Porod - dá se vydržet?

lekorka453
19. únor 2016

Je porod opravdu tak hrozný? Tak proč se rodilo i před staletími a doma?? Je u toho horečka či zvracení? Jako co to bolí?? A co porod usnadňuje? Jaký je epidurál ? A trvá to moc dlouho? Když vidím porod na videu, je mi z toho zle- nástřih hráze je zabijačka. Říkám si, že bych nikdy nechtěla mít děti, bála bych se že to nezvládnu. Hlavně mi nepiště děsivé odpovědi, ale ani lži.

koordinatorka_odboje
19. únor 2016

nemám vlastní zkušenost, ale brzy budu mít. Zřejmě ano, je hrozný, ale když to vydrží každá samice, tak to asi vydržet jde.
Zvracení - ano
horečka - možná zimnice (já jsem mívala při silné MS)
bolí to asi jako silné menstruační křeče - prý - má to způsobovat stejný hormon
usnadňuje - prej nebát se a nekrást
epidural - ten bude určitě zlatý 😀

A obávám se, že porodem to teprve začíná...

baysha
19. únor 2016

Zkušenost zatím nemám (čeká mě to v červenci), ale mám načteno spousty, spousty zkušeností jiných maminek. Tak snad můžu přispět jen vyčtenými informacemi 😉
Ano, porod je strašný - pokud do toho žena jde s tím, že bude strašný. Strach totiž svazuje a brání tělu, aby dělalo to, co umí. Dá se porodit i jinak a líp, než jak běžně vídáš ve filmech, bez zbytečných umělých zásahů (které přirozený průběh porodu jen narušují), zpravidla i bez nástřihu, v poloze, která je pro tělo přirozená - poloha na zádech s nohama nahoru je pro průběh porodu v podstatě úplně nejhorší možná...
Já se na porod těším a věřím, že bude tak krásný, jak ho prožilo hodně žen. Nicméně nenechávám to náhodě - vybrala jsem si porodnici, kde jsou přirozenému porodu nakloněni, budu mít s sebou dulu jako psychickou podporu (partner je sice skvělý chlap, ale stresovat bude určitě víc jak já), čtu spoustu literatury, trénuju relaxační cvičení a vizualizace, které napomůžou mému vnitřnímu klidu, budu cvičit s Aniballem, pít maliníkový čaj a jíst lněné semínko...

duvi21
19. únor 2016

Myslim, ze je to dost individualni. Myslim, ze maminky, co maji "natrenovano" poslouchat svoje telo a spolupracovat s nim, muzou mit porod i celkem ok, uz jsem slysela i o pripadech (a jsou to dve zensky z nasi rodiny), co rikaly, ze by rodily za rohlik - a to jedna z nich je moje sestra a ta ma prah bolestivosti hodne nizko, ma fobii i z vrtani zubu. Ja jsem rodila trikrat prirozene a pokazde to bylo tak, ze: da se to, da se to, pak hur a jeste hur, ale vzdycky pauza na vydychani a kdyz bylo nejhur, tak jsem si sice myslela, ze uz to nemuzu dat, ze uz to fakt nevydrzim, no a to uz jsem mohla tlacit a pak byly za chvili na svete a to je obrovska uleva a pocit stesti a i to pripadne siti uz se da vydrzet. U me to nejhorsi trvalo nejdyl hodinu, jenze cas je v tu dobu uplne jedno. V kazdem pripade: mne to stalo za to a vedela jsem to vzdy hned po porodu. Nastrih hraze se vzdy nedela, taky se da domluvit, ze si ho prejes jen v nutnem pripade (ale myslim, ze dnes uz k tomu vetsina porodnic tak pristupuje). Horecku jsem nemela ani jsem nezvracela. Jasne, porod neni prochazka ruzovym sadem. Ale nic krasneho v zivote se nestane bez poradneho kusu prace a namahy predtim. A my jako zenske mame tu vysadu dat novy zivot a i pres bolest to byly tri nejkrasnejsi dny meho zivota. Neprehanim. Myslim to uplne vazne. Nic hezciho jsem nezazila.

zuza01
19. únor 2016

@lekorka453 Tak pustit si video porodu s nástřihem je chyba, kterou jsem taky udělala 😀 Bála jsem se pak jak... Ale - měla jsem jeden porod vyvolávaný, druhý úplně přirozený. Čekala jsem horší bolest, bolí to, ale dá se to vydržet. Zuby jsou opravdu mnohem horší. Epidural jsem neměla ani při jednom porodu, nezvracela 😉 Vzpomínám na oba porody moc ráda.

viola1987
19. únor 2016

Jistě že se dá vydržet kdyby se nedal vydržet ta by lidstvo vymřelo :D, porod se nedá naplánovat každý je jiný mužete si připravovat a pak vám udělají císaře. Takže nějak bude no stres, zvládli to milirady žen ;)

verkaunka
19. únor 2016

Ahoj, zrovna jsem se včera o tom bavila s kamarádkou... především bych se netrápila nějakýma videama, a nestresovala se. Každý porod je jiný a nikde není napsáno, že zrovna ty budeš mít komplikace či hodně bolestivý porod.. já bych ti poradila se nebát, poslouchat své tělo, a hlavně dýchat v podstatě jako pes... už od začátku a být naprosto v pohodě, hlavně se tomu nepoddávat, a viděla bys, že všechno půjde líp, epidurál není nic hrozného, musíš to brát tak, že ti jedině pomůže, lékaři vědí, co dělají, a při nejhorším vědí, co dělat... vůbec si nepouštěj ty videa, akorát tě rozhodí... když už musíš koukat na net, tak bych si na tvém místě četla jak poslouchat tělo, jak dýchat, jak se psychicky připravit.. a také až na to dojde, tak využít všech možností - balon, sprcha, epidurál... neboj se toho, na konci poznáš a uznáš sama, že všechno kolem porodu stojí za to... přeji ti, aby ses nebála a byla v pohodě 🙂

werunqa
19. únor 2016

@lekorka453
Rodila jsem 2x a nevím,že jsem rodila..byla to úplná pohodička,rychlovka.. 😉 Já mám asi vysoký práh bolesti nebo nevím,ale byla to pohoda..Mohla bych rodit každý den.Spíš těch 9 měsíců před tím bylo pro mě náročných..
Vím,že takových co rodily rychle a bez jakéhokoliv zásahu je spíš málo,ale jsme.
Jinak bolesti jsem měla jako silnější menstruační..křížové bolesti neznám..
Každý měsíc při menstruaci trpím víc než když jsem rodila.. 🙂

letr
19. únor 2016

Já myslím, že je lepší porod dopředu moc neřešit, nestresovat se, vydržet se to dá (kdyby nedalo, tak by ženské měly maximálně jedno dítě :o) Rozhodně nedoporučuji porody sledovat, to vystresuje každého. Mám za sebou dva, nebudu lhát že nebolí, kontrakce těsně před tlačením dokážou bolet hodně (ale zase existují ženy, které to zas tolik nebolí, takže naděje umírá poslední ;o) Samotné tlačení mi už přijde v pohodě, u obou porodů mě ve chvíli, kdy jsem mohla tlačit, přestaly kontrakce bolet. Je to sice zvláštní pocit, když jde dítě ven, ale za sebe musím říct, že bolest to nebyla, nijak mi to nevadilo. Nástřih jsem neměla (pomohlo cvičení s epinem), takže po porodu jsem byla jak laňka :o) Měla jsem štěstí na rychlé porody, takže jsem ani moc unavená nebyla, bylo mi dobře, vzpomínám na oba porody hezky a zhruba za měsíc mě čeká třetí. Epidural jsem nikdy nestihla, takže nevím jak působí, ale i bez něj to šlo. I přes mé osobní pozitivní vzpomínky na porody musím přiznat, že když vidím v televizi porod nebo teď už třeba i jen ženskou v porodnici, tak je mi úzko a sevře se mi žaludek, takže to raději nesleduji a je mi líp. Asi ten cizí porod působí na člověka o dost hůř než když rodí sám :o) Takže se toho nebojte, zvládnout se to dá a stojí to za to ;o)

avera
19. únor 2016

Tak ja pred osmi lety rodila poprve a za chvili me to ceka znovu. Epidural jsem nemela a tak hrozny jak je vyse napsano to teda nebylo. Ano,citila jsem bolest ale treba nastrih jsem necitila vubec. Dole uz to bylo tak rozbolavele ze jsem ani netusila ze nejaky nastrih provadi. Holky nezjistujte jak strasne to je a teste se. Ja si nezjistovala nic o porodu a nechtela slyset zadne historky a sla jsem k porodu s tim ze kdyby to bylo tak strasne tak by zensky nerodily Vice deti...uz by do toho prece nesly. Kontrakce jsem mela od rana...ano neprijemne ale zamestnala jsem se uklidem a posledni prochazkou. Do porodnice jsem nechvatala a jela az po devate vecer. Tam Probehl prijem,behem kontrakci jsem mohla do sprchy a kdyz to zaclo prestala jsem vnimat cas a uz jen poslouchala personal co mam delat a nebyl cas resit jak moc to boli nebo zda me nastrihavaji. Siti snad bylo horsi ale taky nic co by jste nevydrzely. Takze radim nekoukat ja videa,neposlouchat priserne a kolikrat zbytecne zdramatizovane pribehy a tesit se az to ptijde a pak se tomu proste odevzdat.

pjodatle
19. únor 2016

Ježiš, to je otázka.... Jistě, že se to dá vydržet, jinak by do toho ženy asi nechodily opakovaně... Bolí to hodně, no.... Ale výsledek stojí za to 😉 Mě to za 3 týdny čeká po třetí 😉

betelgeuzz
19. únor 2016

Jasně, že se dá vydržet, jinak by lidstvo vymřelo 🙂 Nebudu tvrdit, že nebolel, ale stejně na porody vzpomínám ráda. Ono bolí spousta věcí a stejně je člověk opakuje. POdívej se na sportovce, jak vypadají, po podání výkonu a stejně do toho jdou znovu.
HOrečku jsem neměla, nezvracela jsem, epidural jsem neměla. On sice může pomoci od bolestí, ale zase může způsobit komplikace. U prvního porodu jsem nástřih měla, u druhého ne, když se na porod připravíš, rodíš v přirozené poloze, tak většinou ani není potřeba. A samotný nástřih nebolí, spíš jsou nepříjemné ty komplikace po porodu. za mě je určitě lepší rodit bez něj.

janci84
19. únor 2016

Ma zkusenost: dve deti a oba porody pohodove ;) Syn se narodil predcasne od prasknuti vody byl venku za 2,5hodiny bez nastrihu a s bolesti neco jako silnejsi menstruacni bolesti ;) Dcera od prasknuti vody se narodila za 5 hodin - bolesti jsem mela necelou pulhodinku, kontrakce jsem musela jiz prodychavat, ale nebylo to zase nic hrozneho, venku byla asi na 4 zatlaceni a bez nastrihu, ktereho jsem se asi bala vic nez samotneho porodu 😀 Takze i porody mohou byt v pohode ;)

patrusa
19. únor 2016

@lekorka453 hrozny to rozhodne neni, ano , boli to. Jinak naprosto nechapu, proc se divate na porod. Katdy je jiny, kazda zena jinak snasi bolest atd. Uplne jsem pred porodem nesnasela otazku, jestli se bojim.

Prestante o tom premyslet jako o zlu. Odmenou je to miminko. Rodila jsem 2x vzdy bez epiduralu, 1x nastrih (ani nevim, kdy mi ho delali).

Epidural pry porod zponaluje, je dobry, pojud je porod extremne dliuhy.
Pokud se budete bat, muze vase psychika cely porod zkomplikovat.
Hlavu vzhuru, porodilo milion zen pred vama a taky to zvladly, proc ne vy. Hlavne v klidu

izz76
19. únor 2016

@lekorka453 Porod je hrozný,rodila jsem 2x vaginálně a už nikdy více!!!!! Zrovna nástřih jsem vůbec nezaregistrovala,spíš to šití je trochu nepříjemný a dlouhý,30stehů jsem měla... ale,kontrakce šílené,větší bolest jsem nikdy nezažila a srovnávat s menstruční bolestí je asi jako srovnat trhní obočí s trháním zubu 😀 No,víc raději psát nebudu,ale stojí to za to a není nic krásnějšího než být maminkou <3

adypro
19. únor 2016

Ahoj, hlavně se porodu neboj a nedělej si z něj noční můru. Já to tak měla a porodem dcery jsem se vyléčila, ač to byl masakr. Bolest byla velká, sáhla jsem si na dno, ale byla to pro mne posilující zkušenost a od té doby vím, že vydržím mnohem víc než si myslím. A těžím z toho.
Když žena chce, může to být krásný zážitek, zvlášť pokud máš v sobě blok jako jsem měla já, doporučuji velmi se svěřit do rukou porodní asistentky (soukromé), kterou znáš již před porodem, věříš jí a pokud možno s ní i porodíš, pak se i těžký porod může stát posilující zkušeností. Taky moc doporučuji knihy od Odenta, nebo Iny May Gaskin. Dají ti na porod jiný pohled.
Ani nástřih není úplně nutný, já jsem ho neměla i při abnormální rotaci dítěte. A malé poranění bylo fakt v pohodě a to jsem měla snad největší strach z nástřihu. Na epidural bych se neupinala. Myslím, že ta bolest se dá snést, ač byla fakt velká, nesrovnatelná s něčím jiným, pro mě.
Věřím, že teď podruhé to bude už jednodušší.

janci84
19. únor 2016

@izz76 ja prave obdivuji vsechny zeny, co porod nemely jednoduchy ;) asi jsem proste mela obrovske stesti ;)

suzief
19. únor 2016

Měla jsem lehký porod, dostala jsem vyvolávací tabletu, která zabrala skoro hned, odrodila jsem do 5 hodin, nebylo to nic hrozného, důležité je hodně dýchat a věřit si. Manžel mi podával hroznový cukr , pití a mazal rty balzámem, víc jsem nepotřebovala, taky jsem měla slušnej nástřih ale nic jsem necítila a rychle se vše zahojilo, upřímně pro mě byl porod to nejsnazší. teď mi to přijde horší ale každá to má jinak ( horší ve smyslu, že stále kojím, jsem dost unavená a ke všemu znova těhotná, takže hormony pracují na plné obrátky).

svetlus_pepca
19. únor 2016

Teda omlouvám se, ale tenhle dotaz mě fakt pobavil 😀 Neee, nedá se to vydržet. Proto tu jsi ty, my, naše děti... Chceš slyšet pravdu, ale přitom žádné hrůzné příběhy. Tak co chceš?? Si jako myslíš, že se tu dočteš, jak je to snadné, bezbolestné, rychlé a pohodové?? Každý porod je individuální a subjektivní. Znám ženskou, která přijela do porodnice, řvala jak tur, až vzbudila maminku o patro níž, za půl hodiny porodila a ještě si stěžovala že jí nestihli dát epidurál. Já jsem rodila 20 hodin, ani jsem nepípla, už jsem skoro omdlívala a epidurál jsem nechtěla. Ona porodila normálně, já pod celkovou narkózou akutním císařem. Co si z toho teda vezmeš??

anezkanovakova
19. únor 2016

Všechna bolest opadne jakmile to maličké uvidíš.... asi tak.. a ten jeden den se prezit da🙂

alubif
19. únor 2016

Bolí to hodně, ale zapomeneš. Nástřih jsem necítila ani šití. Na co nikdy nezapomenu je ta chvíle kdy přešla ta šílená bolest, myslím ten daný moment, takovou úlevu od bolesti jsem v životě nezažila a kdo nezažil porod nepochopí. Rodila jsem v podratatě 3 dny - se stupňujícími se křížovými bolestmi, břísní kontrakce ani neznám... A výsledek je napeosto dokonalý, válí se tu po podlaze a oblizuje ji a volá na mě ,, mam "😆 😍

ivisek_a_kubicek
19. únor 2016

Mně hodně pomohl pozitivní přístup. Myslet pozitivně a ne se celý těhotenství děsit představama, jak je porod hrozný a podobný bejkárny. Stejně se tomu nevyhneš, porodit musíš 😀 Já zvracela při obou porodech, byla to pro mě známka, že už končíme a brzo bude prcek se mnou 🙂 Bolest popsat nedokážu.. prostě to bolí jako když rodíš 😀 A co se týče tišících prostředků, tak s těma nemám zkušenost, už kvůli prckovi jsem je nechtěla. 🙂

smillingangell
19. únor 2016

@lekorka453 Mám za sebou tři porody.Ano,bolí to a ne málo.Ale dá se to vydržet.Tuhle sme s chlapama debatovali co je horší.Porod anebo kopnutí do jejich intimních partií...Ani jeden to neposoudí 🙂
Já ač prvorodička jsem měla první prood za sebou za hodinu a 17 minut.Další dva byly taky rychlovka.Epidurál jsem neměla.Ale věřím že tomu,kdo rodí víc jak dvanáct hodin hodně uleví.
Co se týče nástřihu,měla jsem ho jen u prvního u dalších dvou nebyl třeba.A ani jsem ho nezaregistrovala.Zato šití stálo za to.
Já mám prostě zkušenost že to není nic hrozného,hned co uvidíš mimčo tak zapomeneš na veškerou bolest

kvakuska
19. únor 2016

@lekorka453 ano, dá se vydržet ... jinak bychom vymřeli 😠

lenysek1988
19. únor 2016

Jak koho to bolí. Nezvracela jsem, bez horečky, epidural lze dát do určité doby ale dávají se i čípky. Jak začnou pravidelné kontrakce, tak co 1cm otevření to asi hodina. Takže 10cm je 10 hodin. Já přijela s 6cm a malá se narodila za 4hodiny. Tlačila jsem hodinu a půl. A během té doby se propíchla voda a nástřih proběhl. Mě to teda bolelo,ale ono se jde na to připravit jednou pomůckou. Ale já to zkusila bez toho a narodila se skoro 4kg holčička. Někdo ty cesty atd. má připravené na větší miminko a někomu to dělá menší problémy. 🙂 Já měla i nástřih a i prasknutí plodové vody při kontrakcích a eště jsem se natrhla. Při propíchnutí plodovky úleva jak hrom, při nástřihu další úleva a jak miminko vylezlo ven tak další vlna úlevy. K čemu to přirovnat? Bolest musí jít od kříže, takže asi jak velké zádové bolesti. Ale stihla jsem mezi tím i pokecat s asistentkou a říkat ji, jak mě to bolí a že chci spát...taky jsem tam usínala 😀 Šití jsem necítila, dostala jsem kapačky a jen co jsem viděla malou,tak jsem řekla, že do dalšího porodu půjdu klidně zas.

mandala
19. únor 2016

No, vydržet se dá, i když v jednu chvíli jsem si říkala, že je to snad moje poslední hodina 😀 Ale ted vážně, samozřejmě, že porod bolí, ale když víš, že to má nějaký smysl a že to musí někdy skončit, snáší se o mnoho lépe. Nástřih v těch bolestech ani necítíš, šití bolí jako čert, ale to už jsem měla mimi u sebe, takže jsem plně nevnímala, hlavně si tam nevidíš, takže jestli to byla zabíjačka, fakt netuším 😀 A řeknu ti, kvůli tomu konci bych klidně rodila znova, já ti skoro závidím, že ten úžasný zážitek máš teprve před sebou, i když to rozhodně není procházka růžovým sadem. 😉

odula
19. únor 2016

no, upřímně - kontrakce můžou být lahůdka, ale dá se mezi nimi odpočívat. I když to bolí, tak tělo má takovej koktejl hormonů, že jsem to vlastně nějak neřešila. I když jednou jsem se tedy vlastně rozhodla odejít, ať si laskavě vyřeší ten porod beze mě. a jak jsem byla zblbá, tak se mi to zdálo jako reálná možnost 😀 Když už jsem šla do druhý doby, tak jsem to cítila jako obrovskou úlevu - bolest v podstatě přestala, a tělo začalo pracovat skoro "samo". ty vypuzovací kontrakce jsou obrovská síla, a když se tomu člověk poddá, resp. nebrání, tak to není vůbec nepříjemný. Naopak. 😉 Ehm. Zní to divně, ale je to tak.
A jak tu píšou holky - jak máš u sebe mimčo, na bolest zapomeneš hodně rychle 🙂
Jednou jsem byla nastřižená podruhé natržená a ani jedno jsem necítila. Po tom natržení jsem dokonce mohla uplně normálně fungovat hned druhý den - bez bolesti. Ta rekonvalescence je po fyziologickým porodu hrozně rychlá. Epidurál, pokud by šlo všechno jak má, bych nechtěla - měla bych dojem, že jsem přišla o celý ten proces, ztrácíš možnost s tělem pracovat, pže ho necítíš. Summa summarum - porod je věc přirozená, vůbec se toho neboj. Jo - a nekoukej na videa - vypadá to tam příšerně - "se shora" vůbec nic nevidíš a subjektivní prožitky jsou úplně jiný, i vzhledem k tomu jakou dávku hormonů dostaneš - včetně přírodního oxytocinu.... ;) víš co to je za hormon. 😝

odula
19. únor 2016

@mandala ty jo, přesně - porodní bolesti jsou vlastně jediný bolesti, který přímo vedou k pozitivnímu výsledku 🙂

odula
19. únor 2016

@smillingangell já jsem rodila kolik... cca 15 hodin. A páčto jsem se otvírala, tak jsem epidurál neřešila. Kamarádka měla hnusný kontrakce 20 hodin a otevřela se na 1 cm. Tady bych s epidurálem neváhala.... 😲 muj názor, samozřejmě, nikomu nevnucuju . 🙂

smillingangell
19. únor 2016

@odula Jasný no,je to případ od případu.Já se ptevírala krásně.Do prodnice jsem při všech třech přijela už na sedm,takže nebyl čas na nic :D Prý bych mohla rodit na zakázku.Kamarádka rodila tři dny a epidurál si pochvalovala

te_reza
19. únor 2016

já rodila 14 hodin, když už jsem si myslela že hůř být nemůže, tak bylo 😀 ale vydržet se to dá, nic jiného ti stejnak nezbyde 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru