Doprovod k porodu - koho zvolit?

lolam10
14. črc 2018

Ahoj,

nemůžu se rozhodnout, koho jako doprovod k porodu. Partner nechce jít a přesvědčovat ho nechci. Při prvním porodu jsem měla svoji vlastní porodní asistentku, ale porod nebyl dlouhý a skončil císařským řezem. Nicméně jsem s asistentkou nebyla tak úplně spokojená, ne vše co jsme si domluvily pak platilo apod. Jde mi vlastně hlavně o psychickou podporu a o to, abych tam nebyla sama, žádné alternativní přístupy nepotřebuji. Myslím, že to byl ten problém, že jsme si tolik nesedly a hold porod je krizová situace a potřebujete někoho, kdo vám vážně sedí a to se těžko odhaduje předem. Nyní zvažuji zda vzít mamku (která mě minule vezla do porodnice a byla až překvapivě klidná, to jsem vůbec nečekala), zvolit jinou porodní asistetku a nebo tam jít rovnou sama. Jaké máte zkušenosti? Je lepší někdo bližší (mamka) nebo naopak někdo cizí, kdo má odstup? S mámou máme pěkný vztah,a proto si nejsem jistá, že jí chci tento zážitek dopřát a navíc pracuje v porodnici, kde budu rodit,což nevím, zda je pro tuto roli až taková výhoda, a kdyby to nedopadlo podle představ nebudeme si my dvě vzájemně něco vyčítat? Cizí člověk má odstup, když to nebude ideální, už se vidět nemusíme, takže i moje případné scény apod. budou zapomenuty, ale zase dokáže cizí člověk opravdu podpořit, když chci hlavně držet za ruku a nepotřebuju diskutovat s doktorama apod.? Co myslíte? Za postřehy a zkušenosti předem moc děkuji🙂

p.s. máma tvrdí, že by to zvládla, a že do toho chce jít, že bych to taky pro dceru udělala, ale nevím, zda to dokáže posoudit. nechci, aby to protrpěla, myslím, že bude stačit moje fyzická bolest:-/

smikri
14. črc 2018

Při prvním porodu jsem u sebe měla právě mámu a byla skvělá!Její klid a vyrovnanost,to mi dost pomohlo.Dělala vše tak nějak automaticky,nic nebyl problém a naslouchala.Obrovská podpora a myslím,že i ona byla ráda,že to se mnou mohla prožít 😉Po porodu říkala,že to byl nezapomenutelný zážitek a že je ráda,že to mohla zažít i z druhé strany (ne jako rodička).Při druhém porodu bohužel nemohla být (hlídala syna) a tak se mnou byla kamarádka a taky to byla paráda😉

dc2015
14. črc 2018

Měla jsem muže, bude znovu. Pokud by nešel, ani mě nenapadlo si tam někoho brát. Stejně jsem ho při samotném porodu moc nevnímala... A myslím, že lepší (pro mě teda) je být soustředěná sama na sebe. Ale to je myslím i o povaze každé ženy a nejde v tomto radit. Řídila bych se intuicí, sama sebou.

Co se týče diskuzí s lékaři... vývoj porodu nejde předvídat a stejně si každá musí rozhodnout sama, co v té dané situaci chce. To (podle mě) nejde sepsat předem.

letadylkokane
14. črc 2018

@lolam10 ahoja, delas dobre, ze k tomu partnera nenutis. Nekteri muzi to fakt videt nemusi. Naprosto tomu rozumim. Osobne bych vzala bud mamu, nebo nejblizsi kamaradku. PA bych nedokatala asi tolik duverovat, je to preci jen byznys.
Ja mela u obou porodu muze. U prvniho byl az na boxu, na hekarne jsem byla sama a byla za to vdecna. Uzila jsem si to, nadherne jsem se napojila na miminko a vnimala ho. Zpivala jsem si na mici ve sprse, dychala a odlitla si nekam hodne daleko. Manzel by me "rozptyloval". U druheho porodu se mnou byl na boxu, ktery mi slouzil i jako hekarna a pripravna. Chtela jsem soukromi, tak me tam dali rovnou. A zase jsem byla vdecna, tentokrat za to, ze je se mnou od zacatku. Porod byl narocnejsi a asi i celkove drsnejsi. Byl se mnou ve sprse, pomahal mi prodychavat kontrakce a tak.
Byla jsem moc rada, ze byl u obou porodu. Chtel sam jit. Kdyby nechtel, nenutila bych ho. A mela jsem pro ten pripad prave v hlave mamu ci tu jednu kamaradku.

myjusiatko
15. črc 2018

Jestli mama chce, brala bych mamu. 🙂 jestli ne, zkus dulu. 🙂

vzkazyzuniverza
15. črc 2018

Ja mela u porodu manzela, sel, kdyz zacly silne kontrakce, znejistil a odesel s tim, ze si neni jisty a ze u toho nechce byt, ze nevi, zda to chce videt. Byla jsem smutna, chvilku, ale nerozhodilo me to, mela jsem uplny klid, nastesti jsem nerodila dlouho, cca 4 hodiny a tak manzel asi z intuice, zacal se nudit a i bat o me, tak se vratil a stihl porod nasi dcery, byl stastny, ze u toho nakonec byl a ja rada, ze nebyl u toho meho hlasiteho rvani pri tech kontrakcich. Nakonec to dopadlo moc dobre. Priste bych radsi zas manzela, ale jak se vratil, tak me utesoval, ze to zvladnu, ze to bude dobry, az mi to i trosku vadilo, ale opet, vyprdla jsem se na tu nervozitu a soustredila na porod, manzela nechala se o me starat a porodila. Svou mamku bych nechtela, ona moc histerci pri kazde malickosti, pohadala bych se s ni, ale dobrou kamaradku, co jiz rodila a chtela by byt opravdu oporou, mela by me pokyny a dodrzela je, tak urcite ano.

pasiba
15. črc 2018

@lolam10 Já měla mámu u potratu ve 21 týdnu což byl vyvolavany porod a rozhodně jsem se musela asi chovat blbě a hystericky a moje máma mi oporou byla a nikdy jsme to už pak nerozebirali. Jen před porodem děti mi pak vždy řekne. Ajej. Zase bude hysterie 😄

urtica
15. črc 2018

@dc2015 On ten doprovod má ještě jeden význam - lékaři se často chovají trošku rozdílně, když je tam někdo "příčetný", nebo když je tam rodička sama. Neříkám, že to platí vždy a všude, ale alespoň co jsem vypozorovala ze zkušeností ostatních...

xkalisto
15. črc 2018

U nás jde manžel s tím že ale na tu poslední část vypadne aby právě "na to nemusel koukat". Co pak udělá až tam budem je na něm je tam hlavně na tu podporu u čekání.

Ale přijde mi pěkné i vzít si tam maminku jestli máte dobrý vztah. Ber to tak že ona už porodila tebe ví přesně jaký to je tak bude mít pochopení.

vendelinka08
15. črc 2018

Mela jsem 2x manzela a kdybych mela rodit potreti..vezmu si zenu..takze bud dulu..se kterou bych se seznamila uz pred porodem nebo i mamku...ta by byla take velika opora. Manzel by uz nechtel a ja take ne. Byl tam..ale nedokazal mi pomahat..

hope09
15. črc 2018

Já byla u porodu ségře a u svého porodu měla manžela. Kdyby se na to ale necítil, tak bych tam chtěla určitě ségru.

pintule01
15. črc 2018

Já měla u porodu mámu a za mě super,zvládla to skvěle a byla pro mě podporou,tentokrát se mnou chce jít přítel,ale pokud se nestihne vrátit z cest,beru zase mámu,jednoznačně

lioness34
15. črc 2018

Pokud manžel chce jednoznačně manžela...kdyby nechtěl, pak možná pokud má někdo dulu tak ji, když si sednou a jsou na stejne vlně,verim ze to pomůže...je fajn pokud mate s mamkou nebo segrou tak blízký vztah, já sama za sebe si neumím představit ani mamku ani segru.... mam je rada, ale takhle se jim ukazovat nechci. Možná proto ze se sice sverujeme, ale mam jistě hranice soukromí, možná i po zkušenostech...ale každý to máme jinak. Hlavně krasne porody a miminka i maminky vporadku 😉

barulina
15. črc 2018

Mamka rodila, tak zrejme vi, co ji ceka. Ja bych si mamku vzala, kdyby chlap nechtel.

lioness34
15. črc 2018

A jinak pokud muži nechtějí tak jim to nevycitejte 😉 já sama jsem byla se segrou jen na chodbě a byla jsem na nervy a brecela jsem už když jsem tam sla 😉 takže já si myslím ze oni by nám chtěli vyhovět a snazi se ale nemají to snadné a hlavně vůbec se nedivim ze chlap nevi co tam má dělat... ani jsou výjimky a zvládají to skvěle - můj muž byl se mnou pokaždé i když jsem měla sekci a bylo to krasne a byl by i kdybych rodila normálně.... ale já se mužům nedivim, když se na to necítí a zavolaji ho až k miminku.... ono to není vůbec snadné. Mají strach o vás o mimi aby to zvládli vás podpořit a nezklamali ... když už tam jsou nevycitejte jim ze to nedali nepodpořili vás apod 😉 někteří jsou blbci ale ostatní jsou rádi ze to tam vydrzeli a snaží se. Před dvěma lety jsem sla z kontroly a potkala známého a ten byl akorát po akci na porodnim sále a úplně hotovy šťastný ale bylo vidět jak je vyrizeny....jak ho to zasáhlo a zároveň úleva atd úplně jak někdo jiný.... šťastný maminku chválil ale moc mu do mluvení nebylo nazvala bych to až skoro po šoku 😉😁 a hodný fajn kluk.

leilinka1234
15. črc 2018

Měla jsem manžela a díky bohu za to, že se toho nebojí. Ale k věci. Když bych neměla tu možnost, vím na 1000%, že bych tam chtěla mít svou kamarádku. Porodní asistentka mi přijde k ničemu, je to příště cizí člověk... Já s mamkou nemám zas tak dobrý vztah, že bych jí chtěla u tak intimní záležitosti. Kamarádka o mě ví asi nejvíc, hned po manželovi, takže to by byla jasná volba 🙂

normalnimatka
15. črc 2018

vzala bych mámu, pokud s tím sama souhlasí. jak jsi psala, byla v klidu. má za sebou sama porody, takže myslim, že je jí jasný, že to většinou bolí. spíš zapřemejšlej o sobě, představ si sebe v tý situaci porodu a toho druhýho, kterej tam s tebou je. přijde ti nepříjemná představa, že tě máma uvidí skučet v bolestech? (i dkyž bezbolestnej porod taky není nemožnej, žejo🙂) a dosaď si další potenciální osoby. kaamrádka, dula...
já vim, že píšeš, že nestojíš o žádný laternativní přístupy, ale přijde mi škoda, že už dopředu o tom uvažuješ, jakože ten porod bude hroznej zážitek a jak to bude bolet. psychika dělá u porodu ale hrozně moc a opravdu existuje xy způsobů, jak to zmírnit.tak bych to nezavrhovala.
no a asi bych moc neřešila, že co kdyby se to posralo, tak jesi si to nebudeš s tou víc známou osobou vyčítat atd. spíš bych se fakt zaměřila na to, abych tam měla někoho, kdo mi dokáže ulevit,dát tu podporu, fyzickou i psychickou. mít tam nějakýho známýho...no já nevim. to by mi přišlo teda dost divný. je to strašně intimní zážitek. takže já bych to nedokázala prožívat s někým, komu fakt stoprocentně nedůvěřuju a neznám ho a o kom nevim, že mi pomůže, když mě něco trápí.
a že mamka pracuje v porodnici, proč by to měl bejt problém? doprovod je prostě doprovod. pokud to nevadí jí, pak nevim, proč by to mělo vadit tobě.

normalnimatka
15. črc 2018

a pokud máš pocit, že podopru chceš a potřebuješ, tak tam sama určitě nechoď. nemluvě o tom, že s tebou o to víc může vymrdávat personál apod.

gabrolo
15. črc 2018

Já bych vzala taky mamku, i přesto že každý porod je jiný, tak i tak ví do čeho jde 🙂

lucie01
15. črc 2018

Měla jsem u sebe muže a i když jsem se soustředila jen sama na sebe, jsem hrozně ráda, že tam byl. Pokud Tvůj muž nechce jít, tak bych z těch Tvých variant volila mamku. Jde tam hlavně o psychiku a pokud jste si blízké, tak není na čím přemýšlet 😉

dc2015
15. črc 2018

@urtica Jj, chápu. Já jsem si teda při porodu připadala naprosto příčetná :D Plus jsem měla štěstí, že jsem tam měla doktorku, která se mnou vše probrala, vše vysvětlila... Neměla jsem zkrátka pocit, že tam je potřeba někdo navíc. Porodní asistentky obě úžasné, dělaly, co mi na očích viděly... Asi je to o tom, jaká je ta žena, kde rodí, plus samozřejmě štěstí na lidi...Doufám, že podruhé budu mít stejné štěstí 🙂

eviicka
15. črc 2018

@dc2015 taky jsem první půlku porodu byla sama a personál byl super, choval se stejně jak potom.
Ale za doprovod - manžela - jsem pak byla ráda z praktického hlediska (podal, přinesl, podržel). 🙂

Já třeba i přes hezký vztah jsem si mamku neuměla představit (bála bych se, že by to pro ni bylo moc těžký, že by o mně měla strach) ale to má každá z nás jinak. Pokud by manžel příště nemohl přemýšlela bych nad kamarádkou.

elennka
15. črc 2018

Sestra mela u vsech tri porodu mamku, ja jsem bohuzel jeste nerodila, ale pokud to nekdy do tretice vyjde a manzel.by nechtel byt u porodu, tak bych chtela mamku nebo sestru..

urtica
15. črc 2018

@dc2015 Ta příčetnost byla myšlena v uvozovkách, spíš jsem tím měla na mysli, že rodička je svým způsobem bezmocná...že v případě, že by si na ni někdo dovoloval nebo byl arogantní je v pozici, kdy se moc nemůže bránit...

leomi
15. črc 2018

Ja mnela přitele ale ve vasem pripade bych taky zvolila maminku moje sice nebyla primo u porodu ale byla na chodbe a po poridu byla hned u mne a hladila a proste byl to pekny pocit mit u sebe maminku 🙂

odula
15. črc 2018

@lolam10 ja bych mamu urcite nechtela. jako ... stoprocentne ne. nevim jestli nejakej blok, máme vztah peknej ale proste bych to nedala. Po zkusenostech tri porodu bych bud mela opravdu dobrou, dobrou kamaradku, nebo radsi byla sama. Fakt ze jo 🙂

dc2015
16. črc 2018

@urtica Chápu, jen jsem to prostě zažila tak, že jsem stejně měla pocit, že rozhodnout se, zda si nechat dát rupnout plodovku, dát oxytocin apod. mohu jen já a že prostě co a jak a proč si musím vykomunikovat já a já rozhodnout, protože jen já cítím, co moje tělo a mé dítě potřebujeme. Ale jak jsem psala, muže jsem tam měla, jsem ráda, že na 99 % budu mít znovu a měla jsem štěstí na porodnici i personál, zkrátka vím, že by se chovali stejně, i kdyby tam nebyl.
@eviicka Jo, ta asistenční činnost byla fajn :D

dc2015
16. črc 2018

Jinak mamku bych taky nechtěla, vím, že by o mě byla šílená strachy a ještě by to přenesla na mě... Ale to je zas o povahách maminky i dcery. Kamarádku si jednu představit umím. Kdyby mě požádala ona, taky bych šla.

urtica
16. črc 2018

@dc2015 Ano, to jsem ani nemyslela, to za Tebe samozřejmě nikdo nerozhodne

dc2015
16. črc 2018

@urtica Já mám známé, co si sepíší porodní přání a po manželovi vyžadují, aby hlídal dodržování 🙂 To mi přijde až humorné... pokud teda není manžel gynekolog porodník.

janaelia
16. črc 2018

@lolam10 Pokud mamka chce jít, tak bych jí sebou vzala, zná tě dobře, nic nového na tobě neuvidí a budeš se podle mě cítit více uvolněná než s kamarádkou, tedy alespoň já bych byla.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru