Přespávací náročná návštěva v šestinedělí
Ahoj holky, prosím o vaše rady a zkušenosti. S manželem čekáme miminko (jsem ve 30 týdnu) s vrozenou vývojovou vadou, kterou bude třeba po porodu operovat. Porod bude císařem a podle lékařů nejspíš dřív - podle toho, jak se bude vada vyvíjet na ULT.
Maželovi rodiče bydlí 150 km od nás, když přijedou na návštěvu, je to na celý víkend. Tchán nejí knedlíky, omáčky, těstoviny, a spoustu dalšího trochu mi přijde, že podle nálady - např. tvrdí, že ze zdravotních důvodů nesmí tučné, ale klidně si dá bůček, o němž tvrdí, že tučný není... Maso si vždy bere prorostlejší, vyžaduje ho tučné, suché a připálené. Já vařím normálně úplně jinak, musím mu tedy jídlo dost přizpůsobovat a vařit třeba i nadvakrát, jinak má spoustu řečí. WC myji několikrát v průběhu víkendu, protože máme každý řekněme jiné nároky na to, jak by mělo vypadat po použití a spousta dalšího.
Tento víkend přijeli, tchán vešel do kuchyně a hned jsem se ho ptala, jestli není nemocný- sklelné oči, kašel, rýma, zastřený (zahleněný) hlas. Řekl, že ne, že je to alergie. Protože se mi to nezdálo, ptala jsem se v průběhu víkendu, na co že má alergii. Nejdřív to byl celer - ten zrovna tchyně čistila do mrazáku, pak mu vadili brambory, pak tvrdil, že má alergii na čerstvý vzduch - otevřela jsem okna na ventilaci, ale v místnosti bylo pořád 22 stupňů. No tu jeho "alergii" jsem samozřejmě chytla, po víkendu mám ke svému zánětu močáku ještě rýmu a kašel. Když jsem řekla, že mi to vadí, a že si rozhodně nepřeju, aby takhle přijel třeba do nemocnice za malým, odvětil, že klidně, protože tohle on má často a nebude se tedy řídit tím, jestli má nebo nemá zrovna kašel a rýmu...
A k mým dotazům:
- Pustili by jste k miminku (navíc předčasně narozenému a s dírou v hlavě jako bonus) někoho, kdo kašle, smrká a tvrdí, že je to alergie?
- Pouští v nemocnici - Motol - návštěvy na novorozeneckou JIP a k předčasně narozeným dětem bez kontroly zdravotního stavu? Jak to probíhá?
- Jak dlouho po operaci miminka jste přijímali návštěvy? (- já bych v porodnici nikoho mít nemusela)
- Návštěvy po porodu - jak dlouho u vás byly? Manželovi rodiče jezdí většinou na víkend.
- Pomoc v domácnosti? (Tchán mi stále tvrdí, že mi budou pomáhat, ale tento víkend oškrábal brambory a jinak se nechal obsluhovat, takže o pomoci nemůže být řeč. Hodně čtu, jak by návštěva měla uklízet a vařit, ale k nám když někdo jede, tak uklidím předtím a co se týká vaření - za jedno nikdy v naší kuchyni nevařili, takže bych jim stejně musela vše podávat a ukazovat - máme velkou kuchyn s moderními spotřebiči, takže si manželovi rodiče sami neudělají nic a nevím, jestli by se to mým porodem naučili.) Nepodají ani nic z lednice na snídani, přičemž lednici poznají.
- Pokud Vám rodina uklízela - co jste je nechali dělat a kam je pustili? Přijde mi pomalu delší jim dávat úkoly, říkat kde je saponát... než si to udělat sama.
- Byla na vás rodina naštvaná, pokud jste v šestinedělí nechtěli dlouhé návštěvy a ještě s kompletním servisem - uvařit, nechat přespat a postarat se o miminko?
- Jak dlouho jste návštěvě nechali miminko třeba chovat? Nechávali jste hned návštěvu manipulovat s miminkem?
@guinea NO ježiš, opar je pěkný svinstvo, souhlasím s Tebou
@guinea prokrista, a co když má matka opar třeba 3x do měsíce? tipuju, že člověku, kterej na to trpí, opary nedaj spát s takovejma hormonálníma houpačkama, jako je těhotenství, porod, šestinedělí atd...
zas jako všeho s mírou. a strachu vždycky s mírou a velkou. ta nás (a naše děti) dělá nemocnýma...
@normalnimatka při oparu spíš dítě neocicmávat ať to nechytne.
Rozhodně to udělej tak, jak to cítíš ty. Já po prvním porodu řešila víc příbuzenstvo, taky všichni bydlí přes celou republiku, takže návštěvy jsou víkendové. Dopadlo to tak, že tři dny po propuštění z porodnice přijela na víkend moje mamka s přítelem, já byla nervní a malá za ty tři dny dokonce zhubla, protože mi nešlo ani kojit. Nemocné bych nepouštěla už vůbec. Teď mám termín za dva týdny a řekla jsem, že pokud chtějí přijet na otočku do porodnice, klidně, ale návštěvy doma přijímáme až řeknu a chystám se šestinedělí dodržet... Pokud to rodina nepochopí, taky u nás byly problémy, tak jsem prostě řekla, že já jsem máma, tohle je mé dítě a nic důležitějšího teď není.
jinak teda k tématu... já to nějak moc nehrotila. asi sme v naší i manželově rodině tak nějak "normální" :D a spíš by nás se samozřejmostí nenapadlo promiň mi ten výraz - opruzovat rodinu s novopečeným mimčem (o to víc předčasňátkem, po zákroku atd) celej víkend a ještě se nechat obsluhovat...to je teda síla🙂
ostatní mimča v šestinedělí jsem navštívila vždycky jen po důkladným několikerým optání, jestli to je pro rodiče a dítě v pohodě, nemocná bych k němu nelezla samosebou, a jiný děti si zkrátka tak nějak jako nechovám.
v šestinedělí by měla bejt návštěva krátká, a myslim,že ani tak nejde o imunitu dítěte (mám na to spíš opačnej názor, ne líst k dítěti, když mám tuberu, ale tak nějak setkat se s jinejma lidma a tím pádem i breberkama - jen dobře) ae spíš nějaká ohleduplnost vůči rodičům. všecko bejvá nezaběhaný a tak nějak... prostě šestinedělí je od sžívání se s mrnětem, ne přijímání zástupu audiencí s rukama nadrženejma na chování:D
spíš mě fascinuje, nedokážu si představit, jak to máte v tý rodině nastavený... rozhodně bych promluvila s mužem a táhněte za jeden provaz a vymožte si, co chcete apotřebujete. tohle chování je na úkor vás i dítěte.
@nafuka opary buď máš, nebo nemáš..když nemáš, můžeš se ocicmávat s kým chceš a nedostaneš to. když na to trpíš, původcem je spousta jinejch věcí (boxování virů v těle, hormony, ale i to leknutí, nevim co všecko..) a málokdy je to ocicmávání se s někým, kdo má opar ;)
@normalnimatka Ahoj, děkuji za odpověď. A děti máš narozené předčasně, nebo v termínu? Ono u těch předčasňátek je ta imunita na tom přece jen jinak, než u klasických novorozenců. Naše navíc bude mít díru do hlavy, která povede až do mozku, takže infekce je prostě průšvih - proto to hrotím. Jinak za celkem "normální" se považuji hrdě též 🙂
Neteř i synovec jsou v termínu, bez komplikací a švagrová nás na chvilku pozvala už do porodnice - ale na výslovné pozvání, na chvilku a absolutně zdraví, jinak bych tam nejela a to bylo klasické oddělení.
Tchán dostal za to, že nám domu dotáhl hnusnou chřipku, kterou jsme s manželem oba chytli už vynadáno. Alespoň mě to ale donutilo dohledat si informace a na oddělení, kde po porodu pravděpodobně budeme smí pouze rodiče dítěte a i ti pouze na omezený čas. Po císaři a rekonvalescenci pojedu domů bez miminka a budu za ním i já jezdit na návštěvy. Bude to celkově takové dost nestandartní.
Můj tchán je nejspecifičtější tvor, kterého jsem v životě poznala a to pracuji s lidma 😀 historkama z víkendů, kdy přijedou na návštěvu bavím kolegyně a žádná už si přede mnou na rodiče svých manželů nestěžuje 😇
@triolas no já sem se nevyjádřila úplně dobře. chtěla jsem říct, že nemám ráda takovýto moc jakoby schovávání dítěte do bubliny jen proto, že se právě narodilo. ale to jen co se týče normálně narozenejch a zdravejch dětí. takovýto, radši nebudu jezdit mhd, chodit do supermarketů a návštěvy radši na metr daleko, protože i když zrovna nejsou nemocný, můůžou na něj něco přenýst.
nevim podrobnosti, jak je to s nedonošencema nebo nedejbůh dětma po zákroku, ale asi nic moc, že. ono třeba i děti, kterejm nasaděj po porodu hnedka antibiotika, to taky není žádná lahoda, dyžmu hnedka vytřískaj všecky bakterie, i ty dobrý.
teda...nechci tě nějako ještě popuzovat avim, že nevyžádaný rady by se dávat neměly.. ale fakt mi je dost líto, že to takhle budeš s mrňouskem mít.... vždyt ty začátky sou strašně důležitý, aby dítě bylo co nejvíc s mámou:( achjo.... mám za to, že tohle už pak nikdo nikdy nedožene. bejt tebou, jsem tam nalezená furt (resp. jak to personál umožňuje a klidbě bych byla fakt i důrazná, že tam prostě CHCI bejt hodně, snažila bych se vyhádat co nejvíc času to jde) a kdybych ho třeba ani nesměla brát do ruky, takbych byla fakt ais jako saň...:/ vždyt ten kontakt, zvlášť doteky a hlas, jsou nesmírně důležitý.no ale jasně, hlavně aby všecko bylo ok, dítě zdravý. ales nažila bych se mu to co nejvíc nahradit, aspon pak, hodně šátkovat a chovat ho atd... a asi i zdravotně, dávat něco, co mu do začátku dobře nastartuje imunitu a vůbec ten proces hojení a dozrávání...
v šestinedělí jsme návštěvy nepřijímali ani u jednoho dítěte nijak na delší dobu než půl hodiny - přišli se podívat na novorozeně a to jen prarodiče miminka, předali dárek, když chtěli vidět více, víděli při procházce. K nám jen přišla na pár dní moje mamka, nespala tam, měla to kousek a byla tam tak 2 hodinky ráno a dvě hodinky odpoledne, ale až po prvním týdnu po návratu z porodnice. První týden byl s námi manžel - užili jsme si ten týden jako rodina - manžel se postaral o chod domácnosti a vaření a potom i o staršího synka, mamka pak přišla pomoc v dlaším týdnu, ale jako pomoc bych to nenazývala, stejně jsem vše si dělala sama. Rozhodně bych nepustila k dítěti nikoho nachlazeného, s příznaky nemoci a nenechala bych ani je vařit, uklízet apod. Na více dní bych u nás doma nikoho v šestinedělí nenechala - měli jse byt 1+1 a to opravdu reálné nebylo, ale pokud máte větší bydlení, kde by mohli mít své soukromí, tak proč ne, ale určitě ne v prvním týdnu po porodu a pokud to máte takto složitější s miminkem, tak bych byla přísnější ve všech věcech. Šestinedělí je pro vás jako rodinu důležité -sžití se s miminkem, nastolení režimu a to je nejdůležitější pro Vás a mimi. Hodně štěstí.
@normalnimatka Mě nepopuzuješ, sama jsem si musela dohledat spoustu informací. Nikdy u nás nikdo neměl takhle nemocné miminko, takže jsem to z praxe neznala. Pokud bych měla zdravé a donošené dítě, taky to nebudu řešit stejně, jako u nemocného, operovaného a nedonošeného, je to prostě úplně jiné. Jde o to, že dítě narozené hodně předčasně je v inkubátoru na přístrojích a není to klasicky, že je to tvé dítě a děláš si s ním, co chceš. Tady je prostě nutné, v zájmu zdraví dítěte, přizpůsobit se tomu, co ti řekne personál nemocnice. Tedy v našem případě návštěva 11-18hod a pak domu a druhý den za ním zase jedeš. Pokud jsi sama nemocná, nepustí tě za vlastním dítětem a podle mě, je to dobře. Třeba v našem případě pak hrozí reoperace kvůli infekci. Pokud je dítě na zákroku, taky se za ním nedostaneš. Kdyby tě to zajímalo, tak třeba tady se o tom něco píše
http://nedonosenci.blogspot.cz/2009/01/v-behavi...
http://www.sancedetem.cz/cs/hledam-pomoc/deti-s...
aha, ale tak návštěva 11-18 hodin je poměrně dost času🙂 já to chápu no..zájem dítěte... na druhou stranu kontakt je taky kurva v zájmu dítěte! :DD to mu žádnej inkubátor nenahradí no🙂 no snad to bude co nejvíc ok.
jo a vlastně i v těhotenství bych se snažila dítě co nejvíc "připravit" zdravotně na to, co přijde... a tí nemám namysli zrovna nějaký mamavitamíny z lékárny;)
@normalnimatka Tak to víš, že nejsem nadšená, že mi někdo bude říkat, kdy si smím své dítě pochovat... Ale budu tam za ním už po císaři hned jak to jen trochu půjde a pak až budu jezdit z domova, tak prostě začnou návštěvní hodiny a budu stát za dveřma a dokud mě nevyhodí večer, tak budu u něj. Když mi dovolí kontakt, tak bude, pokud by to ale jeho zdravotní stav neumožňoval, tak ne. Prostě budu poslouchat personál a snažit se je co nejmíň otravovat. Sama pracuji ve zdravotnictví a vím, jak umí být někteří lidé svoji - ono občas i na úkor jejich pacienta. Myslím si, že Motol je natolik specializované pracoviště, že tam vědí, co dělají. No, nic jiného si ani myslet nemůžu, zbláznila bych se...
@triolas ahoj, vis, ze mas narok na to, byt s mimcem 24 hod denne i na jipce? Jestli ho nechces opustit, a potrebujes informace a rady, jak to zaridit, i jen podporu, pridej se na fb do skupiny Podporite me v osvete? Hodne stesti! 😉

@guinea to jsem rada, ze nejsem jediná, kdo to tak ma 😀👍🏻