Jak jste to zvládaly 6 týdnů po porodu?
Maminky jak jste to zvladaly 6.tydnu po porodu?Ceka me to v prosinci a uz ted me prepadaji myslenky zda to zvladnu!
@bordeaux_zuzka doporucuji precist nejstastnejsi miminko v okoli..zadnou koliku mit bohuzel nemuselo. Treba to druhemu pomuze + kojici dieta
@anniesfibis bily sum je super,ale pevne zavinuti nas maly proste nesnesl-zadna rada neni uplne pro vsechny
Já myslím, že se zbytečně stresuješ. Někdo to přežije úplně v pohodě, jiný hůř. Já se s malým sehrávala dlouho, asi 2 měsíce. Jako nejradši bych na to období zapomněla, nezvládala jsem to moc dobře. Nešlo mi kojení, malý nechtěl sát, já prsa k prasknutí, několikrát zánět, do toho záda v hájí, měla jsem asymetricky vychýlenou pánev, týden před a asi 2 po porodu jsem skoro nechodila. Při kojení jsem si nikdy nenašla polohu, kdy by mě to nebolelo a s Davídkem jsme řvali furt jak kráva oba. Díky Bohu za mého úžasného manžela!!! A jakmile to šlo, byla jsem s malým co nejvíc venku, v zimě, v dešti, ve sněhu, prostě furt, to mi fakt pomáhalo. Zvládneš to zvládly jiné, nevím proč bys ty neměla 😉
ahoj, tak já zase nastíním druhou variantu. Můj porod pohoda, syn byl sice přidušený, ale nic vážného, bonding nebyl, dostala jsem ho na 5 minut, intubovali ho, den byl na pozorování. Poté, co jsem ho dostala k sobě do pokoje, tak jsem ho pořád jen pozorovala - 2 dny v kuse spal, občas se teda probudil, olízl mi bradavky a zase usnul. Kadil černou smolku. Třetí den jsem zkusila kojit - nechtěl, nepřisával se, lechtání, vše možné grify k ničemu. Ok, zkusíme další den, to začal zvracet plodovku, ještě něco zbylo v plicích, takže vyzvrátil i to něco, co ode mě snědl. Zhubl z 3300 na rovná 3 kg. Po jednom jakž takž prokojeném dni a příbytku 150 gr nás pustili domů. První dny v pohodě, já jsem malého jen kojila a přebalovala, manžel vařil a poklízel po nás. Divočina přišla u doktorky - malý zhubl přes víkend 250 gr. Vážil lehce pod 3 kg - hotové Dachau, takové hubené tělíčko. Doporučen změnit režim kojení na kojení co hodinu, pokud nepřibyde za týden o min. 200 gr, budeme přikrmovat umělým mlékem. Za 2 týdny kontrola - malý přibral 100 gr. Já vyčerpaná, krevní tlak 80/55, mžitky před očima, krví podlité oči, trvalá třesavka z nervů. Doporučené okamžité ukončení kojení. Neposlechla jsem.
Abych to zkrátila - moje 6nedělí byl horor, brečela jsem s dítětem u okna, než se manžel vrátil domů, malý střídavě hubnul a přibíral, laktační poradkyně nade mnou spráskla ruce a řekla mi, že prostě některým ženám to dáno není.
Abych řekla pravdu, s odstupem už vím, co bych udělala jako první - vypnula si mobilní telefon. Cítila jsem se dobře do té doby, než mi všichni začali do porodnice volat a schizovat, co se mi nesmí stát a tím to asi i přivolali. Laktační psychoza vyústila v poporodní depresi, ze které se dostávám doteď. Vlastně až od synových 6 měsíců si ho užívám, to jsem přestala kojit a najednou se mi udělala dobře, zda to bylo hormony z kojení, asi ano, těžko říci, ale ta změna neskutečná 🙂
Moje největší rada tedy je - dej na svůj vlastní úsudek, ale nech si poradit, já jsem si zabejčeně jela podle sebe a skoro trvale si uškodila na zdraví.
Dopředu se nestresuj! Vůbec nevíš, jaké tvé dítě bude.. nech to plynout..Když nad tím budeš fárat, tím víc problémů si vytvoříš!!
@anniesfibis To mi prosim vysvetlete, ze zadnou koliku mit nemuselo. Mesic jsem drzela "kolikovou" dietu a bez efektu, vysledek byl jen ten, ze jsem byla polomrtva. Precetla jsem o tom hodne a nepomohlo nic.
@lucivalesova Doporučuji nakoupit hodně čokolády na nervy, je dobré mít na první dny uvařeno a nakoupeno, ať vás neruší blbosti. Když si nebudete vědět rady, poradí internet nebo dobrá kamarádka, taky třeba pediatr. Opravdu nemá cenu se stesovat dopředu, scénář porodu nebo přístup porodnice se ovlivnit nedá. Každopádně porodnici přežít a doma si to dělat podle svého pocitu a intuice. A když se složíte, dáte si sprchu a nutelu a bude líp 🙂
Ahoj, já prvních pár dní doma večer brečela. Hodně mi pomáhal můj muž. Vůbec se neboj, že to nezvládneš, já byla nešťastná z té změny situace, že nespím 10 hodin denně apod. Taky hormony pracovaly, ale tak po týdnu se to srovnalo, zvykli jsme si na sebe všichni a je to skvělý! 🙂
@bordeaux_zuzka prectete si tu knihu..napsal ji pediatr studoval koliky u mimin a taky proc v primitivnuch kulturach koliky nejsou..vysvetleni nenasel, ale zpusob, jak je nemut odkoukany od jinych kultur popsal ..strucne-zavinout-poliha na boku-sum-houpani-sani (v tomto poradi idealne vse, obvykle zabere uz 2-3body..celkove se dite zkludnuje a vlastne vubec neplace. Ja k tomu drzela kojici dietu. Kojila hsem hodne na pozadani i hodiny i po par minutach...zadne ,,recepty moderni doby..prirozenost..zkuste to priste.
Tak krome toho zavinuti všechno bylo (zkousela jsem nekolikrat zavinout a proste nechtel, hodne me to mrzelo, vsude jsem cetla,jak to miminka miluji). Na boku spal od porodnice, sum mel, houpani v naruci i v naruci na mici, kojila jsem podle potreby kdykoliv chtel (i kdyz mi doktorka rikala, ze kvuli tomu, ze pribira kilo za mesic mam kojit po 3 hodinach, na to jsem se vykaslala, proste kdykoliv, v noci po dvou hodinach). Knizku si prectu, treba se neco noveho dozvim. Myslim, ze jsem ji dokonce mela v ruce, ale na cteni nebyl cas, energie, chut. Diky za tip.
@bordeaux_zuzka Naseho maleho jsem zavinutim akorat rozzurila. Taky proste nechtel. To,ze neco ma rada vetsina miminek,neznamena,ze to maji radi vsichni.
@lucivalesova uplne v pohode. Maly bude mit tri roky a celou dobu ta nejuzasnejsi dovolena jakou jsem kdy mela 🙂.
Chce to klid. Vystreslá jsem byla, že mám mimi, nejde to vrátit zpět, už naveky, že to nedám ..... Ono si to sedne🙂
Byla jsem prvorodicka skoro v 39r,porod cisarem,hned jak jsem prisla z porodnice jsem vlitla do kolotoce(stavime dum a mame remeslniky,takze jidla po cely den,uklidy).Nikdo mi nepomahal a zvladla jsem to.Malymu jsou 4mesice a mam zato,ze si to musime zlehcovat.To das.Jsou jine maminky,co maji vic deti a taky musi.Jedno dite,zadny dite rika ma kamaradka,co jich ma pet.Tak hlavu vzhuru a zdrave miminko.
Tak na to, že bys to nezvládla vůbec, ale vůbec nemysli. Miminko většinou prospinká všechno, jistě papáni vyžaduje, suchou plenu taky. Pokud si to budeš takhle brát, tak to fakt ne, trošku sparťanského přístupu už teď. Fakt se neboj, šetři se na dobu, až bude lézt a chodit a předem se obrň na nejoblíbenější slovo - Ne

@lucivalesova ahojky já mam dva prcky (6 a skoro 3roky). S prvním (syn) těhu pohoda, porod s nástřihem 5:15 byl syn na světě a večer jsem normálně seděla (mamka a tchýně koukali dost s nepochopením, že mi nástřich nebolí). Prča byla když večer přišla sestra (akorát se střídali směny) že řekne noční sestřičce aby mi ukázala jak se prcek koupe. Po hodině čekání jsem ho vykoupala sama. Nikdo nepřišel. Šestinedělí byl mazec. Ja bych jen spala tchýně koj koj koj . Podotýkám že jsme jeli se sunarem z porodnice., ale vždy jsem něco ze sebe vydojila. Jinak to nazvat nemůžu. Prvních asi 10 dní jsem se fak dojila ručně než dorazila odsávačka. Obá jsme to vždy obrečeli (zkoušela jsem přikládat). Když jsem se na tchýni vyprdla syn byl jen na sunaru, ale oba jsme byli spokojený a klidný.
S dcerkou těhu začátky katastrofa (henatom, mizející dvojče, jednovaječná dvojčata zamklé těhu to nebyla pravda. No psychika v háji) nakonec porod bez nástřihu i s blbím porodníkem. Dcerka je narozena v 23:05. Přesně 3,5 roku od sebe (přesně na den). Šestinedělí pohodička. Sehraná jak robot. První týden doma pak normálně pro synka do školky i s dcerkou . Nedokážu pochopit jak jsem mohla být tak unavená s jedním dítětem a se dvěma ok
Dcerku jsem kojila měsíc a pak moje mlíko vrhat obloukem. Sunar chlandila.
Hoď se do klidu a zvládneš nezvládnutelný. A když budeš na dně a podíváš se na to stvoření jak spinká ebo se na tebe směje tak zatneš zuby a pojedeš dál, protože ten prcec za to stojí