Jaká kniha ve vás zanechala silný dojem?
Otevírám diskusí na téma knihy. Zadání je jasné, jaká kniha nebo knihy ve vás nějak zůstaly. Přečetla jsem jich plno, některé se mi líbily více, jiné méně. Ale těch, co byly opravdu "ach", není moc. Tak si pojďme dát pár tipů. Za mne například...
Anton Myrer: Poslední kabriolet
Robert Merle: Smrt je mým řemeslem
John Irving: Modlitba za Owena Meanyho
Knih jsem četla hodně. Některé mě nadchly víc, některé méně. Která mi ale zůstala v hlavě, a jistě zůstane, je: Třetí poločas, od Ray Kluun
@bramarfi je Jakuba Katalpa drsná? Úlice mě lákají, ale od té doby, co mám dítě, tak ty drasťárny vůbec nedávám. Já byla fakt rozložená i z té Olympie a Transatlanticu.
@drep Je ☹ navíc zrovna u Úlic hodně brutální. A někde jsem měla i pocit, že je to vršení brutality pro brutalitu samou. Němci a Zuzanin dech jsou taky, ale přece jen jsem z nich tenhle pocit neměla. Skoro se mi chce nabídnout ti svou knihu, která vyjde v říjnu, ale ta je mateřsky bolavá taky ☹
@drep Je ☹ navíc zrovna u Úlic hodně brutální. A někde jsem měla i pocit, že je to vršení brutality pro brutalitu samou. Němci a Zuzanin dech jsou taky, ale přece jen jsem z nich tenhle pocit neměla. Skoro se mi chce nabídnout ti svou knihu, která vyjde v říjnu, ale ta je mateřsky bolavá taky ☹
@bramarfi jé, nabídni, já jsem naprostá sběratelka knih mých známých a ráda si ji přečtu!
Skvělé téma.
Knihy od Sarah Waters - Platící hosté, Zlodejka, Maly vetrelec...
Betty Smith - V Brooklynu roste strom
J. K. Toole - Spolčení hlupcu
B. McDonald - co život dal a vzal
Super diskuze:
Karin Babinska- Za sny
A. Monstarnova-Hana
J. Moyes - Nez jsem te poznala
E. Gilbert - Jist,meditovat a milovat
@marimanta Z toho posledního, co jsem četla, je to Zuzanin dech od Jakuby Katalpy.
@bramarfi je Jakuba Katalpa drsná? Úlice mě lákají, ale od té doby, co mám dítě, tak ty drasťárny vůbec nedávám. Já byla fakt rozložená i z té Olympie a Transatlanticu.
@drep Je, opravdu hodně drsná. Je hodně jiná než Zuzanin dech. Až naturalistická a to snad ve všech myslitelných ženských a dětských tématech. Pro mě místy až nechutná.
Asi moje uplne nejoblíbenější je Vejce a já od Betty McDonaldové. A moje top série Harry Potter. A hodně me svého času ovlivnily knihy od Stephena Kinga. A za me, cist cokoliv, hlavně číst!
Zdena Frýbová - Z neznámých důvodů. A taky její Polda a následný díl Polda a jeho soudce.
My děti ze stanice ZOO. Bylo mi 14, půjčila mi ji spolužačka, doteď cítím, jak ta kniha voněla a jak špinavý pocit jsem z knihy měla.
Jako nactiletá jsem hodně četla klasickou japonskou literaturu a nejsilnější zážitek jsem měla z těchto dvou:
Osamu Dazai - Vycházející slunce
Cutomu Minakami - Chrám divokých husí a Bambusové loutky z Ečizenu
J.M.Simmel - Láska je jen slovo.
Doporučeno naší třídní na střední škole.
A v dospělosti mám největší zážitky z knih:
Egypťan Sinuhet, Hořící lilie, Vyhnání Gerty Schnirch, Grandhotel, ..
Pokud myslíš knihy, které se do mne nějak vtiskly, tak Chladnokrevně od T. Capoteho a Deníky Victora Klemperera.
P.Coehlo - Alchymista
M. Waltari - Jeho království
Loukotková - Navzdory básník zpívá
a v poslední době Šikmý kostel (všechny díly bez rozdílu)
Asi moje uplne nejoblíbenější je Vejce a já od Betty McDonaldové. A moje top série Harry Potter. A hodně me svého času ovlivnily knihy od Stephena Kinga. A za me, cist cokoliv, hlavně číst!
@biciklissie Jestli máš ráda "Vejce a já", tak zkus "Dusím se ve vlastní šťávě" ta je moc hezká.
@biciklissie Jestli máš ráda "Vejce a já", tak zkus "Dusím se ve vlastní šťávě" ta je moc hezká.
@terulin Jj, četla jsem všechny, ale moc díky.
Kdybych mela vybrat nejsilnejsi knihu co jsem kdy cetla (a nikdy nebudu cist znova), tak za me je to Sophiina volba. To je tak strasny a silny pribeh
Z dalsich co tu jeste nejsou jmenovany bych dala treba "ptaci bez kridel - Luis de bernieres " - o presunu reku a turku, velmi zajimavy pribeh
Betty McDonaldova - Vejce a já, Morová rána
Z těch novějších
Kateřina Dubská - Člověk Gabriel
Viktorie Hanisova - Houbařka
Anna Bolavá - celá trilogie, ale ta o bylinkarce je tak drásavá, že se mi ji dlouho nedařilo dostat z hlavy..
Vše od Niny Haratischwilli.
Zdravím, za mě rozhodně tyto:
Freida McFadden - Pomocnice
Freida McFadden - Tajemství pomocnice
Jarmila Loukotková - Navzdory básník zpívá
Alena Morštajnová - Les v domě
Alena Morštajnová - Tiché roky
Filip Müller - Sonderbehandlung neboli zvláštní zacházení
Super diskuze, to si musím uložit jako inspiraci.
A za mě, jako malá:
Zdeňka Bezděková - Říkali mi Leni
Jožo Nižnánský - Čachtická paní - našla jsem jí u babičky v knihovně a četla několikrát, bylo mi cca 12-13 let. Jsem ročník 1980, takže slovenština tenkrát úplně v pohodě.
William Styron - Sophiina volba
Wendy Holdenová - Narodili se, aby přežili
Karin Lednický - Šikmý kostel
Rowlingová - Harry Potter - četla jsem už před tím, ale tato série mě s knihami svázala již navždy
Stehlíková - Naslouchač - i autoři z ČR umí napsat skvělou fantasy
Hugo - Bídníci - počátek lásky ke klasické literatuře
Coelho - Poutník - přišla ve vhodnou dobu, někdy ji musím znovu otevřít, ať vím, zda má ještě, co nabídnout
Waltari - Egypťan Sinuhet
Eco - Jméno růže
Tolkien - Pán prstenů
Körnerová - Heřmánkové údolí
Mornštajnová - Hana
Čapka - Neviditelné kořeny
Emil Zola - Tereza Raquinová
Heinrich Harrer - 7 let v Tibetu
Harper Lee - Jako zabít ptáčka
Alberto Moravia - Horalka
Khaled Hossein - Lovec draků
Kateřina Tučková - Žižkovské bohyně
Gabriel Garcia Márguez: Sto rokov samoty.
Milujem ❤
V každém období mého bytí to bylo něco jiného.
Šestá, sedmá třída: Tolkien a Hobit+ Pán prstenů (léta páně 1993, 94).
Gympl: spousta kusů z povinné četby, to by bylo na dlouho.
Jako velká holka jsem milovala Nicka Cavea a jeho A uzřela oslice anděla, cokoliv od Palahniucka.
A teď si zrovna asi pošesté užívám Jih proti Severu a pak popadnu Na větrné hůrce, protože hlavní hrdinky jsou dostatečně praštěné a jdou proti proudu 😃

Já miluju Vladimira Nabokova a vše od Nino Haratischwili. Potom Tři jablka spadlá z nebe od Narine Abgarjan. Co je odtud vidět (Mariana Leky). Z detektivek/krimi sérii Milénium (Larssona a Smirnoff, Lagercrantz mě úplně nenadchla) a sérii Dokonalá od Fieldsové, stejně tak jako @drep mám moc ráda Kutchera. Z českých mám moc ráda Radku Denemarkovou a Jakubu Katalpu.