Musí se lněné semínko před konzumací vařit?
Ahoj všem, pomalu se mi blíží termín a dostala jsem doporučení na konzumaci lněného semínka. Koupila jsem si balení drceného z dm, ale zmátlo mě, že na obalu je uvedené, že se nesmí konzumovat syrové. Přitom v některých diskuzích jsem četla, že si ho třeba holky dávaly do jogurtu. Jak to tedy je? Musím ho první uvařit a teprve pak jej nasypat do jídla? Pokud ano, jak dlouho se to vaří? Nebo si můžu klidně dát lžičku neupraveného ráno do jogurtu, ovesné kaše apod? Předem moc všem děkuji za tipy
Lněné semínko obsahuje kyanid a to v poměrně vysokých dávkách. Bezpečná je max 1 lžíce denně, ale jako těhotná bych ho radši nejedla vůbec. Nejhorší je samozřejmě mleté
@traveller007 lněné semínko se musí nechat namočit. Nenamočené lněné semínko je pro lidi nestravitelné. Celkově je to semínko, které se rychle kazí. Kupovat ho drcené je nejhorší možná volba. Nepoznáš, že je už žluklé a žlukne opravdu rychle. Nejlépe koupit v celku a buď si ho doma namlet (maximálně na pár dní předem) a nechat máčet dokud neudělá sliz a pak se dá přidat kamkoliv. Vařit se nemusí. Před porodem je to náhodou fajn potravina. Celkově je to velmi zdravá potrava. 🙂
@traveller007 já si to namočila do vody a pak to pojídala. Většině lidem to přijde nechutny, ten sliz a tak, ale mě to chutnalo. 😀

Myslím, že se musí napučet/namočit, aby vznikl takový sliz, to potom dát do jogurtu.