Dula či porodní asistentka? Co je lepší?

svatalu
5. únor 2015

Chtěla bych rodit v porodnici, ale chci u toho mít buď dulu nebo porodní asistentku. Chci, aby byla takový prostředník mezi doktorem a mnou, protože vím, že doktoři spoustu věcí řeší automaticky, jak na běžícím pásu. Když se doktor zeptá, jestli má nastřihnout, chci se zeptat jí, jestli je to nutné atd.
Teď jenom rozmýšlím, jaký je rozdíl mezi dulou a porodní asistentkou. Máte nějaký zkušenosti? Měli jste u porodu jenom doktora?
Díky!

katyxq
5. únor 2015

dula - pouze psychická pomoc
PA - má zdravotnické vzdělání, může samostatně vést porod (pokud má s porodnicí smlouvu, jinak je tam v pozici duly, ale na rozdíl od ní ti může radit, jak porodu přirozeně napomoci).

Já si vlastní PA k prvnímu proodu nevzala a lituju (manžel se jaksi jako moje ochrana před personálem neosvědčil, v rámci vyděšení dělal, co mu nakukaly 😅), teď chodím k PA na téhotenské poradny a budu ji mít i u porodu (má s porodnicí smlouvu).

bajana
5. únor 2015

PA má príslušne plnohodnotné vzdelanie, dula len pardnovy kurz.

andelka
5. únor 2015

@bajana dula má několikaletý kurz, ne pár dnový. Má i praxi.

Ale jinak ano, dula není zdravotník, nemůže kecat doktorům do práce, je spíše psychickou a fyzickou oporou, člověkem který byl u mnoha porodů a ví jak ulevit, jak pomoct, jak podpořit.
Já jsem měla mít u porodu dulu, která je náhodou i vystudovanou PA, ale v porodnici mohla vystupovat jen jako dula (nakonec jsem ji neměla, protože jsme to nestihli).
Osobně bych ráda měla u porodu vlastní PA, takovou která může v dané porodnici fungovat jako PA a vést porod se vším všudy.
Nicméně hlavně u druhého porodu jsem chytla super PA, a bylo to tak rychlé, že mi ani nevadilo, že to moje dula nestihla. Ale být tam třeba desítky hodin a kdyby se měnily směny apod, tak bych byla ráda, aby tam znalý člověk byl se mnou celou dobu.

svoba
5. únor 2015

za mě PA. je to zdravotník s tříletým studiem. Dula je jako psychická opora během těhotenství.

andelka
5. únor 2015

@svoba během těhotenství, při porodu a po něm taky.

andelka
5. únor 2015

@bajana no však ano, kurz je minimálně roční (12x víkend) , takže ne pár dnový. A kurz je možné udělat i u jiné "společnosti" a tam je dvouletý.

bajana
5. únor 2015

@andelka súhlasím, ze 24 dni nie je par...chcela som tým vyrazom len zdôrazniť veľký rozdiel vo vzdelávaní PA a duly...a ta ina spoločnosť síce ponúka dvojročný kurz, ale pocet hodín je rovnaký

andelka
5. únor 2015

@bajana ale i tak to prostě není jen párdnový kurz. Jinak ano, jde o jiný druh vzdělání a jinou kompetenci.

svoba
5. únor 2015

@andelka máš pravdu. to jsem napsala špatně. dula nemůže vést např. domácí porod.

zmrz_lina
5. únor 2015

Lepsi je PA ptz ma zdrav.vzdelani, ale mne se treba nepodarilo sehnat takovou, co by byla z rozumne vzdalenosti a byla ochotna doprovodit do porodnice a byt "prostrednikem" mezi mnou a personalem spitalu. Takze mam dulu a jsem spokojena. Podle me zkusena dula se muze vyrovnat PA.

andelka
5. únor 2015

@zmrz_lina myslím že pokud jde jen o to být podporou, mít někoho kdo věci individuálně vysvětlí, pomůže s komunikací s personálem a je stále po boku, tak že dula stačí. Pokud člověk chce mít vlastní známou PA, která by přímo byla u porodu (a byla za ten porod zodpovědná) tak si musí najít takovou, která je k mání a kterou do porodnice vůbec pustí (což je někde problém očividně), takových PA není moc.

zmrz_lina
5. únor 2015

@andelka hlavne pa, ktera je svazana nemocnicnimi pravidly ptz je tam zamestnana nebo s nimi ma smlouvu, je zbytecne platit zvlast (podle me), protoze nikdy nebude uplne "svobodna", coz treba ja ocekavam, ze bude na me strane...

andelka
5. únor 2015

@zmrz_lina a právě těch PA které mohou doprovázet a (praktikovat svou činnost) do více porodnic moc není.

betelgeuzz
5. únor 2015

@andelka já si myslím, že dula mít ani žádný kurz nemusí. Pokud chce vystupovat jako registrovaná dula, tak ano, ale jinak o sobě můžu tvrdit i já, že jsem dula. A pokud se najde nějaká rodička, která mě bude chtít u porodu, tak tam můžu jít a nikdo mě kontrolovat nebude.

andelka
5. únor 2015

@betelgeuzz tak to máš pravdu. To bys byla jen jako prostě doprovázející osoba.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru