icon

Proč ženy volí potrat i přes možnosti adopce?

28. kvě 2024

Proč ženy chodí na potrat. Pochopím vývojovou vadu.
Teď samé diskuze o potratech a v okolí vím nejméně o třech maminkách,co šly na potrat,protože to nechtějí.
Přitom je tolik žen co nemohou mít děti.

Strana
z5
cherie24
29. kvě 2024

@andelka naivní? Moje gynekoložka to třeba řeší s každou pacientkou, právě proto, že úplně nesnáší tyhle zbytečné potraty. Sama se ptá na plány ohledně dětí a vysvětlí metody spolehlivých antikoncepcí. 😉 Stejně jediná stoprocentní antikoncepce zůstává abstinence, takže může se stát komukoliv z nás. Nikdo nemůže říct, že to nikdy nebude řešit, ale já mluvím o těch stále se opakujících diskuzích na téma - použili jsme na prd ochranu nebo vůbec žádnou a další dítě si nemůžu dovolit nebo to čekám s úplným volem a teď musím jít na potrat. To je tady několikrát do týdne. A ostatní je v těch diskuzích poklepávají po ramenou, že se to stává a je to v pohodě. Není to v pohodě. Nemělo by být, tomuhle se dalo předcházet.

andelka
30. kvě 2024

@cherie24 jo, naivní. Ne každý gynekolog je jako tvoje doktorka. A právě,že nikdo nemůže říct,že to nikdy on nebo někdo blízký nebude řešit, tak statisticky prostě se tyto dotazy objevovat budou. Prevence je samozřejmě vždy základ, ale realita není vždy tak jasná,jako když o tom člověk uvažuje teoreticky. Čekat dítě s volem,jak víš, se může povést docela snadno, i když by to člověk nečekal. A nechat si ho nezvládne každá.

utrikocku
30. kvě 2024

Jsem žena, která nemohla otěhotnět a bohužel jsem několikrát potratila, což byla pro mě strašně velká ztráta a zranění. Přeji všem ženám právo volby a naprosto respektuji a chápu důvody pro potrat! Vůbec bych to nedémonizovala zvlášť v rané fázi těhotenství...

lauriak
30. kvě 2024

Hlavne mila @autorka, to ze niekto ide na potrat nema vobec nic spolocneho s tym, ze niekto iny deti mat nemoze. Tie deti netahas z jedneho pytla, kde ked si niekto vezme viac tak pre druheho neostane. Keby si zena dieta nechala a na potrat nesla, nic sa nezmeni na tom, ze druhemu cloveku sa nedary otehotniet.
Myslienka, ze ja nemozem mat deti tak ostatni nech kvoli tomu nechodia na potrat je od zakladu zle 🤷🏼‍♀️

95newmommy2020
2. čer 2024

Naštěstí jsem nikdy na potrat nemusela, ale uz se mi fakt trilionkrát stalo, že jsem si myslela, že jsem těhotná. Nemám pravidelný cyklus a pms mám jako typický těhotenství, kdy mě bolí prsa, je mi nevolno, mám výtok, jsem nafouklá. Mám jedno dítě a na druhé nemáme finance ani velký byt, jít na potrat je furt levnější varianta než mít dítě.
Teď beru HA, ale mám na ní návaly, sucho v puse a není mi na ní dobře. Tak ji asi zase brát přestanu.

hasara33
2. čer 2024

Šla jsem, protože jsem otěhotněla (nechtěně) v krajně nevhodné době - čerstvě přijata na VŠ, žádné zázemí, peníze, nic....., takže to byl třeba můj důvod. Nelituji toho a jsem ráda, že jsem se tak rozhodla.

me_druhe_ja
2. čer 2024

Smir se s tím, že svět a život není spravedlivý. Nebyl a nikdy nebude. Někdo má 10 děti, všechny zdravé a udělané chtěne na první dobrou. Někdo nemůže otěhotnět ani po 10 letech a všemožných pokusech. Někdo není schopen donosit dítě do konce. Někdo má třeba dvě, tři děti a všechny s handicapem. Není to fér, ale je to život. Dívat se přes prsty na ženu, co jde na potrat ať z jakéhokoliv důvodu jen proto, že někdo jiný nemůže otěhotnět, je hloupé.

Někdy se to prostě stane. Osobně bych řešila až ženu, co na to kašle a na potraty chodí jak na běžícím pásu.

petamaskova
Autor odpověď smazal
pampelina18
2. čer 2024

Protože se neumí chránit. Když nechci dítě, dělám maximum pro to, aby se nestalo náhodné početí. Bohužel tyto ženy na to slabou a pak jdou na potrat. Ale lepší jít na potrat než pak hodit do popelnice.

pampelina18
2. čer 2024

@klokanka31 lidem s IQ tykve to nevysvetlis. Méně inteligentní ženy pak to řeší potratem.

tasimia
2. čer 2024

@pampelina18, a poté ženy, s IQ tykve píšou komentáře typu "méně inteligentní ženy, to řeší potratem..". Trosku mimo mísu ne? Chápu, že každý to vnímá jinak, ale urážet ?

xer
2. čer 2024

Treba tohle je vec ktera je ciste jen dane zeny a NIKDO ji do toho nema co kecat a uz vubec ne soudit.
Bylo by snad lepsi aby nechtene dite pak nekdo nasel nekde na ulici nebo plnit baby boxy a nasledne kojenecke ustavy/ detske domovy apod? Anebo u socialne slabsich je naprosto zruinovalo?
Neni hrdinstvi mit 5 deti a zit od vyplaty k vyplate. Fakt ne. U me jsou mnohem vetsi frajeri lidi kteri by sice chteli dalsi dite ale umeji si spocitat ze na to nemaji (at uz financne anebo sily)
A to ze antikoncepce spolehliva na 100% proste neni asi snad vime vsichni ne? V mem okoli je deti pres antikoncepce az az😅
Nikdy jsem na potratu nebyla, mam jedno dite a kdybych dneska zjistila ze jsem tehotna na 99% na potrat pujdu, protoze uz vim ze bych na to nemela energii, nervy a nechci uz menit svuj zivotni styl vcetne prace a kariery. Nekdo by mohl rict ze je to sobecke, a co, at je nebo neni je mi to jedno, je to muj zivot, ja urcuju jak budu zit🤷‍♀️ proto bych nikdy nesoudila nikoho kdo sel na potrat ikdyby ten duvod byl ze nechce prestat pracovat je to SPRAVNY duvod

klokanka31
2. čer 2024

@xer Tak já si myslím že tohle není věc jen ženy, ale i toho otce. Si schválně řekni, jak by ti bylo, kdyby byli těhotní muži. Otěhotněl by tvůj manžel, a šel by na potrat, a vůbec by se tě neptal co ty na to. Řekl by ti že je to jeho tělo, a šmitec. Přitom by to bylo tvoje dítě.

xer
2. čer 2024

@klokanka31 ano smirila bych se s tim protoze to je jeho telo, on by byl 9mesicu tehotny, on by mel pripadne zdravotni komplikace a nepohodli, on by pribral kolikrat i desitky kil a mel z toho pripadne dalsi zdravotni komplikace, on by rodil, on by kojil, on by si zkazil/zkomplikoval pracovni karieru.
Me by to cele stalo jen jedno za*

Jestli zenska chce nebo nechce dite prece o tom nemuze rozhodovat chlap je to jen jeji rozhodnuti. Chapu ze pak je treba chlap zklamanej ze on by chtel ale musi proste respektovat rozhodnuti zenske. Neexistuje prece aby chlap nutil zenskou ze on chce dite ikdyz zenska nechce. Nerikam ze se nemaji o tom bavit diskutovat a argumentovat atd ale rozhodnuti musi byt vzdy ciste 100% na zene.

klokanka31
2. čer 2024

@xer Tak to je dobrá sobeckost. A věř že hodně chlapů by nemuselo respektovat její přání. Mohli by se na ní taky vykašlat...Ale je to o prioritách no.

me_druhe_ja
2. čer 2024

@klokanka31 co je na tom sobeckého? Já nikdy nepochopila, proč tolik žen tvrdí, že zůstat bez dětí je sobecké.....

kacka1994
2. čer 2024

@cherie24 no a kdyz neberes kondom jako ochranu proti poceti... tak co pak teda ano? Kdyz zena nemuze mit telisko, ani hormonalni antikoncepci a ani jeden z paru jeste nedosel k tak finalnimu reseni jako je vasektomie/ podvaz vajecniku 🙂 Resila jsem to s gyndarkou a doporucila mi spermicidy (tem neverim vubec) v kombinaci s prerusovanou soulozi (te uz ted taky ne co mam treti dite :D) v plodne dny kondom (my teda jedeme kondom +prerusovanou) :D ale jako proste kondom ochrana je, to ze nekdo nechce/nemuze brat HA jeste neznamena, ze se nesnazi chranit prece 🙂

klokanka31
2. čer 2024

@me_druhe_ja Je sobecké si myslet že o životě nenarozeného dítěte si rozhoduje jen žena. Ale když se dítě narodí, tak najednou je otec plný práv a povinností.

blecha94
2. čer 2024

@klokanka31 Hodně mužů (nebojím se říct většina) vasektomii odmítá. Proč? Je to přece zásah do jejich těla! A je, to je pravda, nikdo je do toho nesmí nutit, ani partnerka.

Ale to je těhotenství taky! Proto ani otec podle mě nemá absolutně žádný právo nutit ženu, aby zůstala těhotná. Stejně jako já nemám právo nutit muže k vasektomii.

Tohle by si hlavně každý pár měl probrat dřív než dojde na sex.
Já to řekla jasně - další děti nechci, hormonální antikoncepci brát nesmím, ale znám svoje tělo, bezpečně poznám ovulaci a dokážu se na základě toho poměrně spolehlivě chránit. Ovšem kdyby se stalo (a stát se to může), jdu na umělé přerušení těhotenství a fakt, že ty bys případně dítě chtěl, na tom nic nezmění. Je to moje tělo a já ti už teď jasně říkám, že další děti nechci, takže buď to respektuješ a cítíš stejně, nebo samozřejmě můžeš jít o dům dál a já to respektuju.
Partner vlastní děti nevyžaduje, takže je s tím OK. Navrhla jsem mu, že pro větší klid může jít na vasektomii, ale odmítl a já jsem s tím v pohodě. Chráníme se jinak, a kdyby došlo na nejhorší, ví, jakej bude postup. Vyjasnili jsme si to hned na začátku a tak je to fér. Z obou stran.

andelka
2. čer 2024

@klokanka31 nikdo nemůže ženu nutit k potratu ( bohužel se to ale děje) a nikdo ji nemůže nutit v těhotenství pokračovat ( leda by to nucení mělo zásadně podobu maximální podpory, pomoci a to skutečné a dlouhodobé,ne jen sliby a i to nemusí stačit, protože pro ženy nejsou důležité jen věci hmotné, ale i to, zda na dítě mají ještě kapacity, zda chtějí riskovat zdraví a podstupovat vše,co je s těhotenstvím, porodem a výchovou spojené).

me_druhe_ja
2. čer 2024

@klokanka31 ne, není to sobecké. Je to žena, která musí odnést VŠECHNO skrz těhotenství a porod. Následná péče o dítě už může být výhradně v režii může dneska, ale těhotenství a porod je aktuálně pořád výhradně záležitost ženy. A myslím, že všechny tady, co nějaké děti máme, víme, jake to je. A že je to nářez pro tělo. Že to může být velmi rizikové. Že žena může i v dnešní moderní době při porodu umřít. Takže sorry ale fakt není sobecké, když žena, která striktně odmítá mít dítě, jde na potrat.

me_druhe_ja
2. čer 2024

A ještě dodatek: znam dvě ženy, které chtěly jít na potrat. Ale partner je právě přemluvil, aby si dítě nechaly, nasliboval hory doly a nakonec to stejně byly ony, který zůstaly s dítětem doma ty obligátní 3 roky, jedna přišla o práci (prostě v jejím oboru je to nářez) a už si nikdy nic tak dobrýho nenašla. Dítěti je teď myslím 7 nebo 8 let, teď už je na tom psychicky líp, ale i když otec dítěte funguje jako táta skvěle, tak on o nic nepřišel. Narozdíl od ní. A vím moc dobře, že byla fakt 100% rozhodnuta jít na potrat.
Ta druhá na tom je teda lépe, ji se povedlo vrátit ke kariéře, ale tam hodně fungují prarodiče.

xer
2. čer 2024

@klokanka31 to je jako kdyby jsi rekla ze je sobecke kdyz nekdo nechce darovat organy anebo neni v seznamu darcu kostni drene anebo jen nechodi darovat 3x rocne krev. Je to zasah do tveho tela a o tom si musis rozhodnout sama a sama taky pak neses pripadne nasledky. Nese je zenska ne chlap. Prislo by ti fajn aby chlap rozhodoval o tom jestli ty mas darovat nekomu ledvinu?? A znam pripady kdy tehotenstvi rozhodilo zdravi a kvalitu zivota (z pohledu zdravi) mozna vic nez takove odebrani ledviny.
Ale samozrejme na prvnim miste v idealnim svete by vzdy mela byt komunikace a vyslechnout jeden druheho a pak se spolecne rozhodnout, ale idealni svet ma bohuzel malokdo takze nevidim jediny duvod proc by si mel chlap narokovat rozhodovani jestli zena bude nebo nebude tehotna. Navic treba pokud uz ma jeden (vic) porodu za sebou a ten chlap uz poznal ze to neni uplne pr*el.
Kdyz uz, tak by mel mit spis mnohem vetsi moralni pravo naopak presvedcovat k potratu pokud on dite nechce. Protoze pak jeji rozhodnuti ma vliv na cely jeho zivot at chce nebo ne. Opacne ne.

klokanka31
2. čer 2024

@xer Částečně máš pravdu, ale např.ty orgány jsou moje, jen moje. Ale to dítě je i toho chlapa...

xer
2. čer 2024

@klokanka31 no dite by to bylo i jeho az pokud se narodi, ale porad on se o jeho vyvoj, zdravi a narozeni nijak ale vubec nijak nezasadi. On dal jen jednu spermii tim to pro nej konci a bohuzel jak je i tady casto videt dozivotne konci.

andelka
2. čer 2024

@klokanka31 jo, vzniklo z jedné jeho spermie při velmi příjemném počínání. Pro některé muže je to poprvé a naposledy,co s tím " dítětem" mají co do činění. Žena,pokud se rozhodne v těhotenství pokračovat už v tom jede zcela, plně, se vším co výchova dítěte žádá na mnoho let dopředu.

cherie24
2. čer 2024

@kacka1994 tak třeba kondom a vyvrcholení mimo. 🙂 Já třeba nevěřím kondomům právě proto, že z toho mám svou nejstarší. 😂 Ale i tak, 82 % je strašně málo. Vždyť ze 100 žen jich otěhotnění 18 i s kondomem, to prostě není varianta ochrany pro někoho,kdo nechce další děti ... Nebo přerušovaná soulož + spermicidní prostředek, kondom a spermicidní prostředek. Prostě pojistit to 2x. Když vím, že další dítě fakt nemůžu mít, tak mi přijde mnohem lepší to pojistit předem a že těch prostředků je požehnaně, než použít mizernou ochranu a pak se tvářit překvapeně. 🤷 Jako mladší jsem zkoušela i pesar a k tomu byl spermicidní gel. Nemusí v tom být hned hormony nebo definitivní řešení.

cherie24
2. čer 2024

@me_druhe_ja zrovna v tomhle přesvědčení o ponechání nenarozených dětí, to bych chlapům nevyčítala, jestliže se na ty ženy následně nevykašlal a neopustil je. Každý máme jiný pohled na své životní cíle a preference. Někomu přijde důležitější rodina, někomu práce. Příroda to tak zařídila. My jsme dárkyně života, my kojíme a pečujeme a samec je ten, co ochraňuje. Je to tak v podstatě u všech savců, akorát lidi s tím mají problém a těhotenství a rodičovství se považuje spíš už za opruz a pohlavní nespravedlnost. Vyčítat manželovi, že jsem kvůli jeho touze ponechat si miminko, přišla o práci a zářnou kariéru, zatímco máme rodinu a zdravé děti, to mi osobně přijde praštěný.

xer
2. čer 2024

@cherie24 ale tak pokud nekdo nema ambice a podvoli se stereotypu ze zenska patri k diteti a plotne proc ne, ale pak nemuzou nazyvat sobcem nekoho kdo to ma jinak. A jak uz nekdo psal na zacatku - dobrej pocit ze zdravych deti ti slozenky bohuzel nezaplati a detem krouzky taky ne.
“Akorat lidi s tim maji problem” - jasne ze jo - prave proto ze nejsme zvirata - jsme lidi kterym nestaci lovit aby prezili a taky se od zvirat lisime prave nejakou touhou neceho dosahnout a ne jen prezivat.
To me bavi jak se nekdy hodi aby se lidi chovali jako zvirata a nekdy zas ne.

Jinak s tema kondomama mi to prijde strasne vysoky cislo to se mi nezda, to cislo se podle me vztahuje na ty nejlevnejsi kondomy kdy kus vyjde treba na 5-10kc ktery snad nikdo nepouziva.
My s manzelem v zacatcich tak 2 roky pouzivali jen kondomy a ted tak 3 roky taky a nikdy ani jeden vadnej

klokanka31
2. čer 2024

@xer Jestli takhle začne uvažovat kde kdo, tak lidstvo vyhyne. A v některých věcech mají zvířata větší rozum než lidi...

Strana
z5