Jak vyřešit komplikovanou situaci s bytem po rozvodu?
Předně se omlouvám za anonym. Už jsme těch variant, co dělat, probrali mnoho a stejně jsme k ničemu nedošli. Tak mě napadlo, že třeba by tady mohla padnout ještě nějaká, která nás nenapadla. S manželem se rozcházíme, důvod je jiný muž. Ten vztah nestál úplně za moc a tohle byla poslendí kapka. Ale tohle bych nerada rozebírala, jestli se to nedá zachránit atd. Na to, že v tom hraje roli někdo jiný, to s manželem řešíme opravdu velmi poklidně. Máme 2+1 v Praze, koupili jsme ho teprve loni, takže z hypotéky není splaceno skoro nic. I když šly nemovitosti brutálně nahoru za ten rok, stejně by v případě prodeje ta částka nejspíš ten úvěr nepokryla. Ale co je hlavní, neměli jsme svých 20% zdrojů, takže nám ručí rodiče svý domem. Takže prodej je v horizontu několika let přepdokládám nemyslitelný. Muž z bytu odejít nechce, tak nějak asi i z principu, dost se tu nadřel a nechce skoro ve 40-ti začínat někde znova. Já na tom bytě tak nelpím, byť je to domov mých dětí, ale jelikož jsem si vědoma, že vina za tuhle situaci jde za mnou, klidně bych se sklopenou hlavou odtáhla s kuframa do podnájmu. Ale to je taky problém, protože bych samozřejmě chtěla po manželovi alimenty. Ale pokud bych po něm chtěla alimenty, na které bych měla si myslím nárok vzhledem k jeho přijmu, tak on už by hypotéku, nájem a ještě alíky neutáhnul. Takže třetí varianta, odejít oba, byt pronajmout, aby se alespoň z větší části zaplatila hypotéka. Ale to taky samozřejmě není nejšťastnější varianta, nájem by hypotéku nepokryl, takže bychom to stejně museli společně dotovat, podílet se na opravách apod a nejsem si jistá, jestli takhle spravovat společně majetek dělá dobrotu. Manžel "trvá" na poslední a podle něj jediné možné variantě - zůstat bydlet dál společně. Zprvu jsem si myslela, že to bude nejednodušší řešení, pro mě vlastně úplně ideální a časem se uvidí, jak dál. Ale můj nový vztah se více a více prohlubuje a i když se manžel velmi snaží a ovládá, tak stejně je to obden výčitka typu, zase už jdeš pryč, děti chudáci, atd. Pak se zase zalekne, že to přehnal.,tak úplně otočí a ještě mě vybízí ať jdu, že se o všechno postará..... A to je prostě na palici. Jak píšu, i když se nehádáme, všechno je slušné a relativně klidné, stejně to dusno by se dalo krájet. Za poslední měsíc jsem zhubla na 45kg, to jsem měla naposledy ve 13-ti. Je to prostě malý byt, nemáme před sebou kam utéct, spíme v jedné posteli. Přítel je zatím velmi chápavý a důvěřuje mi, ale to je taky samozřejmě otázka času. A i mě to vadí víc a víc, chtěla bych mít doma klid, chtěla bych, aby za mnou mohl přítel přijet. Mám strach, že když tu takhle spolu s manželem dál zůstaneme, budeme se postupem času úplně nenávidět a nakonec se slušně nedohodneme na ničem.... Ale prostě nevím, jak s tím bytem. Nechci manželovi podělat život ještě víc, než jsem to udělala. Ale takhle by to asi nemělo být. Moc děkuji za všechny názory.
@ruzova_pastelka Moc ti děkuji za tvůj komentář, jsem ráda, že někdo přesně vidí, jak to myslím a cítím. Pro naprostou většinu lidí je to nepochopitelné. Naprosto sedí i tvůj názor, že manžel trvá na společném bydlení, protože doufá, že se vyblbnu a vyšumí to. Sice se dušuje, že to není pravda, že je se situaci smířený, taky moc nevěřím tomu, že by normální chlap byl ochotný takový život snášet. Zakonzervovat situaci se snaží on, věř mi, že bych ráda podnikla nějaké další kroky, ale jak už jsem psala několikrát - manžel nechce odejít a nechce abych odešla. Věří, nebo spíš si nalhává, že takhle můžeme fungovat. A já se s ním chci prostě domuvit, nechci se prostě sebrat s dětmi a odejít. Už tak jsem mu podělala život, nechci mu dělat další naschvály. Proto hledám další a další varianty ohledně bydlení, které bych mu navrhla.... K ostatním komentářům, nemyslím, že se stavím do role chudinky. Ale nechci být ta ženská, která si obhajuje odchod od manžela tím, jaký byl kretén, jak jí nerozuměl a jak s ním trpěla. Je to fajn chlap, na kterého jsem se mohla spolehnout. Jenže to prostě nestačilo a já chtěla něco víc. V tom prostě beru vinu sama na sebe, protože to tak je a není to žádné účelné sebemrskačství. Ani se tu myslím nehroutím z toho, že nevím jak to udělat s bydlením. Prostě mě jen zajímaly názory a podněty ostatních, jaké jsou možnosti, jaké mají zkušenosti.
@superkousky Tak na alimentech bych trvala například z důvodů, že k přítelovi nemám v plánu se v blízké budoucnosti stěhovat a budu živit sama svoje bydlení. A za druhé přítel má taky svoje dítě, tak nevím, proč by měl živit ty moje, když mají svého otce.
A ano, uznávám, že slovo o obětování se, bylo trochu mimo. Ale myslela jsem to tak, že jsem se na to taky mohla vykašlat hned jak se narodilo první dítě a já poznala, že to je špatně. Ale neudělala jsem to a prožili jsme hezkých 10 let všichni společně, které nám už nikdo nevezme. Ale teď už musím žít jinak.
Ty si ale protiřečíš. Nejdřív těch 10 let bylo hrozných, teď zas hezkých. Jak dlouho jsi s novým partnerem?
@klokanka31 tak hroznych bylo co se tyce milostneho a sexualniho zivota. Ale jako rodina jsme vzdy fungovali dobre a mame hromady zazitku.
Takže jestli správně rozumím, odcházíš za lepším sexem? No přeju ti ať ti to teda klapne, a ten nový je dobrý i v jiných oblastech života. Protože v dnešní době je sakra málo dobrých, zodpovědných a spolehlivých chlapů.
@klokanka31 ne, ja jsem s manzelem prestala spat, protoze jsem ho prestala milovat a od toho se odvijely vsechny dalsi potize. Neodchazim za sexem, ale za nekym, do koho jsem se zamilovala a chci to zkusit jeste jednou. O tom ze je hodny a zodpovedny jsem presvedcena, ale samozrejme co bude ukaze az cas.
@dashyyy Já hlavně reagovala na ten její příspěvek, kde píše, že si klidně hubu natluče, že jí to nevadí. Z toho mi přišlo, že k tomu má přístup "po mně potopa, hlavně když já budu spokojená". Takhle to může udělat jako bezdětná, s dětmi už je to vždycky o nějakých kompromisech.
Tak ne že bych chtěla do toho rejt. Ale útek od jednoho chlapa ihned k druhému (jakože to defakto děláš i když tvrdíš opak) ti může pěkně zlomit vaz. Ale to už je tvoje záležitost. Každý si píšeme osud sám no.
Autorka: čím dál víc mě utvrzuješ v tom, že jsi hodně nevyzrálá. Těmi posledními příspěvky jsi tomu nasadila korunu. Takže ze začátku jsi manžela milovala, pak jsi ho přestala milovat, čili na vztahu jste po narození dětí vůbec nepracovali, teď se objevil milenec, do kterého jsi zamilovaná - a co uděláš, až ta prvotní chemie vyprchá? Zase budeš řešit, kam utéct? Nebo si myslíš, že ta zamilovanost tentokrát nevyprchá? Věř tomu, že vyprchá vždycky, a pak se teprve ukáže, jak stabilní ten vztah máte, jak dobře jste na něm zapracovali. Pokud toho nejsi schopná, tak to bude další zklamání pro Tebe a další nezodpovědnost vůči těm dětem.
@superkousky Nebo si najde ještě druhou práci, stejně se o děti podle popisu moc nestará, tak prostě vydělá navíc na ty alimenty. To už je na něm, zda mu ten byt za to stojí.
@somalicats to ti určitě nevyvracím, vždy jsem byla takové věčné dítě. S manželem jsem otěhotněla půl roku od seznámení, takže jsme se defacto začali poznávat až když už bylo dítě. A že dítě otřese i se stabilním vztahem, to víme všichni, co pak s takovými dvěma blázny. Byla jsem zamilovaná, zamilovanost opadla a zjistila jsem, že za ní nic dalšího není. Dalších 10 let jsme se snažili ten vztah vybudovat, jako rodiče jsme byli skvělí, ale jako partneři jsme byli jen přátelé, alespoň z mojí strany. To vyústilo v ty věčné nevěry a asi bylo nevyhnutelné, že se to jednou stane. Že zamilovanost vyprchá vím moc dobře. Ale tentokrát doufám, že po níc zůstane něco víc. Není to první chlap, který mi za těch 10 let přeběhl přes cestu ale s nikým jsem to takhle necítila. Moc dobře si uvědomuju, že jsem zaslepená a může to dopadnout úplně stejně. I na tu variantu jsem připravená, že zůstanu sama. Ale pořád je to pro mě lepší varianta života, než zůstat dalších 20 let v tom, v čem jsem a denně myslet na to, jaké by to mohlo být. A je to tak silné a krásné, že se na to teď prostě nemůžu vykašlat, protože se bojím, že to dopadne špatně. Vím, že to zní naivně a hloupě, ale prostě si myslím, že ta verze budoucnosti, že to dopadne dobře a budeme nakonec všichni šťastní a spokojení, tady prostě je. A já to prostě musím zkusit. I když je to hloupé a nevyzrálé.
@biedronka10 Nemyslím si, že to tak je. Samozřejmě doufám ve společnou budoucnost, ale neupínám se na něj ve smyslu - všechno jsem kvůli tobě opustila, tak se mnou budeš do konce života. Když to nedopadne, budu zklamaná, ale skákat do zdi kvůli tomu nebudu.
Přátelství je ale podle mě základ pevného vztahu...
@klokanka31 Základ možná, ale jen to nestačí. Chci v muži vidět víc než jen kámoše a předpokládám, že i on chce mít vedle sebe ženu, která o něj jako o muže stojí.
@klokanka31 přátelství je určitě základ pevného vztahu, stejně jako sex a milostný život.. každý tyhle hranice nebo poměry máme jinak nastavený, ale ani bez jednoho si neumím představit kvalitní vztah
@dashyyy Souhlas. Ale kdo staví vztah na sexu, je to blbě.
Z ceho vychazis, ze hodnota hypoteky je vyssi nez prodejni cena?
V bance (smlouve) bych si zjistila:
- aktualni castku nesplacene jistiny
- moznosti predcasneho splaceni v pripade prodeje nemovitosti (zda je tam nejaky poplatek)
Nenajdeš odpověď tady? https://www.hyponamiru.cz/prevod-hypoteky-na-ji...
Jaký máte úrok na hypotéku a na jak dlouho?
Koupě nemovitosti i se stávající hypotékou se vyplatí tehdy, je-li úroková sazby přebírané hypotéky oproti nově sjednanému úvěru výhodnější. Důležité je zohlednit i další parametry hypotéky, jako je například celková výše úvěru, doba splatnosti nebo sjednaná doba fixace.
jak se ti dá napsat SZ? Když jsi anonym? 🙂
A proč nejdeš bydlet k tomu svému novému objevu?
Pokud se budete rozvádět tak majetek nabytý za dobu trvání manželství se stejně bude dělit..
Já bych se byt snažila udržet za každou cenu už jen kvůli dětem až vyrostou. Ikdyby pak prodat a rozdělit jim peníze, nebo někomu nechat ale alespoň by děti byly zajištěné. Jak už se tu párkrát psalo - chlap je stejně furt pryč tak máš klid a když je doma můžeš přespávat jinde. Myslím že by to byla pro všechny nejlepší varianta ale hlavně by tam bylo i to reálné budoucí zajištění pro ty děti což je pro mne hodně důležité.
To je kurník zase... Všechny chytrý jak rádio a učiněné morální pilíře 🙄 Rady sice úplně na h..., ale tak hlavně, jestli jste si udělaly dobře a máte ze sebe lepší pocit 👏
K věci - já byla v podobné situaci, akorát jsme neměli hypotéku a nespali jsme spolu v posteli. To si vůbec nedovedu představit. Ale jinak prostě vztah nefungoval a oba jsme byli schopní spolu dál žít a respektovat se, dokud jsme se nerozstěhovali. A fungujeme i nadále, máme se rádi, ale samozřejmě oba musíme v lecčem ustupovat. Co se peněz týče, dohodli jsme se bez problémů, protože to naštěstí nebyla problematická část (kdybych měla s dětmi táhnout sama domácnost, bylo by to jiné). Každopádně všichni zúčastnění jsou v pohodě - to jen na okraj, aby ses nenechala rozhodit tímhle shitstormem. Co se tvojí situace týče, pokud ty peníze od něj zásadně nepotřebuješ, tak se prostě domluvte na částce, kterou je on schopen platit, aniž by musel položil hypotéku. Ten byt pak jednou bude stejně dětí, ne? Tak pokud to bereš, že alimenty jdou dětem, tak tohle je jako kdybyste jim spořili. Můžete si to nějak smluvně pojistit - že to napíše na děti, nebo že třetina je tvoje, co já vím. Právník by vám měl umět poradit.
@suzanna123 Asi to dobry pravnik dokaze podchytit, ale v tomto bych byla opatrna, protoze clovek nikdy nevi, kdy se v byte objevi nova partnerka a pripadne nove dite a to se pak bude hur resit. A spousta pravniku tedy nebyva moc kreativni se snahou videt do budoucna a pravne to osetrit, spis napisou podle zadani klienta, ktery to ale taky nemusi vsechno domyslet.
Fandim Ti ❤️
@somalicats pani tady píše že děti by s tatínkem stejně nechteli být. A hlavně, která ženská by se deti vzdala? Vždyť tátu mají pořád, budou se vídat . Navíc je tatínek skoro denně až do večera v práci, pak se nedivte že s ním deti nechtějí byt, vždyť ho pomalu neznají. Tohle je děs.ale jen nějaká zenska hyena by od deti odešla.

@j.a.n.i To máš pravdou. Tak to bude jediná možnost byt prodat, mít alimenty a z těch splácet úvěr bance (pokud by teda něco muselo doplácet ). Nepřijde mi to nijak výhodné, ale z právního hlediska to bude nejspíš cajk.