Mateřství po čtyřicítce. Je bezpečné mít další dítě?
Ahoj vsem, potrebuju si utridit myslenky a udelat velke rozhodnuti a prosim o vase zkusenosti pokud jste se nekdo ocitl v podobne situaci a mel miminko v pozdnim veku.
Ja jsem ve 45 porodila prvni dite, proste jsem byla dlouho single a toho praveho jsem potkala az ve 43. On deti taky nemel tak jsme si rekli, ze to zkusime a povedlo se.
Detatko se narodilo po IVF s darovanym vajickem (tedy mlada darkyne, nehrozi takove riziko vrozenych vad). Otehotnela jsem po prvnim transferu.
Tehotenstvi probehlo absolutne v pohode, ani jednou mi nebylo spatne, nemela jsem celou dobu zadny problem s tlakem ani cukrem. Jen se mi hodne zhorsil ekzem (ten ale mam od detstvi) a az na posledni tyden pred porodem jsem se citila uplne skvele a mohla bych byt tehotna porad 🙂 .
Odber plodovky jsem nechtela, nechali jsme si udelat test z krve.
Porod byl planovanym chtenym cisarem, lokalni anestezie, vse velmi rychle a bezproblemove. Rekonvalescence take v pohode (v ramci moznosti po sekci). S kojenim byly problemy, kojila jsem jen 4 mesice, potom UM.
Mame nadhernou zdravou holcicku, velmi bystrou sikovnou hodnou.
Zvladam to ted uz dobre, zacatek byl tedy mazec :D
Mam nastesti skveleho partnera, ktery pomaha od zacatku se vsim, je s nami na rodicaku a vyhledove planuje jiz zustat na volne noze a byt s nami. Finance mame take zajistene.
A ja mam ted velke dilema, hlavne tedy proto, ze mame jeste jedno pripravene zamrazene embryo a ja na to porad myslim, jestli bychom mu taky nemeli dat sanci a doprat dcerce i sourozence, aby tu jednou nebyla uplne sama. Nedokazu zatim rozhodnout, aby ho zlikvidovali.
Ale ted je mi 47 a uz se prece jen bojim, hlavne kvuli dcerce. Abych takhle dobre zvladla i druhe tehotenstvi a porod a potom to narocne obdobi s miminkem a batoletem. Dcerka od narozeni dobre spala a je celkove velmi hodna bezproblemova, je mi jasne, ze podruhe by to tak idealni byt nemuselo.
Doktorka na klinice nam rekla, ze vetsinou kdyz prvni tehotenstvi zeny probehne takhle dobre, da se to ocekavat i druheho, ale zadna garance samozrejme neexistuje. Muj gynekolog mi uz nekdy pred rokem rekl, at to neriskuju kdyz nam to jednou takhle vyslo... ze vidi hodne pripadu kdy se deti rodi predcasne, ruzne nemocne postizene atd - ale tak to je i u mladych maminek.
Dekuji za pripadne nazory, hlavne od nekoho kdo resil / vyresil stejnou situaci.
@lucie_1986 Jak jako proti přírodě? Přemýšlíš trochu? Víš kolik ženských musí do caru? To musím říct příště švagrové, že šla proti přírodě 🙈
@mourovatakocka A do teto diskuse prispiva z telefonu, ktery ji vyrostl na zahradce a pripojila se pres wifinu, kterou vysilaji stromy :D Ja ty argumenty proti chapu, ale ten 'proti prirode' je teda fakt ujety. :D
@jolana24 to bude současnou únavou a počtem dětí. Kdybys neměla žádné,tak první v 31 zvládáš naprosto v pohodě. Já jsem měla první v 27, druhé necelých 29, to mi přišlo naprosto srovnatelné, a unavovalo mě právě ta existence dvou dětí brzy po sobě. Mít v 31 třetí tak to byl zlý sen , to bych fyzicky a psychicky nedala. Musela jsem počkat pár let a třetí bylo v 35,5. Teď mi je 40, a nejvíc energie bere počet a náročnost dětí. Další si už nedokážu představit, v žádném případě, i kvůli věku. Ale mám kamarádku, která měla děti v 38 a 40, druhou co má ve 40 vymodlene první..a chápu to. Ale nedokázala bych tvrdit,že ve 40 si připadám na 25. To byla úplně jiná doba, jiné starosti..fyzicky zatím ok, ale fakt jsem v těch 35 byla vděčná, že těhotenství, porod, kojení jsme zvládli a moc bych to nepokoušela dál. V 50 budu mít puberťáka. Ale pořád mi to přijde lepší,než teprve po 50 řešit školku, školu, kroužky, přijímačky, budoucnost dětí...To třeba mě unavuje docela dost.
@ai30 mozna jednou pred 20ti lety. Vite co, ono je neco jineho toto resit napr. kdyz je nekomu 27, a ne kdyz uz je vicemene ve veku babicky 🙄
@lucie_1986 Tak 47letych babicek je myslim dnes velmi malo..
@mourovatakocka tak ale je rozdíl nechat si pomoct v pětadvaceti a pomalu v přechodu, ne?
@ai30 to byste se docela divila
To je těžká otázka...mě teď bylo 43 let a vedle mě spinká 5-ti měsíční cácorka.Je to mé první dítko,byla chtěná, počata přirozeně a je naprosto zdravá. Ale říkám si, že ten věk je už znát.Do druhého bych nešla. Pokud se na to cítíte, zkuste to.
@lucie_1986 No tak vzhledem k tomu, ze v Cr je prumerny vek narozeni prvniho ditete 31,5 let, tak bych se divila docela opravnene. 😀
@ai30 jj, je to sileny. Nicmene to s sebou nese opravdu velka zdravotni rizika, to rekne kazdy doktor. Pro dite. Cim vyssi vek, tim se rizika zvysuji. Krasne je to videt i na grafem ze screeningu apod.
@andelka To je jasny, skoro 50 je dost pozde. Ale proste mi to jeste prijde na hranici unosnosti a hlavne ve vztahu k tomu diteti, ktere uz tu je. Podle me je celkove fajn mit sourozence, ale extra vic, kdyz jsou rodice o starsi (a to i kvuli zabave v detstvi, i pomoci rodicum v dospelosti).
@te_reza Rozdíl to může být, ale jako argument je to v tomto případě faul. Rozhodovat, kdo může a kdo nemůže, to snad není úplně v ničí pravomoci. Proti přírodě je prostě nesmysl, protože proti přírodě je ledacos, třeba ATB. Ale dohadovat se o tom nehodlám, svůj názor jsem sem napsala a na další debaty nemám kapacity.
@mourovatakocka nemíchala bych ATB a děti. Myslím, že se dá najít dost lékařských studií, že s vyšším věkem to přirozené početí prostě rapidně klesá a to už někde kolem 35 roku života. A že v posledních letech přibývá ivf neboť stoupá věk rodiček. Věk prostě neočuráš.
@te_reza Celkově by lidem mělo dojít že postupem času v těle všechno chřadne, takže ženská může mít tuny makeupu, chodit na plastiky, může tedy vypadat mladě, ale v těle to prostě stárne chtě nechtě.
@lucie_1986 já šla také proti přírodě, 11 těhotenství z toho dvě děti -z toho dcera při ivf narozená ve 32 letech, syn přirozeně počat, těhotenství velmi rizikové a narozen o 2 roky později. Do předčasné menopauzy jsem pomalu,ale jistě začala jít po synově narození, zvládám to bez hormonů,kterých jsem si užila dost. Takže teď mi to vysvětlete co z toho je proti přírodě? Nemít žádné dítě nebo je mít?
@veronikav31 Proti přírodě je to, že si lidi myslí že nestárnou, že můžou všechno v jakémkoliv věku.
@lucie_1986 grafy ze screeningu jsou ale spíš ovlivněné stářím vajíček a ty budou dárcovské takže mladé.
K zakladatelce:
První myšlenka mi přišla, že to je pozdě, ale "pro" vám hrají dva důležité faktory - jste zajištění, takže se nebudete muset tolik honit, jak leckteré dvacátnice a druhá je relativne mladý manžel. Protože 42 je u mužů si troufám tvrdit celkem běžný věk pro druhé dítě. Jinak teda v tom výčtu "pro" je až moc kladného, ale to snad víte, jestli to tak je i skutečně.
Takže za mě, ano zkusit to.
A jinak se musím přiznat, že množství unavených dvacátnic, třicátnic mě taky překvapuje. Já bych teda ze své zkušenosti řekla, že množství chybějící energie je spíše úměrné počtu dětí než datu narození🙂. Jinak si ještě dovolím označit @kelerub protože ta tuším řešila něco podobného.
Držím palce ať vše zvládnete ať už se rozhodnete jakkoli. Mojí mamce je 47 a má tři dospělé děti (28,22,16) a dvě vnoučata (5let, 4měs.). Upřímně kdyby teď došla že chce dítě, zřejmě bych se jí ptala jestli je normální. Mít děti v tak vysokém věku je zkrátka riziko, jak pro ženu, ale hlavně co ty děcka že.. je spousta lidí, kteří už v 65 jsou ležáci, kdyby i v 70. Vážně chcete aby vaše dítě ve 20letech muselo řešit jak se o vás postarat? Spoléhat se na dlouhověkost je blbost, umírá se i na jiné věci než věk - infarkt, mrtvice atd.. tím nechci malovat čerta na zeď, ale je to fakt.
Dle mě se mají lidé 20-30let starat především o svoje vlastní děti než rodiče.
Dle vašich komentářů soudím, že jste nakloněná spíše tomu druhému dítěti.
V takovém případě vám přeji spoustu sil a ať se žádný z černých scénářů nenaplní 🍀
@kackabis tohle je už trochu absurdní diskuze, ale nedá mi to. Oni už to jedno dítě mají. Takže pokud by se jim rodičům něco stalo, tak bude pro všechny lepší, že budou pečovat dva. Když mi umírali rodiče, tak jsem byla šťastná, že jsme na to se ségrou dvě. Ale jak říkám, tohle asi nemá cenu řešit, protože pak by nemohl mít děti nikdo, kdo nemá rozvětvenou a pospolitou rodinu, protože život dokáže být hodně krutý.
@veronikav31 vidite, vy jste pomalu sla do menopauzy kolem 35 roku pokud se nemylim. Pani tahne na 50. Vas syn pocat prirozenou cestou, v nicem problem u vas prece neni. Vas pripad je uplne jiny nez zakladatelky 🙂
@eviicka přesně! Taky vzdycky koukám, kolik třicátnic je zralych malém na důchod. 😀 ale jak píšeš, tohle je nejvíc ovlineno dětmi a ne věkem. Pokud má nějaká ženská 2-3 děti a je jí 28 tak je logicky daleko víc utahaná než bezdětná téhož věku. A to plati furt. 😀 já byla hodně akční: práce, sport, party, koncerty....furt něco ..byla jsem ještě ve 32 schopna dojít ve 3 ve 4 ráno z baru a v šest vstát do práce a cajk. 😀 furt jsem něco dělala, někde byla. To až děti berou sílu a energii. 😀 ne vek. 😀
@lucie_1986 on byl počat s přispěním hormonů a snadné to nebylo,bylo to před konzultací na 2.ivf,před ním jsem otěhotněla 3x,chlap má špatné dna spermií(dva ocásky, zdvojené hlavičky, geneticky problém,atd).u mě nikdy nebyl problém otěhotnět,ale dítě donosit,což sam.potraty napovidají.takze ano, problém byl a je,do dalšího dítěte nejdu
@misaky no právě, že jedno batole teď máme, dvě děti jsou zas určitě jiná liga, mnohem náročnější, ale to všechno náročné nás čeká už i s tím jedním
jak se řeší poručnictví?
@xxx3d dcerce by bylo 3,5 až by se mimi narodilo tak jsem si říkala, že to už je věk kdy se s nimi dá celkem domluvit 🙊 už i teď to začíná být o dost lepší, v podstatě se v 90% situací domluvíme...
doma - já hodně váhám (spíš ale jsem PRO), manžel by sice na jednu stranu chtěl, na druhou se ale bojí víc než já, ale u nás žen samozřejmě mnohem víc hrajou roli emoce a hormony, ti chlapi to berou víc pragmaticky, on třeba řeší že měl teď pár dní trochu zablokovaná záda a že když se to stane znovu, nebude mi moct pomáhat s dětmi

@lucie_1986 A vy nebere antibiotika, kdyz jste nemocna? Pokud ano, tak totiz taky jdete proti prirode, prirodne uz by melo byt po vas 🤷♀️