icon

Proč ženy volí potrat i přes možnosti adopce?

28. kvě 2024

Proč ženy chodí na potrat. Pochopím vývojovou vadu.
Teď samé diskuze o potratech a v okolí vím nejméně o třech maminkách,co šly na potrat,protože to nechtějí.
Přitom je tolik žen co nemohou mít děti.

Strana
z5
xer
2. čer 2024

@klokanka31 no ono by nebylo prave na skodu kdyby takhle uvazovalo vic a vic lidi - to je naopak cesta jak by mohlo mit lidstvo aspon nejakou sanci prezit. Kdyz se bude porad geometrickou radou rozmnozovat tak to je cesta do pekel. Prelidnenost je nejvetsi problem planety na tom se asi shodneme vsichni.
Tak treba to prave mame taky zakodovano jako pud sebezachovy ze zeny se zacnou chtit seberealizovat a ne jen rodit a tim bude klesat prelidnenost. Takovej obrannej mechanismus prirody. Stejne jako raketove se zvysujici pocet homosexualu.
No, treba zvirata nemaji sanci se rozhodnout pro potrat… tak slabe kusy po narozeni zabijou…. Tak by se meli taky chovat lidi? To je dalsi vec cim se odlisujeme od zvirat mame moznosti a dost rozumu ze “zabijeme” radsi jen nevyvinutou bunku nez zive vlastni mlade a pripadne ho pak jeste sezrat🤷‍♀️ zaplatpanbuh ze se lidi lisi od zvirat🙏

adelisss
2. čer 2024

Proč ženy jdou na potrat? Protože mají strach, cítí nejistotu, cítí se bezradné, některé zřejmě i proto, že jsou nezodpovědné - úplně bych ze všech žen nedělala světice. Podle mě je potrat krajní řešení. Naprosto souhlasím s naší učitelkou přírodopisu, že potrat není antikoncepce.

llluckaaa
2. čer 2024

@cherie24 @klokanka31 a anonyme: Holky, když už tady tolik bojujete za tu přírodu, které se člověk vymyká, tak prosím berte i v úvahu, že člověk je na vrcholu potravního řetězce, který na planetě reguluje všechny živé tvory. A když už teda chcete, aby to chodilo jako v přírodě, tak si i uvědomte, že v přírodě je běžné, že když se chce samec spářit se samicí, která má mláďata s jiným samcem, tak ji ta mláďata zabije, aby ji mohl oplodnit a přežili jeho potomci. Vládne tam zákon silnějšího. Dřív lidstvo decimovaly nemoci, války, přírodní katastrofy, hladomory, teď se tento regulační mechanismus dost omezil a vážně nám nehrozí, že lidstvo vyhyne tím, když se některé ženy po selhání antikoncepce rozhodnou z nějakých svých důvodů, kterým vy nerozumíte, pro potrat.
Když mi bylo 25 a byla jsem bezdětná, tak jsem taky měla takové sluníčkové názory jako vy. S odstupem času a třemi dětmi se na to dívám už jinak. Jsem ráda, že v naší zemi mají ženy možnost svobodné volby a není to tady třeba jako v Polsku.

hanynka1704
2. čer 2024

Zajímavá diskuze. Jsem momentálně jedna z těch,co se musí rozhodnout. Ano,ještě možná tak před 2 měsíci bych o miminku uvažovala. Ale prostě se pár věcí změnilo,rekla Jsem si,že už ne. Prodala vše po malem a chtěla jít dál. Teď trochu naivity. X měsíců/let se nám nedařilo otěhotnět,když ano,nakonec to stejne nedopadlo. Maleho mame az z KETu. Teď v červnu jsem mela jít na prevenci na gyndu a chtěla si nechat napsat HA. No z těch 3 hezkých chvil,kdy jsem si už i přestala hlídat plodné dny,se vyklubali //.
S chlapem se odcizujeme čím dál víc a podporu od něj necitim už dlouho. Potom věk,mele se to ve mě. Není to tak hrozné,ale přemýšlím i o tom,co bude za 20 let..Fin.bych to zvládla,to je asi jedine,v čem by mě chlap nenechal.
Líbí se mi představa,že má malej sourozence,ja věřím,že bych 2 dětičky zvládla. Prvního syna jsem vychovala sama a to jsme neměli co do pusy kolikrát.
Pak trosku řeším tlak okolí,rodiny. Jsem "Stara"???
Můžu říct,že těžší rozhodnutí/snad kromě uspani pejska/ jsem v zivote dělat nemusela. Neustále brečím, měním co hodinu své rozhodnutí..je to šílené. A nikdo mi samozřejmě neřekne jak se mám rozhodnout.

pavca1982
2. čer 2024

@hanynka1704 Kolik je ti let a kolik je let tvému prvnímu dítěti?

hanynka1704
2. čer 2024

@pavca1982 je mi 43 a staršímu bude teď v červnu 21

klokanka31
2. čer 2024

@hanynka1704 A já bych do toho šla. Věřím v osud, a asi to malé si k vám chtělo na poslední chvíli najít cestu...

pavca1982
2. čer 2024

@hanynka1704 Ty jo tak to je mazec. Docela Tě chápu, že váháš no. To bych měla 50 na 50 . Asi bych si sepsala na papír všechna PRO A PROTI a vyšlo by mi z toho jak to asi bude.Drž se. Je to těžký.

marimanta
2. čer 2024

Občas si říkám, kolik takových nechtěných dětí, který si všechno to "nechtění" a pár bonusů k tomu nesou v batůžku, přijali do rodin všichni odpůrci potratů...?

hanynka1704
2. čer 2024

@klokanka31 to už mi bylo také řečeno právě a tím spíš,že už malej je vymodleny

tasimia
2. čer 2024

@hanynka1704 tchýně měla chlapa po 40, a oba jsou úžasní.
Ona jako tchýně a manžel jako manžel, otec atp.
Vychovala ho skvěle.
Naštěstí okolí to neresilo, tehdy to bylo trošku lepší, nikdo se na ni nekoukal ba naopak, cela dedina ji nosila věci na kluka😂🙏🏻.
Takže pokud se na to cítíš, proč by ne, jdi do toho 😍.

eviicka
2. čer 2024

@hanynka1704 nezávidím ti, až do teď jsem celý život "nehrotila" antikoncepci, protože jsem byla vždy v situaci, že by dítě bylo chtěné. Teď po 43. roce mě už roky začínají dohánět a uz to není tak jednoznačné.

Držím ti palce, ať se rozhodneš jakkoliv.

cherie24
2. čer 2024

@xer ale ono to vůbec není o tom si říct, že patřím jako žena k plotně. 😉 Kariéra a práce je věc pomíjivá. Člověk do toho dá všechno a může i ze dne na den být nahrazen. Ať už z důvodu krachu, zmenšování stavů nebo jak už se tu psalo, není tolerováno si odskočit na rodičák nebo dlouhodobou pracovní neschopnost. Všechno má svůj čas. Když jsme mladá ucha, studujeme a děláme si tituly, když je žena v produktivním věku, věnuje se těm dětem a péči o ně a pak je ještě poměrně dlouhá doba, kdy je prostor na tu kariérní činnost. Bohužel, v tomhle to mají chlapi jednodušší, neboť jejich reprodukční čas není tak krátký a nejsou "znevýhodněni" těhotensvím a třeba i tím kojením, ale i kdybychom se na hlavu postavily, tak to nezměníme, příroda je neoblomná. Když se teda ženy cpou i do oborů, kde není rodičovská tolerována, tak pak ale není chyba manžela, že on dá přednost již počatým dětem a nemůže za to, že žena byla nahrazená. V takovém prostředí je to buď a nebo a měly by to zastávat ženy, které nechtějí děti. Je to jen o přijmutí sebe jako ženy, která dostala dar přivádět na svět děti. Na nějakou dobu je tím sice omezena, ale zas průměrně se ženy dožívají vyššího věku a je spousta oborů, kam se můžou ženy vrátit i po delší době a přesto se na ně netváří jako na vyvrhele, která už nemá uplatnění.

xer
2. čer 2024

@cherie24 no tak vetsinou kdyz se nekdo (a je jedno jestli chlap nebo zenska) nejakym zpusobem vypracuje a je schopnej a ma zkusenosti a praxi a znalosti a hned po tom cloveku sahne nekdo jinej (idealne konkurence). Takze to neni u vetsiny ze krachne firma a konci pracovni kariera.
Kdyz vezmu treba jak to mam ja - mam 8 letou dceru, za celou dobu matersky/rodicovsky se mi porad 3-4x tydne vraceli sny o tom ze jsem ve vezeni… s navratem do prace zmizeli. Prace me bavi, naplnuje ikdyz casto stresuje, a za chvili mi bude 40 a cejtim ze proste ted jsem na rade ja si plnit nejaky svoje sny a karieru uz konecne.
Mam skveleho zamestnavatele kde materska fakt neni problem, neni ani problem s flexibilitou a castecnymi uvazky na HO ale soucasne je to prace kde proste 3 roky je priserne dlouha doba a pak se clovek uci vse od zacatku, kam postoupi technologie za 3 roky v dnesni dobe? Uplne ale uplne jinam🤷‍♀️ takze vim ze ja byt ted tehotna tak na 99% dam prednost kariere a nevidim na tom vubec nic spatneho a stejne tak vim ze by me manzel podporil a respektoval by ze je to moje volba a hlavne pravo na to se rozhodnout tak jak to citim ja a to i pres to ze by treba nakonec byl na rodicovske on

cherie24
2. čer 2024

@llluckaaa já jsem ale vůbec neřekla, že to má chodit mezi lidmi jako mezi zvířaty 😉 narážela jsem na to, že jsme savci a naší naprostou základní přirozeností je, že samice rodí, kojí a pečují o mláďata. Byla to reakce na to, že se některé ženy utápí v tom, že jsou doma s dětmi a že jim utíká něco v práci a závidí chlapům, že jejich kariér se to netýká. Já jen říkám, že tohle je postavené na hlavu a jde to proti celé přirozenosti pohlaví.

me_druhe_ja
2. čer 2024

@cherie24 není to postaveného na hlavu. Je to prostě 21.stoleti. doba, kdy se ženy konečně samy za sebe mohou rozhodnout, co chtějí a co nechtějí. Nikdy v historii to takhle nebylo. Nikdy v historii nebyly ženy takto svobodné ve volbě toho, jaky život chtějí zit. A to je prostě úžasné! A ano, pořád jsme ženy a pořád většina z nás touží mít děti, starat se o ně atp. A tohle se jen tak nezmění. Ale nejsou to všechny ženy. Pro některé jsou důležitější věci než mít děti. A dají přednost kariéře, cestovaní, charitě....před dětmi. Nemají touhu mít děti. Tyhle ženy byly odjakživa. Akorát dřív byly společností donuceny se přizpůsobit a mít rodinu. Jinak to byly čarodějnice, upáleny a tak dále.
Ale i tyhle ženy touží po muži, po sexu....a žádná antikoncepce není 100% jak víme. Jedna známá si teda nechala vzít dělohu, tak velký strach má z otěhotnění. Ale na tohle nemá každá odvahu.
A proto mi prostě přijde necivilizované odsuzovat ženy, které se rozhodnout jít na potrat. Ať už nechcou dítě vůbec a nebo už dítě (děti) mají ale ví, že teď už se chtějí zaměřit na jiné věci.

enoli
3. čer 2024

@klokanka31 jj, zvířata mají rozum a proto přežije jen ten silnější....a lidská populace zachraňuje už "miminka do dlane"....pěkná hloupost, čím argumentujes.

klokanka31
3. čer 2024

@enoli A kdo tady mluví o nedonošených dětech? Ještě bych pochopila potrat, když se prokáže že by dítě bylo postižené. Ale chodit na potrat jen proto, že se mi to nehodí, je blbost. Kdo nám vůbec dává právo rozhodovat o životě jiného? Co když by to dítě chtělo žít, ale od vlastní mámy nedostane šanci?

marimanta
3. čer 2024

@klokanka31 ale takových dětí jsou plný ústavy... loňská čísla:

1378 dětí bylo nově umístěno do ústavní výchovy.
1075 dětí přijato do ZDVOP.
397 žadatelů o pěstounskou péči (PP).
200 podaných žádostí o pěstounskou péči na přechodnou dobu (PPDP).
436 žadatelů o osvojení.
Celkový počet žádostí k 31.12.:
1169 o adopci,
617 o PP,
292 o PPDP.
V ústavní péči bylo k 31.12. 2023 5841 dětí.

Ono se o tom hezky mluví z domu z gauče, ale dát takovým dětem šanci, když ji nedostaly od mámy, je už věc druhá...

adelisss
3. čer 2024

@marimanta Zajímavá čísla. Jedna věc je adopce nebo pěstounství. V rodině mého muže došlo k adopci. Ovšem trochu děsivá mi přijde ta byrokracie okolo. Zatím to u nás doma nepřipadá v úvahu, protože se nejdřív musíme postarat o vlastní děti. Další věc je podpora matek a rodin - aspoň se snažím podpořit přes charitu (dárky do azylových domů a dětských domovů, potravinové sbírky, dětské oblečení a vybavení, které SWAPnu za pakatel). Myslím si, že podpora okolí (i třeba ve vlastní rodině) může některým ženám změnit rozhodnutí o potratu.

enoli
3. čer 2024

@klokanka31 a kdo dává právo tobě soudit jiného za toto rozhodnutí? Nechodíš v jejich botách, nesud. Já tedy opravdu nechci, aby se moje dcera dožila toho, že to tu bude vypadat jako v Polsku - to fakt ne....

zuzkasim
3. čer 2024

@klokanka31 Je to nevyzrálé, takhle šmahem odsoudit potrat. Věř, že většina těch žen pro to má opravdu dobrý důvod. Ano, vždy se najde někdo, kdo systém pouze zneužívá, to je tak u všeho. Pak je to velmi smutné. Nejde jen o život toho dítěte, ale i o život matky. Sama víš, jak moc dítě tvůj život ovlivnilo a změnilo. Některá matka se zkrátka necítí na to, donosit a porodit další dítě, opět s ním být cca 3 roky doma (protože systém není moc nakloněn jinému řešení), potom střídat OČR a pár dnů v práci a klepat se, kdy ji z práce vyhodí, protože tam víc není jak je. Je to dalších cca 20 let péče... Některá po 40. dítě ještě plánuje, ale většina už ne a nechce. Mít maturanta v 60 není nic úžasného. Stejně jako jít na promoci svého dítka jako důchodce, takhle to měl strýc, věděl, že ještě musí pracovat, protože mu poslední dítě studovalo vysokou školu a potřeboval ho uživit. Řešit přechod a do toho pubertální dítě, taky výživné. Někdo má dojem, že počet dětí, které má, je už naprosto dostačující, že na víc by neměl fyzické ani psychické síly, doma prostor, špatně by vycházeli finančně (mít doma třeba dvě odrostejší děti a zůstat 3 roky na rodičáku dost zahýbe s rozpočtem), nebo nemá ani podporu od partnera (začínat sama od znovu se stávajícíma dětma a ještě další miminem téměř bez příjmu?)... těch důvodů může být opravdu spousta. A žádný z nich té matce nevyřešíš ty od stolu. Se žádným jí nepomůžeš. Musí ona sama a proto ona sama má mít právo rozhodnout se. Dítě je velký závazek.
A když se podíváš do historie, potraty se dělaly vždy.

klokanka31
3. čer 2024

@enoli Já nesoudím, jen říkám že to prostě nechápu, jak někdo může dát pryč svoje dítě. To je celé.

pampelina18
3. čer 2024

@klokanka31 přesně,dneska chodí na potrat pomalu každá druhá ženska, jen kvůli tomu, že dítě nechce, že se zapomněla chránit atd... Když dítě nechci, tak dělám vše pro to, abych neotěhotněla. Oni místo toho, aby se na 150% chránili, tak jdou raději na potrat a berou to jako normalku. Něco jiného je dítě s postiženým, nebo dítě s nějakou vadou. Ale tyhle ženský nechápu a ani chápat nechci. Pro mě jsou zaostalé ženy s IQ tykve co vynechali 5.tr, kde se probírá ochrana. Jiný slovo pro to nemám. A naopak bych takové ženské ještě pokutovala nebo udělali jim trest za zabití. Třeba by si pro příště ten kondom koupili

me_druhe_ja
3. čer 2024

@pampelina18 😀😀😀😀😀 hele i trollit se musí nějak rozumně

tasimia
3. čer 2024

@pampelina18, ty si vážně jelito.

eviicka
3. čer 2024

@klokanka31 nechápeš možná proto, že jsi mladá, podle všeho zdravá, finančně zajištěná a podle toho jak píšeš máš jedno asi pohodové dítě.

Na druhou stranu, znala jsem slečnu (věřící), co dokázala (s pomocí organizací) utajit těhotenství a dát dítě k adopci. Za to ji přísluší neskutečný obdiv. Vím ale, že kdyby to její okolí a rodina věděli (kdyby neměla tu pomocnou ruku) že by to takto nezvládla. Společnost není připravena respektovat u žen toto rozhodnutí a i proto možná více žen tuto možnost nevolí.

eviicka
3. čer 2024

@pampelina18 pokud vím počty potratů se oproti minulému století snížily, každá druhá fakt na něj nechodí.
A co ta tvoje propagovaná metoda plodných dní? Ta je taky tak spolehlivá jako ten kondom o kterým píšeš teď?

pampelina18
3. čer 2024

@eviicka nepropaguji nic, ale hold jsou některý ženský hloupí. Když nechci dítě tak se chráním, klidně i sterilizací nebo vasektomii. Ale je snažší si zajít na potrat. Pokud nevíš jak se dá chránit, tak si najdi učebnice z páté třídy.

pampelina18
3. čer 2024

@tasimia chápu, tě. Trochu jsem se tě dotkla a pravda bolí.

Strana
z5