Výhřez meziobratlové ploténky v těhotenství

uztotakbude
15. pro 2014

Výhřez v bedrech, čerstvý. 7 tt. Pobyt v nemocnici.. Má někdo zkušenosti? Měly jste výhřez, udělal se vám např. při těhotenství? Jak těhotenství pak probíhalo, jak jste ho zvládly a co porod a následná péče o miminko?

milerka30
29. pro 2014

Zdravim. Mam 2 vyhrezle plotenky v bederni pateri a jsem ve 27.tt. Muj neurolog mi pred otehotnenim doporucoval tzv. ozonoterapii, ktera zpusobi smrsteni plotenky a tim se omezi tlak plotenky na michu. Pro dost sporadickou ucinnost jsem se rozhodla ji nepodstoupit. Byla jsem upozornena, ze v tehotenstvi je tlak na pater v bedrech mnohem vetsi a mam tak pocitat s mnohem vetsimi bolestmi. Mam male bricho a celkove maly narust hmotnosti a tak to kupodivu zvladam lepe nez jsem cekala. V kazdem pripade mi bylo doporucovano dodrzovat spravne sezeni a ohybani. Verim, ze se temito navyky da hodne bolesti omezit. Doktorum to vsude hlasim mezi dvermi, gynekolog by to pry mel vedet. Preji hodne stesti a minimalni bolesti zad.

emisekkk
29. pro 2014

Já mám po operaci 2x - bederní. Plotýnky. Potom jsem odnosila a porodila 3x. Stav s plotýnkama mám jednou lepší jednou horší. Nekdy o tom nevím, jindy mi to střílí do noh a packám. U druhého dítěte mi to vyhřezlo v 8. týdnu. Velká paráda 😀 . Nic se mnou nechtěli a nemohli dělat....děsný. Nakonec se to nějak ustálo. Blbý je, že v těhu nemůžeš nic moc - léky či rehabilitace.
Obecně bych k tomu řekla: těhotenství je samozřejmě náročné z vodlvu zvýšení váhy a těžiště. Krom toho ti páteř drží systém svalů kolem páteře,pánevní dno a břicho. Což břicho je tehu mimo. V těhotenství normálně záda zlobí, svaly jsou rozvolněné, blbě tu páteř drží, takže výhřez může nastat. Je to celé náchylnější i z důvodu hormonů.
Všechna těhu jsem vydžela, porody bez problémů - toho bych se nebála. Horší je to potom s taháním dětí - jakmile uměly - lezly si si postýlky a kočárku s drobnou pomocí sami. Jak začaly chodit - nepoponášela jsem je. Pokud se chtěli pomazlit - já si sedla a ony přisly. Rozmýšlela jsem si každí zvedání 2x. Ale ony se všechno naučily. K dětem jsem se neohýbala - to nesmíš - vše dělala ze dřepu. Dá se to naučit. A ihned poporodu opět začala cvičit - pánevní dno a břicho - je dobré zajít za terapeutem, který vysvětlí jak.
Mezi 2. a 3. dítětem mi hrozili další operací - já odmítla , podepsala reverz a na doporučení začala chodit na Dornovy masáže. Je to brutální, ale funguje to - najdi si na internetu o co jde. Jsem bez další operace - super. Na Dornovky jsem potom chodila celé třetí tehotentví až do porodu a pak i po porodu, aby mě vždy srovnala. Nedám na ně dopustit.
Neboj, s režimovými opatřeními to zvládneš. A po porodu si kup korzet, nosila jsem jej při zátěži, tahání dětí a tak.
Nic netahat, neohýbat se, vše ze dřepu. Nenahřívat se horkou vodou (to ani v těhu nemůžeš) - pouze suché teplo. Kupovala jsem si gelové polštářky,které se dají nahřát, ale to můžeš fakt jen netěhotná. Pokud bys nahřívala horkou vodou - plotýnka ještě víc oteče e nemá šanci se vrátit zpět.Cvičení - břicho, pánevní dno a záda. Žádné rotační pohyby!!! Když je už hodně blbě a mám i blokádu - použávám léky na uvolnění svalstva. Ty svaly se bloknou kolem problémového místa, aby nedocházelo k dalšímu poškození, ale taky neumožní plotánce se vrátit a to se musí uvolnit. Toto také až asi netěhu!
A neboj každému to občas vyhřezne a většině se to vrátí zpět a za nějaký čas o tom ani neví, nedojde k operaci - to je až to poslední.
Když tak se ptej...toto je "láska" na celý život.... 😀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru