Jak řešit dovolenou expartnera bez vlastního dítěte?
Ex plánuje dovolenou na léto. Oznámil mi, že si 14 dní v červenci nevezme syna. Myslela jsem si, že jede jen s novou partnerkou. Před chvílí přišel syn s tím, že na dovolenou jede taťka, teta a děti od tety. Byl z toho smutný, my ho bereme na dovolenou v srpnu, ale chápu že je mu to líto, že s taťkou nejede. Přijde Vám to v pohodě? Já mám teď na ex trošku vztek. Jak to vysvětlit tomu dítěti, abych z jeho otce neudělala sobce. Já jsem asi divná, ale bez svého dítěte s "cizima" bych nejela. Můj partner děti nemá, takže nemám pohled z vlastní zkušenosti.
Mluvila jsem s ex o tom, zda má v plánu vzít našeho syna pak někam. Tak mi řekl, že jo. Že s ním zajede sám někam na výlet.
Hele, já bych mu do toho nekecala. Jen bych mu oznámila, že nehodláš synovi lhát a pokud má syn pocit, že je u otce nechtěný, tak že Ty mu to vyvracet nebudeš. A že si to se synem musí vyříkat sám. A že ho jen upozorňuješ, aby jednou nelitoval, že si zničil vztahy se synem. To dětské zklamání se pak potáhne dál a syn ho nakonec může i odepsat, obzvlášť pokud se budou takové situace opakovat.
@somalicats Joo dětské zklamání, moc dobře znám. Se svým otcem jsem začala mluvit až po 12letech, kdy mu došlo co udělal. Teď vše co mi provedl vynahrazuje mému synovi. V tomhle mu můžu ukázat jasný a názorný příklad.
No jako takhle. Já bych bez všech dětí nikam nejela, plánujeme dovolené, aby tu byli všichni a že to dá zabrat 🤔 s partnerem máme oba střídavou..
Je to smutné, ale je to jeho vztah se synem. Ať to on vysvětlí sám synovi, co bys to za něj ty měla žehlit.
Trvala bych na tom, že to má synovi vysvětlit otec. Proč jede na dovolenou s cizími dětmi. Proč holkám na kolo nepřispěje jejich vlastní otec, ale chtějí to po tom jeho. Kdy pojede na dovolenou jen se synem, aby mu vykompenzoval dovolenou jen s nevlastními dcerami. Na férovku vych mu řekla, že to působí, jako kdyby děti své partnerky preferoval před vlastním synem, a že je z toho syn nešťastný. A ať vysvětluje. A že je to nepřijatelné.
Dcery otec jezdi na dovolene zasadne bez ni,jen se svyma dalšíma 2 detma. Oduvodnuje to tim,ze vi ze ja ji to vynahradim 🤦♀️. Dcera to vzdy zjisti jen podle fb, kam aktivne hazi fotky stastne rodiny.
Nejvetsi masakr mi prisel, kdyz jsme se neplanovane trefili s datem dovoleny, ale i mistem. Takze jsme stravili dovolenou 2 km od sebe. Ani tak dceru nevzal aspon na zmrzlinu 🤦♀️. Bylo to v italii,takze autem, tudiz kdyby o to stal,tak zadny problem. Jedine co,tak se najednou denne ozyval a vyzvidal co jsme delali (ja zadne fotky nedavala)
Já sice v téhle situaci nejsem a doufám, že nebudu. Nicméně je totální vůl - normálně bych mu tu dala sezrat. Když už si chce hrát na vzorného tatinka nějakým cizím dětem. Tak má být vzorný a chapajici především k vlastnímu dítěti.
@sayast nejvíc "vtipné" na tom je to, že dokud neměl partnerku tak se strašně kasal jak se s ženskou nic nezmění a že kdyby syn chtěl jet s námi oběma, jako rodina, na dovolenou tak on si dupne a zařídí si to 😀😀
Zlatý oči
Nejdříve bych si promluvila s ex. A děláš dobře, že ho neočerňuješ, jsem pro mluvit s dětmi na rovinu, ale bez emocí. Mě by nejdříve zajímalo, proč tam syna nechce a upozornila ho, že před synem nebudu hrát divadlo, i že to sám ví a on ho tím ztrácí. Až pak budeš mít fakta, co a proč klukovi říct. Ale mluvit o něm sprostě vhodné není, to si můžeš myslet nebo říct kamarádce. Pořád jste rodiče a musíte spolu řešit praktické záležitosti.
To si nedovedu představit. To je strašný.
Přítel má tři děti s ex. Když jsem se poznali tak jim bylo 15, 12 a 7. Spolu máme dvě děti. Já žádný děti předtím neměla. Samozřejmě, že jsme na všechny dovolené jezdili spolu. 🙂 vůbec by mě nenapadlo, že bychom nejeli. Jsou to jeho deti, jeho rodina. Ted už je teď dětem 21, 18 a 14. Ti dva už s náma nejezdí že. 🙂 jen ten nejmladší. Naše děti mají 5 a 4 a už jsem navrhla, že bychom mohli někdy jet na dovolenou jen my 4. Ale jenom třeba na prodloužený víkend. Začíná být trošku problém v tom věkovém rozdílu. 😀 ale naposled jsem brala normálně Airbnb kousek tady u moře a i ten 14 lety si to snad užil. Aspoň trochu, procházka, zoo, oběd, pláž (tam teda byl nucen stavět hrady 😀).
Nicméně to jsou naše společné děti a na nějakou "velkou" dovolenou by mě ani nenapadlo, že bychom jeli bez těch jeho děti/dítěte. Absolutně nechápu, že oni společně děti nemají a on bere na dovolenou vlastně cizí děti a svoje vlastní ne. To je naprosto nad moje chápání.
@me_druhe_ja jak jsem už psala, chápala bych kdyby si chtěl udělat dovcu jen s ní. Jakože romantika bez péče o děti 🫣 to bych mu neměla za zlé a zvládla bych to i obhájit před synem... Ale že bere cizí a vlastní ne, to je na palici. Uvidím zítra co mi na to řekne a jak se k tomu postaví.
Pokud plíživě přišla změna s novou přítelkyní, je to jasnější. Pokud je syn ve věku, kdy to pochopí (zřejmě je), sedla bych si s ním a zkusila bych mu bez emocí a věcně vysvětlit, jak se věci mají. Ale zkusila bych se oprostit negativních hodnocení obou (otce a jeho přítelkyně). A hlavně mu vyjádřit podporu a zdůraznit, že to není jeho vina. Do budoucna se může rozhodnout sám, jak se chce vídat se svým otcem… Ten si jednou v seniorhause může dlouze přehrávat, kde udělal chybu, az tam bude trčet sám, bez návštěv…
A teď mimo: Co sakra musí mít ty nové přítelkyně otců v rukávu, že je mávnutím ruky zařadí na první místo? Před svoje vlastní děti? Tohle nikdy nepochopím…
@somalicats Takže když si rodiče zajedou na prodloužený víkend bez dětí, znamená to automaticky,, že upozaďují své dítě? Nebo když si sama zajedete na dovču s kamarádkami, tak automaticky upozaďujete rodinu? Znamená to automaticky, že přestanete být rodina, jen proto, že jedete někam bez dětí?
Prostě ano syn je a bude jeho rodina, ale neznamená zo, že musí jet na dovolenou pokaždé s ním...A neznamená to, že jej upozaďuje - pokud mu to samozřejmě vynahradí jindy.
Chce to o věcech smýšlet z různých úhlů a hlouběji, ne automaticky a zkratkovitě.
@reeeza Dovolená bez dětí by byla v pořádku. Stejně tak by bylo v pořádku, kdyby jel na dovolenou každý zvlášť se svými dětmi. Nebo tedy všichni dohromady se všemi dětmi. Ale není v pořádku, aby jeden partner na společnou dovolenou své děti vzal a druhý ne, když k tomu podle všeho není důvod.
@reeeza Zkus si pořádně přečíst, co píšu. Dovolená úplně bez dětí je OK, s tím nemám problém ani já, ani kupa dalších diskutérek. Tohle je situace, kdy OTEC jede na dovolenou s partnerkou a JEJÍMI dětmi, bez SVÉHO dítěte. Už chápeš, co je na tom špatně?
@reeeza Jinak ještě jedna poznámka, a asi Tě bude bolet: Ty zatím děti nemáš, že? Podle jiných diskusí se s manželem snažíte a nejde vám to. Pokud se vám nakonec vaše snaha povede, věř tomu, že zjistíš, že Tvoje vlastní dítě je natolik Tvůj středobod, že když si v té době tuhle diskusi přečteš znova, tak se budeš hodně divit, jakou ptákovinu jsi tu napsala. A ne, to se nevylučuje s tím, že si rodiče udělají třeba víkend bez dětí, jen ve dvou.
@reeeza ne, ať si jede klidně sám, nebo ve dvou 🫣... Ale proč sakra bere cizí děti a své odloží.? To mi hlava nebere.
@pinkninja zítra s ním budu, dám mu šanci to vysvětlit synovi a najít nějakou kloubnou alternativu. I když se mi spousta věcí nelíbí, tak držím jazyk za zuby a nehazu špínu na něj nrbo na jeho partnerku. A nevím co má v rukávu, nebo zda ji má zlatou 😀🤭.. Ale fakt je to převrat až od doby co s ní je.
@reeeza přemýšlíš vůbec cos napsala? Asi ne.
tak to schválně dej vědět, jak to dopadlo.. mně přijde fakt úlet, aby vynahrazoval kolo cizím dětem, oni nemají svého otce? To je brutální podpantofel, to jsem dlouho neviděla
@dashyyy
@somalicats
@me_druhe_ja
A další
Dnes jsem s ním mluvila. Prý to moc řešíme se synem, on taky nebyl nikdy s rodiči na dovolené. Dále jako hlavní argument bylo toto "Víš, Dáša si chce dovolenou užít a ne se stresovat s xy (našim synem). Necítila by se s ním 14 dní v kuse dobře. Chce zařídit holkám dovolenou dle jejich přestav a nechce být omezováná." no nebudu lhát, že jsem mu málem v ten moment skočila do úsměvu. Nakonec jsme se domluvili, že to synovy vynahradí, ale že Dáša bude určitě proti (to mi je u zadele). Že ze společných peněz bude mít velký výdaj kvůli jeho a syna. Ale nakonec uznal, že to není fér a vezme ho týden po jejich dovolené k moři aspon na 10 dní.
Jinak holky mají otce, jen ten jejich otec nevydelava tolik co můj ex. Můj ex podniká a má krásný měsíční příjem v průměru okolo 70-100tis, její ex je řadový zaměstnanec a má běžný plat.
Jasně, nikdo primárně nechce jet na dovolenou s "cizíma" dětma, ale kurva (pardon 😀) když si narazim chlapa, co ty děti už má, tak jsou prostě součástí rodiny, jezdí se s nima na dovolený, platí se jim kroužky a program se prostě uzpůsobuje všem, ideálně kompromis a nebo se jednou vyhoví jednomu a podruhé druhýmu...
Doprdele už.....ještě kdyby to byly jejich společný děti, ale takhle jsou to oba kreténi.
Howgh!
Ale jo, tak pokud to opravdu splní a vezme pouze syna na samostanou dovolenou, tak za me ok. 👍
@enoli Dáša to neplatí, ale mají společnou kasu. Kde Dáša dává peníze ze svého ½ úvazku a můj ex svůj výdělek. Takže si asi myslí, že to platí ona.
@me_druhe_ja no, přesně tak. Nabrknu si chlapa s děckem tak musím počítat s tím, že to děcko bude součástí i mého života. Pokud se chlap vysere na vlastní dítě, tak bych s ním asi další nechtěla. Protože hrozí, že se vysere stejně i na to společne.

@volfikovi no, pokusím se proto udělat maximum. Otázkou je jak moc si do toho nechá kecat odeme, když se ve spoustě věci nechává omezovat novou partnerkou.