Jak řešit kouření sousedů na balkoně bez soudů?
Ahoj, koupila jsem si byt v panelaku. Bohuzel jsem zjistila, ze pani prodavajici mne zamlcela tezke kuraky ve dvou bytech pode mnou. Pred prodeji nevetrela a byt odsmradela cistickou vzduchu. Ja jsem jiz po par dnech zjistila, ze chytam jak okny v obyvaku tak balkonem docela hodne koure v pravidelych intervalech. SVJ ve stanovach toto nema vyslovene napsano. S najemniky tech bytu dohoda neni, majitele mne rekli at je neobtezuji. Pravnik mne rekl, ze samozejme toto se nesmi, a jedne z majitelek jiz volal. Nicmene i kdyz by se to resilo pravne, tak se to muze vlect, sousedske vztahy budou velmi spatne atd. atd. Resil nekdo v posledni dobe tuto situaci a da se s tim neco realne delat ? Bez nejakych vleklych soudu. Jestli treba SVJ realne muze tuto situaci napravit atd. Blby je, ze se zda, ze tady v 12. patrech kouri hodne lidi ruzne a mozna ze i v SVJ jsou kuraci. Zatim to vypada, ze si v byte za skoro 7 mega ani nevyvetram, a pradlo na balkone take nepripada v uvahu :(
@carrie_b no prave, to je vzdy rada. jako kdyby se dalo jen tak jit a koupit barak. jak rohlik v obchode.
@katulekatule2 Tohle je docela blba situace. Pokud to jsou majitelé bytu tak s tím nic moc SVJ neudělá. Každopádně nevím jestli je nejlepší řešení soud. Za prvé jak jsi psala bude se ten soud táhnout. A za druhé nevím, jaké máte vztahy , ale můžou ti začít třeba dělat naschvály. U nás na proti v bytovce byl stejný případ. Rodina dala jednoho pana k soudu právě kvůli kouření. Od té doby co se to pan dozvěděl byla tato rodina pod jeho drobnohledem každou "chybu" proti domovnimu řádu a stanovam si zapisoval. U soudu s tím jeho právník vyrukoval. Verdikt soudu nakonec byl , že to je nejednoznacne a smetl to ze stolu. Takže 100% jistotu , že vyhrajes nemáš . Tak hlavně aby jsi počítala i s tou variantou.
Blby . Taky to tak mám , jen hulic je nade mnou . Ty ale mas výhodu - kup truhlíky na balkon , zásad kytičky a náhodou je zalevej vždy , když tam budou hulit . 🙂 kamarád to teda řešil ještě jinak , ten jim normálně chrstl kybl vody přímo na ne . Ale já takový frajer nejsem . Ale kytičky zkus 🙂
Já jsem zvědavá, jak to bude u nás - byli jsme klidná vilová čtvrť, domečky se zahradami vedle sebe, sousedské vztahy skvělé a máme ale všichni zálibu a to grilování a soused ještě uzení. A ještě tu sousedi mají dost velký bazén, žijí dost společensky, takže jak to jde tu jede jedna pátry u bazénu za druhou.. děti výskají, blbnou, rodiče se baví, bez problému. Ano máme své zahrádky a pohoda. Jenže nám tu developeři vymlaskli hned u plotů mega hradbu bytovek, ( o nás bez nás - bohužel, oznámení o stavbě prý viselo na vývěsce úřadu 6 km vzdáleného a my se pak jen nestačili divit, co nám to tu roste před okny ) kdy jediná okna, která mají jsou právě na naše zahrádky a co si budeme povídat, za zmíněných 7 mega je tu 1+kk... 3+kk jsou za 14 mega ( ale ty už mají i víc oken, to je pravda, ale ty s balkonem mají na nás. Tak čekáme, co bude za mrzení...
@sanyy22 No, domeček možná někde v severních Čechách. I tam teď byt 2+1 na sídlišti stojí milion Jinde za 7 milionů to není ani pozemek. Všechny nemovitosti v posledních letech zdražily o 200%, některé i víc.
@martt no prave, toho se realne take bojim, ze naschvalu se da delat dost. a prave ani soud nemusi vzdy rozhodnout dobre. prave ze se spatne dokazuje co je jeste unosne a neunosne atd. dost se tady toho vseho bojim, co jeste muze prijit.
@katulekatule2 Jeste je varianta se odstehovat jinam a byt pronajmout nekomu, kdo je taky kurak a nebude mu to vadit...
@ai30 ano zvazuji
Já bych to snad prodala a zkusila štěstí jinde. Protože tohle bude nekonečný boj. . . A nebo se smířit s tím, že balkón není. Do oken a stoupaček dát filtr a koupit si sušičku.
@vitezove ano, presne tak uvazuji. ted to 2 roky prodat nemuzu, kvuli danim, ale zvazuji do podnajmu a pak prodat. to za to fakt nestoji.
@katulekatule2 Jako korektní to asi není, ale dvě známé to vyřešily takto - jedna začala na balkón větrat skolenou zvěřinu. Občas měla zrovna v dobu jejich kuřácké chvilky potřebu přelévat své kytky.
Druhá nastavila spršku - takovou tu k bazénu.
Milí dotyční nebyli, ale výrazně své kuřácké seance minimálně na balkónech omezili.
Občas jaksi slušnost nezabírá.
No tohle zacina byt celkove dost zajimave. Zda se ze jsem chytla celkove take vicemene bezohlednejsi sousedy. Zivot jim zde zacina v 10 vecer. Do 1 ci do 2 do rana dusot, rany, zuchy, bouchani dveri, padani veci atd. atd. No zda se ze s tim jak jim bylo jedno s tim kourem, tak celkove je jim vice veci jedno.
@katulekatule2 a proč nevolate policajty?
@jjasmina resila sem s pravnikem a kamarad ma kamarada policajta. ruseni nocniho klidu je hlasita hudba, party atd. na to ze nekdo prakticky jakoby uziva byt, at je to jakkoliv otravne, a zpusobuje to rany, otresy atd., na to se to nevztahuje a policajti neprijedou. randal musi byt slyset jakoby hodne do okoli pry. pry doslova, ze kdyz nekdo si proste kazdy den chce zacit cvicit na rotopedu od 10ti vecer, varit a litat po byte, tak bohuzel na to paky nejsou pry.
@jjasmina nicmene pokud mate jine informace, ja se rada priucim jak se da i takovyto druh hluku resit
Nam taky věčně hulí z dolního balkonu. Proti tomu se prostě bojovat nedá. Zkuste kuřákovi sáhnout na jeho zálibu 🙄 Člověk si casem zvykne... Kdyz oni na nas nechtějí brát ohledy, tak my taky ne🤷 Klidně klepnu deku od drobků dolů nebo přeleju kytku. Ať si trhnou. Za ten smrad desetkrát denně by byla i kupa hnoje hodit dolů málo.
Take jsem nastvanej a napisu par negativnich zkusenosti! Je to velky skryty problem, ktery si vubec nasi politici neuvedomuji, protoze bydli ve svych vilach. Ve skandinavskych zemi napr. v Dansku je za koureni v byte pokuta tusim 30tis. Problem je, ze u nas bylo zakazano koureni jen na zastavkach a v restauracich. Zvlastni, ze v bytovych domech, kde lide bydli, tak NE! Jednoznacne by se to melo zakazat! Lide si preci nemohou u sebe delat, co chteji. Predpokladam, ze kurakovi by se take nelibilo, kdyby soused pod nim byl kazdych 10min na velky a slo mu to do bytu a musel by zavirat okna a vetrat porad dokola (a uprimne, radsi bych dychal neci velkou). Navic dospivajici a deti si nemohou bydleni vybrat, nemaji na vyber jako treba ja. Bydlel jsem s rodici od malicka v Praze v panelaku v 8.p bez balkonu. Pod nama z obou stran tezci kuraci a alkoholici, smrad, jak v hospode 24h/denne, nejvice v dobe spani vetsinou od 22h do 2h rana. Asi nemusim popisovat, jak strasne to bylo. Nedalo se s nimi absolutne mluvit, tak se urazili, ze zacli na Vas jeste rvat, co si to dovolujete. Tak jsem se odstehoval hned, jak to slo do 3. patra jineho panelaku (ted s balkonem) v domněni, ze to tam pripadne tolik nepujde nebo se s tim 1-2 sousedy pujde domluvit. Samozrejme v 1.patre pani kuracka kazdych 10min cely den. Jen co vyvetram, muzu znovu. Navic je to tak nechutnej smrad, ze to ani nejde uplne vyvetrat, sileny. Ze zkusenosti muzu rict, ze lepsi varianta je kurak na balkone, protoze pokud kouri uvnitr v byte, tak to neustale pujde k Vam vetrackou. Co s tim delat? Regulace ze strany statu => POKUD TO CTE NEJAKA POLITICKA STRANA, BUDU VAS VOLIT, POKUD TO DATE DO PROGRAMU. 🙂 S temi lidmi neni absolutne zadna domluva, jsou totalne bezohledni a je jim to burt, ze to nekoho obtezuje.
Ne nedá se s tím nic dělat. Kuřák si u sebe v bytě i na balkoně může kouřit jak chce. Kvůli Vám se z něho nekuřák nestane. S tím jste měla počítat, to je jako by jste si stěžovala na kuřáky venku na lavičce, že vám to foukají pod nos. 😂 kuřák si zapálí venku a záměrně Vám kouř nepouští do baráku. To už vítr. Ten zákon jste špatně pochopila a na svém pozemku, ve svém bytě na svém balkoně si může dělat co chce. Nechcete si stěžovat i na to, že venku startují auta??? Zkuste mít být ve druhém nebo v prvním patře a denně vám pod okny startují x aut.... to je teprve smrad, lepší mít kuřáky pod sebou než smradlavá auta
Asi co nejdříve odejít, nenechala bych si ničit zdraví.
@pampelina18 to opravdu není pravda. Stačí si přečíst vyhlášku hygieny o obtěžování hlukem, kouřem atd. Navíc ač se to nezdá, tak balkon jsou společné prostory a je možné tam kouření zakázat.
@katulekatule2 Taky nad tebou mohl někdo imrvere venčit psa, nebo mít na balkoně nekastrovaného kocoura. A to fakt zlatý cigarety. Mimo to, zas tolik toho do bytu jít nemůže, ne? Teda nevím, nechci se hádat... ale kdyby se pod balkónem zastavili 2 kuřáci, vyjde to asi nastejno, ne? Tohle asi nevybojuješ...
@oveckaluky no máma má těžkého Kuraka vedle sebe a fakt se nedá ani vyvetrat, on kouři na balkoně a je tam skoro furt, je to šílený 😓
@veroniquecz Ale s tím bohužel asi nic neuděláš, no...

@martinka_33 zjevne ti nedelaji nic, co pro tebe neni jiz absolutne neprijatelne natolik, aby to pro tebe bylo zlomove. nemyslim si ze jsem netolerantni, pokud porad dostavam kour do bytu a to zvlastne v dobe, kdy prakticky jinde se to nesmi a ja v tom mam zit. na nejakou falesnou toleranci si fakt nehodlam hrat. to jako mam porad hlidat okna a zavirat a otvirat treba po pul hodinach ? a i kdyz ho zavru, tak kdyz ho po chvili otevru, tak to tam jde zase ? huli u vas travu nonstop, ze prakticky uz si to okno fakt neotevres ? nejak tento prispevek nechapu.