Strach z druhého porodu
Dnes porodila moje kamarádka a zároveň stále více uvažujeme s manželem o druhém dítěti. Musím říct, že jsem měla docela náročný a bolestivý porod a tak se toho druhého bojím. Dřív jsem se nebála, to jsem nevěděla, co mě čeká a co všechno se může pokazit :D Nutno podotknout, že moje máma měla všechny porody velmi náročné - bolestivost, císař, protrahované a jinak komplikované porody. Já sama jsem se narodila císařem. Syn se narodil sice normálně, ale po dvou nocích nepravidelných kontrakcí a nakonec i s nutností medikace, která ho ale bohužel asi negativně ovlivnila. Máte někdo podobnou zkušenost? Jak jste zvládly porod s vědomím, že prostě prožíváte tu bolest asi nadprůměrně? Jak si pomoct i bez medikace, nebo naopak - neřešit medikaci a nechat si píchnout, co to jde? Pomohly vám nějaké metody a jaké? Díky!
A kdyz jsme u tech rad.. za sebe doporucuju predem i cviceni s Aniballem 😊ale to je mozna zas na dalsi diskuze.. tak jen pridavam dalsi super zkusenost, co podle doktoru i mne pomohlo 😉
Zdravím, první porod nebyl žádná sláva, ale bylo to rychlé a s dobrým koncem. U druhého dítěte jsem se bála, ale nechtěla jsem epidural, oxytocin, atp. Na úplný konec porodu jsem zvolila entonox. Nezbavuje bolesti, ale strachu z bolesti. Pusobí tak na třetí vdechnutí a stejně rychle odezní, neovlivní miminko a může se aplikovat kdykoliv během porodu. Pocit jsem měla jako lehce přiopilá, ale porod jsem krásně vnímala. Bylo to rychlé a bez bolest jsem nevnímala. Příjemně mě to překvapilo a můžu ho doporučit.
Ahoj, já to měla podobný, praskla mi voda, kontrakce nikde, 2 dny na hekárně s nepravidelnýma bolestma (t.j. prakticky bez spánku = totální vyčerpání) a porod až na oxytocinu (+ epidurál, ten byl pro mě fakt vysvobozením). Taky jsem cvičila s Aniballem, taky bez nástřihu a poranění.
Na medikaci nevidím nic špatnýho, kor když je odůvodněná. V mém případě určitě byla a hlavně vše probíhalo s mým souhlasem, resp. o epidurál jsem vyloženě požádala. Já jsem se taky ničeho nebála a přijde mi normální, že pokud se má něco tak obřího, jako novorozenec, procpat mini otvorem, tak to prostě bolí a je důležité, abychom to oba přežili ve zdraví.
Koncem května mám termín 2. porodu a pokud bude potřeba využít medikace, určitě se nebráním. Myslím si, že horší kontrakce než na oxytocinu už nezažiju, takže jsem v klidu.
Nejdůležitější pro mě je, že po prvním porodu jsem neměla žádné fyzické následky a po 3 měsících jsem už ani nevěděla, že jsem rodila. Myslím, že od dalšího porodu by mě rozhodně víc odradily přetrvávající problémy v intimní oblasti (inkontinence, špatně zhojené rány a pod.), než to, že porod byl dlouhý a bolestivý. Říkám si, že jsem v tomto směru měla obrovské štěstí a doufám, že i napodruhé to dopadne stejně.
Dcera se narodila po třech dnech od prasknutí vody... Cca 58 hodin na porodním sále! Sice se narodila přirozeně, ale byla vyvolávána a od začátku až do konce byl celý porod chemický, kdy do mě píchali kdeco, doktor mi musel tlačit na břicho, protože já byla hotová, a celý porod neskutečně bolestivý! V tomto případě jsem si nechala píchnout i epidurál, protože bez něj bych to nezvládla! Taky jsem nechtěla jít do druhého. Nakonec jsem strach překonala. Druhý porod syna vypadal obdobně... Když mi odtekla voda, zůstala jsem v porodnici zase sama a zase hrozilo vyvolávání, chytla mě neskutečná panika! Nakonec mě PA trochu uklidnila, já usla, a porod se v noci rozjel sám 😆 A byť byl tedy syn čtyřkilový, šel bez jakékoliv medikace zcela přirozeně a dalo se to úplně v pohodě prodýchávat a zvládnout i bez epiduralu nebo dalších chemických "pomocníků" 🙂 Na druhý porod tak s láskou vzpomínám a "zahojil" tak to špatné, co jsem musela vytrpět poprvé! Ono je nejlepší nechat to na přírodě, ta si poradí 😉 Druhý porod je určitě lepší, když už z toho všeho nejste tak vyhukaní a víte co následuje... Je to jen "pár hodin" bolesti, které se přežít dají a rychle se pak na ně zapomene, až ten malý teplý drobeček vyleze ven a kouká se na vás! To se nedá ničím nahradit ☺️😍😀
@bayt Mam to hodne podobne.Opravdu sileny 20hodinovy porod, ktery ke vsemu koncil resuscitaci syna, nasledny odvoz do jine nemocnice na JIP, dalsi tydny nejistot, strachu a proste pekla.DIKYBOHU MAM DOKONALEHO ZDRAVEHO DVOULETEHO SYNA💕A touha na dalsi mimco zacina byt fakt velika.Planuji si koupit online kurz Hypnoporodu.Maji i knizku.Verim, ze to aspon trochu pomuze.P.S.Medikace na zmirneni bolesti jsem pri prvnim odmitala, nyni uz se jim branit nebudu tolik, ale epidural nechci, musim nastudovat moznosti..To dame😊
Můj osobní názor je, že tohle prostě nevymyslíš a neuděláš s tím vůbec nic. Upřímně nevěřím na speciální kurzy, nastudování relaxačních metod atd..Nakonec je pak stejně všechno jinak a ta bolest někoho prostě zaskočí víc, někoho míň...Je to klišé, ale každý máme jiný práh bolesti, každý porod je jiný. Jaký budeš mít porod ti nikdy nikdo nemůže říct a slíbit. Slyšela jsem tolik holek mluvit o porodním plánu a o tom, že epidurál nikdy a když došlo na lámání chleba, tak plán nechaly absolutně plavat a za epidurál byly rády. Prostě fakt si myslím, že je lepší moc nad tím nepřemýšlet a nemít žádné očekávání. Mně se nějak (absolutně netuším jak a radu na to nemám) poštěstilo mít pohodový a rychlý porod. Za hodinu dvacet od příjmu v porodnici byl prcek venku, a to včetně vstupního vyšetření, papírování, natočení monitoru. Došla jsem na porodní pokoj, praskla mi voda a už to lítalo. Trochu jsem si připadala jak v americkým filmu🙂 Snad jediný negativní okamžik byl nástřih, ten jsem cítila a kvíkla jsem auu, ale co je to vteřina proti mnohahodinovým porodním bolestem..Taky jsem měla v porodním plánu, že nástřih nechci a doktorka to věděla, ale pak jsem to nechala na ní, měla moji plnou důvěru. Je fakt, že říkala, že jsem měla lepší než učebnicový porod, byla to rychlovka. Jak říkám, nechápu do dneška, tak uvidíme jak to budu při druhém porodu..Nechám se překvapit🙂 Přeju všem pohodové porody a krásné dny
Já rodila 52 hodin od prvních kontrakcí. Kontrakce byly hodně bolestivé od začátku hned po prvních 8 hodinách jsem brečela že už to nezvládnu, to jsem nevěděla že mě čeká do konce ještě tak dlouho... Zkusila jsem všemožné uvolňovací, meditacni metody za tu dobu jsem měla spoustu času zkusit všechno 🙄 a tedy nic nepomohlo, neotvirala jsem se dva dni. Myslím že to o psychice jsou jen keci. Jasně když je stres tak je to horší ale meditace není všespasna, bohužel, mě pomáhalo akorát být v Klidu. Nejvíc mi pomohl epidiral, který původně jsem nechtěla, pomohl mi se rychleji otevřít a odpočinout před finále. Jestli bude nějaké příště budu křičet epidural ode dveří. Jen mám hrozný strach aby to zase netrvalo tak hrozně dlouho
@evca_w U me bohuzel taky resuscitace a taky strach o syna. Lekarka mi rekla, ze jsem spatne spolupracovala a nechala si dat ke konci medikaci, proto se nenadechl sam. Zpusobila mi velke pocity viny a trauma. Z dokumentace jsem si vsimla, ze na konci mi dali oxytocin, ale na miste mi to nerekli. Mluvili jen o vyzive. Asi proto jsem ty bolesti nedavala a sla jsem do paniky, ze nevim, co se to "najednou" deje. Porod Neratovice. Aneb idioty najdes vsude.
@bayt
Tohle mi připomnělo moji známou, která taky rodila v Neratovicích. Doufala v přirozený a pohodový porod a pak houby a příště už by tam prý nešla ani náhodou. Já šla s davem (naprosto nesmyslně, když to hodnotím zpětně), takže registrace k porodu proběhla v Podolí. Postupně jsem při kontrolách začala zjištovat, že to byla chyba. Nakonec mi porod stejně vlítnul do malování porodních sálů, takže jsem rodila v Motole a spokojenost maximální. Podruhé jdu zase tam..
@kristyn.g Jj, taky myslím, že psychika je jen jedna strana mince..relaxační techniky se dají využít do určité doby - pokud je člověk při smyslech...ale od určitého bodu už není síla mluvit nebo myslet a pokud se žena při porodu dostane za tuhle hranici...
@bayt Proboha, to snad není možný - obvykle nejsem vulgární - ale - to byla ale pořádná krá.a!
@kukokuko Já v Neratovicích zažila krásný porod, ale je nutno mít zplacenou prémiovou ordinaci a vlastní PA...pak to jde - jinak je to risk. Apropo k tomu nástřihu - poté, co jsem porodila čtyřkilové dítě, které šlo "na supermana" jen s drobným poraněním, jsem přesvědčená, že výběr porodní polohy je naprosto klíčový, pomohlo i nahřívání hráze při tlačení.
@urtica Ona to myslela asi tak, ze neslo o problem trvaleho razu - ze treba je dite nemocne - ale ze to bylo zpusobeno jen medikaci a porodem. Kdovi. Ale byla neprijemna a podala to mimo jine takto: "No moja zlata, vy ste odmitala poradne tlacit." Udelala ze me neschopnou kravu a ja tri mesice probrecela, ze jsem malymu ublizila.
@urtica To je druhá věc, ale já jako pacient už se nikdy nedozvím celou pravdu. Jako zdravotník sama vím, co všechno se dá taky udělat a pak skrývat. Například mi praskli vodu, nedovolili mi jinou polohu než na zádech (nakonec se porod zase ustálil, až když mi umožnili lepší polohu) atd. A píchnout oxytocin jen tak a neříct to, to je taky mazec. Určitě bych jinak reagovala, kdyby mi řekli, že musí dát to a to, ale že to teď bude víc bolet, ale jen chvíli atd. Prostě mít informace. Navíc odešli a nechali mě minimálně 30 min. až hodinu po tom oxytocinu samotnou.
@kukokuko No tak teď už jsem víc v klidu, přece jen malý je šikovný. Ale lhala bych, kdybych řekla, že občas mi stejně ještě hlavou nebleskne, co mu to tehdy mohlo způsobit, i kdyby to byly zcela minoritní záležitosti, které se dříve shrnuli do lehké mozkové dysfunkce.
@bayt No, achjo, nic si ale nevycitej, urcite jsi za to nemohla, nektere veci se proste stanou, at delame, co delame.Ja jsem taky rodila v Neratovicich.Bydlime kousek za Prahou a nejblizsi porodnice jsou prave Neratovice a Bulovka.Od kamaradek jsem mela na Nera jen dobre reference, touzila jsem po prirozenem porodu, rodinnem prostredi..tak to byla jasna volba.Narazila jsem na skvely personal, PA i doktorka byly zlate🙂Ovsem na predporodnich kurzech nam tvrdili, ze kdyby se nahodou neco miminku prihodilo, BUDEME transportovani do Prahy.Nikdo mi nerekl, ze mi maleho odvezou samotneho i pres velikou nevoli, ze se k nemu dostanu jedine s revers, ze me budou nasledne na Karlove vyhazovat na konci navstevnich hodin a ze bude trvat tyden, nez me k nemu hospitalizuji (a to jen diky tomu,ze jsem to fakt hodne resila i s primarem).Do Neratovic bych uz tedy nesla znova hlavne kvuli absenci JIP, ackoli pevne verim,ze nas nic podobneho uz nepostihne.A taky ty vzpominky na prvni porod by mi tam nedovolily rodit podruhe☹
@evca_w Jo, to jsem věděla už předem, když jsem si tu porodnici vybírala. Ale tehdy jsem si nepřipouštěla, že se to může stát. Pak se to stalo ženské přímo na mém pokoji. Miminko přidušené, vrtulník na Karlák, kde ho nějak chladili atd., aby zachránili, co se dá. A samozřejmě v takových případech rozhodují minuty. Teď mám názor, že je porod rizikovější, než jsem si kdy připouštěla, a bez JIP už bych nikdy nerodila....Takže mám naprosto stejný názor!
@bayt Já taky věděla, že nemají JIP, ale prostě za A) přesně, nepřipouštíš si, že se to může stát zrovna tobě a za B) když mi přímo zaměstnanec Neratovic řekne, že je maminka s miminkem případně transportována, tak jsem jim prostě věřila. Na tom Karlově (je to vedle Apolináře) jsou sice opravdu technicky vybavení luxusně, zvládnou zachránit takřka nemožné, ale lidský přístup NULA.To by bylo na dlouhé povídání.Trauma z té porodní bolesti a následné malého nemoci mám hrozné a ke všemu přístup většiny personálu na JIP mě naprosto dodělal.I když samozřejmě je nejdůležitější, že jsou prcci zdraví 🙂

@kuliseks Přesně, chce to přijít si hlavně na to, co potřebuju já, co pomůže mně - a může to být v některých případech i plánovaný SC