icon

Jak na režim miminka a na poporodní splíny

aneta49
23. říj 2017

Ahoj holky,mame sestitydenniho chlapečka a přemýšlím o nastolení nějakého režimu. Nějak se v tom placam..jediná pravidelnost je kojení po 2-3 hodinach,v noci ho nechám spinkat,někdy vydrží 3 někdy 5 hodin. Jinak vždy po kojení si ho nechám chvilku na sobě na prsou a většinou usne,prendam ho do postýlky a spinka až do dalšího kojení nebo se vzbudí dřív,většinou kvůli prdikum a to je Pak řev a křik a nejde utisit než mu dam zase prso:..a takhle je to den co den,v noci musí spinkat se mnou,protože jakmile ho polozim do postýlky,tak začne chrcet,brucet a tlačit a já se vůbec ale vůbec nevyspim. Možná jsem to nastavila od začátku špatně a měla ho dávat po krmeni vždy do postýlky a nedávat si ho na sebe,ale byl nedonoseny,takže takhle jsme se mazlili vlastně..a mazlime doteď,jindy mi přijde,ze není kdy,protože buď spinka a nebo křičí a brečí:...já kolikrát brecim s nim,zkratka nějaké poporodni spliny u mě přetrvávají dodnes...do toho mám pak problémy,ze se mi snižuje laktace,mám z toho stres,tak prikladam častěji a pak se zas vše rozjede,ale za par dni je to znova,..no proste se do toho neumím pořad dostat. Cely den vlastně trávíme s malým v jeho pokojicku,když usne,tak jdu obstarat domácnost.ale nemáme postýlku na den s postýlku na noc,jak tady často čtu..máme jen jednu postýlku a u ni postel,na které v noci spím,protože do ložnice se nám dětská postylka nevešla. Takže jsme s manželem vlastně oddělení a strasne těžce to nesu..každé ráno,když osk jde do práce,tak mám slzy v očích a je to proste hrozne..jsem zavřena sama s malým v bytě..když chci jít ven,potřebuji pomoc s našim pejskem,který nedokáže být doma sám,ale zároveň ho neutahnu na vodítku i s kočárem,takže musí jít vždy někdo se mnou a to také nejde dělat každý den...
To jsem se rozepsala..ale trápí mě to vlastně všechno a už několik tydnu ☹

Strana
z2
bbubble
27. říj 2017

ahoj, necitala som reakcie az do konca, ale: rezim by som neriesila, nas si ho nastolil sam po par mesiacoch (uz tak v 2-3m zacal chodit spat v rovnaku dobu), teraz ma 4,5m a ma svoj cas kedy vstava, kedy cez den spi, kedy chodi spat, kedy sa v noci budi.. myslim ze snaha mu do toho kecat by bola stejne zbytocna, radsej by som pockala ako sa to vyvinie. Inak ja som mala tiez depky prve 2 tyzdne po porode, ze sa uz v zivote nedostanem z domu, maly bol nonstop pricucnuty na prsu.. pak som zacala nosit v satku a cele materstvo sa obratilo o 180° 🙂 a zacala som si ho uzivat. Mozes chodit von, mas volne ruky, nakojis hocikde, aj na prdiky by to malo pomahat (to sme nemali tak nevim).. V satku ti moze cez den spat a v noci by som si ho vzala normalne do spalne do postele, stejne spis s nim a takto mozte byt aj s muzom.. Ja som teda tiez ziadnu dennu postielku nemala, prve mesiace maly nevydrzal byt polozeny, tak som ho proste bud nosila v satku, to spal, a ked sa zobudil som sa s nim hrala na gauci.. a stale dookola 🙂 myslim ze to je normalne u takeho maleho miminka. Potrebuje byt s tebou, ostatne sa spravi a bude stastne mimco 🙂
Po 10 minutach by som mu prso nebrala, nechaj ho pit kolko chce, ked sa aj poblinka to nevadi - mimca to tak maju, kontakt je dolezitejsi. Koj proste podla potreby mimca, aj preto mozes mat problem s tou laktaciou, ze to obmedzujes. Kazde mimco je ine a mlieko sa tvori podla jeho potreby, nechaj ho pit kolko bude chciet a budes mat mliecka akurat 🙂 Ak ti pediatra vravi nech obmedzujes kojenie tak by som rychlo sla prec od nej. Moj ma v 4 mesiacoch 10kg a pediatra sa vzdy len usmeje, ze prospieva dobre. 🙂 a teraz citam ze kojit po 4 hodinach 6tyzdnoveho :o no tak to od nej fakt utekaj, co je to za blbost.. to je nejaka hodne stara skola.. hlavne ho prosim ta netrap takto, lebo toto je presne cesta k tomu ze do mesiaca budete na UM :(
Neboj, vsetko sa to spravi, pocuvaj svoju intuiciu a rob to, co vidis ze mimcu robi dobre. Si matka a dokazes sa postarat o svoje dieta, nepotrebujes k tomu milion odbornikov 🙂

mythologist
27. říj 2017

Je zajimave, ze muj syn pribira od narozeni 300g tydne a doktorka je z nej nadsena!!! Mozna to bude tim, ze ji je jenom lehce pres 40, ma tri deti a dvoji atestaci, (tu druhou z gastra), dlouhodobe se venuje problematice kojeni a na tema kojeni napsala take svou disertaci. Takze pouceni z krizoveho vyvoje: uklidnit se, kojit jak prijde (ja treba ani nevim jak casto kojim, proste jak se ozve, vrazim prso a necham jak dlouho chce) a cele si to uzivat. Ja s prvnim taky mela nervy, cvicila vojtovku a ted mi je lito, ze jsem si ho vic neuzila. O to vic si uzivam druhe. A kdyz je nekdy tezko, breci a ja nevim, tak mu reknu: Neboj nic, ja jsem tvoje mama a spolu to zvladneme! Drzim pesti!

latkovkybrno
27. říj 2017

@aneta49 Neomezuj mu jídlo, kašli na doktorku. Můj prvorozený syn měl v roce 16kg a byl NESKUTEČNÝ jedlík. Teď je mi 5let, má 21kg a je úplně v pohodě.

evee24
27. říj 2017

Zavrtala bych se s malým do postele a kojila a uzivala si to. Je to klišé ale rostou taak rychle. Taky sem mela splín. Cvičila sem s malou porad me strašili jak mala bude kulhat a podobne ☹ akorat nervy. A přibírá podle me ukázkove. Mala taky mela okolo 300g. Co prikrmy přestala mi přibírat ale to je jina. Takže no stres 🙂

maii
27. říj 2017

Plne kojene dite nemuze byt prilis tluste nebo pribirat prilis mnoho!! Mudru bych mozna vymenila, strasi uz tak vystreslou maminku - a zbytecne. Pokud mu to zacnes kratit, tak budete ve stresu oba a riskujete, ze se kojeni zhorsi. To, ze pribira nadprumerne, neznamena, ze to delas blbe - kojis skvele, naslouchas miminku. Kojeni je i o blizkosti, o kontaktu, o utese, o tom, ze mimin je s maminkou a v bezpeci, a nedonosenatko bude dost mozna tu blizkost vyzadovat proste vic.

Nositko/satek bych urcite vyzkousela - poptej se v okoli, jestli by ti ho na chvili nekdo nepujcil na otestovani. Do batohu hod plinu, par nahradnich kousku obleceni, knizku nebo hudebnu prehravac, zjisti, kde by se dalo v okoji kdyztak nakojit, a vyrazte ven i se psem - treba za tchyni, jestli spolu nejak vychazite. Tam muzes nakojit, treba si tam i zdrimnout :D

A co pristouchnout postylku k vasi posteli? Slo by to? Nebo zavesit k posteli hacku?

A souhlasim s nazorem, ze az se budes citit o trochu lip, bylo by skvele navstivit nejakeho psiho psychologa. Nejsem expert, ale zvykani a niceni veci znamena vetsinou bud nudu/prilis energie nebo separacni uzkost. Nuda se da zahnat tim, ze se se psem proste bude chodit casteji ven, date mu hracky na zvykani (ktery urcite uz ma), budete si vic hrat, bude mit nejake zamestnani. Separacka je horsi, ale da se to natrenovat (chce to samozrejme i pomoc manzela), jde o to, ze pes si precte signaly, ze odchazite (napr. zvuk klicu) a zacne reagovat prilis silne. Tak to chce po nekolik dni trenovat, ze vezmete klice, ale nepujdete ven, pak vyjdete a hned se vratite, atd. atd. - az si proste zvykne. Samozrejme pochvaly, odmeny, distrakce od problemu. A jinak je vzdycky dobry napad mit pro jistotu moznost vytycit psovi prostor, kam se da zavrit, a kde nebude nic ke zniceni. NApr. vytycit kus chodby ohradkou. Ale jen takhle ho odseparovat neni dobry, to je jasny.

Ale to je proste jiny problem, ted si precti tyhle komentare, VSICHNI tvrdi, ze rezim neni treba - naopak - a ze tvoje miminko je zdrave a ty delas vsecko skvele! Jen tak dal!

aneta49
autor
28. říj 2017

Moc všem děkuji za komentáře! Jen ještě moc nechápu,když maminky píšou,ze jejich miminko usina ve stejnou dobu po koupání třeba atd..nás malej usne většinou při kojení nebo chvilku po kojení,takže nějakou určitou hodinu proste nemáme :-/ to je špatně?
A šátek jsem si koupila,občas jo použiju doma,když potřebuji třeba uvařit nebo tak a malinký nechce hajat a pláče,ale takhle v zimě,to si ho mám zavázat přes bundu,malého oblect a vyrazit?

vladienka
28. říj 2017

@aneta49 satku pod bundu, idealne kupit bundu na nosenie a ako vam bude fajn teplucko 🙂 len v tom pripade malemu staci napr.body a puncochacky. Ano niektore mimina zaspavaju v podobnom case a niektore nie, u nas to bolo cca od 20 do 23, teraz od 20-21 ale kazdy den a kazda noc je ina 🙂 nesledujem cas na kojenie, ked spoznam ze je hladna alebo nestastna, dam na prso.. a oprava po kontrole, v 4 mesiacoch ma 7,5 kg 🙂 u kojenych deti to je jedno

maii
28. říj 2017

@aneta49 nebo zkus si treba pujcit manzelovu volnejsi bundu - pokud je muz o neco vetsi a ma sirsi ramena - a miminko v satku pod ni. Je to levnejsi, nez nosici bunda, ty (lepsi) byvaji docela drahe. Ale zase jestli budes nosit hodne, tak se to urcite vyplati, zvlast pokud se jedna o model, kdy muzes nosit vetsi dite i na zadech. Miminko pod bundou = skvela kaminka, budete se krasne hrat navzajem, jen si vem nejakou salu, protoze v obyc volnejsi bunde pak neni tvuj krk chraneny. Pro maleho doporucuju na podzim az jaro merino body, zahreje a odvede pot od tela (a nemusi se tak casto prat;) nezasmradne tak rychle), v bavlne, kdyz se zpoti, muze prochladnout. Pak samozrejme puncosky (teplacky se vyhrnuji a tlaci), teplejsi ponozky nebo takove ty vlnene backurky a cepicka, mozna neco na krk. S sebou klidne vem par teplejsich kousku, kdyby se ti zdalo, ze to nestaci a venku zacalo mrznout.

Pak se prodavaji (a na netu koluji strihy na) softshellove kapsy pres satek, ale to se hodi spis pro vetsi deti, fakt je jednodussi mimco soupnout pod bundu.

To, ze takhle male miminko neusina ve stejnou hodinu, neni "spatne". Jsou deti, ktere od sestinedeli spi 8 h denne, usnou v tu samou dobu a budi se az rano na kojeni. Kdyz si tohle precte mama, ktera takove dite nema, tak ji to je lito a mysli si, ze neco dela blbe. Ale kazde dite je jine, a nema to nic spolecneho s tim, ze neumis nastolit rezim nebo neco. Nektere deti proste potrebuji kontakt, nektere deti spatne snasi zmeny a prilis mnoho podnetu, nektere jsou spave, nektere aktivni. A to nejlepsi na konec: muze se to kdykoli zmenit ;) takze spave miminko muze najednou v pul roce zacit spat 4h denne a byt desne aktivni. Proste - poznavej svoje miminko, snaz se vyjit mu vstric, zkousejte, radujte se spolu. Takhle malicke nedokaze pochopit, ze "ted se spi" a ze "jidlo dostane az za 3h". Hardcore nastavovani rezimu vede akorat k tomu, ze dite potlaci prirozene reakce, protoze bude vedet, ze ac bude plakat, tak to k nicemu nepovede.

ladyhacek
28. říj 2017

a co hrací deka dej do obýváku nějakou matraci/více dek a malého dej na chvilku na zem si hrát nebo do obýváku. kup si nosítko/čátek místo kočáru a můeš jít ven i se psem.
Když byl malý byla to koro nuda až se začne převalovat a více vnímat bude to zase jiné 🙂

konidana
1. lis 2017

@aneta49 šátek je lepší zavázat na tělo , jen na běžné pokojové oblečení, svetra bundu navrch přes šátek s miminkem a můžeš vyrazit. Ani malého nemusíš nijak zvlášť moc oblíkat a bude mu u tebe dobře🙂 Já jsem vysoká a hubená, tak mi stačila moje běžná bunda (bundokabát) která šla zapnout i přes dvouleté dítě v šátku:D neb omanželovu. A koukám, že to samé ti tu už holky psaly🙂

Strana
z2