První dítě ve 35-36 letech
Dite nemam..ale planuju..je mi 35 a mela bych prvni..proc se rika, ze je horsi mit pozdeji prvni nez kdyz uz jedno mate..nenasla jsem nikde nejaky obeznameny duvod...ale tvrzeni slycham porad
@kaja2016 Vyšší životní úrovně...těžko říct...konkrétně v porodnictví je dost věcí, které by se daly dělat i bez vyšší životní úrovně - byly by prospěšné a přitom by nestály nic - třeba bonding po porodu. Bohužel existuje stále dost porodnic, kde je rodička s takovým požadavkem považována za něco jako zelenou ekoteroristku 🙂.
@dokument Proč to tak technicky přesně je - nevím - nechci si vymýšlet. Ale osobně věřím tomu, že tělo má prostě svou paměť a už ví....ale to je spíš můj pocit.
Každopádně - když jsem rodila, tak přesně tuto repliku "děťátko chystá cestu těm dalším" použila dula 🙂 (to jsem na ni teda zavrčela, že další už nebudou😀 ).
@levana33 Ahoj, ptáš se, proč se říká, že je horší mít v pozdějším věku první dítě, než dítě druhé, případně třetí. Myslím, že je to kvůli srovnání - žena, která má už dítě / děti, a další porodí např. v 36 letech, začne srovnávat poslední těhotenství, porod a péči o novorozence s těmi předchozími. Jenže logicky, když už nějaké děti má, tak nemůže v tom posledním těhotenství odpočívat 9 měsíců před telkou a pak se věnovat jen novorozenci, musí fungovat pořád i kvůli těm předchozím dětem. Takže je jasné, že je daleko víc unavená, když si nemůže jít zdřímnout, když novorozenec spí, ale musí vařit pro starší dětičky, dělat s nimi úkoly, atd. Tak si to vysvětluju já 😀
Já jsem první dítě měla v 38 letech (před tím jsem děti nechtěla, přišlo to až s novým partnerem a otěhotnění i těhotenství proběhlo bez problémů). Následná péče o dítě také bez problémů, ale to přičítám povaze a zkušenostem, které přichází s věkem 😀 Mám načteno, protivná sestřička u pediatra mně už nerozhodí, a když nevím, zjistím si z věrohodných zdrojů informace a rozhodnu se podle intuice a zdravého rozumu. Naopak jak si tu některé maminky stěžují, jak jim do výchovy kafrá tchyně, nebo že mají nervy na pochodu z chytrých kamarádek, tak ke mně si nikdy nikdo nic podobného nedovolil.
Já jsem spokojená, že mám dítě teď, v mladším věku bych si to opravdu nedovedla představit. Samozřejmě tento věk s sebou nese např. nutnost cvičit a vůbec se průběžně udržovat fyzicky ve formě, aby pak mohla se synkem na kolo, plavat, lyžovat atd. Ale to jako omezení nevnímám 🙂
@levana33 Každý věk má něco do sebe,podle mě je asi ideální porodit děti mezi 25-35? Člověk není úplně mladý nevybouřený a děti odrostou dřív než zestárne 😀 Mě se tedy nepodařilo mít děti v ideálním věku,první se mi narodila v 21 a druhá ve 38letech. S první dcerou jsem byla taková víc bezstarostná,neměla jsem potřebu číst chytré knížky ani časopisy pro maminky,neměla jsem doma nachystané léky,pro nečekanou nemoc,neměla jsem stresy když jsme s ní v 9měsících jeli do zahraničí na dovolenou,atd....stíhala jsem při mateřské dálkově studovat,občas vyrazit na disco 🙂 Druhé těhotenství jsem si vyloženě víc užívala, i když jsem se fyzicky cítila o něco hůř než v tom prvním,byla jsem vyloženě šťastná,vnímala jsem to jako zázrak.Bříška,každého pohybu jsem se nemohla nabažit,při prvním jsem se naopak nemohla dočkat své původní postavy 😀 Mateřství teď vnímám trochu jinak,víc se o malou bojím,víc si vychutnávám každý okamžik,nemám potřebu kdeco stihnout,prostě mi to připadá jako velká vzácnost mít zdravé dítě. Ve spoustě věcech jsem,ale stejná,spala jsem a s druhou zatím spím od narození společně v posteli,kojila jsem na požádání,chovala,nosila,nikdy nenechávala plakat a to jsem před 19lety netušila,že se tomu říká kontaktní rodičovství,mě to velel můj mateřský instinkt 🙂 co se otěhotnění týká,tenkrát ve 20 se to podařilo neplánovaně z jednoho dávání\nedávání pozor 😀 ve 37 to zabralo půl roku příjemného snažení 🙂 Porody byly velice náročné oba,každý jinak v obou případech jsem rodila přirozeně. Přeju ti ať jsi brzy maminkou a věk neřeš,užasné je to vždycky 🙂
nečetla jsem předchozí komentáře, ale podle mě z fyziologického hlediska se předpokládá, že dvacítka má lepší kondičku než žena ve třiceti a to tělo prostě ten porod lépe zvládne, protože co si budeme povídat, tak porod je prostě makačka, záhul na fyzičku... já ale třeba po třicítce mám rozhodně lepší fyzičku než ve dvaceti... když jsem byla těhotná, tak jsem byla úplně v pohodě, aktivní do posledních dnů a porod taky ok... záleží na tom, v jaké formě se udržuješ... jiná věc je psychická, řekla bych že starší maminky často věci víc řeší a taky už je kolikrát horší si zvyknout na tu razantní změnu života... to všechno jsou ale stereotypy... já osobně se cítím po všech stránkách lépe nyní než před deseti lety.... jen mě mrzí, že jsem začala docela pozdě a svůj sen o velké rodině si už asi nesplním 🙂
@levana33 moc bych to neřešila. První mimčo jsem měla ve 40 a druhé budu mít ve 41. Každé těhotenství probíhá diametrálně odlišně. Musím říct, že energie mám víc než dvacítka (srovnání s 25 letou neteří), o vyrovnanosti ani nemluvě. Je pravda, že tělo se po porodu pomaleji dává dohromady, prostě "madla lásky" - jak nazývá manžel moje pneumatiky, tam jsou, což neteřinka nemá. Jediné, co se může stát opravdovým strašákem, že zjistíte, že se otěhotnět nedaří. To je potom opravdu záhul na nervy.
ahoj, je mi 35 a cekam prvni dite. otehotnela jsem velmi rychle v podstate "ani nevim jak" 🙂
lekar me nijak vic nez ostatni maminky nesleduje, rika mi, ze jsem mlada a zdrava, takze jsem uplne v pohode 😀 obavy z porodu mam asi jako kazda prvorodicka, ktera nevi do ceho jde... nejlepsi je se nestresovat a nechat tomu volny prubeh, coz se sice lehko rika, ale nekdy hur dela 😀 drzim palce
Ja porad nic :( uz beru duphaston a uvidim za 10 dnu..ale verim, ze se to brzo podari 🙂

Neboj povede se,držím palce 😉
Já měla první 37 letech a jsme všichni 3 štastní.
fyziologicky je to asi jasny, čím starší, tím míň pružnější 🙂, nervy taky s věkem slábnou, co si budeme povídat 🙂
Já měla první ve 23 letech a druhé za dlouhých 13 let po těžké nemoci a dalších životních komplikacích. A nebýt úžasné paní doktorky, která mě dala do pořádku ani bych další holčičku neměla. Ale oba porody byly tak rychle, že jsem nestačila říct ani dobrý den🙂) Takže je to hlavně o psychice, trošku té fyzické kondice, ale hlavně o zdravé touze po dětech🙂
Ja mela prvni dite ve 30 druhe v 35. V pristim zivote bych byla mit deti do 30 . druhe tehotenstvi jsem mela taky bez problemu a cele jsem byla doma, ale musim rict ze me dost vycerpavalo a to mi nic nebylo. Ty sily nejsou takove. chapu ze kdyz to nejde tak jsou zeny ochotne mit dite i ve 40 tu touhu chapu.
Ahoj holky je tu někdo? Potrwbuji poradit.
Jsem v 35 týdnu. Bude to moje první miminko. Ráno jsem dostala takové šílené křeče na levém boku, že jsem se nemohla ani pohnout. Byla jsem 2krat na WC s průjmem. A mám bolesti jako při MS společně s bolestmi zad a pocity na zvracení. Cítím na sobě takový tlak po celém těle. Minulý týden jsem měla ztvrdlé břicho tři dny v kuse a ani Mg nepomahalo, ale nesla jsem k doktorovi. Tak co si o tom myslíte?
První dítě v 18 letech,druhé v 34 letech. U prvniho plasan, vse jsem řešila, nic nevedela, celkově jsem myslim byla trocha ve stresu. Teď u druhého, super,pohoda,neresim věci co jsem řešila predtim, není takovy strach o toho prcka, prece jen zivot beco naucil. Oba porody rychlovka, i kdyz jsem byla u druheho brána vlastně jako prvorodicka. Sla bych klidne do 3 kdyby se zadarilo. Přeji štěstí at se podaří a hlavne si vse kolem toho užít. Pisi z mobilu, tak se omlouvam.
Ahojky 🙂 porad nic...v cervenci budu mit 36, ale nevzdavame to
Tech duvodu je vic,ale jde hlavne o fyziologickou stranku tehotenstvi. At chces nebo ne,kazdy starnem. Tehotenstvi je zatez pro cely organismus a ne vse uz v 35 muze byt idealni - napr. Kvalita vajicek. Po 35 letech muze klesat kvalita a byt tak vetsi predpoklad vyvojovych vad. Dalsi vec je,ze kdyz mas prvni dite v 25 tak vis,ze nektere veci funguji - jsi v jistych ohledech schopna donosit dite. Pokud ne,maji doktori relativni cas problem resit. Pokud se problem zjisti ve 35,toho casu uz byt tolik nemusi.
O psychologickem aspektu pozdejsiho tehotenstvi tu bylo napsano dost... ale vse je samozrejme individualni
Nechtěla se mi číst celá diskuse, já bych to brala akorát z genetického hlediska, kdy pravděpodobnost genetických chorob po 30 rapidně roste s věkem matky, ale na to teda nemá vliv jestli jsi předtím dítě měla nebo ne. Zbytek bude asi hodně individuální - psychika, způsob života, fyzická zdatnost...
Trochu je mi líto zakladatelky, že ji (kromě dvou vyjímek) nikdo nečte pozorně, všechny jí tu vysvětlujete, proč je lepší mít dítě dřív než později, ale na to ona se neptala 😀
Jinak doufám, že už se jí zadařilo, nebo brzy zadaří.

@levana33 - já měla syna ve 34 letech....otěhotněla jsem bez problémů, těhotenství bylo taky v pohodě, až ke konci jsem pak měla vyšší tlak, tak mi porod týden před termínem vyvolávali - byl dost rychlý a bez problémů....jinak z mého pohledu si myslím, že starší maminky nemívají takový problém se dítěti přizpůsobit a srovnat se s tím, že všechno se točí kolem něj....necítí to tolik jako omezení, protože předtím už si něco užily a teď nastal čas věnovat se miminku....čistě za sebe můžu říct, že jsem ráda, že jsem ho měla později, přece jen člověk je takový trochu moudřejší, zkušenější, rozvážnější a klidnější, má víc trpělivosti....já osobně bych byla daleko víc ze všeho vyplašená a vyvedená z míry, kdybych ho měla třeba v 25, než o 10 let později....jo, je pravda, že je člověk asi takový opatrnější a uvážlivější, ale to si myslím vůbec není na škodu....