icon

Mateřství po čtyřicítce. Je bezpečné mít další dítě?

12. lis 2023

Ahoj vsem, potrebuju si utridit myslenky a udelat velke rozhodnuti a prosim o vase zkusenosti pokud jste se nekdo ocitl v podobne situaci a mel miminko v pozdnim veku.
Ja jsem ve 45 porodila prvni dite, proste jsem byla dlouho single a toho praveho jsem potkala az ve 43. On deti taky nemel tak jsme si rekli, ze to zkusime a povedlo se.
Detatko se narodilo po IVF s darovanym vajickem (tedy mlada darkyne, nehrozi takove riziko vrozenych vad). Otehotnela jsem po prvnim transferu.
Tehotenstvi probehlo absolutne v pohode, ani jednou mi nebylo spatne, nemela jsem celou dobu zadny problem s tlakem ani cukrem. Jen se mi hodne zhorsil ekzem (ten ale mam od detstvi) a az na posledni tyden pred porodem jsem se citila uplne skvele a mohla bych byt tehotna porad 🙂 .
Odber plodovky jsem nechtela, nechali jsme si udelat test z krve.
Porod byl planovanym chtenym cisarem, lokalni anestezie, vse velmi rychle a bezproblemove. Rekonvalescence take v pohode (v ramci moznosti po sekci). S kojenim byly problemy, kojila jsem jen 4 mesice, potom UM.
Mame nadhernou zdravou holcicku, velmi bystrou sikovnou hodnou.
Zvladam to ted uz dobre, zacatek byl tedy mazec :D
Mam nastesti skveleho partnera, ktery pomaha od zacatku se vsim, je s nami na rodicaku a vyhledove planuje jiz zustat na volne noze a byt s nami. Finance mame take zajistene.
A ja mam ted velke dilema, hlavne tedy proto, ze mame jeste jedno pripravene zamrazene embryo a ja na to porad myslim, jestli bychom mu taky nemeli dat sanci a doprat dcerce i sourozence, aby tu jednou nebyla uplne sama. Nedokazu zatim rozhodnout, aby ho zlikvidovali.
Ale ted je mi 47 a uz se prece jen bojim, hlavne kvuli dcerce. Abych takhle dobre zvladla i druhe tehotenstvi a porod a potom to narocne obdobi s miminkem a batoletem. Dcerka od narozeni dobre spala a je celkove velmi hodna bezproblemova, je mi jasne, ze podruhe by to tak idealni byt nemuselo.
Doktorka na klinice nam rekla, ze vetsinou kdyz prvni tehotenstvi zeny probehne takhle dobre, da se to ocekavat i druheho, ale zadna garance samozrejme neexistuje. Muj gynekolog mi uz nekdy pred rokem rekl, at to neriskuju kdyz nam to jednou takhle vyslo... ze vidi hodne pripadu kdy se deti rodi predcasne, ruzne nemocne postizene atd - ale tak to je i u mladych maminek.
Dekuji za pripadne nazory, hlavne od nekoho kdo resil / vyresil stejnou situaci.

Strana
z6
megi89
12. lis 2023

Nešla bych do toho. Buď ráda, že máš zdravé dítě. Podívej se do budoucna. Chudák dítě bude chtít aktivní maminku a ne mamcu, která bude chtít už více odpočívat.

aktakd
12. lis 2023

Máme v blízké rodině 40 letou matku, na dnešní dobu nic nenormálního. Když to dítě bylo malinký, bylo to fajn, krásný a roztomilý. Jenže děťátko jde do puberty, je mu 13 a mamince přes padesát. Maminka už je dost unavená, dovolené už ráda tráví v lázních, žádné akční věci a má ráda svůj klid. Sil prostě ubývá. Syna je mi docela líto.
Ale každý to má jinak, určitě jsou i akční starší rodiče. Jen tohle je pro mě dost odstrašující příklad.

klokanka31
12. lis 2023

Mě by zajímalo co na to taky říkají manželé...Jsem se teď zeptala manžela co by říkal na to, kdybysme si udělali miminko třeba za 13 let, že naše malá bude už velká a my bysme měli zábavu až do důchodu. Jeho výraz mluvil za vše. Tuhle jsme se bavili na téma druhé mimčo, a dal limit max.38 let, a i to se mu zdá už moc (souhlasím s ním).

konidana
12. lis 2023

@klokanka31 no tak muj manzel(50+) by bral mimino vsema deseti, prej by zas sel na rodicak. Ale ja po 40.uz ani omylem. Po tom 45.roce uz jde moje zdravi do kelu a pubertaci jsou uz aspon castecne samostatni. U nas uz jedine vnoucata, za par paru let🤣
Jinak mam nekolik kamaradu a znamych, co mel chlap dite v 50 a i mnohem pozdeji, ale asi nikdy to nebylo s zenou pres 40

kadla88
12. lis 2023

Ja bych do toho sla. Deti se rodí mnohem horsim rodicum nez starym. A pepka te muze klepnout v 50 nebo taky nikdy. Treba to ani nevyjde, ale embryu das sanci. Sourozenecky pouto je treba zrovna pro me jedno z nejdůležitějších. Jo a podivej se na Pizingerovou.

cherryadomca
12. lis 2023

Nešla bych do toho. Vážila bych si že mám zdravé dítě a neriskovala bych. Druhý syn se mi narodil jen ve 32letech ( neplánovaný) ale je postižený a je to úplně něco jiného než vychovávat a starat se o zdravé dítě. Můžete mít štěstí ale taky ho mít nemusíte. Šťastnou ruku při rozhodování

drakenn
13. lis 2023

Nešla bych do toho.
Kdyby se to přihodilo přirozeně, tak O.K. ale tohle je fakt na sílu - poručíme větru dešti!

blka
13. lis 2023

Já nejsem zastáncem mít děti pozdě. Ale, manžela jsem potkala velmi brzo, jsme spolu strašně dlouho. Takže jsme mohli mít první dítě brzo.
Z tebe ta touha po druhém úplně číší. A říká se, radši litovat toho, co jsem udělal, než litovat, že jsem to neudělal. Embryu bych šanci dala a bud to vyjde, nebo ne. Ale nemusíš si za 10 let říkat, že jsi to měla zkusit.
Argument, že s manželem umrete, když dceři/ dětem bude třeba kolem 20? Ano, ale to se v dnešní době může stát komukoliv, i mladším. A kdyby, tak bude mít dcera sourozence a nebude na tohle těžké období sama.
Jaké by bylo druhé dítě, jestli taky tak hodne, nemocné, zdravé, to přece neví ani nastávající rodič ve 30😉. A pochybuji, že se podle toho někdo rozhoduje. Jako Anička byla a je milionové dítě, co když to druhé nebude. Radši budu mít jedinacka 🤦‍♀️

jolana24
13. lis 2023

Upřímně? Ne, nikdy bych do toho nešla. U sebe vidim rozdíl i mezi prvním dítětem ve 24 a druhým dítětem ve 27. S tím druhým jsem prostě byla unavenější. Neumim a asi si ani nechci představovat, že by mi bylo 68 a dítěti 20. Na jednu stranu chápu, že touha po druhým dítěti je silná (sama nevím, jestli bych se s jedním dítětem ,,smířila”), ale v tomhle věku bych do toho nešla

hani_na
13. lis 2023

Za mě je to opravdu pozdě. Hlavně proto, že já si i s malými dětmi (1, 3) uvědomuji, jaká je ta chvíle, kdy jsou malé a miminkovským období vše začíná. Přijde škola, puberta, budu jim chtít pomocí do života.. A také tedy jedno a dvě děti je opravdu jako nebe a dudy, vezme to hodně sil..

marselina
13. lis 2023

treti tehu ve 41letech a jeste ve 41se maly narodil. ja bych do toho sla.
tretiho mame take z ivf, prvni dva prirozene.
Rozhodnuti je samo na vas, vek je jen cislo a pokud se citite a jste zdrava proc ne

martulka88
13. lis 2023

Já bych se na to podívala i z toho druhého hlediska - utáhnete to? když bude dítěti 15, myslíš si, že to zvládneš i fyzicky? Když nebude jednoduché těhotenství, zvládneš to i s prckem?
Je mi "jen" 35, první těhotenství jsem měla bez problému a v 9.měsíci jsem rodila mrtvého syna. Za 13 měsíců jsem měla CS s druhým synem, kdy těhotenství bylo rizikové a musela jsem hodně odpočívat. Bude synovi 2 roky a my jsme přemýšleli, zda půjdeme do dalšího - oba si přejeme mít dvě děti - manželovi bude 40, poznali jsme se v mých skoro 31. Ale to, že syn je spavec, hodný, neznamená, že druhé takové bude taky. Ano, jsem nemocná - mám cukrovku a crohna, loni jsem si prošla nejhorším relapsem, který trval více jak 1 rok. Dost se to na mě podepsalo. Snažíme se na to koukat tak, že radši budeme mít jedináčka, ale budeme tu pro něj oba. Jinak poznatek - mamky bývalá spolužačka porodila jediné své dítě okolo 50.roku. Holčička zůstane sama, protože maminka je sama a už nemá žádné příbuzné. Plus má nějaké zdravotní problémy - to jí začaly okolo 55-58. Nechci tím říci, že to je tvůj případ, ale lidi by měli myslet i na ty děti.

luciza
13. lis 2023

@ai30 Souhlasím. Právě kvůli tomu vyššímu věku si myslím, že by sourozenec byl pro dceru fajn. Měla by parťáka. Ano, ze začátku to bude určitě náročnější, ale právě proto, že by se děti měly navzájem, by si časem vyhrály spolu. A už jen proto, že se tady na takovou věc ptáš, znamená, že to v sobě nemáš uzavřené. Takže být tebou, jdu do toho. Ono se to nakonec povést ani nemusí, ale nebudeš do konce života přemýšlet, co by kdyby.

mourovatakocka
13. lis 2023

Ty jo, to je po dlouhé době opravdu zajímavá otázka. Na první čtení: ty bláho, to je už fakt pozdě, neřeknu první dítě atd. Na druhé čtení, zamyšlení se a pročtení některých komentářů, mě naopak napadlo a vlastně proč ne? Pokud se na to cítíš, máte finance, tak vlastně proč ne. Protože takové ty kecy, dožít se plnoletosti svých dětí (to jsem si jeden čas dělala prču z manžela, je o 11 let starší jak já), to jsou fakt jen kecy - mě může za měsíc přejet autobus nebo kulturně obohatit nějaký terorista na vánočním trhu a k čemu mi je, že jsem mladší než ty. Stejně tak se zdravím, ano je to už třeba riziko, ale to je strašně individuální věc, to nemůžeš brát podle jiných lidí. Takže celkově, pokud oba chcete a toužíte, tak proč to nezkusit? Dejte tomu šanci z embrya, které už stejně máte a bude to na přírodě buď anebo 🍀

veronikav31
13. lis 2023

Máme dvě vymodlené děti, dcera se mi narodila ve 33, syn v 35. V současné době mi je 41 let a neumím si představit vstávat k miminku v noci, už takhle jsem starší matka, dcerka chodí do školy,syn do školky a rodiče jsou někteří o hodně mladší. A po druhém porodu se mi rozjela předčasná menopauza a moje Dr. by mi už důrazně nedoporučovala těhotenství vzhledem k věku, natož kdyby mi bylo 48

suzanna123
13. lis 2023

pokud se na to ty cítíš a chceš to, tak bych do toho šla

lekra
13. lis 2023

Jejda, já vůbec absolutně, zblaznila bych se mit mimino.
Ale ty mas život nastaveny jinak.
Já mám jednu dceru dospělou, vnoučata, druhá bude plnoleta za rok.
S manželem si život teď naplno užíváme. Nemenila bych.
Co se týká tebe.. myslím, ze mit jedno dite v tvém věku je tak akorát. S příchodem druhého miminka by už tak pozitivní život byt nemusel, dvě malé deti jsou zahul i pro mladou maminku.
Zůstala bych u te tvé jedné krasne holcicky a užívala si ji.

pachrovaeliska
13. lis 2023

První jsem měla ve 39..druhé 44 roku ...nesmíš moc váhat ...jestli chcete běžte do toho co nejdřív..já nelituji

ada22
13. lis 2023

I když chápu, že toužíte po druhém miminku, ale už bych do toho nešla. Ani ne kvůli těhotenství a následnému batolecímu věku, ale spíš kvůli tomu období kolem 10-14 let dítěte. Kdy vás to dítě potřebuje v plné síle.

veroniquecz
13. lis 2023

@irmamala pardon, ale to počítá ještě s vnoucaty? 🤔

lucie_1986
13. lis 2023

Muzete otehotnet prirozene? Ne? Takze asi tak.... probuh zeno, nechodte proti prirode.

rozitta
13. lis 2023

Jo, jdi do toho! 1) tři roky není zas takový rozdíl. 45 nebo 48 to už je jedno. 2) bude mít genetického sourozence 3) nebudeš se trápit myšlenkami, žes to měla zkusit 4) dvě děti jsou větší jistota (jedno dítě - žádné dítě - nemoc, nehoda..)

rozitta
13. lis 2023

@jolana24 promiňte vy jste unavená s druhým dítětem ve 27? Možná vám chybí nějaké vitamíny?

kakamila12
13. lis 2023

@rozitta Promiň, ale takhle hláška - "jedno dítě - žádné dítě - nemoc, nehoda,...." je fakt úplně mimo. To bych to mohla otočit, z matematického hlediska - čím větší počet dětí, tím větší šance - nemoc, nehoda, postižení....

te_reza
13. lis 2023

@rozitta 45 nebo 48 není jedno. Obojí je pozdě. Kor když už první je přes ivf, tzn, že přirozeně to tedy asi nešlo.

jolana24
13. lis 2023

@rozitta Ne nechybí. Jen jsem ve 24 měla prostě víc energie. Teď v 31 letech vidím, že bych na mimino neměla nervy 🤷🏻‍♀️

sweet81
13. lis 2023

@rozitta pani psala, že kdyby to vyšlo, tak by rodila ve 49 a za chvilku by jí bylo 50. To mě teda příjde šílenost. 45 je už hodně pozdě, ale chápu, že když neměla dítě, tak do toho šla.

marselina
13. lis 2023

@lucie_1986 tohle mi prijde trosku hnusny kdyz uz pani ma prvni dite z ivf ptz to neslo. To potom jde proti prirode kazda ktera podstoupi ivf bez ohledu na vek.

zekrt
13. lis 2023

@marselina Podle mě je velký rozdíl jít na ivf v plodným věku, kdy ale holt má třeba chlap pomalejší spermie nebo žena srůsty, a nebo jít ve vyšším věku s darovanými vajíčky, když vlastní už nejsou. 🤷🏼‍♀️

lucie_1986
13. lis 2023

@marselina to ano

Strana
z6