icon

Odmítnutí potratu u dětí s Downovým syndromem. Co dělat?

1. čer 2023

Ahoj, chtěla bych se zeptat zda vůbec existuje někdo, kdo odmítl jít na potrat, když se dozvěděl, že čeká dítě s ds. Jak ustál tlak doktorů, kde vzít informace o takových dětech (např. existuje nějaký seznam jestli vůbec mám v okolí školku/školu kde berou děti s ds). Zatím čekám na výsledky je to šílený. Tak se alespoň snažím shánět informace a nějak žádné nenacházím.
Že jsem nezodpovědná a mám jít na potrat mi nepište. Na to se neptám. Děkuji

Strana
z6
zelenaesmolda
2. čer 2023

@kubesovaadelka
Je rozdil pracovat,jit domu a mit klid nebo mit takove dite doma 24/7

@cherie24
neprinuti ale spousta rodicu to automaticky ocekava,ze se sourozenec postara.

barulina
2. čer 2023

@lilian2111 píše ta, která dává blijící smajlíky a vyhodnocuje lidí o kterých nic neví 😁

barulina
2. čer 2023

@suzanna123 to by se tak ale museli chovat všichni členové rodiny, což se v zakladatelcinnem případě neděje.

suzanna123
2. čer 2023

@barulina a na to jsi přišla jak, prosím tě?

barulina
Autor odpověď smazal
suzanna123
2. čer 2023

@barulina ehm... Až na to, že to nepsala zakladatelka téhle diskuze a na to já vůbec nereaguji 🙄

barulina
2. čer 2023

@suzanna123 pokud jsem popletla nějakou odpověď, momenty omlouvám se.

marge_s
2. čer 2023

“Tak se uklidnime, zeee 🤣 “co kdybyste prestaly zakladatelcinu diskuzi vyuzivat ke kompenzaci svych vlastnich frustraci. Ptala se na neco uuuuplne jineho. Misto toho ma nekolik stranek…ehm…

kubesovaadelka
2. čer 2023

@zelenaesmolda ano, je to rozdíl, proto jsem psala, že nevím jak bych reagovala, kdyby to řekli o mém budoucím dítěti a proto neodzuji lidi, kteří z tohohle důvodu na potrat šli, jen jsme chtěla ukázat, že lidé s DS nejsou paraziti

kuliocka17
2. čer 2023

Napadla mě uživatelka @rottentocore ....má taky holčičku s DS...možná by bylo fajn, jí zkusit kontaktovat..

veruuu_kubesovic
2. čer 2023

U nás je klučina, bude mu 25let a má downuv syndrom, jeho maminka ho měla sice později, ale veškeré výsledky vysetreni v tehotenstvi měla v pořádku a až porodila zjistili, že má DS...

jerrabina
2. čer 2023

@zelenaesmolda
@pilzzee
Třeba proto že potrat je vlastně vražda? Kdo dává právo někomu rozhodnout "tohle dítě zabijeme, protože je vadné"? To není jako vyhodit do koše nepovedený obrázek, tady jde o lidský život.
Navíc často jsou ty testy falešně pozitivní. Až nepříjemně často umírají zdravé děti...

klokanka31
2. čer 2023

@veruuu_kubesovic A tipuju že se ho nezbavila, že ne?

klokanka31
2. čer 2023

@jerrabina Bohužel hodně lidí berou dítě jako ten obrázek, když není dokonalý, šup s ním pryč 😟 Já osobně nechápu jak někdo může zabít vlastní dítě jen proto, že by bylo jiné. A jak píšeš, mnohdy se ty testy můžou plést.

j.a.n.i
2. čer 2023

@jerrabina No, invazivní testy fakt casto falešně pozitivni nebyvaji, to zas nekecej. A jinak když muze nekdo jit na potrat, protože se mu dítě nehodí, tak bych si fakt nebrala do huby ty, co se pro potrat rozhodnou s prokazanym postizenim.

veronikav31
2. čer 2023

@klokanka31 přečetla jsem si celou diskuzi a já osobně bych se rozhodla pro potrat,byť za sebou jsem měla a mám hodně SP. Větší riziko u mě na screeningu bylo,ale naštěstí další testy DS vyloučili.Vím, že i kdyby se mi dítě s DS narodilo,tak psychicky bych to nedala. Znám jich pár, k DS mají určitou ať lehčí nebo těžší formu retardace.

Tazatelce doporučuji projít facebook,net,jsou tam kluby těchto rodičů,schází se,dělají se různé besedy,případně poradí

smajlinka
2. čer 2023

Kdysi jsem viděla nějaký dokument o věřících lidech, co se jim narodilo postižený dítě. Taky měli jít na potrat, ale odmítli to, sklepě věřili, že se stane zázrak. A taky říkali, že přece nebudou zbabělci a zvládnou to, postarat se. Pak byl střih a po několika letech říkali, že jsou vyřízení, že naopak tehdy byli zbabělci, že nešli na potrat, že to měli udělat. Že odsuzovali lidi, co na potrat s postiženým dítětem šli a že teď už je chápou. Někdo holt musí projít svou zkušeností, aby pochopil druhý lidi.

te_reza
2. čer 2023

@jerrabina vzhledem k tomu, že je u nás potrat stále svobodná volba na rozdíl jiných zemí, tak bych si tohle vůbec nedovolila vypustit z huby. Kdyby jsi byla těhotná v Polsku, s prokazalně nemocným, života neschopným plodem a nepovolili by ti potrat, taky by jsi tak mluvila?

marge_s
2. čer 2023

A chapete, ze to nema byt debata o tom jestli je ok jit na potrat a kdo by to chtel, ale ze se zakladatelka ptala jaky je zivot s takovym ditetem a jak velky byl tlak okoli na “spravne rozhodnuti”?

smajlinka
2. čer 2023

@jerrabina To právo má každá potencionální matka, jde pořád o její tělo a její dítě. Na potrat si dělají nárok církve a její senilní představitelé. To oni na to nemají právo. Nikdo nemá právo vnucovat někomu vinu za rozhodnutí o vlastním těle. Nakonec si to každá žena musí vyřešit sama v sobě a žít s tím.

smajlinka
2. čer 2023

@marge_s No tak ono to spolu souvisí že, všechno...

marge_s
2. čer 2023

@smajlinka ne, nesouvisi, ona tam ma jasne napsano, ze o to nestoji a vsadila bych se, ze ji ani nezajima jakou kdo mel jakou rodinu 🤣 to je jedno, to je jak s ockovanim, lidi si melou svoje a hotovo

dard
2. čer 2023

Stránky neporadím, ale řešila jsem kdysi to samé. Je to dost náročné samo o sobě a nemáte zapotřebí číst jakékoliv negativní komentáře. Držím pěsti, ať vám test dobře dopadne. A pokud ne, ať se rozhodnete správně pro vás a vaši rodinu 🍀

majulkaa
3. čer 2023

Treba ti trosku pomuze priblizit zivot s takovymto detatkem tento web:
https://sarinhlas.com/about/

Web pise maminka 4 deti, pricemz prvorozena holcicka Sára ma DS. Znam je sice jen od videni a z povidani, nasi pratele je znaji osobne a jsou to velka stastna rodina. I na webu maminka o Sárince (holcicka s DS) pise moc hezky a snazi se zivot s takovymto detatkem priblizit uz od narozeni, aby vedeli i pripadni dalsi rodice.

S maminkou vysly treba tyto clanky, rozhovory, se svym webem vyhrala Maminku roku v kategorii blogu:
https://m.maminka.cz/clanek/maminka-roku-klid-j...

https://m.maminka.cz/clanek/soutez-vas-oceni-ne...

elekthra
3. čer 2023

Tyjo... Já úplně koukám na ty názory...
Nečetla jsem všechno, ale co když by se na VV miminka přišlo až po porodu?😔
Nebo co když se nedejboze dětem něco stane,až jsou větší? (Úraz, vážná nemoc...)😱
To je fakt pak všechny dáme do ústavu? Abysme nezatěžovaly rodinu? 🥺

j.a.n.i
3. čer 2023

@elekthra A neprijde ti to jako uplne jina situace?

j.a.n.i
Autor odpověď smazal
j.a.n.i
3. čer 2023

@kubesovaadelka Plus v praci si proste naplanujes dovolenou, v klidu si ji vezmes, odjedes... Když jsi nemocná, vezmes si neschopenku a nemoc vylezis, zajisteni pece je starosti tveho zamestnavatele. A odpecujes si svych 40 hodin za tyden a tech zbyvajicich 128 te nezajima a venujes je sobě a sve rodine. A to je sakra rozdil.

zelenaesmolda
3. čer 2023

@jerrabina
Ne,potrat opravdu neni vrazda.

veruuu_kubesovic
3. čer 2023

@klokanka31 ne, zrovna během týdne jsem je potkala v obchodě, vzhledem k tomu, že znám jeho starší sourozence i Otíček mě zdraví...
Třeba jela jsem s dětmi ve vlaku a potkali jsme paní s DS, byla milá, chtela si s nami povidat, prvni co bylo jestli se ji nebojime? To mě teda dost rozhodilo...
Já je beru jak už tu někdo psal jako slunickove děti, oni nemůžou za to, že se narodili s DS, a já učím děti, že prostě každý nějak vypadá...

Strana
z6