Je tady už někdo s termínem leden, únor 2018?
Ahojte holky. Před týdnem jsem měla první // a dneska jsem testovala naposledy. Ve čtvrtek jdu k Dr. tak snad už tam půjde něco vidět. Dnes jsem +- 4+6 TT.
@dixxie Já byla na triple testu u prvního těhu (27) i teď (34) i na obou velkých UZ. Teď mi dr. nabízela i genetickou konzultaci, ale to jsme po společné konzultaci zavrhli. Nakonec mě v gennetu na ní objednali ani se neptali, jak mi ten down vyšel 1:600 a genetička byla docela hustá. nadhazovala právě věk, porod ve 35roce atd.
@vvercatkoo to taky nebudu kupovat dopředu (odsávačku atd.) 🙂 a monitor dechu ještě nemáme, spíš máme ty věci, na které se někdy čeká - třeba na postýlku přes měsíc a na kočárek to je taky asi 8 týdnů
@bzubzalka já kupovala bezparfémový Urtekram, aby právě miminko nemělo smrady 🙂
@evelin1251 měla jsem už jednou trombózu a málem prisla o nohu takze od té doby jsem víc hlídana. Fraxiparin jsem si píchala od 25týdne i u Terezky a teď se mi k tomu zacaly ucpávat hlavní cévy,jak je ucpává děloha,a veskerá krev se mi tlačí do okolních tenkých cév a mám nohy jak modré dálnice což je též nebezpečné abych o ně nezachytla a neroztrhla si je. No už se těšim až porodim a vsechno zmizi
@mari90 aha,tak to se domluv asi fakt na té alternativě
Holky kdybyste chtela některá,co čekáte holčičku,nějaké oblečky mám celou krabici. Nenabízím moc onošené,jen značkové a v dobrém stavu. Od bodýček po overalky,svetříky,ryfličky. Mohu zaslat fotky. Já sama jsem uvítala nákupy z druhé ruky,když pak mimco blinká nebo proteče plínka a denně umaže i 5body tak zásoby hodí a lepší ničit starší(většinou třeba hovínka nejdou moc vyprat) tak to pak tak nemrzí.
Ahoj holky, díky za přivítání,
@bzubzalka My nemáme na mimčo ale vůbec nic. Ani jednu věc, která by se dala klasifikovat jako příprava na příchod nového člena rodiny. A jak nás znám, dlouho se ještě nic dít nebude. Já i můj muž máme sestry s malými dětmi, tak určitě něco podedime, ale nějaké nákupy, to fakt zatím nehrozí. My pořad řešíme spíše dovolené, Vánoce a koupi domu.
@dixxie To je fajn, ze mas také spíše pozitivní reakce na věk. O tom, ze rizika jsou u starších matek větší, není pochyb. Ale jak jsou více hlídáné, paradoxně nakonec rodí zdravější děti, bych se vsadila. My jsme od začátku věděli, ze si zaplatíme genetické testy z krve. Sice to bylo peněz jak za kozu, ale vyhli jsme se dalším stresum (tripply, amnio apod.), protože výsledky byly jednoznačné. Taky od začátku beru cca 50 mg Aspirinu denně jako prevenci proti zahustovani krve a případné tvorbě sraženin. Na doporučení doktora. Měli jsme podezření, ze důvodem předchozích zamlklych tehotenstvi byla právě sraženina. A povedlo se pak hned.
U obou zamlklych tehotenstvi jsem odmítla jít na revizi a bylo to naprosto v pohodě. Tělo si s tím poradilo úplně ukázkově, i jsem fungovala skoro normálně. Naštěstí můj gynekolog tohle nechal na mem rozhodnutí a jen mě instruoval, co dělat, pokud bych měla pocit, ze potrebuju zásah. Ale já jsem dost intuitivní a nestresuju, když mám nějakou tělesnou potiz. Jsou věci, které řeším hned, a pak jsou obtíže, u kterých dovolím svému tělu, aby si je zkusilo zvládnout samo.
@dixxie Já byla na Panoramě (panoramatest.cz). Je to údajně teď nejlepší na trhu, diagnostikuji to přímo z DNA dítěte. A dělají celou škalu vyšetření, a to i proti genetickým vadam slucitelnym se životem. My jsme zadali o maximální variantu, tedy vše, co lze. Můžeš si ale vybrat i testování na menší množství genetických mutaci.
@dixxie Já čekala na to, až si tělo poradi, asi tři týdny. Psychicky jsem to dala myslím dobře. Byla to pro mě lepší varianta než nemocnice. Já tedy poprvé i do nemocnice šla, ale když jsem viděla, jak to tam chodí a přečetla si rizika o poškozené sliznici, na zásah jsem nakonec odmítla jít. A vyplatilo se. Ale kdybych byla v nějakém vyšším týdnu a mělo by se už jednat o větší plod, to bych si taky netroufla. U mě to byl sedmý týden, to jsem si říkala, ze i kdyby, jako malé miminko to ještě vypadat nemůže.
@calwena tak to jo, to bych asi v 7. týdnu udělala stejně, já měla týden 9. a už to trochu jako miminko vypadalo, protože sestřenice shodou náhod otěhotněla a potratila stejně a plod vyfotila a bylo to už trochu smutné. já jsem se musela starat o synka, který byl zrovna nemocný, takže jsem čekání na samovolné vypuzení nezvládala, chtěla jsem mít vše co nejdříve za sebou, i tak jsem na zákrok čekala týden. jinak teď jsem volala do panoramatest a řekli mi, že test se dělá od 9. do 14. týdne, ale dali mi ještě číslo na doktorku co mi to má s určitostí potvrdit, ta je ale na dovolené a má se jí psát sms, tak jsem jí dotaz napsala. Test stojí mezi 12 až 16 tisíci. V mém případě - 22. týden už je na test asi pozdě, naštěstí ultrazvuk vyšel dobře, ale je fakt, že kdybych teď byla v tom 9. týdnu tak za to ty peníze asi dáme.
@dixxie Tak to je divné, mne nabirali Panoramu 2x. Poprvé ve 14. týdnu, ale bylo v mé krvi málo DNA dítěte, proto opakovany odběr zdarma v 17. týdnu. To se mi nějak nezdá s tím 14. týdnem. Můj gynekolog mi naopak říkal, ze čím déle, tím lépe. Právě kvůli množství cirkulujici DNA ditete v krvi matky. Určitě tam nějaký limit je, ale 14 týdnu se mi zda málo. Ale existuje i spousta jiných testu, třeba jak psala mari90. Pokud jsi však měla dosavadní výsledky dobré, nemusíš se podle mě nijak zvlášť obávat.
Ten Prenascan se tusim dela do 22tt, ale vysetruji se tam jen trizomie (Edwardsuv, Patauv a Downuv syndom)
@calwena no asi jde o to, že kdyby někomu v 17. týdnu odebrali krev, v 19. týdnu měli výsledky a člověk by stál před rozhodnutím, zda ukončit těhotenství kvůli genetické vadě, tak už by musel na vyvolávaný porod, kdy je náročnější průběh než do 16. týdne, kdy lze jít ještě na revizi, proto asi paní říkala ten 14. týden, i když nebyla si jistá a proto mi dala tel. č. na tu doktorku které jsem poslala sms.
@dixxie Ja si právě myslím, ze většina ženských tyhle testy podstupuje až po prvním screeningu, kdy jsou třeba výsledky nejednoznačné. První screening se většinou děla do 13+6, proto mi ten 14. týden nesedí. Ale přít se samozřejmě nebudu, nejsem expert. Já sama to podstoupila v 17. týdnu nakonec a problém žádný nebyl.
Holky, je tu někdo, kdo bude vychovávat bilingvni dite?
@dixxie Manzel mluví pouze anglicky, takže dva jazyky u nás budou nutnosti. V žádném případě nechci dopustit, aby čeština ustoupila angličtině. Hodně cestujeme, a to i do Čech skoro každý měsíc, takže u nás to budou muset byt dva jazyky. Přinejmenším. Jsem zvědavá, jak to půjde, důležitá bude asi duslednost.
@calwena I think it will be easy 🙂, don't worry. You need to let the kid watch Czech and English fairytales and songs on youtube and there's plenty of it. If you feel like the child's Czech is getting better than English, you can try to use more English in communication with him/her. Is it a girl or a boy? 😀
@tereza1989 a jake to jsou velikosti, vzala bych si obe
@barushe_27 jestli chceš hned po narození tak tím ze jsou teplejší krásně holčičce budou Terezka v jedné jela z porodnice,dá se pod ně jeste neco. Obě 68 ale ta teplejsi vrstva oblecení zmensuje a nebude v tom tak napasovaná aby se nemohla hýbat
@barushe_27 cena za obě je 100kč
@tereza1989 posilala jsem ti mail, jestli ti to nevadi, zebychom se domluvily treba jeste na nejakem oblečeni
@tereza1989 mohla bych také poprosit o fotky na mail, děkuju 🙂
Kamila.Houskova@email.cz

@calwena Tak to je fajn, že máš samé pozitivní reakce, já naštěstí taky. Myslím, že to je hodně individuální. Minulý rok jsem potratila a na revizi se mnou byla moc fajn 43 letá žena a nikdo jí neřekl ani slovo ve smyslu, že by se už neměla snažit. Řekli jí tu klasiku, že za 3 měsíce. Jinak mně nikdo nic špatného neřekl, naopak slyším spíše povzbuzování typu: vy na 38 nevypadáte, ... nebo: dnes mají ženy děti i po 40. Ale co jsem mluvila se známým uznávaným porodníkem, který teď žije v Anglii, tak on samozřejmě říká, že po 35 se začínají zvyšovat rizika. Ony ty tabulky rizik jsou všude na internetu, ať se jedná o vvv nebo potratovost, nebo horší schopnost otěhotnět. Ale ty křivky jsou ve 38 ještě relativně dobré, myslím, že to dost začíná lámat kolem 40 a pak se to zhoršuje radikálněji. Ale to jen obecné statistiky. Např. ta 43 letá žena otěhotněla hned, ale zase horší je to s udržením těhotenství. A také už jí začínala vynechávat menstruace. A musím se přiznat, že už ve 38 jsem začala pozorovat první známku přechodu, který může trvat klidně i pozvolně 10 i více let. A to, že se mi zrychlila menstruace z cyklu 35 dní na 28. Asi tělo tušilo, že má poslední roky před sebou na otěhotnění a tak zrychluje cyklus a zbavuje se vajíček. U sebe tento věk 38/39 na dítě cítím jak krajní, ale je to i tím, že jsem citlivější a úzkostnější než je zvykem a příliš vše prožívám. Obecně bych každému doporučovala otěhotnět nejpozději v tomto věku, protože potom člověka ženou na příliš mnoho vyšetření (např. tripple test a já teď jdu na doporučení doktorky na druhý kontrolní ultrazvuk ve 20.-23. týdnu, což bych asi do 35 nemusela). Ale jak jsem už řekla, nikdo mi nic nevyčetl, jde také o to, že nikdo nemůže tušit, kdo má za sebou jakou historii, někdo potraty, někdo 10 let snažení, někdo obojí, takže každý si dává pozor a radši nic neříká, což je dobře pro nás 🙂.