Epidurál či jiné anestetikum, máte zkušenost?
Ahoj holky,
Prosím o vaše zkušenosti, názory, rady co se týká oblbovakum u porodu. Sama přemýšlím co si dát kdyby to už jinak nešlo...a chci o tom mít dopředu načteny. Děkuji.
ahoj, já měla epidural u prvního porodu a byla jsem po něm dost sjetá, podlamovaly se mi nohy a pamatuju si, že jsem manželovi říkala, že to mám jako náhradu za těch 9 měsíců abstinence. Nakonec porod skončil akutním CS, přikládám to epiduralu. Epidural mi doporučili, abych prý měla sílu vytlačit miminko, měla jsem hodně silné kontrakce skoro celý den, takže jsem k němu svolila. Před 3 týdny jsem porodila bez oblbováků, ale porod byl velmi rychlý, ani ne do hodiny od první velké kontrakce byl syn venku.
Kamaradka rodila s epidralem a vždy říká, že by to bez něj nezvládla, byla spokojená 🙂
Zkus si v hlavě nastavit, že porod bude krásný a každá kontrakce ti pomáhá k miminku. Koukni na hypnoporod či porod bez bolesti. Není to mýtus. Kdyby ses v tom nenašla, tak si počti, jak moc zvyšuje každý jednotlivý zásah do porodu riziko komplikací, císaře, děti vexem, velká porodní zranění dítěte i matky.
@anomisv ja si u prvniho porodu nechala pichnout Dolsin a zpetne si za to nadavam. Kontrakce docela bolely i dal, mozna nestihl uplne zapusobit, za to po porodu se mi motala hlava a vsechno mi bylo jedno. Syna jsem si ty prvni hodiny poradne neuzila, i kdyz jsem ho mela hned u sebe na pokoji. Po tomhle zazitku jsem se zarekla, ze priste nic na oblbnuti nechci.
Druhy a treti porod mi vyvolali, nic jsem si proti bolesti pichnout nenechala. Sice oba porody bolely (druhy vic nez treti), ale zase takova hruza to nebyla a po porodu zafungovaly hormony, takze jsem na bolest rychle zapomnela. Za to jsem si mohla prvni chvilky s detmi naplno uzit 🙂
Po 15h silných kontakcí jsem přestala být hrdinka a nechala si píchnout epidurál. Za tuhle vymoženost jsem nesmírně vděčná a ten anesteziolog byl v tu chvíli můj hrdina. Finální kontrakce jsem si užila i tak, protože přestal působit, ale řekla bych, že bez něj bych skončila CS. I s 2hodinovým odpočinkem díky epi jsem únavou u finále kolabovala. Samotný vpich byl v pohodě, nebolel.
Chtěla jsem se těmhle vylepšovákům pokud možno vyhnout, ale protože člověk prostě neví co bude, tak jsem se na možnosti informovala- přesně jak píšeš ty- pro případ, kdyby to prostě jinak nešlo. Personálu jsem to i tak řekla, že to je opravdu krajní možnost a že jinak jdu rodit s tím, že fakt nic do sebe ládovat nechci. Dostala jsem na výběr buď epidurál, nebo ,,plyn" (nevím přesný název) a bylo mi řečeno něco v tom smyslu, že epidurál je fakt ,,na jistotu", kdežto ten plyn nefunguje u každého. Tak alespoň takový malý poznatek. Protože představa injekce do páteře mne fakt nenadchla, volila jsem jako případnou záchrannou možnost ten plyn. Naštěstí nebylo potřeba. S bolestí se dá pracovat, hlavně dýcháním. Nechoď do toho s nějakýma přehnanýma obavama z bolesti. Horší to je dle mého názoru spíš se silami. Ale samozřejmě člověk to hodnotí jen podle sebe.
Já Byla celou dobu v pohodě, hrdinka, v devátým měsíci všude Lítám nebojím se bolesti, pracovala sem až do mateřské ale holky..zjistili mi streptokoka a já sem z toho dost v hajzlu
Epidural za me uz nikdy fajn tepla voda a plyn to byl celkem ulet mela sem ho jen na poslednich 30min na samotny porod nebyl potreba poslouchala sem pudy a mala byla venku jak pomasle . Napred na ctyri pak do klece sup mala venku personal nemocnice na kasi ze to bude ruptura ze sem rodila na 5cm a ja jen drobnoucke oderky klid ja uz se na porod tesim jen jestli neporodim neplanovane na wc protoze uz ted jsou poslicci udesne dodne stesti pustsi motivacni vydea stahni si nejakou relaksacni hudbu ja mela zaby a pred nimi film kure na vine a parada

Já jsem měla v plánu využít entonox, z epiduralu jsem měla strach. Nakonec to šlo všechno tak rychle a dobře, že když se mě ptali jestli něco budu chtít na tišení bolesti tak jsem o nic nepožádala. Ptali se mě ve chvíli kdy ty kontrakce byly už docela silné, takže jsem už docela měla obrázek o tom jak to dál bude asi bolet :D Takže zkušenost jako takovou nemám. Asi záleží i na tom jak snášíte bolest a jak vše bude probíhat. Příště bych asi taky šla do toho s tím, že entonox využiju a konečný rozhodnutí nechám až na sál :D