icon

Pobyt v porodnici a starší sourozenec

claircatherine
9. srp 2017

Ahoj holky,

Sešlo se mi to takto brzo po sobě. Budu rodit opět CS a malému bude v tu dobu 19měsicu. Máte některá zkušenost, s tak dlouhym pobytem cca 6 dnu, jako po prvním CS, bez druheho dítěte? Strašně se toho bojím, je maličký jsme spolu pořád.. je jasné, že budou chodit na návštěvu, ale přeci jen to bude dlouho ... a ještě mi to vyjde na Vánoce - no deprese už ted. 😔

claircatherine
autor
9. srp 2017

* SC - císařský řez

marketaryzi
9. srp 2017

Nezbude vám nic jiného, než celou situaci vzít trochu pozitivněji. Narodí se vám přece miminko 😉 Zkuste starší dítko pomalu na tuto situaci připravovat. Dát na hlídání k babičce apod., aby pak bylo zvyklé být i s jinými lidmi delší dobu bez vás. Jinak ty návštěvy v porodnici bych si hodně rozmyslela. Takhle malé dítě by asi špatně neslo, že musí domů bez vás... Po porodu druhé dcerky jsem s ní musela zůstat přes dva týdny v nemocnici a u starší špatně nesla i telefon, natož návštěvu. Vánoce se uděláte později, společně s novým miminkem. Dvouleté dítě z toho ještě nemá rozum.
Na deprese zapomeňte, těšte se na nové mimčo 😀. To, že budete s jedním dítětem v nemocnici a druhé bude bez vás doma, se vám stane ještě víckrát...

claircatherine
autor
9. srp 2017

@marketaryzi tak to mne moc neuklidnilo 😂👍🏻

shine2015
9. srp 2017

@claircatherine mam a dítě to zvládli skvěle - přišlo i na návštěvu....staral se tatínek a dopředu jsme mu řekli ze to tak bude a ze to spolu zvládnou a vysvětlili ze musí doktor mamince vyndat z bříška miminko sestřičku - a nekecam zvládla to skvěle dcera.... a pak když byly holky starší - 3 a 4 roky tak se narodil syn a taky za nami byly i s tatínkem a donesly mu hračku atd a v pohodě....
Za mě vysvětlovat mluvit připravovat a povídat si i o porodu - taky jsem nela sekci a ze se budeš těšit atd a ze přijde se podívat atd atd
Podle mě to je lepší než zmizet a přijet za týden navíc s miminkem..... když bude vědět ze té uvidi a ty si vezmes dítě k sobě na klín ukazes miminko....

A doporučuji deti neseparovat šle od začátku ať jsou hodne spolu.... my to tak máme a deti k sobě mají strašne blízko a hezky vztah - v rodině případ kdy je oddelovali tatínek jezdil k babičce se synem atd a dnes jsou v předškolním věku a nesnáší se....takže asi tak. Od začátku spolu tatínek občas pak pohlídá mimi a maminka bude se starším a vysvětlovat mluvit tulit pusinkovat a být rodina spolu a bude to OK.

karlajasmine
9. srp 2017

@claircatherine návštěvy v porodnici bych si určitě nerozmyslela, přijde mi jako totální blbost aby maminka na týden zmizela a pak přišla domů s novým miminkem. Naopak bych dítěti vysvětlovala a vysvětlovala, že bude mít sourozence, četla mu knížky o miminkach a sourozencích, ukazovala mu že máš miminko v bříšku atd. V 19ti měsících už to bude aspoň trošičku chápat a usnadníš mu to. Dále bych ho zvykala na hlídání tou osobou, která ho bude hlídat při porodu a pobytu v nemocnici. Já budu mít děti od sebe 23 měsíců a syn už mi je schopný několika slovy říct, že maminka bude v nemocnici, říct, kdo ho bude hlídat, že za námi bude jezdit a že se pak vrátím domů i s miminkem. Bude to ok.. Ono to utece, zvládli to všichni, zvládnem to taky.

marketaryzi
9. srp 2017

@claircatherine Jinak sestra má kluky od sebe 18 měsíců. Oba taky císařem. Starší byl doma s tatínkem a úplně v pohodě. Ony to děti kolikrát zvládají líp než my matky, že? 😀

verunka_korunka
9. srp 2017

@claircatherine ted jsem mela sc na konci cervna a starsi mela v te dobe korigovane 19m (narozena o 3m drive, tak proto korigovany vek). Uz v tehotenstvi jsem 3m doma lezela a nemohla se o ni uplne starat, nejdriv hlidaly babicky a manzel a pak i dopo chuva, odpoledne s ni ven chodil manzel. Takze spolu byli dost. Kdyz jsem byla v porodnici hlidal ji jen manzel, chodili za mnou, ale bylo to náročné, ja ji nedokazala uhlidat s rozparanym brichem, takze si mladsi manzel skoro ani nepochoval. V nemocnici se teda starsi nemela ani moc ke me natoz k miminku a odchazela vzdy s usmevem. Nebyl problem. Pustili nas v patek, v pondeli byla sc. Doma byl 2 tydny se mnou a detmi manzel, pak jeste tyden mamka a babicka a pak uz jsem je mela na krku sama. Bez dvoukocarku si cestu ven nedokazu predstavit, leda se satkem a to se mi to malinke nosit tak brzo nechce.

pavla555
9. srp 2017

Já se na to taky netěším ☹ až bude muset být, tak dlouho u babičky. Budou mu 2roky, ale budeme to muset přežít oba dva 🙂)). Ale na návštevu chci aby chodil. pomolu ho na to připravím a taky jsem jednou četla, že je dobré staršímu sourozenci dát v porodnici dárek od miminka, že prej aby nežárlilo tolik 🙂)). Tak to určitě taky vyzkouším!!! Tak držím pěstičky 😉

voleskap
9. srp 2017

Ahoj, já mám děti od sebe 15 měsíců. Druhý porod byl císařem. V nemocnici jsme byli 4 dny. S dcerou byl manžel a zvládli to skvěle. Já si teda při jedné návštěvě trochu pořvala, že už chci domů (holt poporodní hormony 😂), ale jinak dobrý. Myslím, že takhle malému dítěti sice můžeš říkat, že bude sourozenec, ale realita bude stejně jiná. Jsou malí, neumí si to představit 🙂

wendie
9. srp 2017

Mam deti take 19m od sebe.dokonce jeste pred porodem jsem lezela na rizikovce ve 33tt asi 10dni.styskalo se mi,ale navstevy na toto oddeleni nedoporucovane.pak jsmehodne mluvili o miminku a porad dokola,velmi jednoduse.v porodnici byl starsi s tatinkem,zvladli to dobre.na co jsem davala pozor-aby az prijdou bylo miminko v postylce a ja mohla privitat starsiho a pekne ho pomazlit a miminko ukazat.bylo tehdy taky pred Vanoci,hormony dokazi hodne,ale zvladli jsme to vsichni a vy to taky zvladnete,tak hlavu vzhuru,je spousta krasneho casu pred vami 🙂

shine2015
9. srp 2017

@karlajasmine přesně.... a je dobre říkat ze to starší bylo taky v bříšku a rostlo stejne jako teď tohle a ze taky spolu byly v nemocnici a pak je tatínek dovezl domu.... a ze ho taky nosila na rukach a v noci mu dávala mléko atd atd těm našim dětem tohle slyšet pomohlo byly rady zejména starší ta chodila a říkala ze taky jako mladší dceri jsem dávala prsino a nosila na rukou než usnula a prebalovala atd a taky jak jsou blízko od sebe tak jsem z ni nedělala starší segru co už všechno musí ale koupili jsme sportak easywalker duo a holky jezdily spolu....v něčem ano třeba musela s něčím počkat ze jsem dala jídlo na kostičky a ona snidala u pohádky a vedle ni jsem ležela a krmila mladší.....a když tak musela chvilku počkat než malá doji...hračky jsme většinu kupovali 2x a nějaké jiné aby si zvykly půjčovat ale fakt jsou skvěle ....mě až bylo smutno když nejstarší dcera přišla do porodnice pomazlila se se mnou pohladila si mladší a my ji tenkrát nechali pohladit miminko a bylo to krasne a pak mi udělala papá a ze přijdou zítra 😄

pavla555
9. srp 2017

toho se bojím víc - abych nebyla v těhotenství v nemocnici (při prvním jsem byla 2x)

shine2015
9. srp 2017

A to ji nebylo ani 15mesicu v té době...starší dceri teda.

estavella
9. srp 2017

My jsme si o miminku povídaly dlouho dopředu, děti toho hodně vnímají a cítí. Takže jsme si povídaly s bříškem atp. Na příchod sourozence to hodně pomůže připravit. Hlídání bylo tak že tatínek se starší byli u jeho rodičů, přes den hlídala babička s dědou, odpo přijel táta z práce, fungovalo to krásně. A co se týče návštěv - já u své dcery věděla, že by ji to rozrušilo, už dříve jsme mluvily o tom, že budu pryč a že se neuvidíme, protože mne a miminko bude kontrolovat pan doktor. A vše ok. Ale znám i takové, u kterých návštěva v pohodě - jen ty mamky si to obrečely. Každá se musí rozhodnout podle svého dítěte a na co je zvyklé.

Blbost je nic neříkat, děti, i malé, jsou vnímavé, takže komunikovat a komunikovat a pak to jde dobře 🙂

claircatherine
autor
9. srp 2017

@voleskap naprosto souhlasím

claircatherine
autor
9. srp 2017

Děkuji moc za názory 🙂.. s návstěvama rozhodně počítam. To opravdu u nás neexistuje řict na tyden ahoj, a vysvětlovat mohu zkusit, ale zatím rozumí větám typu "hele éro , nebo kde je auto?" Ale "maminka tu má miminko a ted bude dlouho pápa" by uplně uspěch u nas nemelo

shine2015
9. srp 2017

@claircatherine i tak to dítěti rikej určitě tím nic nepokazis.....a ono ti co se sbali a odejdou a vrátí se po týdnu - u dítěte se to projeví bude mít strach ze to zase bez upozornění přijde a nehne se bez mámy nikam

karlajasmine
10. srp 2017

@claircatherine Vysvetluj i tak 🙂 Ukaz brisko a rekni, ze tam je miminko, venku ukazuj na kocarky a miminka a rikej, ze to je miminko a ze budeme mit taky miminko.. kup si nejakou knizku na tema ''starsi braska / sestra a novy sourozenec'' (je jich dost) a ukazujte si tam obrazky.. ono kdyz tohle budes delat tak se mu to do podvedomi dostane, a ted to sice jeste uplne nepochopi, ale jsi teprve v pulce tehotenstvi, do konce tehotenstvi uz to bude v podvedomi mit hodne a nebude mu to pripadat tak divny. Ja to zacala synovi vysvetlovat kolem 20tt a prislo mi, ze nejdriv absolutne nechapal, ale ted fakt prijde, pohladi mi brisko a rekne ''mimi'', venku ukazuje na miminka, chce si cist knizku u o miminku... realita bude samozrejme jina, protoze si tu realitu nepredstavi poradne nikdo, ale aspon tu teorii vi a kdyz reknu, ze miminko pujde potom ven, tak uz dela zvuk sanitky, protoze vi, ze budu v nemocnici, atd.. takze proste vysvetlovat a zvykat na hlidani tatinkem/babickou 🙂

pajula123
10. srp 2017

Souhlas s @karlajasmine ,ono deti chapou daleko vic,nez si my dospeli myslime.

luckylee
10. srp 2017

@claircatherine ver,ze rozumi mnohem vice vecem nez si myslis.☺ Jen to chce mluvit a vysvetlovat.☺ To zvladnete,bude to v pohode.☺

voleskap
10. srp 2017

@claircatherine Tak já se snažila taky vysvětlovat, že v bříšku mám miminko a dcera mě při tom určitě vnímala, ale pak když se miminko narodí, je to prostě stejně jinak. Podle mě, to to dítě stejně vnímá tak jako "jakto, že s námi to mimi jede domů?? A proč ho mamka pořád chova"?? 😳 Kojení je kapitola taky sama pro sebe. Třeba zrovna váš prcek překvapí a zvládne to levou zadní. Ale ten začátek je prostě fakt náročnej. U nás začíná být relativní pohoda až teď, kdy mladšímu synovi bude rok.