icon

Negativní zkušenost z porodnice Vsetín

chaze
23. pro 2025

Ahojte, rodila jsem nedávno v porodnici Vsetín a ráda by se podělila o svou zkušenost s touto porodnicí. Měla jsem císařský řez kvůli poloze koncem pánevním (KP). Spolu s manželem jsme přišli na sedmou na příjem – gynekologickou část hodnotím velmi pozitivně. Úžasní lidé, cítila jsem se jako v hotelu. Všichni milí a vstřícní, na všechno mi odpověděli.
Ale jedno velké zklamání nastalo z novorozeneckého oddělení. O stavu mého dítěte mi nikdo nic nechodil říct. První informace o dítěti jsem dostala až třetí den, a to jsem se sestřiček na dítě stále ptala – vždy mě jen odbyly, že mi o dítěti přijde říct doktorka, ale nikdy nepřišla. Dítě mi nosili každé 3 hodiny, což hodnotím pozitivně, ale s tím se pojí negativní věc, a sice ta, že mi ji přinesli a vůbec mi ji nepomohli přiložit. Vznikly mi ragády na prsou a každé přiložení už neskutečně bolelo.
Jednou jsem požádala o dokrm pro dítě a jedna velmi nepříjemná sestřička – mladá, hubená, černovlasá – mě vysmála s tím, že si mám dítě stále přikládat, že oni nemají žádné mléko pro děti. Zajímavé, aby nemocnice neměla mléko pro děti… pravděpodobně si myslela, že jsem úplně blbá, ale kousla jsem se do jazyka a šla bolestivě kojit, i když v prsou jsem vážně nic neměla (mléko se mi spustilo až doma).
Dvakrát se mi stalo, že jsem si byla miminko vyžádat a dostala jsem k němu v postýlce i 12ml stříkačku – ochutnala jsem, co v ní bylo, a byla to nějaká sladká voda. Chápete, odmítají dát dítěti mléko, ale krmí je nějakou sladkou vodou, a to ještě v takovém velkém množství. Sestřička mi tvrdila, že dávají jen pár kapek na uklidnění 🙂 ano, proto vždy, když nám nosili děti na přiložení, tak jen spaly a měly celou lepkavou pusu.
Jak jsem zmiňovala, třetí den přišla i doktorka a co se nestalo? Dítě mi zhublo přes 300 g a zase ta stejná odpověď, když jsem prosila o mléko – musíte častěji kojit. Ale toto už nešlo, protože moje dítě bylo vyhladovělé a nechtělo se už ani přisát. Nebudu už dál nic víc rozebírat, ale kvůli tomuto novorozeneckému oddělení už bych zde rodit nikdy víc nešla.
Trvalo mi dlouho, než jsem tohle celé zpracovala, stále slyším, jak mi dítě pláče hlady a já tam sedím na posteli, zoufalá, že nemám co dát. Cítím se z toho velmi traumatizovaná a bojím se, že už nebudu chtít další dítě. Chtěla jsem sdílet tuto svou zkušenost, protože jsem všude četla jen to, jak je tato nemocnice úžasná, ale nehodlám už být zticha a ukázat i druhou stranu mince.

kris_kubko
Autor odpověď smazal
barulina
25. pro 2025

@chaze ty ji, to bych jen tak nenechala. Ja tam rodila v roce 2020, covid, opatření, šále všichni úžasní až teda na jednu doktorku, ktera mi udělala Hamiltonuv hmat aniž bych s tim souhlasila a stejne prd. Ale ja jsem obecně člověk, co tohle vnímá jako nutné zlo(pobyt v nemocnici) a jsem rada, ze mam zdravého syna.

levandule_k
27. pro 2025

Tvoje zkušenost mě mrzí. Ta podpora kojení u tebe byla mizerná, podle toho, co píšeš mi přijde, že personál z tebe dělal blbku, bagatelizoval kolik dostal sladkého roztoku a ani se tě nenamáhal informovat kolik dostalo dítě roztoku glukózy.

Ono je strašně blbé, že se člověk nemůže spolehnout na to, že v nemocnici dostane podporu, že si musí nastudovat ty věci kolo. Kamarádka měla problém s kojením a taková starší sestřička jí řekla, to bude dobré, se rozkojíte a celou noc jí pomáhala přikládat dítě, ale není ani záruka, že kdybys tam rodila, že budeš mít stejnou podporu...

A je super, že jsi se rozkojila doma. ❤

Je dobře, že si uvědomuješ, že tě to traumatizovalo. Tohle bude chtít terapii, abys to zpracovala, aby tě to nelimitovalo. Můžeš zvolit jak tradiční psychoterapii, tak můžeš vyzkoušet i nějakou alternativní terapii typu kineziologie, pokud na to jsi. Někdy stačí, když si o tom promluvíš s dulou, ony nejsou zdravotní personál, nejsou terapeuti, ale fungují jako podpora ženy při porodu a jsou takové pečující.

Vsetín neznám, z toho regionu, jen jsem slyšela recenze na Zlín, kdy Dr. Henčlová není respektující typ doktorky a vyšetřuje tak, že se už pár žen z toho rozbrečelo. Tak si pečlivě dohledávej informace.