Přirozený porod nebo císařský řez? Snížené pánevní dno
Ahoj holky,
vím že mám na přemýšlení nad porodem ještě čas, ale prostě mě to děsí už teď. Už od začátku mého sexuálního života mě provází problémy. Každý sex mě bolí a to hodně, ale je pravda, že jsem si za ty roky už zvykla a umím si to i přes bolest užít. Několikrát jsem to konzultovala s lékařkou a moje diagnoza je snížené pánevní dno. Nedokážu si představit, že zvládnu protlačit dítě, když mě to bolí při sexu. Mám z toho už teď hrůzu. S doktorkou jsem to ještě ne probírala, protože jsem čekala, zda první genetika bude v pořádku. Nyní jsem již po genetice a nějak to na mě doléhá. Navíc mám artrózu v kyčlích a při delší poloze roznožmo dostávám křeče. Prosím o vaše názory a případná uklidnění ... Děkuji
Tak zkusila bych prvně odbourat ten strach, to bude nějaká psychosomatika - dobrá může být PA, Michaela Mrowetz, Helena Máslová nebo tak někdo.
Kyčle a poloha: tak především - přirozený porod NENÍ y hodin roznožmo, ba koza nejlíp vůbec. To se zase líp řeší s dobrýma PA, který přirozený porody znají, tj. nejen ty nemocniční třeba. A v některých jsou taky super.
Přirozený porod je, že Tě všichni nechají být, jen PA Ti pomáhá a kontroluje a radí, a především: polohu vybíráš Ty, a miminku na svět nelíp pomůžeš, když se hýbeš a zpravidla jsou nejlepší vertikální polohy. Při poloze vkleže na zádech se porodní kanál zúží o 30%, miminku nepomáš ani Ty svými pohyby v rotacích, nepomáhá mu gravitace, nic. Plus do procesu se nazasahuje, pokud to není nezbytně nutné. Zagoogli si, co je přirozený porod. Rozhodně ne to, co píšeš.
Sekce má spoustu komplikací, není to jen tak nic, jak se to dnes prezentuje, je to velká břišní operace a někdo ji snáší velice velice špatně a mohou být těžké následky, u někoho je rekonvalescence obtížná, hnisající rány ap.
Mno, neměla jsem žádné problémy jako ty, ale poradila bych se nejdříve s lékařem a pak rozhodovala. První dceru jsem po 46hod bolestí( následném tlačení ve všech polohách a strachu o život nás obou) nebyla schopna porodit (nevstoupila vůbec do cest) a tak s pomocí sekce jsme obě přežily. Rekonvalescence byla složitější, protože jsem byla hodně vyčerpaná, ale nestěžuji si. Druhou dceru jsem (po rozhodnutí 4 z 5 lékařů) nerodila, protože prognóza porodu byla stejná jako u první. Porod sekcí jsem si (dá se říct) užila. Vše jsem viděla, dceru si pohladila a povídala si s manželem, zatímco mě sešívali. Druhý den jsem byla schopna vstát z postele a dceru v klidu nakojit. Jizvy se mi zahojily dobře, můžu mít klidně další dítě, které bude ovšem zase porozeno sekcí. Nevím, zda jsem pomohla, ale přeji hodně štěstí 🙂
@zo_ja oba porody můžou být těžké-já to bohužel zažila jak napřed u přirozeného,kdy sem skončila roztrhaná tak,že mě hodinu Dr sešíval a bolesti a hnisání stehů téměř celé šestinedělí...
U druhého akutní sekce a domů sem šla až 8 dní po porodu,kdy 10 den začal ten kolotoč,jak píšeš-jizva začala hnisat,nikdo to neřešil,Dr v porodce mě drasticky obrovskou pinzetou udělala díru do břicha,at vytéká hnis a dala léky...a takhle se to táhlo několik týdnů,až sem nakonec jela zase opět ke své gyndařce a ta jak mě viděla-okamžitě mě vypsala papíry na příjem do nemocnice,že to mám zanícené a vypadá to fakt zle už na první pohled...Tak sem si jen vyzvedla prcka doma a jela sem...Další atb v kapačkách a přesně 8 týdnů po sekci znova na sál a řezali mě...Zahnisaly mě v břichu stehy !!!
A aby toho nebylo málo,tak po propuštění mě začaly hnisat i ty venkovní stehy a tak sem týden po operaci jela zpět do porodky za Dr,at mě okamžitě odstraní stehy,že už té bolesti a trápení mám dost....Zdráhala se,že je moc brzo a může se rozjet jizva,ale nakonec ustoupila,protože sem řekla,že bud je odstraní ona nebo to udělám sama...
Můžu říct,že až půl roku po porodu sem byla zcela fit !!!A mohla sem fungovat normálně a trochu cvičit,protože mě zůstalo hodně velké břicho.....
Tím chci jen říct,že komplikace můžou být vždy at je porod přirozený nebo sekce...Ale já sem vyjimka a musím si to prostě vyžrat !!!Takže se omlouvám-NECHCI V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚSTRAŠIT !!! Jen píšu můj případ...
Ted se snažíme o třetí a už ted se bojím porodu !!! Ale věřím,že to zvládnu a dám přednost přirozenému porodu-když nenastanou komplikace a bude mě dovoleno !!!!!!
@chajdaloupka Pokud máš jakékoli chronické potíže, jistě se s nimi dlouhodobě léčíš něbo jsi alespoň pod odborným dohledem, že..? Takže se daného odborníka zeptej na jeho názor na vedení porodu při tvé anamnéze. Pokud máš velký strach z porodu, jdi raději na sekci, ale tuto volbu musíš mít odborně a písemně posvěcenou.
Měla jsem stejné obavy jako Ty, protože od začátku druhého trimestru u první dcery mě trápil ischias, ale v naprosto šílené a nesnesitelné formě, od 25. týdne jsem trpěla několik hodin denně úmornými křečemi a brečela, že jestli bude porod takto strašný, tak rodit nepůjdu a chci císaře. Po 28.tt jsem to zabalila a jedla po půlkách tři Paraleny denně, abych vůbec byla schopná přežít a trochu spát. Bohužel jsem musela ležet v nemocnici kvůli zkrácenému čípku celých 9 týdnů. A tam ta postel mi vyloženě neseděla a ještě se problémy zhoršily. Považ sama, celé těhu proleželé a podstatná část bolestivá, ale porodila jsem normálně a víš co? Porod nebyl vůbec tak hrozný (musela jsem si tedy loupnout svou půlku Paralenu - doktoři ze mě měli srandu, že placebo, ale mně naštěstí docela zabíraly i ty půlky,akorát jsem musela zobat častěji - co 4 hodiny..), naopak byl vysvobozením a zdaleka nebyl tak bolestivý jako můj každodenní ischias před tím 🙂 Ale chápu Tvé obavy, taky jsem se všude radila a měla strach, že NEBUDU SCHOPNÁ v tomhle stavu přirozeně porodit a chtěla císaře...
Takže abych to shrnula při porodu se tělo chová úplně jinak a je to všechno jaksi přirozené a tím i únosné, jestli mi rozumíš. A to jsem ještě měla porod vyvolávaný, takže ne zcela přirozený. Křeče jsem neměla, ač jindy skoro pořád. Navíc píchají cosi na povolení pánevního dna, já ho měla spasmatické. Pokud ho máš nízko, tak při porodu by to vadit asi spíš nemělo, ne?
Kdyby ti císaře dali, já měla zatím dva - akutní i plánovaný a za mě báječný porod....takže bych v případě císaře nebyla nešťastná, naopak 🙂
Holky děkuji za rady 🙂 při příští kontrole to vše proberu s lékařkou. Popravdě z toho mám panickou hrůzu, pro mě je sex někdy jak řezaní žiletkama ale jak jsem řekla na toto jsem si už zvykla, ale děsí mě to :( no uvidíme jak to vše dopadne 🙂
@chajdaloupka - určitě bych dala na rady lékaře, porodní bolesti jsou silné grády, budeš citít je a nic jiného, já měla porod vyvolávaný a skončil císařem, no cisař pohoda i po něm těn týden nejhorší, pak pohoda...nebála bych se ani jedné varianty...

@chajdaloupka Myslím, že o tom, jestli přirozeně nebo císařem by měl rozhodnout lékař. Jinak mám podobné problémy jako ty, teda kromě té artrozy, ale porodila jsem všechny tři děti přirozeně, moje zkušenost je taková, že tu bolest dole jsem ani nevnímala přes bolesti břicha a zad. Ta se dostavila až následně při šití a po něm. Ale možná to má někdo jinak. S těmi křečmi neporadím, možná by bylo vhodné při porodu zvolit jinou polohu ? Neboj se, ono to nějak dopadne, nemá cenu se s tím stresovat už takhle dlouho dopředu, podle mě lékař přihlídne k tvým problémům. Držím pěsti 😉