Porodnice na Ostravsku, akceptují porodní plán?

blandik
5. zář 2012

Blíží se mi porod. Vybírám porodnici a bydlím poblíž Ostravy. První porod jsem měla v Třinci. Zajímaly by mě vaše zkušenosti v porodnicích a taky jestli Vám akceptovaly porodní plán - já nechci nic složitého, jen aby mi v max. možné míře umožnili kontakt s miminkem čerstvě po narození..aby nechali dotepat pupečník..nemyli jej, jen otřeli a nebalil do plen, ale dali mi jej zpátky na bříško už při šití..Mám takové tušení, že třinecká porodnice s tím bude mít problém. Tak sonduji, jak na tom jsou porodnice ve FM, Ostravě, Karviné..Děkuji moc.

gabina26
6. zář 2012

Přímo osobní zkušenost nemám, protože stále čekám na narození miminka. Budu rodit v Porubě, porodní přání mám, leč už přenáším, tak asi budou vyvolávat nebo nakonec bude císař a tak si myslím, že mi moc přání nesplní. Nicméně, dle soukromé porodní asistentky, která chodí jako dula k porodu v Ostravě (a maminek co už rodily) vím, že bonding včetně dotepání pupečníku, nemytí, nevážení, otření, miminko dvě hodiny na bříšku dělají úspěšně v Porubě a Fifejdách (samozřejmě při bezproblémovém porodu). Ve Vítkovicích je to pro ně zatím tabu. Hodně štěstí při výběru.

tanak
6. zář 2012

@blandik Rodila jsem na Fifejdách a i když mi porod vyvolávali, tak jsem se zmínila o porodním plánu a hned ho chtěly porodní asistentky vidět, koukly na něho a pak ho se mnou i probraly. Nebyl to pro ně žádný problém, naopak říkaly, že většinu co mám v tom plánu uvedeno dělají automaticky, jako že dítě nemyjí, pokud je maminka i miminko v pořádku, ihned ho dávají na břicho a poté přikládají k prsu...Strašně jsem se na to těšila. Akorát porod skončil akutní SC, tak nemohu posoudit jestli by to všechno opravdu tak proběhlo, ale malou nemyli ani po té sekci, jen ji otřeli (říkal manžel). S přístupem porodních asistentek u porodu jsem byla moc spokojena, byly suprovní (a že se jich u mně za 28h vystřídalo 😀 ) Ovšem JIP a šestinedělí už tak slavné nebylo 😠 🙂

blandik
autor
6. zář 2012

@gabina26 - přeji hodně štěstí u porodu, aby nemusel být císař a miminko nakonec chtělo samo ven. Prosím, musela jsi se v porubě nějak registrovat? Nebo se tam může jen tak přijet?
@tanak - děkuji moc za zkušenosti, já rodila před čtyřmi roky v Třinci a tam nějaké dotepání pupečníku nebo nechání nezabaleného miminka na bříšku nebylo, je fakt, že jsem tenkrát nevěděla, že bych to mohla chtít a proč to chtít..proto začínám zvažovat porodnice v Ostravě. A nevíte, jak to tedy pak je? jak dotepe pupečník, tak ho přestřihnou a pak miminko odnesou zvážit a změřit, otřou a vrátí zpátky na bříško na ty dvě hodiny a pak si jej tedy odnesou a umyjou a vrátí, jak ho maminka pak na poporodním už chce?

tanak
7. zář 2012

@blandik Miminko nebudou odnášet nikde mimo porodní box. Na tom boxu je veškeré vybavení, a pokud u porodu budete mít doprovod, tak může na vše dohlížet 🙂 Taky můžete třeba měření hned po porodu odmítnout a nechat mimčo jen zvážit.. Pak prý nechávají 2h na porodním sále, tam záleží na vás jestli si miminko necháte na těle, nebo dáte na vyhřívanou podušku, nebo ho bude chovat doprovod (taky asi záleží kdy maminka porodí, jestli ve dne, nebo v noci, jestli potřebují sál brzo, nebo mají prázdno, taky asi na aktuálním stavu miminka a maminky) a pokud je vše ok, putujete s miminkem na pokoj. A většinou ty miminka v den narození nemyjí, vše záleží na tom, jak si to budete přát a pokud to nebudou přemrštěné přání, vyhoví vám🙂
Kdyby náhodou došlo k akutní SC, tak doprovod může přes okýnko sledovat průběh operace (ale nedoporučuji, manžel dost těžko rozdýchával, když viděl jak mi řežou břicho) a pak může jít k ošetření miminka, nafotit si ho, pokud bude miminko i pochovat a počkat na vás...Snad jsem to nějak rozumně popsala, kdyby něco, ptejte se dál 🙂

andelka
7. zář 2012

Záleží konkrétně na porodu - když je rychlý, nestihneš si domluvit skoro nic, na PA, na konkrétních přáních. U prvního porodu jsem plán neměla, nebyl ani čas a energie se o něčem domlouvat, muž byl rád že je rád, dulu jsem neměla. Takže to nedopadlo úplně podle představ, ani na bříško mi ho nedali a na šestinedělí mi ho přivezli až skoro 5h od mého přijetí na oddělení.
U durhého porodu jsem plán měla, ale nestihla jsme ho ani vyndat, natož probrat. Ale zmínila jsem se, že ho mám, takže se zajímali o hlavní body a ty splnili (mimi na bříško, brzo na pokoj ke mně). Samozřejmě jsem jich tam měla víc (mám ho v blogu), ale ty jsme nestihli vůbec probrat dopředu, takže jeli podle sebe. 2h jsme byli na boxu sami, ale mimi bylo ve vyhřívaném lůžku, na bříšku jsem ho měla pár minut. Pak ho otřeli, zabalili a dali tatínkovi.
Měla jsem mít dulu, ale nestihla to 😅
Mám pocit, že bonding plně Poruba podporuje, když si ho člověk vydupe a dostatečně dlouho dopředu domluví a probere. Jinak si jedou podle sebe a to asi záleží na směně na koho člověk narazí. Druhou PA jsem měla skvělou, první nic moc.

andelka
7. zář 2012

@blandik v ostravských porodnicích nejsou registrace, prostě přijedete, maximálně kdyby byl stopstav, tak vás převezou jinam. Miminko je po porodu pořád na porodním pokoji, když ho ošetřují, může s ním být tatínek. Na bříško mi ho dali hned po porodu a přestřižení pupeční šňůry, měl ji hrozně krátkou, jinak by byl na bříšku i s ní. Po pár minutách ho vzali na otření, ošetření, zabalení a dostal ho tatínek, my jsme se věnovaly porodu placenty a opak mi doktor kontroloval spodek. Pak proběhlo přiložení k prsu a pak šel malý na lůžko, mě přikryli a nechali nás osamotě. Neměla jsem mimi v posteli, ale koukali jsme na sebe a hladila jsem ho. Po 2h jsem šla do sprchy a mimi na novorozenecké, pak já na pokoj a asi za hodinu mi dali prcka (byly asi 4h ráno). Na šestinedělí jsem byla spokojená, koupali ho druhý den.

eldwen
7. zář 2012

@andelka byla jsi v porube, ze? Mam podobnou zkusenost, ale to brisko jsme nestihli - nerekla jsme dost razne - asi si napisu dvoubodovy porodni plan priste 🙂 - na bricho a ode me na co nejkratsi dobu 🙂

blandik
autor
7. zář 2012

@tanak - děkuji. Já bych si přála, aby miminko zůstalo u mě na bříšku ty dvě hodiny (třeba i otřené, změřené), ale pak zase nahaté u mě na bříšku, jen přikryté, aby neprochladlo..tak snad bude porod v pohodě, aby to bylo možné...U mě v Třinci u prvního byl porod taky supr, jen jsem netušila, že je nějaký důvod mít dítě u sebe po porodu, takže to proběhlo standardně - chvíli na bříšku, otření, vážení a pak zabalené miminko vedle mě v pojízdné postýlce..pak asi 15 minut na prodním s ním, pak už přišla sestra, že by ho už odnesla, ne? a pak jsem netušila, že si pro miminko můžu zajít za sestrama...No, můj manžel by císaře taky nemohl vidět, myslím, že by z toho měl následně trauma..ale já mám placentu v předu, takže CS asi ani nehrozí, budu muset vytlačit..a to jsem v 35týdnu a miminko prý váží kolem tří kil.. 😨
@andelka - děkuji za zkušenost a v které ostravské porodnici jsi tedy rodila? V porubě?

blandik
autor
7. zář 2012

@eldwen - já bych právě chtěla, aby dotepal pupečník a malé /pokud ji tedy budou muset zvážit a otřít), tak aby ho pak nebalili a dali zpátky na bříško, k prsu a ty dvě hodiny tam se mnou bylo přikryté, ale nahaté...Ještě pár dní zpátky jsem měla jasno v tom, že budu rodit v Třinci kvůli praktičnosti pro starší dítě, že bude u babičky..ale tam by na tohle nepřistoupili a začínám zjištovat, že v těch ostravských porodnicích je to trošku jiné, tak sonduji zkušenosti.

andelka
7. zář 2012

@eldwen Jj 🙂 no, tyhle dvě věci byly pro mě nejdůležitější, protože u prvního jsem je nezažila a chyběly mi. Na víc fakt nedošlo, byla jsem na boxu 25minut a mezitím se ještě dohadovala s PA kam mi mají píchnout kanylu, podepisovala papíry a nakonec jsem svolila k dirupci (v plánu jsme měla napsané že nechci, ale nakonec jsem se rozhodla jinak, šlo mi hlavně o to, aby to nedělali moc brzo, to oni rádi..).

@blandik v Porubě, 2x (2010 a 2012) 🙂 myslím že by to mohlo být jak si představuješ - ale musíš mít dost času to říct personálu, mít teplé pokrývky s sebou, nebo aby měli čas je obstarat, připravit se na to, mělo by mít mimi i čepičku...a podle mě, bylo by dobré mimčo u tebe i kontrolovat, jestli mu je vážně dobře. Já jsem si prvního syna asi po 15minutách z postýlky vytáhla a sama zkusila znovu přiložit (když to dělala sestra, nejevil zájem moc), chytl se pěkně. Pak jsem ho ale stejně radši chtěla dát zpátky, dokonce jsme volali sestru, protože já jsem se nemohla moc hýbat a manžel ještě nevěděl jak ode mě miminko přebrat, byl poněkud mimo (bál se). 😅

blandik
autor
7. zář 2012

@andelka - vidíš, to je dobrý nápad, být na to připravný, chystám se omrknout Vítkovice, tak se na to přímo zeptám..děkuji.

eldwen
9. zář 2012

@blandik dej pak vedet, jak dopadnes 🙂

blandik
autor
9. zář 2012

@eldwen - určitě dám vědět, jen nevím, kdy se tam dostanu, páč nemám kam umístit starší dítko..snad to stihnu do porodu:o))))

eldwen
9. zář 2012

@blandik kdyz tak i potom to poujde, ja mam zatim casu habakuuuuk 🙂

blandik
autor
9. zář 2012

@eldwen - aha, vidíš, zrovna jsem jukla, že jsi v 6tt 😎

medria
10. zář 2012

holky, už jste to některá psala, ale jen se chci ujistit, ve vítkovicích není nutná registrace předem? díky za odpověď

ia.
10. zář 2012

@medria ve Vítkovicích nutná registrace není 😉

ia.
10. zář 2012

@blandik doporučuju Vítkovickou porodnici, je pro přirozené porody co "nejpřirozeněji" 🙂 rodila jsem dvakrát, poprvé v noci, takže tlumené světlo, příjemné PA, akceptovaly mé přání atd....

blandik
autor
10. zář 2012

@ia. - děkuji za zkušenost, taky mě nadchly, co jsem si tak četla v recenzích.

mapurka
16. zář 2012

Rodila jsem ve Frýdku Místku a všechny mé požadavky byly akceptovány více než ochotně. nikdo ani okem nemrknul, když jsem chtěla mít miminko hned u sebe na břichu. Celé ty dvě hodiny malá pospávala přisátá u prsa, prostě nádhera. Rodila jsem tam 3x a jinam bych ani počtvrté nešla 😉

evikj33
23. říj 2012

@andelka Vím že jsi psala dřív,ale ještě se projistotu ptám čekáme dvojčátka a na doporučení dr.by jsme chtěli rodit v Porubě -musíme se dopřdu registrovat a daj nám nějaké pokyny co ssebou do porodnice pro mimi,pro sebe zhruba vím,ale co jsem četla u miminek se to hodně liší-někde chtěj oblečení kosmetiku,prostě vše,někde jen pleny atd.. a také by mně zajmala cena manžela u porodu atd.Ráda bych mimika měla po narození na břiše,ale u dvojčátek to asi bude jiné,u malého jsem to zažila a bylo to super.Popřípadě nemáš číslo na Porubu kde bych se dověděla základní info....třeba do IP.Moc děkuju 🙂

andelka
23. říj 2012

@evikj33 ahoj, v Porubě ani jinde v Ostravě se neregistruje, prostě přijedeš, natočí monitor, prohlídnou a buď přijmou, nebo pokud mají stopstav (stává se poslední dobou) a porod je ještě daleko, tak pošlou jinam. Ale dvojčátka jinam posílat určitě nebudou. Co s sebou do porodnice mají na stránkách, jinak jsem to zjišťovala za chodu a nosily návštěvy (např. svoje pití, prupisku, nůžky...) Na miminko potřebuješ pleny a vlhčené ubrousky. Zavinky, oblečení a blinkací utíráčky a krém na dupku, teploměr..dávají své.
Prvního syna jsem na bříšku neměla, druhého jo. U dvojčat záleží jak budou rozená asi, u klasického by ti mimčo mohli na chvíli dát, ale nevím, možná spíš jen to druhé, až budou porozené obě. U císaře ti můžou dát mimčo na hrudník, přiložit jakoby ke krku, ukázat a pak dát tatínkovi..u normálního porodu dali pak mojeho prcka zabaleného tatínkovi do náruče, zatímco mě Dr vyšetřoval.
Otec u porodu už se neplatí.
Telefony viz IP 🙂

evikj33
23. říj 2012

@andelka Děkuji moc jsi zlata 🙂

monik1
23. říj 2012

Rodila jsem ve Vítkovické porodnici - všechno bylo perfektní - personál, prostředí, opravdu maximální spokojenost, podruhé chci rodit zase tam 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru