma 2 takže čas na uzkosti moc nebyl, brečeli sme při zjištěni diagnozy ale pak už taky nee

hmonika
13. led 2018

Na me to teda padlo hned jak jsem odchazela z porodnice,bez briska i bez miminka.Presto,ze mam doma 2 uzasny kluky,tak jsem to ty prvni tydny nezvladala,bylo mi hrozne,pomohl mi az cas.
Ted uz mi je dobre.Za tyden bych mela termin porodu,toho se trochu bojin

apollo20
15. led 2018

@jade85 tak to to máme úplně stejně, včetně stěhování a práce... jsme silny holky 👏👏

svsg
21. led 2018

Ahoj všem, držím palce všem maminkám čekajícím na výsledky, ať se DS nepotvrdí.. A těm, které mají zákrok za sebou, ať se uleví a ať můžou jít dál, je mi jasné, že je to většinou dost těžké.. Mně se před 10 měsíci narodila holčička, která právě DS má (nevěděli jsme to předem). Tak sem chci vložit odkaz na blog, který jsem o ní a o DS začala psát, právě pro maminky, které se rozhodují, zda jít na potrat, nebo si dítko nechat, pokud by měly zájem dozvědět se něco osobnějšího o tomto syndromu: https://sarinhlas.wordpress.com/ . Ať se vám všem daří a máte šťastné děti 😉.

jade85
21. led 2018

@svsg ahoj, na tvůj blog už jsem narazila dřív a myslím, že jste úžasní, jak to zvládáte a tvoje holčička je nádherná a moc šikovná. Obdivuju, jak jste se k té diagnóze postavili čelem. Přesto si ale myslím, že váš příběh není úplně pro tuhle diskuzi. Zaprvé jsme tady ty, co už se rozhodly a za druhé - děti s DS se rodí v různém zdravotním stavu, bohužel jsou na tom často mnohem hůř, než vaše holčička :(

ninanela
21. led 2018

@svsg Máte nádhernou holčičku a děkuji za Váš blog!Krásne napsané, krásné fotky.Jste silná rodina a přeji Skříňce hodně zdraví.Gratuluji!

ninanela
21. led 2018

Sarince hodně zdraví.

svsg
22. led 2018

@jade85 Máš pravdu, přemýšlela jsem, jestli to sem dávat a mc se omlouvám všem, kterých se to nějak dotklo.. Jen mi jde o to, že jsem tu viděla i příspěvky některých z vás, kteří třeba ještě čekají na amniocentézu či jiná vyšetření. A pokud ještě někdo váhá a není plně rozhodnutý, tak tomu by, myslím, mohl ten blog pomoci - třeba jen proto, aby viděl život dítěte s DS jinak, než jsme zvyklý třeba z médií, přijde mi, že to bývá dost negativistické... Když jsem se diagnózu dozvěděla já, byla jsem z toho dost v háji a zoufale jsem hledala všemožné informace. No a něco takového osobního a pozitivního jsem na českých webech nenašla. Proto ten blog. Držím pěsti všem! :-*

P.S.: Ještě k tomu zdravotnímu stavu- znám rodiny, kde muselo miminko s DS podstoupit třeba operaci srdíčka, ale ta bývá snad skoro vždy úspěšná.. A také znám rodiny, které si miminko s DS adopotovaly/vzaly do pěstounské péče, tudíž i toto může být varianta pro ty "nerozhodnuté".

jade85
22. led 2018

@svsg Jasny, ja chapu, ze za tim byl dobry umysl 🙂 Urcite pozitivnich pribehu neni nikdy dost, at uz se to tyka cehokoliv.
Ja osobne timhle rozhodovanim neprosla, u nas se nakonec prokazala jina vada, u ktere se miminko nema sanci dozit vic, nez nekolika mesicu, vetsinou se ale ani nedozije porodu, takze na to rozhodovani nemam uplne ten stejny nahled.

kovalcice
5. únor 2018

Můžu se zeptat, jedna o vyvolany porod?

hmonika
5. únor 2018

@kovalcice ano,porod se vyvolava

lucienh
17. pro 2018

Ahoj všem, taky jsem se rozhodla přispět svou zkušeností. Mám za sebou potrat/porod v 19 týdnu (potvrzen D. syndrom). Zážitek hrozný, ale i přesto vše jsem opravdu ráda za testy, které se v těhotenství provádí četla jsem spoustu příspěvků, holek, které odmítly AMC a doufaly a dítě se narodilo zdravé já čekala hrozně dlouho už první screening jsem měla riziko 1:13 z krve utz. byl v pořádku i když celé těhotenství bylo špatné krvácení, hematomy takže jen stres a nervy teď je to vše za mnou nevím jestli jsem s tím úplně smířená, myslela jsem si že ano, ale po návratu z nemocnice to na mě trošku padlo pořád se nemůžu zbavit pocitu, že se testy spletly, ale je to asi tím, že s tím nejsem úplně srovnaná a nevím co bude dál. I přes to myslím, že jsem se rozhodla správně...

lentilkah
18. pro 2018

@lucienh Ahoj, mrzi me, ze si tim musela projit. Mela jsem to stejne, v nemocnici se mi ulevilo a az doma to na me po par dnech padlo. A pak jeste mnohokrat. Vybrec se, nedrz to v sobe. Testy se nespletly, tim se zbytecne netrap. Casem bude lepe.....nezapomenes, ale smiris se s tim. Zitra to bude dva roky, co jsem to zazila ja. Hned jsem znovu otehotnela a mame rocniho nezbedu, ktery byl nejvetsi utechou na bolave srdce.
Ty se drz, pokud mozno hezke svatky a nezapomen, ze jsme tu pro tebe.

sticker
lucienh
18. pro 2018

Děkuji...asi to je tak normální, že má člověk potom různé pocity jeden den tak, druhý jinak. Je hrozný kolik nás si tím prošlo, mám jedno těhotenství za sebou absolutně bez problémů zdravou holčičku (takže se mi to snáší o dost lépe) a nenapadlo by mě že u druhého budou nějaké problémy to už mám za sebou předtím i ZT v 7 týdnu. Tak nevím jestli to ještě zkoušet jestli na to mám ještě sílu no uvidím časem...Když si vzpomenu jak jsem hledala celou dobu na internetu spolehlivosti různých testů a hledala útěchu že je to jen vyčíslení rizika, tak jsem opravdu ráda, že jsem šla na ostatní testy (Harmony, AMC) i když teda to trvalo vše hrozně dlouho...no uvidím co bude dál 🙂

petuliee
8. led 2019

souhlasím s Lentilkh , aji já sem si pak říkala že se testy spletli a co když sme udělali chybu, taky sem naštěstí otěhotněla hned, ale taky nezapomenem ani já ani chlap, jen je ta bolest snesitelnější(a to to bylo 3dítko - 1 kluk), ale 14.9. bude vždy u nas smutné datum :( drž se bude líp

mimi2017
11. led 2019

@trpaslikg mohu se zeptat, co se stalo u porodu?

leever
22. únor 2019

Bohužel i nám se toto stalo 😥. Screening riziko 1:3365, ostatní také ok. Ve 20 týdnu jsem jen pro jistotu kvůli věku podstoupila odběr plodové vody a šok...miminko má Dawnuv syndrom. Nejhorší je ten okamžik rozhodnout se

lucienh
22. únor 2019

@leever
To mě mrzí ☹ a věřím, při takovém riziku to musela být šok, já s tím počítala, protože už ten první screening jsem měla hodně špatný. Je fakt, že časem je to lepší a docela se mi to povedlo nějak vytěsnit z hlavy, ale nevím jestli se mi ještě do dalšího těhotenství chce ☹

leever
14. bře 2019

@lucienh my dáme šestinedělí a hurá do toho 😘

leever
1. dub 2019

Mohu se zeptat jak probíhala první menstruace po revizi? U mě je to takové dost divoké

lucienh
1. dub 2019

@leever
řekla bych, že o dost silnější než obvykle, ale pak už se to zase upravilo 🙂

Strana