icon

Mateřství po čtyřicítce. Je bezpečné mít další dítě?

12. lis 2023

Ahoj vsem, potrebuju si utridit myslenky a udelat velke rozhodnuti a prosim o vase zkusenosti pokud jste se nekdo ocitl v podobne situaci a mel miminko v pozdnim veku.
Ja jsem ve 45 porodila prvni dite, proste jsem byla dlouho single a toho praveho jsem potkala az ve 43. On deti taky nemel tak jsme si rekli, ze to zkusime a povedlo se.
Detatko se narodilo po IVF s darovanym vajickem (tedy mlada darkyne, nehrozi takove riziko vrozenych vad). Otehotnela jsem po prvnim transferu.
Tehotenstvi probehlo absolutne v pohode, ani jednou mi nebylo spatne, nemela jsem celou dobu zadny problem s tlakem ani cukrem. Jen se mi hodne zhorsil ekzem (ten ale mam od detstvi) a az na posledni tyden pred porodem jsem se citila uplne skvele a mohla bych byt tehotna porad 🙂 .
Odber plodovky jsem nechtela, nechali jsme si udelat test z krve.
Porod byl planovanym chtenym cisarem, lokalni anestezie, vse velmi rychle a bezproblemove. Rekonvalescence take v pohode (v ramci moznosti po sekci). S kojenim byly problemy, kojila jsem jen 4 mesice, potom UM.
Mame nadhernou zdravou holcicku, velmi bystrou sikovnou hodnou.
Zvladam to ted uz dobre, zacatek byl tedy mazec :D
Mam nastesti skveleho partnera, ktery pomaha od zacatku se vsim, je s nami na rodicaku a vyhledove planuje jiz zustat na volne noze a byt s nami. Finance mame take zajistene.
A ja mam ted velke dilema, hlavne tedy proto, ze mame jeste jedno pripravene zamrazene embryo a ja na to porad myslim, jestli bychom mu taky nemeli dat sanci a doprat dcerce i sourozence, aby tu jednou nebyla uplne sama. Nedokazu zatim rozhodnout, aby ho zlikvidovali.
Ale ted je mi 47 a uz se prece jen bojim, hlavne kvuli dcerce. Abych takhle dobre zvladla i druhe tehotenstvi a porod a potom to narocne obdobi s miminkem a batoletem. Dcerka od narozeni dobre spala a je celkove velmi hodna bezproblemova, je mi jasne, ze podruhe by to tak idealni byt nemuselo.
Doktorka na klinice nam rekla, ze vetsinou kdyz prvni tehotenstvi zeny probehne takhle dobre, da se to ocekavat i druheho, ale zadna garance samozrejme neexistuje. Muj gynekolog mi uz nekdy pred rokem rekl, at to neriskuju kdyz nam to jednou takhle vyslo... ze vidi hodne pripadu kdy se deti rodi predcasne, ruzne nemocne postizene atd - ale tak to je i u mladych maminek.
Dekuji za pripadne nazory, hlavne od nekoho kdo resil / vyresil stejnou situaci.

Strana
z6
oveckaluky
12. lis 2023

Asi už bych do toho nešla, 47 už mi přijde hodně. Vidím to u švagrové - první ve 43, druhé ve 46. Dětem je teď skoro 18 a skoro 15 a ona je v háji...

miri77
12. lis 2023

Já mám 3holky (12,9 ,a 14mesicni) tu nejmladší když sem ještě čekala,tak pár dnů před jejím narozením mi bylo 45.Tehotenstvi absolutně bezproblemu,ani sem nevěděla že sem v tom..Justynka je hrozně šikovná,moc jí milujeme a sme z ní všichni po..vždycky sem říkala že do těch 45 je pro mě strop.Ovsem teď je takový období že přítel mluví o druhém,jelikož ty dvě starší nejsou jeho,a já vím že kdyby na věc došlo tak ještě tohle jedno bych si nechala do těch 47 urco joo🙂👍takže za mě běžte do toho🙂🙂
.

sweet81
12. lis 2023

Chápu to touhu pro druhé dítě, ale já bych do toho už v tomhle věku nešla. První dítě mám v 31 letech a druhé v 37letech díky IVF. Nikdy by mě nenapadlo, že druhé dítě budu rodit tak pozdě, bohužel to nešlo a jeden potrat. Už to mi příjde pozdě a občas mám depku, jestli mladší syn bude čekat s plozením dětí, abych se vůbec dočkala vnoučat. Chci být aktivní babička a ne nemohoucí. Ty píšeš, že kdyby vše klaplo, rodila bys v 49letech, jasný teď se můžeš cítit skvěle a vypadat taky ( mojí sestře je 48 a vůbec na svůj věk nevypadá, teď by jí i lidi věřili, že mimčo v kočárku je její a neni to babička, ale za pár let?) věk prostě neočuráš. Myslela bych hlavně na budoucnost dětí, aby si tu pro ně byla co nejdéle. Jasně, že člověk může zemřít mladý, ale ta pravděpodobnost u mladého člověka je větší, že tu pro ně bude co nejdéle než pro staršího rodiče. Je skvělé, že máte aspoň jedno dítě a užívej si dcerku.

autor
12. lis 2023

@sweet81 tak co se týká toho jak dlouho tu budu pro děti, to už myslím není těch pár let zase takový rozdíl, samozřejmě člověk už je víc unavenej, v tomhle to člověk opravdu neočůrá, jinak vypadám i cítím se mladší... co se týká vnoučat, tak moc dopředu neplánuju, resp. spíš nepočítám s tím, že bych se jich dožila, i když mojí mámě (babičce dcerky) bylo 75 když se nám malá narodila a pokud by dcerka měla dítě ve 20, tak bych to třeba ještě dala 😀

lilian2111
12. lis 2023

Nešla bych do toho.

amazienka
12. lis 2023

A jde o to embryo a nebo parťáka pro dcerku? Co jít v budoucnu třeba cestou pěstounské péče?

sweet81
12. lis 2023

Moje maminka zemřela v 57 letech mě bylo 27 a bylo to naprosto šílené přijít takhle brzo o maminku. Vůbec si nedokážu představit přijít o ní ještě dřív, třeba jako dítě. Z tatínkovi strany máme zas dlouhověkost, ale na to se spoléhat nedá. Myslím, že si stejně rozhodnutá mít druhé dítě.

ai30
12. lis 2023

Ja bych do toho sla, ted hned. Jako budes stara matka, ale to uz jsi, tak co 😀 A prave protoze jste starsi rodice, bych tu dulezitost sourozence videla jeste jako vetsi.

autor
12. lis 2023

@amazienka myslím, že to už věkově nezvládneme, jsou tam nějaké limity na minimální věk vlastního dítěte a maximální věk pěstounů

autor
12. lis 2023

@sweet81 kdybych byla rozhodnutá, tak sem nepíšu 🙈

me_druhe_ja
12. lis 2023

Hodně zapeklitá věc a naprosto chápu, že se.to v tobě bije.
Osobně se vždycky usmívam nad tím, jak tu holky lehce nad třicet hekaji, jak jsou staré matky, jak jsou KO a jak měly mít dítě dřív. 😀 z toho je vidět, že fakt každej jsme jinej a vek je jenom číslo. ALE zase odsud pocud že.... osobně vidím takovou tu naprosto OK a normální hranici porodit kolem 40...do 43 dejme tomu....do 45 už bych váhala....nad 45 bych do toho asi dobrovolně nešla...kdybych byla bezdětná a otěhotněla náhodou v tomhle věku, na potrat bych nešla (znám jednu paní, myslela že je v přechodu a pak bum jedna opožděná ovulace a rodila v 50, jak to vypadá teď nevím, zas tak jsem ji neznala) ale úmyslně bych do toho nešla...ještě dejme tomu kdyby to mělo být první a vysněné dítě...ale asi bych si vážila toho, jak je to teď....
Handicap bych neřešila, děti s problémy se rodí i dvacetiletým, taky má syn genetickou mutaci (rodila jsem v 33, ale rozdíl mezi 1 a 2 dítětem je mega mega rozdíl ...navíc v tomhle věku už bych se hodně bála zdravotních komplikacích u tebe...i když poprvé bylo vše ok...v tomhle případě věk hraje roli bohužel.....
Každopádně držím palce a nezávidím rozhodování.

Jo a bude mi brzo 38 a vůbec nemám pocit, že stárnu a že mám min energie než před 10 lety. 😀 spíš naopak😀

syslounek
12. lis 2023

Ve svém okolí vím o několika ženách, co měli dítě později a bez problémů. Teď jsem se bavila s jednou kolegyní v práci a zjistila jsem, že má DVOJČATA stejně stará jako vnouče. Nevím, kolik jí teda bylo, když se narodila. Počali teda neplánovaně a nečekaně.

glitterglue
12. lis 2023

@me_druhe_ja to mam stejne s tema "staryma" matkama🙂 Ale kdyz bude mit zakladatelka dite v 49, v dobe, kdy pujde do duchodu, to dite jeste ani nemusi mit po maturite😮... To uz je pro me tezko predstavitelny.

me_druhe_ja
12. lis 2023

@glitterglue Pro mě taky...však taky jsem psala, že už bych do toho nešla. Zvlášť, když už jedno má. 🙂

misaky
12. lis 2023

Těžké rozhodování. Pro mě osobně je věk porodu 49 docela dost, ale zásadnější mi přijde spíš co bude potom. Přece jen mít v 60 desetileté dítě ..... ALE, stejně jednoho prcka máte (pro mě třeba dvě děti byly jednodušší než jedno). Manžel je o 6 let mladší takže ve věku kdy spousta lidí má první a jeho role se tady v diskuzi dost opomíjí. Zabezpečení jste. Z tvých příspěvků mi přijde, že hledáš důvody pro. Stát se může cokoliv kdykoliv v jakýmkoliv věku. Na vašem místě bych zvážila dvě věci: 1. jestli do toho nejít dřív než na jaře a aspoň trošičku ušetřit čas, 2. promyslela bych případné poručnictví, pro klid v duši. (Já to řešila i ve 30 pro klid v duši).

aspie83
12. lis 2023

@me_druhe_ja já, jak už jsem tu psala, jsem měla kluky ve 36 a 37 letech, teď je mi skoro 41... Energie mám sice často mnohem více než ve třiceti a dříve, zvládám a stíhám více věcí atd. Ale jako stará matka si často přijdu třeba ve školce, na hřišti a na různých dětských akcích, kde jsou rodiče vrstevníků mých dětí zpravidla tak o deset let mladší 😁🙈 Sice prý vypadam mladší a většina lidí mě na můj věk netipuje, ale může být hůř 😆🙈 uvidíme časem, no...

me_druhe_ja
12. lis 2023

@aspie83 Fakt jo? To jsi vychytala nějakou divnou společnost. 😀 dneska je úplně běžné a časté, že se děti rodi spíš později. Jako za mého mládí to bylo jinak, moje máma už byla jedna z těch starších ( měla 27 když jsem se narodila), ale dneska je jiná doba. 🙂 to mě překvapuje. Já jsem o tři roky mladší než ty, děti 4 roky a 2 a 3/4 a když jsem ve školce nebo tak vůbec si nepřijdu nějak blbě. 🙂 ale já jsem mladá. 😀 já si naopak nedovedu představit mít dítě třeba v 25...byla jsem silena střela...chlapi, diskotéky, party, alkohol..a jsem teda ráda, že jsem si všechno užila, vyblbla a nechytaji mě teď choutky jít někam na diskotéku. 😀 tam už bych vypadala asi fakt nepatřičně. 😀

lis6
12. lis 2023

Já bych do toho šla, pokud je síla. I právě proto, že jste starší rodiče, aby dítě mělo sourozence - někoho o koho se může opřít. I když důležitější je jestli to prostě cítíš nebo ne. Člověk může plánovat různě a pak je vše jinak. A věk v tom moc nehraje roli. Znám 60 i 70 ti leté unavené staříky i normálně aktivní lidi. I mladé rodiče, které věčně dávaj děti k prarodičům....

aspie83
12. lis 2023

@me_druhe_ja já samozřejmě vím, že se dnes děti rodí později, ale moc vrstevníků s malými dětmi kolem sebe opravdu nemám 😆🙈 a teď třeba budeme mít třídní sraz se zakladkou a ze třiceti jsme tři, které mají děti ve školce 😁 zbytek má rozhodně starší a pár lidí je bezdětných... Jinak já v 25 letech děti taky rozhodně nechtěla 😆 to jsem si užívala koncerty, festaky apod 😁

glitterglue
12. lis 2023

@aspie83 mozna jsem ovlivnena tim, ze ziju v Praze, ale nevidam tu zadne vyrazne mlade rodice😀. A znam i pro me necekane hodne holek, ktere okolo 40 jeste deti nemaji (a neni to tak, ze by je nechtely vubec).

berusinka2
12. lis 2023

nesla by som do toho

xxx3d
12. lis 2023

srdcem ano
rozumem ne

když do toho půjdeš, narodí se ti miminko do poměrně hektického věku dcerky, 3 roky jsou prostě náročné období, a do toho miminko se všemi svými potřebami
ukočírovat to, budou děti skvělými parťáky
neukočírovaný stav bude úděsný pro všechny zúčastněné

vy doma se k tomu stavíte jak? ty váháš, a tvůj chlap co?
těžko radit.

95newmommy2020
12. lis 2023

A mě to v dnešní době přijde v pohodě a normální. Moje kolegyně otěhotněla ve 45. Mamá kolegyně měla první v 45 a druhé v 50. Ta hranice se posouvá, spíš mi přijde divné mít dítě brzo než později.

klokanka31
12. lis 2023

@reeeza Ale houby tabulky, přírodu neoblbneš...

klokanka31
12. lis 2023

@95newmommy2020 A pak z dětí můžou být sirotci. Tady v okolí často umírají lidi kolem 65, a nedovedu si představit, co má pak dělat dítě v pubertě, třeba zrovna přechod základní/střední škola, a najednou bez rodičů...

ninive211
12. lis 2023

Nešla bych do toho. Už těch 45 je opravdu hrozně moc. Nebuď sobecká a mysli hlavně na to dítě (děti), ty půjdeš do důchodu a ono bude teprve maturovat, hlavou třeba bude mít na to dělat vejšku, ale už třeba na ni nepůjde, kvůli penězům, kvůli vašemu zdraví... možná ne, možná budeš ještě v 70 čupr seniorka, co běhá půlmaraton, jezdí na kole a fyzičku má lepší jak leckteré třicátnice...ale ze zkušeností v okolí i v rodině-po šedesátce se to hodně láme a i ten, kdo byl do té doby naprosto zdravý, tak začíná mít problémy, sil ubývá, psychickych i fyzických...a mít u toho doma ještě v podstatě puberťáka, adolescenta...
Mám býv.kolegyni, co právě má ve 47 2.dítě (po4 předchozích potratech, takže ho fakt hodně chtěla). Ona sama je obézní, s vysokým tlakem, u prvního (ve 43) měla preeklampsii...nechápu, nerozumím a v podstatě se na oddělení všichni shodneme, že to je z její strany čirý nerozum a sobectví.

ninive211
12. lis 2023

@95newmommy2020 Těhotenství po 45 je jedna věc, horší je školní dítě nebo začínající puberťák a matka v přechodu (to když ten přechod je později), po šedesátce se pak přidávají zdravotní problémy i do té doby zcela zdravým ženským. Jako nesnažte se za každou cenu poroučet přírodě, mít dítě (porodit) ve 48 opravdu NENÍ normální. Už těch 45 je prostě moc, ale chápuje-li to první dítě pro oba...

95newmommy2020
12. lis 2023

@klokanka31 mě přijde, že ty starší mámy s tím dítětem omládnou. Jsou nuceny být aktivní, chtějí stačit tomu dítěti, tím pádem jsou pak často v lepší kondici než vrstevnice s dospělými dětmi. Někde jsem četla, že starší rodiče se dožívají vyššího věku. Děti starších rodičů jsou spokojenější a vzdělanější, jelikož starší rodiče už jsou citově vyzrálejší a často mají lepší socioekonomickou situaci.

somalicats
12. lis 2023

@95newmommy2020 A nebo rychleji zestárnou. Tohle je fakt hodně o dispozicích konkrétního člověka, zda to zvládne nebo ne. Taky patřím k těm starým matkám, i když jsem první dítě měla v necelých 25, poslední ale až v téměř 43 letech. Ve 45 už bych rodit nechtěla, natož ve 49. A to jsem hodně akční, ale taky bych ráda, aby moje děti vychytaly jako děti moje aktivní léta. Až mi bude 60, bude mé nejmladší 17, není to z mého pohledu ideální, ale zrovna naše nejmladší naplánovaná nebyla.

zekrt
12. lis 2023

To je těžký. Já mám jedno z dětí narozené velmi předčasně a to jsem byla mladá, péče byla dost vyčerpávající a je dodnes. Může se stát cokoli a musíš mít předem ujasněné, zda je v tvých silách a možnostech pečovat i o náročnější dítě.

Strana
z6