Jaké zákroky mě čekají, když mám krevní skupinu negativní?

terdaaa
24. črc 2018

Ahoj holky,
mám na vás, zkušené matky 🙂 otázku, jaké zákroky (injekce, kapačky...atd) do mě budou prát, když mám skupinu AB-? Někde jsem slyšela, že se při negativ. Skupinách dává injekce a pak i dokonce kapačka, u porodu. Těm já bych se velmi ráda vyhla... jde to, nějak?? Např. Když mám streptokoka, užívám denně na lžičku tinkturu z lichořešnice, na lžičku s převařenou vodouukterá má cca 50 stupňů... Díky!!

veronikanj
24. črc 2018

Zalezi kolikate dite cekas, ale dle dotazu tipuju ze prvni. Take zalezi jakou krevni skupinu ma manzel, respektive dite, ktere cekas. Pri prvnim tehotenstvi zadne potize nenastavaji. Po porodu, pokud porodis dite Rh+, dostanes injekci s imunologicky aktivni latkou, aby se predeslo komplikacim u dalsiho tehotenstvi.

terry1512
24. črc 2018

@terdaaa negativním matkám se podává ve 28tt injekce kvůli protilátkám. Ty se v těhotenství testují,pokud budou v pořádku není injekce potřeba.Takze toto bych určitě odmítla, pokud bude potřeba dostanete ji po porodu. Když bude dítě Rh negativní nedostane ji vůbec.

Kapačka u porodu se dává pokud to teda stihnou v případě že máte pozitivní stěr na streptokoka. Jinak též není potřeba.

Jinak, těhotenství není nemoc a vy nejste povinná cokoliv podstupovat. Když něco nechcete prostě to odmítnete. Všechna vyšetření,testy,atd... jsou čistě na Vás.

pettrus1210
24. črc 2018

@terdaaa zákroky vás nečekají zadne, pouze v případe, ze se narodí miminko s pozitivní skupinou, tak dostanete injekci s protilatkami pro další těhotenství.

cuuza
24. črc 2018

Při odběrech krve kontrolují množství protilátek a po porodu dítěte s pozitivním faktorem dávají injekci. Nic zvláštního.

vecerinka
24. črc 2018

@pettrus1210 👍 Ano přesně tak. Já jsem 0- a obě děti mám 0+

jasione
24. črc 2018

Ahoj já se tedy setkala s rutinní injekcí protilátek pro Rh-, i v prvním těhotenství jsem ji dostala ve 28tt, pak po porodu již měla smysl, protože dcera je po manželovi Rh+. Dříve se to píchalo pouze po porodu, ale asi ne všude je to takto, i když mně gynekoložka i v porodnici tvrdili, že ano. Ale není to žádný negativní zážitek, nejsou z toho popisované nežádoucí účinky aj.

terdaaa
autor
24. črc 2018

Díky všem a ano, první dítě, čekáme. 😉

pettrus1210
24. črc 2018

@jasione me doktor řekl, ze az po porodu a take byla az po porodu a po potratu jsem ji dostala taky

terdaaa
autor
25. črc 2018

@jasione tak super 😉

andelka
25. črc 2018

Když jsem čekala první děti,ta preventivní injekce ve 28tt se ještě nedávala. Obě jsou Rh- takže ani po porodu nebylo nic potřeba. Injekci s anti D jsem dostala letos v lednu po potratu,kdy se neznala ks miminka. Teď mám po odběrech na protilátky tak jsem zvědavá. Jestli budou negativní,tak bych si asi tu preventivní dát nedala. Je velká pravděpodobnost že dítko bude též Rh-. Uvidím co poradí doktor. Další děti už v plánu nejsou.
Kapacka se dává když máš streptokoka. Měla jsem u prvního,u druhého ne. Stihli mi dat jednu dávku tak hodinu před porodem. Takže nedostatečná ochrana. Ale znamenalo to jen to,že malého první den víc kontrolovali. Byl v pořádku.

terdaaa
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
terdaaa
autor
25. črc 2018

@andelka Děkuju za odpověď My jdeme na kontrolu teď, za 14. dní, ve 28.týdbu, tak možná mi dají injekci také, možná se doktora zeptám, abych se připomněla...
Streptokoka mám taky, ale užívám od minulého, 26. týdne tinkturu z lichořešnice, ta by měla tohle srovnat. Tak uvidíme.

bonulinka
25. črc 2018

@terdaaa Vše již bylo zmíněno, jen ještě doplním, že pokud má otec dítěte také Rh - , tak se nedává žádná injekce, protože dítě bude také Rh -.

bonulinka
25. črc 2018

@andelka Mám první dvě děti Rh- a další dvě Rh +, všechny se stejným partnerem, a preventivní injekci v těh. jsem odmítla. Zvažovala jsem odmítnutí i injekce po porodu posledního dítěte, přišlo nám to zbytečné, když další už nechceme, ale po zvážení všech pro a proti jsem si jí nakonec nechala dát, kdyby náhodou ještě nějaké děťátko si k nám neplánovaně našlo cestu, abychom si pak nevyčítali případné komplikace.

terdaaa
autor
25. črc 2018

@bonulinka Aha... a u nás to nikdo ani nezjišťoval, jaké rh má tatínek. A tatínek to také neví, jaké má. :-/ Vím, že to jde snadno zjistit náběrem a pak testem, ale doktor se zatím nezmiňoval...

bonulinka
25. črc 2018

@terdaaa Oni považují tatínka vždy jako nejistého, takže automaticky počítají s Rh +. Ale pokud by si nechal udělat testy, nestojí to zase tolik, a vyšlo mu, že má Rh -, tak je aplikování injekce naprosto zbytečné.

jasione
25. črc 2018

@bonulinka Ano, otec nejistý, mně to teda trochu pobavilo, nicméně doktorka mi řekla, že se v minulosti opravdu stalo, že byl tatínek jiný, než se myslelo a zrovna byl Rh+ a byl pak problém, že se to po porodu nepíchlo. Pokud bych si byla jistá Rh- partnerem, do injekce bych ale sama nešla.

andelka
25. črc 2018

@bonulinka já čekám další s jiným,ale ten má taky +. Uvidím co protilátky a když budou ok tak počkám po porodu.

vladusa85
25. črc 2018

Já jsem 0- a manžel je +, nechal si testovat skupinu, abychom věděli. Syn byl po mě 0-, takže jsem dostala pouze 1 injekci v 28tt, druhá už nebyla potřeba. Všechno bylo OK, žádné následky nebyli. Teď čekáme druhé a tu injekci v 28tt si nechám pro jistotu taky dát. Dříve se nic takového nedávalo.... moje babi má stejnou skupinu jako já, taky mínus, prodělala 3 potraty, jen s mým tátou který byl taky mínus neměla v těhu žádné komplikace, strejda byl plus a museli jí ho celé těhotenství držet uvnitř pomalu násilím.......

normalnimatka
28. črc 2018

@terdaaa nenechávej si injekci dávat, v prvním těhotenství už vůbec! je to zbytečná zátěž, ve vakcínách jsou sračky, ještě si to nechat píchnout v těhotenství...hnus!

1. nech si zjistit rh faktor manžela. elegantně se to dá udělat tak, že půjde darovat krev. pak u pošlou kartičku, co má za krevní skupinu.
2. pokud bude muž negativní, neřeš nikdy nic, pakliže budeš mít děti jen s ním.
3. pokud bude pozitivní, stejně se čeká, co se narodí za dítě. když bude mít dítě -, injekce se dávat nemusí, tvoje tělo na dítě nevytvořilo protilátky a tudíž v dalším těhotenství to je, jakoby to bylo první těhotenství.
4. i pokud by mělo dítě +, nenechávala bych si injekci dát v těhotenství. není prostě potřeba, případný komplikace nastávaj až s dalšíma dětma.
5. pokud tomu věříš a bojíš se, a narodí se ti dítě s +, nech si to píchnout PO porodu. v dalším těhotenství stačej kontroly protilátek a může nastat tušim problém při porodu. ale ne nutně.

normalnimatka
28. črc 2018

všude je ohledně toho jiná praxe. spousta doktorů (čest jim) ti i řeknou, že ti to očkování vůbec nedoporučujou. jinak prostě se snažej jen udat píchance, obávám se. je to údajně docela drahá vakcína. doktoři neinformujou, že se to dřív vůbec v těhotenství nepíchalo. oznáměj, že napíchaj. a jen když se začneš cukat, vypadne z nich často, nojo, dyk se to v minulosti taky nedávalo a cjak....

no jinak, bylo tady o tom už x diskuzí. stačí zadat do vyhledávače.

normalnimatka
28. črc 2018

@jasione ale to je blbost, to se píchá na zákaldě toho, jesi má + to DÍTĚ. ne, ten otec. a když je matka -, tak si to vždycky hlídaj.

jinak opravdu to je komický až docela dost trapný. vy tvrdíte doktorovi, že opravdu VÍTE, s kým to dítě máte,a že je negativní. a on vám stejně injekci nutí, jako byste byla nesvéprávná a nevěděla, kdo vás oplodnil....opravdu navýsost lidský a respektující přístup k pacientovi.

normalnimatka
28. črc 2018

@vladusa85 nebyla potřeba ani první injekce. když váš syn zdědil po vás -, proč si to chcete nechat dát? je to úplně zbytečný, si o tom něco zjistěte, jak to funguje....

anitttaa
28. črc 2018

riziko imunizace porodem je cca 30%, během těhotenstv kolem 2 %, proto se dává ještě ve 28 g.t. (jasne jenom pokud je Rh + plod u Rh - matky). Co by zeny 50 let zpátky za to daly, mít tu možnost...vyhnout se imunizaci

jasione
28. črc 2018

@normalnimatka S tím otcovstvím mě to taky "pobavilo" 🙂 nicméně v průběhu těhotenství Rh dítěte známo není, proto, ač je v těhotenství riziko smíchání krve nízké, se rutinně píchá i v tom 28 tt. Následně po porodu už dle Rh dítěte...

jasione
28. črc 2018

@anitttaa souhlasím, ač jsem spoustu věcí v těhotenství odmítla, tak toto smysl má. Já mám v rodině dokonce kvůli tomuto i historii úmrtí novorozených dvojčat (v 60.letech), takže vím, že to není jen nějaké zbytečné strašení...

normalnimatka
28. črc 2018

@jasione ale testujou se protilátky během těhotenství!

cuuza
28. črc 2018

@normalnimatka Přesně tak pokud je to první těhotenstvi a protilátky jsou v limitu, tak není důvod davat injekci v 28.tydnu a dává se až po porodu pokud byl prcek s Rh+.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru